Научная статья на тему 'Активность ферментов плазмы крови и продуктивные качества животных в зависимости от уровня протеина и энергии в рационе лактирующих овцематок'

Активность ферментов плазмы крови и продуктивные качества животных в зависимости от уровня протеина и энергии в рационе лактирующих овцематок Текст научной статьи по специальности «Животноводство и молочное дело»

CC BY
85
15
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
Ключевые слова
ВіВЦЕМАТКИ / ЯГНЯТА / ГОДіВЛЯ / ПРОТЕїН / ЕНЕРГіЯ / ФЕРМЕНТИ КРОВі / ПРОДУКТИВНіСТЬ / КЛЮЧЕВЫЕ СЛОВА: ОВЦЕМАТКИ / КОРМЛЕНИЕ / ПРОТЕИН / ЭНЕРГИЯ / ФЕРМЕНТЫ КРОВИ / ПРОИЗВОДИТЕЛЬНОСТЬ / EWES / LAMBS / FEEDING / PROTEIN / ENERGY / BLOOD ENZYMES / PRODUCTIVITY

Аннотация научной статьи по животноводству и молочному делу, автор научной работы — Седило Г.М., Вовк С.О., Петришин М.А., Хомик Н.Н.

Исследовали продуктивность, кондиции упитанности, интенсивность роста и развития подсосных ягнят и активность отдельных ферментов в плазме крови при оптимизации уровня протеина и энергии в рационах лактирующих маток овец асканийской мясо-шерстной породы в зоне Предгорья Карпат. Известно, что геохимическая зона Карпат характеризуется спецификой белкового состава и энергетической ценности кормов. Поэтому исследования, направленные на корректировку рационов беременных и лактирующих овцематок асканийской породы в указанной зоне по уровню протеина и энергии в зимне-стойловый период, их влияние на продуктивные качества и обмен веществ в организме животных имеют важное научно-практическое значение. Исследование проведено на 2-х группах лактирующих овцематок-аналогов (по 10 голов в каждой) асканийской мясо-шерстной породы с кроссбредной шерстью в ГП ОХ «Грусятичи» Института сельского хозяйства Карпатского региона НААН в течение стойлового содержания. Продолжительность опыта 90 суток. Рацион овцематок контрольной группы состоял из 1,6 кг сена лугового, 0,5 кг цельного зерна овса и 0,5 кг комбикорма по рецепту К80-6-89, овцематки опытной группы вместо стандартного получали экспериментальный комбикорм, в котором часть зерновой основы была заменена гороховыми отрубями, подсолнечным и коноловим рапсовым шротом и льняным жмыхом. По питательности рационы контрольной и опытной групп отличались незначительно. В рационе контрольной группы маток содержалось 21,7 МДж обменной энергии, 187 г переваримого протеина, 2,29 кг сухого вещества, а в рационе опытной группы соответственно 22,1 МДж обменной энергии, 188 г переваримого протеина и 2,26 кг сухого вещества. В одном килограмме сухого вещества комбикорма овцематок контрольной группы содержалось 9,5 МДж обменной энергии, а животных опытной группы 9,8 МДж. Установлено, что корректировка уровня протеина и энергии в стандартном комбикорме для лактирующих овцематок в указанной зоне Карпат путем введения в его состав местных високобелковосодержащих добавок обеспечивает сохранение матками весовых кондиций в течение лактационного периода; повышение среднесуточного удоя молока после отлучения ягнят на 23,8%; увеличение среднесуточных привесов подсосных ягнят на 6,7-13,9%; физиологический уровень активности аланинаминотрансферазы, аспартатаминотрансферазы и лактатдегидрогеназы в плазме крови.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

Activity of blood plasma enzymes and the productive quality of animals depending on the level of protein and energy in the ration of lactating ewes

We studied the milk production, the condition of nutritional status, the intensity of growth and development of suckling lambs and the activity of individual enzymes in the blood plasma with optimization of the level of protein and energy in rations of lactating ewes of Ascanian meat and wool breed in the Foothills of the Carpathians. It is known, that the geochemical zone of the Carpathian region is characterized by specific protein composition and energy value of feeds. Therefore, studies aimed at adjusting the rations of pregnant and lactating ewes of the Askanian breed in this zone according to the level of protein and energy in the winter-stall period and their influence on the productive qualities and course of metabolism in animals, have an important scientific and practical significance. The study was carried out on 2 groups of lactating ewes-analogues (10 heads each) of Askanian meat and wool breed with crossbred wool in the «Hrusyatychi» Farm of the Institute of Agriculture of the Carpathian region of the National Academy of Sciences, during the stall period. The duration of the experiment is 90 days. The diet of the ewes of the control group consisted of 1.6 kg of hay meadow, 0.5 kg of whole grain of oats and 0.5 kg of compound feed according to the prescription K80-6-89, the research group's ewes received experimental mixed feeds, in which the part of the grain base was replaced with pea bran, sunflower and canola rapeseed meal and linseed meal. The diet of the control and experimental groups differed insignificantly. The diet of the control group of ewes contained 21.7 MJ of exchange energy, 187 g of digestible protein, 2.29 kg of dry matter, and in the diet of the experimental group, respectively, 22.1 MJ of exchange energy, 188 g of digestible protein and 2.26 kg of dry matter. In one kilogram of dry matter, the fodder of the sheep of the control group contained 9.5 MJ of exchange energy, and the experimental group animals 9.8 MJ. It was found, that adjusting the level of protein and energy in the standard feed for lactating ewes in the zone of the Carpathians by introducing into it of local high-protein supplements provides maintaining the weights for the lactation period; increase the average daily milk yield after suckling lambs by 23.8%; increase the average daily growth of suckling lambs by 6.7-13.9%; physiological level of activity of alanineaminotransferase, aspartateaminotransferase and lactatedehydrogenase in blood plasma.

Текст научной работы на тему «Активность ферментов плазмы крови и продуктивные качества животных в зависимости от уровня протеина и энергии в рационе лактирующих овцематок»

HayKOBHH BicHHK .HbBiBCbKoro Ha^OHaibHoro ymBepcurery BeTepHHapHOi MegnuUHH Ta 6i0TexH0H0riH iMem C.3. f^H^Koro Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies named after S.Z. Gzhytskyj

doi: 10.15421/nvlvet7438

ISSN 2519-2698 print ISSN 2518-1327 online

http://nvlvet.com.ua/

УДК 636.32 /.38:591.11:591.134

Актившсть фермен^в плазми кров1 та продуктивнi якостi тварин залежно ввд р1вня протешу та енергп в рацшш лактуючих в1вцематок

До^джували молочну продуктивтсть, кондицй вгодованостi, штенсивтсть росту i розвитку тдсисних ягнят та актившсть окремих ферментiв у плазмi кровi за оптимiзацiï piem протешу й енергй у рацюнах лактуючих маток овець аскантсько1 м 'ясо-вовново1 породи в зот Пеpедгip 'я Карпат. Вiдомо, що природна геохiмiчна зона Карпатського регюну характеризуешься специфжою быкового складу i енергетичною цштстю коpмiв. Тому до^дження, скероваш на коригу-вання ращотв ютних i лактуючих вiвцематок аскантсько1 породи у вказанш зон за piвнем протешу та енергй у зимово-сттловий пеpiод та 1х вплив на продуктивн якостi й перебк обмту речовин в оpганiзмi тварин, мають важливе науково-практичне значення. До^дження проведено на 2-х групах лактуючих вiвцематок-аналогiв (по 10 голiв у кожнт) аскашй-ськог м'ясо-вовново1 породи з кросбредною вовноюу ДПДГ«Гpусятичi» 1нституту стьського господарства Карпатського pегiону НААНупродовж сттлового утримання. Тривалкть до^ду - 90 дiб. Ращон вiвцематок контpольноï групи склада-вся iз 1,6 кг ана лучного, 0,5 кг цыьного зерна вiвса i 0,5 кг комбжорму за рецептом К80-6-89, вiвцематки дослiдноï групи замкть стандартного комбжорму отримували експериментальний комбжорм, у якому частина зерново1 основи була замшена гороховою дертю, соняшниковим i коноловим ржковим шротом та льняною макухою. За поживтстю рацюни контpольноï i дослiдноï груп вiдpiзнялися незначно. В рацюм контрольно1 групи маток мiстилося 21,7 МДж обмшно1 енергй, 187 г перетравного протешу, 2,29 кг сухо1 речовини, а в рацюн до^дно1 групи вiдповiдно - 22,1 МДж обмiнноï енергй, 188 г перетравного протешу i 2,26 кг сухоïречовини. В одному кiлогpамi сухо1 речовини комбжорму вiвцематок контроль-но1 групи мктилося 9,5 МДж обмiнноï енергй, а тварин дослiдноï групи - 9,8 МДж. Встановлено, що коригування piвня протешу i енергй у стандартному комбiкоpмi для лактуючих вiвцематок у вказанш зон Карпат шляхом введення до його складу мкцевих високобiлкововмiсних добавок забезпечуе збереження матками вагових кондицш упродовж лактацшного перюду; тдвищення середньодобового надою молока тсля вiдлучення ягнят на 23,8%; збтьшення середньодобових приро-стiв тдсисних ягнят на 6,7-13,9%; фiзiологiчний piвень активностi алашн амтотрансферази, аспартатамтотрансфера-зи i лактатдегiдpогенази у плазмi кpовi.

Knmnoei слова: вiвцематки , ягнята, годiвля, протет, енеpгiя, ферменти кpовi, продуктивтсть.

Активность ферментов плазмы крови и продуктивные качества животных в зависимости от уровня протеина и энергии в рационе лактирующих

овцематок

Исследовали продуктивность, кондиции упитанности, интенсивность роста и развития подсосных ягнят и активность отдельных ферментов в плазме крови при оптимизации уровня протеина и энергии в рационах лактирующих маток

Citation:

Sedilo, G.M., Vovk, S.O., Petryshyn, M.A., Khomyk, M.M. (2017). Activity of blood plasma enzymes and the productive quality of animals depending on the level of protein and energy in the ration of lactating ewes. Scientific Messenger LNUVMBT named after S.Z. Gzhytskyj, 19(74), 171-174.

Г.М. Седшо, С.О. Вовк, М.А. Петришин, М.М. Хомик vovkstah@gmail.com

1нститут сшьського господарства Карпатського регюну НААН, вул. Грушевського, 5, с. Оброшино, Пустомит1вський р-н, Льв1вська обл., 81115, Украна

Г.М. Седило, С.О. Вовк, М.А. Петришин, Н.Н. Хомик vovkstah@gmail.com

Институт сельского хозяйства Карпатского региона НААН, ул. Грушевского, 5, с. Оброшино, Львовская область, 81115, Украина

овец асканийской мясо-шерстной породы в зоне Предгорья Карпат. Известно, что геохимическая зона Карпат характеризуется спецификой белкового состава и энергетической ценности кормов. Поэтому исследования, направленные на корректировку рационов беременных и лактирующих овцематок асканийской породы в указанной зоне по уровню протеина и энергии в зимне-стойловый период, их влияние на продуктивные качества и обмен веществ в организме животных имеют важное научно-практическое значение. Исследование проведено на 2-х группах лактирующих овцематок-аналогов (по 10 голов в каждой) асканийской мясо-шерстной породы с кроссбредной шерстью в ГП ОХ «Грусятичи» Института сельского хозяйства Карпатского региона НААН в течение стойлового содержания. Продолжительность опыта - 90 суток. Рацион овцематок контрольной группы состоял из 1,6 кг сена лугового, 0,5 кг цельного зерна овса и 0,5 кг комбикорма по рецепту К80-6-89, овцематки опытной группы вместо стандартного получали экспериментальный комбикорм, в котором часть зерновой основы была заменена гороховыми отрубями, подсолнечным и коноловим рапсовым шротом и льняным жмыхом. По питательности рационы контрольной и опытной групп отличались незначительно. В рационе контрольной группы маток содержалось 21,7 МДж обменной энергии, 187 г переваримого протеина, 2,29 кг сухого вещества, а в рационе опытной группы соответственно - 22,1 МДж обменной энергии, 188 г переваримого протеина и 2,26 кг сухого вещества. В одном килограмме сухого вещества комбикорма овцематок контрольной группы содержалось 9,5 МДж обменной энергии, а животных опытной группы - 9,8 МДж. Установлено, что корректировка уровня протеина и энергии в стандартном комбикорме для лактирующих овцематок в указанной зоне Карпат путем введения в его состав местных високобелковосо-держащих добавок обеспечивает сохранение матками весовых кондиций в течение лактационного периода; повышение среднесуточного удоя молока после отлучения ягнят на 23,8%; увеличение среднесуточных привесов подсосных ягнят на 6,7-13,9%; физиологический уровень активности аланинаминотрансферазы, аспартатаминотрансферазы и лактатдегид-рогеназы в плазме крови.

Ключевые слова: овцематки, ягнята, кормление, протеин, энергия, ферменты крови, производительность.

Activity of blood plasma enzymes and the productive quality of animals depending on the level of protein and energy in the ration of lactating ewes

G.M. Sedilo, S.O. Vovk, M.A. Petryshyn, M.M. Khomyk vovkstah@gmail.com

Institute of Agriculture in the Carpathian region NAAS, Grushevskogo Str., 5, Obroshino, Lviv Oblast, 81115, Ukraine

We studied the milk production, the condition of nutritional status, the intensity of growth and development of suckling lambs and the activity of individual enzymes in the blood plasma with optimization of the level of protein and energy in rations of lactating ewes of Ascanian meat and wool breed in the Foothills of the Carpathians. It is known, that the geochemical zone of the Carpathian region is characterized by specific protein composition and energy value of feeds. Therefore, studies aimed at adjusting the rations of pregnant and lactating ewes of the Askanian breed in this zone according to the level of protein and energy in the winter-stall period and their influence on the productive qualities and course of metabolism in animals, have an important scientific and practical significance. The study was carried out on 2 groups of lactating ewes-analogues (10 heads each) ofAskanian meat and wool breed with crossbred wool in the «Hrusyatychi» Farm of the Institute of Agriculture of the Carpathian region of the National Academy of Sciences, during the stall period. The duration of the experiment is 90 days. The diet of the ewes of the control group consisted of 1.6 kg of hay meadow, 0.5 kg of whole grain of oats and 0.5 kg of compound feed according to the prescription K80-6-89, the research group's ewes received experimental mixed feeds, in which the part of the grain base was replaced with pea bran, sunflower and canola rapeseed meal and linseed meal. The diet of the control and experimental groups differed insignificantly. The diet of the control group of ewes contained 21.7 MJ of exchange energy, 187 g of digestible protein, 2.29 kg of dry matter, and in the diet of the experimental group, respectively, 22.1 MJ of exchange energy, 188 g of digestible protein and 2.26 kg of dry matter. In one kilogram of dry matter, the fodder of the sheep of the control group contained 9.5 MJ of exchange energy, and the experimental group animals - 9.8 MJ. It was found, that adjusting the level of protein and energy in the standard feed for lactating ewes in the zone of the Carpathians by introducing into it of local highprotein supplements provides maintaining the weights for the lactation period; increase the average daily milk yield after suckling lambs by 23.8%; increase the average daily growth of suckling lambs by 6.7-13.9%; physiological level of activity of alanineaminotransferase, aspartateaminotransferase and lactatedehydrogenase in blood plasma.

Key words: ewes, lambs, feeding, protein, energy, blood enzymes, productivity.

Вступ

Виведена в Укра!ш асканшська м'ясо-вовнова порода овець з кросбредною вовною характеризуеться ушкальним поеднанням високо! вовново!, молочно! та м'ясно! продуктивное^ (Iovenko et al., 2006; Sedilo et al., 2015; Sedilo et al., 2016). Тварини ще! породи, насамперед вiвцематки, для реалiзацu генетичного потенщалу потребують повнощнно! i збалансовано! годiвлi (Iovenko et al., 2006; Vlizlo et al., 2012; Sedilo et al., 2015; Sedilo et al., 2016). В годiвлi вiвцематок рiзних порвд i дано! породи зокрема найбшьш критичними перюдами з огляду на потребу в

поживних речовинах, особливо, в проте!ш та енерги, е перюд штносп i лактаци (Jamroz and Podkanski, 2004; Iovenko et al., 2006; Vlizlo et al., 2012; Sedilo et al., 2015; Sedilo et al., 2016). В умовах специфши природно-геогpафiчноl зони Карпат щ перюди зб^аються 3i стшловим утриманням, коли традицшш рацюни годiвлi штних i лактуючих маток овець складаються в основному i3 сша природних сшокоав та зерна злакових (Iovenko et al., 2006; Stapai et al., 2007; Sedilo et al., 2015). Таш рацюни не забезпечують потреб тварин у поживних речовинах, насамперед у протегш та енерги, що негативно впливае на переби-штносп й молочшсть вiвцематок, рют i розвиток

пвдсисних ягнят, вовняну продуктившсть тварин (Iovenko et al., 2006; Sedilo et al., 2015).

Варто зазначити, що природна геох1м1чна зона Карпатського регюну характеризуемся специфшэю б1лкового складу i енергетичною щншстю корм1в. Тому дослвдження скерованi на коригування рацюшв кiтних i лактуючих вiвцематок асканшсько! породи у вказанiй зонi за цими показниками у зимово-стiйловий перюд та 1х вплив на продуктивш якостi й перебiг обмiну речовин в органiзмi тварин, мають важливе науково-практичне значення.

Мета роботи. Визначення вгодованосп та молоч-ностi вiвцематок асканшсько! м'ясо-вовново! породи, iнтенсивностi росту i розвитку пiдсисних ягнят та активносп ферментiв (АЛТ, АСТ, ЛДГ) у плазмi кровi тварин в зош передгiр'я Карпат за коригування рiвня проте!ну i енергй' в комбiкормi шляхом введення до його складу зерна мюцевих високобiлкових культур.

Матерiал i методи дослiджень

Дослiдження проведено на лактуючих вiвцематках асканшсько! м'ясо-вовново! породи з кросбредною вовною у ДП ДГ «ГрусятичЬ> 1нституту сшьського господарства Карпатського регiону НААН упродовж стiйлового утримання. Тривалiсть дослвду - 90 дiб.

Методом аналогiв було сформовано двi групи лактуючих вiвцематок по 10 голiв (дослвдна i контрольна), котрi утримувалися роздiльно iз забезпеченням належного догляду та рiвня годiвлi.

Рацiон вiвцематок контрольно! групи складався iз 1,6 кг сша лучного, 0,5 кг цшьного зерна вiвса i 0,5 кг комбжорму за рецептом К80-6-89, вiвцематки дослщ-но! групи заметь стандартного комбiкорму отриму-вали експериментальний комбiкорм. Рецепти комбь кормiв контрольно! i дослiдно! груп наведено в таб-лицi 1.

Таблиця 1

Склад K0M6iK0pMiB для пiдсисних маток _контрольно! i дослiдно'l' груп_

Назва кормш Вмiст, %

контроль дослщ

Кукурудза - 20

Овес 10 -

Ячмiнь 30 20

Пшениця 29 20

Дерть горохова - 10

Шрот соняшниковий 20 15

Шрот ршаковий - 5

Макуха лляна - 4

Висiвки пшеничнi 7 -

Динатрш фосфат - 4

Обезфторений фосфат 2 -

Оль 1 1

Премжс П 80-1 1 1

За пожившстю рацiони контрольно! i дослвдно! груп вiдрiзнялися незначно. В рацюш контрольно! групи маток мютилося 21,7 МДж обмiнно! енергй', 187 г перетравного проте!ну, 2,29 кг сухо! речовини, а в

рацюш дослвдно! групи ввдповщно 22,1 МДж обмш-но! енергй, 188 г перетравного проте!ну i 2,26 кг сухо! речовини. В одному шлограш сухо! речовини комбшорму вiвцематок контрольно! групи мютилося 9,5 МДж обмiнно! енергй, а тварин дослвдно! групи -9,8 МДж.

Результата та 1'х обговорення

Динамiка живо! маси вiвцематок обох груп за перюд проведення дослiду наведена в таблиц 2.

Таблиця 2

Змша маси тiла пiдсисних маток контрольно!' та _дослщно!' груп (М ± m, n = 10)__

Показники Група td

контрольна дослiдна

Маса тша, кг

при постановщ на 60,0 ± 0,97 59,6 ± 0,99 0,40

дослщ

при знятп з дослщу 54,5 ± 0,92 56,2 ± 1,02 1,24

± рiзниця 5,50 ± 0,27 3,67 ± 0,16*** 5,83

Примiтка: У данш i наступних таблицях зiрочками позначе-но вiрогiднiсть рiзниць у показниках вiдносно контролю: * - Р < 0,05; ** - P < 0,01; *** - P < 0,001.

Наведеш даш сввдчать про те, що зниження маси тша, котре зазвичай спостертаеться у вiвцематок за пiдсисний перюд у тварин дослвдно! групи, було менш виражене, шж у тварин контрольно! (Р < 0,001).

Про вадмшносп в штенсивносп росту молодняку, котрий в перiод пiдсисного перюду вирощувався пiд матками контрольно! та дослвдно! груп, сввдчать данi, наведеш в таблищ 3. Наведеш у таблищ 3 даш сввд-чать про те, що ягнята (як баранчики, так i ярочки), вирощеш шд матками дослвдно! групи, мали при вщ-лученнi вищу масу тша, шж ягнята, котрi вирощува-лися п1д матками контрольно! групи вщповщно на 6,2 i 11,5%, а середньодобовi прирости вiдповiдно на 6,7 i 13,9% (Р < 0,05).

З метою ощнки потенцшно! молочно! продуктив-ностi маток шддослвдних груп пiсля в1длучення ягнят було проведено !х дворазове контрольне до!ння. Отримаш показники середньодобового надою (715 г контроль i 885 г дослщ) св1дчать про те, що матки дослщно! групи за цим показником переважали маток контрольно! групи на 23,8%.

Крiм дослщження продуктивнтх якостей, окремим аспектом нашо! роботи було визначення активносп аланшамшотрансферази (АЛТ) аспартатамшотранс-ферази (АСТ) i лактатдепдрогенази (ЛДГ) у плазмi кровi тварин, осшльки вiдомо, що на основi активнос-тi вказаних ферментiв значною мiрою можна судити про iнтенсивнiсть переб^ обмiну речовин в органiзмi (Buqq, 2012).

З метою визначення активносп наведених вище ферментiв вiд 5 маток з кожно! групи на початку, i в кiнцi дослщу в1дбирали зразки кровi з яремно! вени для проведення лабораторних дослщжень.

Таблиця 3

Показники мтенсивносп росту шддослщних ягнят за 90 дмв пiдсисного перiоду (М ± m, n = 5)

Показники контрольна група дослiдна група

ярки барани ярки барани

Жива маса,кг при постановщ на дослвд 3,94 ± 0,09 4,7 ± 0,16 4,00 ± 0,12 4,88 ± 0,15

при знятл з дослщу 20,80 ± 0,73 25,8 ± 0,58 23,20 ± 0,58* 27,4 ± 1,03*

прирют за перюд до^ду,кг 16,86 ± 0,73 21,1 ± 0,56 19,20 ± 0,56* 22,5 ± 1,04

середньодобовий прирiст, г 187,3 ± 8,12 234,4 ± 5,06 213,3 ± 6,04* 250,2 ± 11,59*

Результати дослвджень i3 визначення активносп ферменпв у плазмi кровi пiддослiдних вiвцематок наведеш у таблицi 4.

Таблиця 4

Актившсть ферменив у плазмi кров пiддослiдних

маток (М ± m , n=5)

Показники Група

контрольна 1 дослщна

при постановщ на дослщ

АЛТ, мкат/л 35,0 ± 0,62 35,4 ± 0,62

АСТ, мкат/л 64,2 ± 0,93 66,0 ± 0,56

ЛДГ, мкат/л 14,6 ± 0,34 14,4 ± 0,34

при знятл з дослiду

АЛТ, мкат/л 34,8 ± 0,57 35,6 ± 0,58

АСТ, мкат/л 63,8 ± 1,06 65,2 ± 0,98

ЛДГ, мкат/л 14,5 ± 0,33 14,7 ± 0,25

Як сввдчать даш, наведенi в таблицi 4, суттевих рь зниць в активностi ферменпв переамiнування (АсТ i АлТ) та лактатдепдрогенази (ЛДГ) у плазмi кровi тварин контрольно1 i досл1дно1 груп нами не виявле-но, що сввдчить про вiдсутнiсть негативного впливу використання у комбiкормi лактуючих вiвцематок асканiйськоï породи мiсцевих високобiлкововмiсних кормiв (гороховоï дертi, каналового рiпакового шроту, лляно1 макухи) на процеси перебiгу обмiну речо-вин в ïx органiзмi.

Висновки

Згодовування лактуючим вiвцематкам асканшсь-raï м'ясо-вовновоï породи iз кросбредною вовною у зош передгiр'я Карпат експериментального комбжо-рму iз вмiстом мiсцевиx високобiлковиx кормiв забез-

печуе: збереження матками вагових кондицш за пвд-сисний перюд; пiдвищення середньодобового надою молока тсля вiдлучення ягнят на 23,8%; збшьшення середньодобових приростiв шдсисних ягнят на 6,713,9%; фiзiологiчний рiвень активносп АЛТ, АСТ i ЛДГ у плазмi кровi.

Бiблiографiчнi посилання

Sedilo, H.M., Vovk, S.O., Havryliak, V.V. (2016). Vivcharstvo Karpatskoho rehionu (monohrafiia). Lviv: PAIS (in Ukrainian). Iovenko, V.M., Polska, P.I., Antonets, O.H. (2006). Vivcharstvo Ukrainy. K.: Ahrarna nauka (in Ukrainian).

Vlizlo, V.V., Fedoruk, R.S., Ratych, I.B. (2012). Laboratorni metody doslidzhen u biolohii, tvarynnytstvi ta veterynarnii medytsyni. Lviv: SPOLOM (in Ukrainian). Sedilo, H.M., Vovk, S.O., Petryshyn, M.A. (2015). Suchasnyi stan i osnovni napriamy rozvytku vivcharstva v Karpatskomu rehioni / H. M. Sedilo, // Visnyk Dnipropetrovskoho derzhavnoho ahrarno-ekonomichnoho universytetu. 3, 107-111 (in Ukrainian).

Stapai, P.V., Makar, I.A., Havryliak, V.V. (2007). Fizioloho-biokhimichni osnovy zhyvlennia ovets. Lviv: Leo-Blank (in Ukrainian). Buqq, T.D. (2012). Introduction to enzyme and coenzyme

chemistry. New York: John Wiley and Sonc Inc. Jamroz, D., Podkanski, А. (2004). Zywienie zwierz^t i paszoznawstwo. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN SA.

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.

Стаття над1йшла до редакцИ' 30.03.2017

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.