Научная статья на тему 'Using of wheat ancient species to boost children's immune system'

Using of wheat ancient species to boost children's immune system Текст научной статьи по специальности «Сельское хозяйство, лесное хозяйство, рыбное хозяйство»

CC BY
33
8
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

Текст научной работы на тему «Using of wheat ancient species to boost children's immune system»

carrots, beets, turnips, obtained in winter, decorate any home or restaurant dish.

Conclusion

The Secondary vegetable is the now direction in agronomy. It uses the harvest. It creates a vicious cycle and additional products.

References:

1. Шуменко В.Н., Шуменко В.В., Федоренко М.А. Вторичное овощеводство. Единая технология утилизации отходов корнеплодов. М.: НИТУ МИСиС. Депонировано в ВИНИТИ РАН, 2014. №104 - В2014 - 23 с.

2. Шуменко В.Н., Шуменко В.В., Федоренко М.А. Вторичное овощеводство. Единая технология двойного использования корнеплодов редиса. М.: НПО Сплав, г. Владимир. Депонировано в ВИНИТИ РАН, 2011. №374 - В2011 - 20 с.

3. Шуменко В.Н., Шуменко В.В., Федоренко М.А. Вторичное овощеводство или увеличение массы собранного урожая. Единая технология выращивания листового сельдерея из части корня и нескольких листьев срезанного черешкового сельдерея. М.: НПО Сплав, г. Владимир. Депонировано в ВИНИТИ РАН, 2011. №373 - В2011 - 28 с.

4. Шуменко В.Н., Шуменко В.В., Федоренко М.А. Вторичное овощеводство или увеличение массы собранного урожая. Единая технология выгонки зелёного лука на перо. М.: НПО Сплав, г. Владимир. Депонировано в ВИНИТИ РАН, 2011. №372 - В2011 - 24 с.

5. Шуменко В.Н., Шуменко В.В., Федоренко М.А. Вторичное овощеводство. Единая технология утилизации отходов репчатого лука. М.: НИТУ МИСиС. Депонировано в ВИНИТИ РАН, 2014. № 103- В2014 - 27 с.

USING OF WHEAT ANCIENT SPECIES TO BOOST CHILDREN'S IMMUNE SYSTEM

S.K. Temirbekova

Dr.Sc., professor, head of the gene pool preservation department, All-Russian Selection and Technological Institute of Horticulture and Nursery Academy of Sciences, Moscow, Russia

E.F. Ionov

PhD, Farm of Breeding, Chistopol, Russia

N.E. Ionova

PhD, associate professor of the Kazan (Volga) Federal University, Kazan, Russia

Y.V. Afanaseva

researcher of All-Russian Selection and Technological Institute of Horticulture and Nursery Academy of Sciences, Moscow,

Russia

According to the World Health Organization XXI century will be allergies. This disease has reached a global scale to the whole world. Why insidious disease attached to people just now? Scientists estimate that the average citizen with food annually consumes 2.5 kg of various chemicals that give foods a fresh new look, pleasant aroma, contribute to its long preservation. If we add to this that people use chemicals, detergents, antibiotics - the picture will be even more ominous. But it turns out that we can cope with allergies! Ancient cereal crops with a rich genetic potential, having in its composition valuable, unique protein components and microelements will help to cope with allergies. On the basis of this ancient cereal

crops by foreign and domestic breeders were derived a new varieties of different emmer (wheat) species. They include such varieties as spelt Alkoran or dinkel, emmer Gremme (Russia).

Spelt (Triticum spelta L.) is an ancient, almost extinct species of wheat, which N.I. Vavilov first seen in 1926 in Spain [1, 2]. He was rare surprised by valuable properties of this filmy wheat, whose origin is still a mystery [3]. In the West it is called dinkel and referred to hexaploid wheat species (2n = 42), fig. 1 [4]. It is cultivated in organic farming in Germany, Switzerland, and in small quantities in France, Spain and Italy.

Emmer-Weizen Verwandschaft

diploide Arten

tetraploide Arten

hexaploide Arten

Fig. 1. B. Heyden, 2012 (Keyserlingk - Institut)

When a few years ago, our delegation of scientists: A.A. Zhuchenko, A.F. Zazimko, S.K. Temirbekova, visited Switzerland and first saw large fields sown by spelt or dinkel. It turned out that it is cultivated there exclusively for medicinal purposes. This is a very unpretentious culture, even growing up in the mountains and gives a crop yields at an altitude of 1,200 m above sea level.

Swiss scientists explained that all foods that made with spelt such as bread, pasta, cereals - help to strengthen the immune system. Its defenses against allergic proteins strengthened, the body becomes less sensitive to them. That is why, this spelt products or dinkel, primarily ensures children's institutions, sanatoriums and hospitals, and only then they go on sale. So the Swiss defend their younger generation from allergies. Bread and cereals from dinkel more expensive than similar products from conventional wheat about 3-5 times.

As soon as in Russia was not spelt varieties of wheat, we have a task to create a winter spelt cultivar with economically valuable traits, combining resistance to blight disease of spike and grain - enzyme-mycotic exhaustion, or efflux of grain. Also created a new variety must not have ear

fragility and susceptibility to lodging (main drawback of spelt wheat).

After years of breeding we have created this cultivar of winter spelt wheat named Alkoran, fig. 2.3. This cultivar was obtained by purposeful selection of biotypes from cultivar Alcor (Switzerland) and further improve on the desired characteristics: hardiness, lack of ear fragility, yield and immunity to disease.

Alkoran is resistant to enzyme (biological injury on the root) and mycotic (ear disease) stage EMIS, not affected by powdery mildew, rust species and root rots. The authors are S.K. Temirbekova, P. Kunz (Swiss), L.M. Medvedeva. Obtained a patent for this cultivar. Productivity - 2.0-3.5 t / ha, protein content - up to 13-19%, lysine - 3%. Wet gluten content is between 30-32%. Weight of 1000 grains - from 45.2 to 54.5, plants height - 117-139 cm, 10-12 cm - length of the ear, in the ear from 40 to 48 grains, spikelet contains 3 seed, hardiness is about 70-85% in the non-chernozem zone of Russia. According to the content of phosphorus, iron, potassium, selenium, fat and fatty acids, Alkoran seeds many times greater than wheat seeds. They also have a high content of vitamins B and D.

Fig. 2.

Alkoran seeds can be used in the food industry, medicine and animal husbandry. Bread baking, manufacture of confectionery, pasta from spelt flour, by adding ascorbic acid, the dough becomes elastic, silky with good baking qualities [3]. Bread and flour products help children with allergies to

stifle this terrible disease. In addition, high levels of vitamin D strengthens bones, and the presence in the grain selenium helps to prevent skin diseases, hair loss, liver and heart diseases, and the development of scoliosis.

Озимая слелыа, или полба настоящая, сорт Алькоран. 2011 год

Fig. 3

Alkoran seeds for food purposes, as well as oats, buckwheat, rice, need more work to remove the film or spelled. For planting seeds with spelled may use.

Naked spelt, emmer, Triticum dicoccum Schuebl. More than 4000 years widely cultivated in Abyssinia and Egypt. Secondary center of this crop cultivation in the XX century was the Volga-Kama region - Tatarstan and Udmurtia. Emmer Triticum dicoccum Schuebl. refers to the tetraploid wheat species (2n = 28). They are membranous (as in a shell). Poor threshed culture, which when ripe ear of wheat falls into spikelets, which significantly increases the yield loss in mechanical harvesting.

As a result of years of work was created and included in the State Register in 2012 emmer of variety named Gremme. There is no analogues cultivars in the world. The authors are: E.F. Ionov, A.F. Merezhko, S.K. Temirbekova, N.E. Ionova. Gremme refers to spring wheat and medium ripe type, its growing season - 85-105 days. Variety - tashkentum. Ear is white, bearded, prismatic. Glumes glabrous. Average density of the ear (10 cm stem blight falls 31-33 spikelets). Glumes lanceolate. Barb glume line is very long. Drought, heat resistance and moisture resistance is high. Shows weak infestation by powdery mildew, leaf rust and yellow rust - up to 20% in the years of epiphytoty. Showed resistance to

enzymatic depletion of fungal seed in excessively wet 2013, during the growing season when rainfall was three times higher than normal. Plant height is medium - 105-115 cm, protein content - 16,1-17,9%, wet gluten - up to 47%.

Gremme reports to emmer, spikelet ear formed only two grains (Fig. 4). The size grains coefficient of variation index does not exceed 10-11%, which makes it easier to sort the grain and its subsequent processing to shellers. 1000 grain weight - 32,4-35,7. The average productivity - 2.3-3.5 t / ha. This cultivarwas created to produce cereals. Can also be used for baking biscuits (Fig. 5). Nutritional value per 100 g of the product in comparison with the culture of oats in 2013 -excessively wet year was 289 kcal (256 kcal in oats).

In the production of cereals does not removed aleurone, rich with albumin and micronutrients. Whereas in the production of cereals from spelt (for example from cultivar Runo, created in Krasnodar Agricultural Research Institute) or oats and barley while grain stripping removed aleurone, rich with albumin, which reduces calorie and dietary advantages of the product. When cooking porridge color is light brown, tasty, consistency of porridge - crumbly. Also cereal contains microelements - manganese, selenium, zinc, potassium, vitamins of group B and D. They strengthen the immune system of children and adults to disease.

Therefore products made from Gremme especially recommended for children, which are prone to diabetes mellitus, liver and skin diseases, scoliosis, hyperactivity and

Fig. 4

reduced attentiveness. Also, these products help to cope with allergic reactions.

Literature

1. N.I. Vavilov. World resources of cereals and flax. -Leningrad. - 1957. - 461 p.

2. Wheat of the world // Ed. V.F. Dorofeyeva. - 1987. -558 p.

3. S.K. Temirbekova, P. Kunz. Spelt cultivar Alkoran // Crop plants for sustainable agriculture in the XXI century - M., Russian Agricultural Academy. - 2002. - p. 136-142.

4. B. Heyden. Saatgut // Keyserlindk - Institute, Mitteilungen aus der Arbeit. - Heft 24. - 2012. p. 53.

РЕЗУЛЬТАТЫ АДАПТИВНОМ СЕЛЕКЦИИ ЗЕРНОВЫХ КУЛЬТУР В СТЕПИ ОРЕНБУРГСКОГО ПРЕДУРАЛЬЯ

Тимошенкова Татьяна Александровна

Канд. с.-х. наук, с. н. с., ФБГНУ Оренбургский НИИСХ, г. Оренбург

Важными проблемами агропромышленного комплекса России являются повышение урожайности и придание устойчивости современному производству зерна высокого качества. По мнению академика А.А. Жученко [3, 4] на данном этапе развития аграрной науки обеспечение устойчивого роста величины и качества урожая, ре-сурсо-энергоэкономичности и природоохранности сельскохозяйственного производства возможно, в первую очередь, на основе углубления познания природы адаптивных реакций всех биологических компонентов агро-биоценозов и разработки методов управления их адаптивным потенциалом на уровне агроценозов, агроэкосистем и агроландшафтов.

В Государственной программе развития сельского хозяйства и регулирования рынков сельскохозяйственной продукции, сырья и продовольствия на 2013-2020 гг. заложены темпы роста производства на инновационной основе для достижения критериев, установленных Доктриной продовольственной безопасности Российской Федерации. Для выполнения данной программы намечается направить более 250 млрд. руб. бюджетных средств. Предусмотрено доведение среднегодового производства зерна до 115-125 млн. т [1].

Новый сорт зерновых культур входит в число главных инновационных разработок. Создание и внедрение новых сортов зерновых культур, адаптированных к условиям конкретных регионов возделывания позволит решить актуальные проблемы аграриев. Селекция - главный путь решения задач лучшей адаптации растений к условиям природно-сельскохозяйственных районов.

Сорт культурного растения в растениеводстве это одновременно и один из предметов труда, и одно из основных средств производства. Меняющиеся в сельском хозяйстве социальные, природно-климатические, экономические, технологические условия вызывают необходимость в постоянном совершенствовании этого предмета труда и средства производства [5].

Зерновое хозяйство Южного Урала занимает важное место в аграрном секторе страны. Современные новые сорта для этой территории должны обладать повышенной продуктивностью в благоприятные и формировать стабильные урожаи в экстремальные годы при высоком качестве зерна, быть устойчивыми к важнейшим болезням и вредителям [2].

Выводимые новые сорта для степной зоны Южного Урала должны обладать в первую очередь повышенной

пластичностью, что связано с исключительной изменчивостью гидротермических показателей по годам и периодам вегетации. Они должны быть достаточно засухоустойчивыми на всем протяжении вегетационного периода от всходов до созревания. В связи с этим определены основные направления работы селекционеров Оренбургского НИИ сельского хозяйства. Главными из них являются: повышение продуктивности; усиление устойчивости к основным болезням зерновых культур; повышение засухоустойчивости; улучшение качества зерна; адаптивность к безотвальной и нулевой обработке почвы.

Селекция ведется ориентировано на параметры основных хозяйственно-ценных признаков моделей сортов, разработанных для различных зон. Формируется селекционный материал в основном 4 биотипов. Задача - каждой зоне свой сорт, максимально адаптированный к конкретным условиям.

Для работы селекционеров важны сведения о состоянии сортовых посевов основных зерновых культур в определенных регионах, поэтому проведен анализ структуры посевных площадей и сортового состава в Оренбургской области за период с 2010 по 2014 годы.

В настоящее время в структуре посевных площадей Оренбургской области яровые зерновые и зернобобовые занимают от 1523,1 до 1876,1 тыс. га. Яровая мягкая пшеница высевается на площади 820,4 - 940,5 тыс. га; яровая твёрдая пшеница - 129,1 - 206,4 тыс. га; яровой ячмень -287,6 - 454,7 тыс. га и просо посевное - 20,6 - 60,4 тыс. га

Анализ сортового состава яровой мягкой пшеницы за последние 5 лет, показал, что сортами оренбургской селекции в области было занято 20,1% площади сортовых посевов; самарской - 4,8%; саратовской - 63,1% и селекции других научных учреждений - 4,0% (рис. 1). В сравнении с 2010 годом отмечен рост доли сортов саратовской селекции на 13,6% и оренбургской селекции на 1,4%. Кроме этого замечено снижение площадей посевов сортов самарской селекции (3,2%).

Сортовые посевы яровой твёрдой пшеницы были представлены сортами оренбургской селекции на 47,3% площади сортовых посевов; самарской - 21,0%; саратовской -10,7%; украинской - 3,7%; совместной селекции Оренбургского НИИСХ и Самарского НИИСХ - 7,3% и селекции других научных учреждений - 1,0% (рис. 2). В данном случае в сравнении с 2010 годом наблюдалось увеличение площадей посева сортов самарской и оренбургской селекции. Доля сортов из Самарской области выросла на 22,8%, а местной се-

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.