Научная статья на тему 'Тұз және тұзды тағамды оңтайлы тұтыну аспектілері'

Тұз және тұзды тағамды оңтайлы тұтыну аспектілері Текст научной статьи по специальности «Клиническая медицина»

CC BY
285
18
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
Ключевые слова
тұз / тұзды тағамдар / йод / натрий / жүрек-қан тамыр аурулары / соль / соленая пища / йод / натрий / сердечно-сосудистые заболевания

Аннотация научной статьи по клинической медицине, автор научной работы — А. К. Беисбекова, А. C. Ибраева

Аталған шолу мақаласында тұз және тұзды тағамды тұтынудың пайдасы мен зияны қарастырылған. Тұздың мөлшерін күнделікті азайту арқылы жүрек қан тамыр ауруларын азайтуға мүмкіндік туатыны және ол тек жеке адамның мүддесінде ғана емес, бүкіл мемлекеттің мүддесінде екені қарастырылған. Жүрек қантамыр ауруларын болдырмау үшін натрийді тұзбен бірге тұтынуды азайту саясатымен, йоджетіспеушілік ауруларын болдырмау үшін тұзды жаппай йодтау саясаты арасындағы келісушілік, 2007 ж. ДДҰ сарапшыларының кеңесінде мойындалған.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

Похожие темы научных работ по клинической медицине , автор научной работы — А. К. Беисбекова, А. C. Ибраева

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

АСПЕКТЫ ПРАВИЛЬНОГО ПОТРЕБЛЕНИЯ СОЛИ И СОЛЕНОЙ ПИЩИ

данной обзорной статье рассмотрены вопросы пользы и вреда потребления соли и соленой пищи. За ежедневное уменьшение потребления соли и соленой пищи несет ответственность не только каждый человек, но и государство в котором он проживает. Согласованность между политикой снижения потребления натрия с солью для предотвращения сердечно-сосудистых заболеваний и политикой всеобщего йодирования соли для устранения йододефицитных заболеваний была признана в консультациях экспертов ВОЗ в 2007 году.

Текст научной работы на тему «Тұз және тұзды тағамды оңтайлы тұтыну аспектілері»

НУТРИЦИОЛОГИЯ NUTRITION

УДК 612.392.61

А.К. БЕИСБЕКОВА12, A.C. ИБРАЕВА2

гС.ДАсфендияров атындагы цазац улттыцмедицинаyHueepcumemi 2Аль-Фараби атындагы цазац улттыцyHueepcumemi

Т¥З ЖЭНЕ Т¥ЗДЫ ТАFАМДЫ ОЦТАЙЛЫ Т¥ТЫНУ АСПЕКТ1ЛЕР1

Аталган шолу мацаласында туз жэне тузды тагамды тутынудыщ пайдасы мен зияны царастырылган. Туздыщ мелшерт KYнделiктi азайту арцылы журек цан тамыр ауруларын азайтуга мумктдк туатыны жэне ол тек жеке адамныц муддестде гана емес, букы мемлекеттщ муддестде екен царастырылган. Журек цантамыр ауруларын болдырмау ушт натрийдi тузбен бiрге тутынуды азайту саясатымен, йоджеткпеушшк ауруларын болдырмау ушт тузды жаппай йодтау саясаты арасындагы кел^шшк, 2007ж. ДД¥сарапшыларынъщ кецестде мойындалган. Tyürndi свздер: туз, тузды тагамдар, йод, натрий, журек-цан тамыр аурулары

бзектыт. КР Президентшщ халыкка жолдауында (2014 ж.) ен непзп басымдылык аурудын алдын-алу болып табылады - «Профилактикалык медицина ауруды ескертудеп басты куралы болуы керек. Мемлекет халкымен акпараттык^сшжтемелж жумыстарына басты назар аудару кажет». Бул мэтiнде, инфекциялык емес аурулардын алдын-алу, сонын iшiнде ЖYрек-кантамыр аурулары, микронутриенттердщ жетiспеушiлiгi (йод жетiспеушiлiктi коса) жалпы улттын денсаулыгы жэне eмiр CYPУ сапасын жаксартуда Yлкен манызы бар.

Халыкаралык Денсаулык Са;тау ¥йымыньщ аньщтамасы бойынша, жалпы eлiм-жiтiм себептершщ 60%-ы тамактанудагы бузылыстармен байланысты болып табылады. Инфекциялык емес аурулардын пайда болуынын басты себептер^ тамактанудагы тураксыздык жэне салауатты тама;тану эдетiн дурыс калыптастырмау болып табылады [1].

Халыкаралы; уйымдардын багалауы бойынша элемдегi 1,88 млрд. адамга йодты кажеттi мелшерде пайдаланбау кауш тeнiп тур жэне шамамен элем тургындарынын, 3/1 бeлiгi эр TYрлi дэрежедегi йоджетiспеушiлiгi бар аймактарда турады. Денсаулык сактау жэне тагамтану саласында йоджетiспеушiлiк тек кiрiс мeлшерi темен немесе орташа мемлекеттерде гана емес, дамыган елдерде де басты мэселе болып тур. Австралия, Жана Зеландия жэне ¥лыбритания сиякты елдерiнде де казiргi уакытта жещл йоджетiспеушiлiгi мэселесш кeтерiп отыр [2]. Кeп жылдык тэжiрибе кeрсеткендей,

йоджетiспеушiлiкпен ^рестщ жендсшщ кепiлi ретiнде тузды универсалды йодтау болып табылады. Осы сэтте гипертониялык аурулардын дамуынын себептершщ бiрi, тузды мeлшерден тыс пайдалануекенiн атап айту кажет. Сондыктан, тузды йодтау аркылы йоджетiспеушiлiк ауруларынын алдын-алу iс-шаралары, тургындардын, тамактану Yрдiсiне туздын мeлшерi тэултне 5 гр тeмендеуiмен катар, тузды универсалды йодтаудын, да турактылыгын кадагалау керек. ЖYрек кантамыр ауруларын болдырмау Yшiн натрийдi тузбен бiрге тутынуды азайту саясатымен, йоджеткпеушшк ауруларын болдырмау Yшiн тузды жаппай йодтау саясаты арасындагы келiсушiлiк, 2007 ж. ДД¥ сарапшыларынын кенесшде мойындалган [3]. Ас тузы мен тузды таFамдарды оцтайлы цабылдау жолдарына Fаламдык; кез^арас. Аталган ею багдарлама бiр мезетте белгш усыныстарды кабылдай отырып iске аса алады ма карастырып кeрейiк. 1 кестеде ас тузын тутынудын кeздерi кeрсетiлген. Аталган таблица бойынша ас тузынын, ен жогары мeлшерi гастрономия eнiмдерi аркылы тутынылады екен, екiншi орында ыстык тамак аркылы жэне ен аз мeлшерде кeкeнiстерден жасалатын салаттар аркылы екен. Казiргi танда заман талабына сай кeпшiлiк халык гастрономия eнiмдерiн атап айтканда, консервi eнiмдерiн, сублимациядан eткен жартылай фабрикаттарды жиi жэне кeп мeлшерде тутынатынын есепке алатын болсак, тэулiктiк тузды тутыну денгейi артатыны белгiлi болып отыр.

Кесте 1 - Ас тузын тутыну кeздерi

Барлыгы 10-12г

Гастрономия eнiмдерi 6-8г

Ыстык тамак 2,5-4г

Кекешстер (салат TYрiнде) 1,0-1,5г

Йоджеткпеушшк мэселесшщ галамдьщ маныздылыгы мен онын денсаулыкка эсерi, йодка тапшы аймакты мекендейтш адамдардын акыл-ой жэне физикалык дамуы мэселелерi козгалуында. Жер шарынын 3/1 дерлж тургындары йодты тамактануда жет^пеушшкт бастан кешiруде. Галамдык жуйе -йоджеткпеушшк ауруларды бакылау бойынша халыкаралык кенес (ICCIDD), сонгы екi онжылдыкта тузды йодтауды кенейту аркылы

йоджетiспеушiлiкпен KYресудiн элемдiк дамуы, когамдык денсаулык сактаудын басты женiсi болды

деп есептейдi. Бiрак бул жетютжтер элсiз болып келедi, сондыктан олардын туракты болуы Yшiн шаралар колдануга кiрiсу кажет. Осы сэтте сараптама багалау нэтижелерi бойынша, жыл сайынгы 17 миллионга жуык болатын eлiм-жiтiмдер ЖYрек-кантамыр жетiспеушiлiгiнен, ал жартысынан кeбi, 9,4 млн. гипертониялык аурулар себебiнен болатыны аныкталды [4]. Артериалды гипертензиямен ересек жастагы тургындардьщ 20-30% ауырады. Жас улгайган сайын олардын саны кебешп, 65 жастан Yлкен адамдарда 50-60% жетедi. Артериалды

;ысымныц уза; мерзiм бойы жогарылауы ЖYректiц, бас миыныц, бYЙрек жэне ;антамырлардыц за;ымдалуына себепшi болады. Орта жастагы 30-64 аралыгындагы адамдарда ЖКД-н болатын ауру-сыркаулы; пен eлiм-жmмнiц есу фактiлерi eзiне назар аудартады, бул ез кезепнде айтарлы;тай элеуметтж-экономикалы; шыгындарга экеледь 35 жастан кiшi тулгалардыц арасында ЖYрек ауруларынан болатын шугыл ел1м-жтмнщ арт;аны да бай;алады.

Журек цан тамыр ауруларыньщ алдын алуда туздьщ орны. ДYHиежYзiлiк Денсаулы; са;тау ¥йымыныц (ДД¥) 2010 жылгы шолуында, тама;тану саясатыныц жагдайы жэне тузды тутынуды азайту ар;ылы инфекциялы; емес ауруларды, оныц iшiнде ЖYрек-к;антамыр ауруларын алдын-алуда, тузды тутынуды азайту усынылган, себебi аталган iс-шара экономикалы; жагынан тшмд^лкен каржыны талап етпейдi жэне гипертониялы; аурулардан болатын eлiм-жiтiмнiц аз уа;ыт iшiнде азаю жетiстiктерiне Yлес ;осуы MYмкiн [5]. Бул стратегияныц орындалуы ДД¥-ц техникалы; бас;осуларында натрийдi тутынуды ;ыс;артуга жол беретiн [6], сонымен ;атар тургындардыц ас тузы ;урамындагы натрийдi тутынуы мен тагамдагы натрий кездерш аньщтауды багалау мен мониторинпне жагдай жасауга берiлген [7]. Тургындардыц тузды пайдалануды

тeмендетудегi мацыздылыгы 2011 ж. Бiрiккен ¥лттар ¥йымыныц бас ;осуында ИЕА KYрес бойынша Саяси декларациясында ;упталган [8] жэне 2011 жылы 2007 жылгы Бiрiккен ¥лттар ¥йымыныц бас ;осуындагы Саяси декларациясын есепке ала отырып [9], ИЕА ^ресу жэне алдын-алудыц галамды; ма;сатында жэне Элемдiк шектiк негiздегi мониторинг ЖYЙесiн жасауга негiз болды. Б¥¥ MYше мемлекеттердщ халы;аралы; келгамдершщ ма;саты 2025 ж. тузды (натрий) тургындар арасында тутынуды шамамен 30%-га темендету жэне гипертониялы; аурулардан туындайтын eлiм-жiтiмдi 25%-га азайту болып табылады [10]. ДД¥ жэне халы;аралы; уйымдар галамды; децгейде ;аралатын мэселелер тiзiмiне йоджетюпеушшж аурулардыц таралуыныц азаюына экелетiн адекватты йодталган тузды тутыну, сонымен ;атар ;анайналым ЖYЙесiауруларыныц алдын-алу ма;сатымен тургындар арасында тузды тутынуды азайтуды ай;ындайтын ы;палданган зерттеулердi eткiзу ;ажеттшпн ;ойды.

Тургындар арасындагы ;анайналым ЖYЙесiндегi аурулармен ^ресу мэселелерi, аурушацды;тыц артуына, MYгедектжтiц децгешнщ жогарылауына, уза; мерзiмге, кейде eмiр бойына жэне олардан туатын eлiм-жiтiмнiц жогарылыгына байланысты жалпы мемлекеттж магынага ие болып отыр. Медикамента емдеу жэне оныц ;ымбаттылыгы, бул ауруларга ерте кезецдершде жэне алгаш;ы алдын-алу шараларына кецш аударудыц ;ажеттшпне экелiп со;тырады.

Натрийдi тузбен тутынуды азайту бойынша алдын-алу шаралар практикасына енгiзу жэне йоджет^пеушшкт ^аза;стан тургындарыныц эртYрлi элеуметтж-биологиялы; топтары арасында азайту бойынша шаралар бойынша арнайы гылыми зерттеулердщ ЖYргiзiлуi, ецдеу мен енгiзiлуi eзектi жэне дер кезшде болып табылады. Бул шаралар, халы;аралы; тэжiрибе мен ЙЖА мен гипертониялы; аурулардыц дамуы мен себептерш ^аза;стан жагдайындагы зерттеу нэтижелерiн ескере отырып жасалуы жэне орындалуы керек. Алынган мэлiметтер

биологиялы; мониторинг жуйесше ЙЖА мен ЖКА ауруларыныц таралуын KepceTeTiH индикаторлар ЖYЙесiн енгiзуге, ал ол аурулардыц алдын-алу бойынша ;адамды ic шараларды ;урастырып жэне бул тэжiрибенi бас;а да мемлекеттерде ;олдануга MYмкiндiк бередi [11] .

Ас тузымен TYcетiн натрийдi зэрден аны;таудыц мацыздылыгы жэне йод бойынша индикаторлы; топтарды ;амтамасыздау бойынша биологиялы; мониторинг ЖYЙеciне ;осу, натрийдi тузбен ;оса тутыну ЖКА мен ЙЖА-ц алдын-алу келiciмдерiне eзгерicтер енгiзедi жэне елдьмекен тургындарымен бiрге айма;тагы халы;тыц да денсаулыгын KYшейтуде элеуметтж-экономикалы; пайдасын кетередь Буган ЮНИСЕФ, ДД¥ жэне CDC (USA) ;олдауымен ;урылган Каза; тагамтану академиясыныц йодты зертханасы аясында ;урылган Орталы;, Шыгыс Еуропа жэне ТМД елдершщ Йодты зертханалар желюшщ айма;ты; орталыгы ЖYргiзетiн, жогарыда аталган елдердщ Йод зертханаларыныц анализдердi орындау сапасын сырттай ба;ылау багдарламасы кемек бола алады. Халы;аралы; мекемелер, агенттiктер

директивтершде натрийдi тузбен тутынуды азайту, гипертониялы; аурулардан туатын eлiм-жiтiмдердiц темендетудщ ы;тимал факторы болып табылатын экономикалы; тиiмдi шаралар ретiнде аны;талган. 2003 жылы ДД¥ сарапшыларыныц кецеамен бiрлеciп, Бiрiккен ¥лттардыц сауда-сатты; жэне ауыл-шаруашылы; мекемелерi популяциялы; децгейде адекватты йодталган тузды тэултне 5 гр.кеп емес мелшерде тутынуды усынган, булагзаныц йодпен ;амтамасыз етiлу резервiн ;урау Yшiн ;ажет [12]. Аталган усыныстар негiзiнде, халы;тыц ^аза;стан жагдайында адекватты йодталган ас тузымен натрийдi тутынуды ба;ылауды багалау жобасы ЙЖА мен Ж^А-ныц алдын-алу шараларын дамытуда тецдеciз Yлеc ;осады.

Сонымен ;атар, йодталган тузды пайдалану ЙЖА алдын-алуда дурыс шешiм болып, кеп ;аржыны талап етпейдi. Мысалы, егер йодталган туздыц ;уны жылына 1 адамга $0,10 ;ураса, онда пайда мен шыгынныц ара ;атынасы 26,5:1 болады. Ал егер йодтау ;уны 1 адамга жылына ша;;анда $0,01болса (Орталы; Америкадагыдай), онда пайда мен шыгынныц ара-;атынасы 265:1 курайды. Сарапшылардыц багалауы бойынша, жыл сайынгы ы;тимал йоджетicпеушiлiк аурулардыц алдын-алу ;уны дамушы мемлекеттерде тузды йодтауды кенднен ;олдануга дейiн жылына $35,7 млрд. ;ураган жэне оны енгiзгеннен кешн жылына $0,5 млрд. салыстырганда пайда мен шыгыннын, ара-;атынасы 70:1 болган [13].

Тагамды; eнiмдердi eндiрушiлердiц Британды; ассоциациясы кажеттi мелшерде тузды ;олдану мен тутынуга багытталган гылыми зерттеу жумыстарын ЖYргiзумен айналысады. K^азiргi тацда зерттеулердiц нэтижеciне сэйкес гастрономиялы; ешмдердеп туздыц мeлшерiн 10%-га темендету ;арастырылып отыр. Осылайша гастрономия eнiмдердегi туздыц мeлшерi азайтылатын болса, KYнделiктi туздыц тутыну мeлшерi 0,6-0,8грамга азайталыда деген сез. Ысты; тагамдарды дайындау барысында туздыц мeлшерiн 50%-га темендетуге MYмкiндiк бар. Осылайша тагы 1,2-2,0 грамга тузды тутынуды темендетуге болады. Жэне кекшстерден салат дайындаганда тузды ускус, лимон сусыны жэне бас;а да ;оспалармен алмастырып MYлдем ;оспауга болады. Бул тузды тутынуды тагы 1-1,5грамга

азайтуга экеледь Егер осындай эдiстердi колданатын болсак; KYHделiктi тузды тутынуда 2,8-4,3 грамга азайтуга ;ол жеткiзе аламыз.

Цорытынды. Осыган орай, усынылып отырган макала тузды йодтау саясатын оцтайландыру мен йоджет^пеушшк ауруларын болдырмау жэне ЖYрек-кантамыр ауруларынын, алдын-алу Yшiн тузды

eнiмдердi пайдалануды азайту мэселесiн калыптастыруга багытталган. Туздын, мeлшерiн KYнделiктi азайту аркылы ЖYрек ;ан тамыр ауруларын азайтуга MYмкiндiк туатыны жэне ол тек жеке адамнын, MYДДесiнде гана емес, бYкiл мемлекеттщ MYДДесiнде.

9AEBHETTEP TI3IMI

1 Andersson M, Karumbunathan V, Zimmermann MB. Global iodine status in 2011 and trends over the past decade // The Journal of Nutrition. - 2012. - №142(4). - P. 744-750.

2 Li M et al. Are Australian children iodine deficient? Results of the Australian National Iodine Nutrition Study // The Medical Journal of Australia. - 2006. - 184(4). - P. 165-169.

3 World Health Organization. Salt as a vehicle for fortification: report of a WHO expert consultation, Luxembourg, 2007. Geneva, 2008, http://www.who.int/nutrition/ publications/micronutrients/9789241596787/en/ [accessed November 2013].

4 Lim SS et al. A comparative risk assessment of burden of disease and injury attributable to 67 risk factors and risk factor clusters in 21 regions, 1990-2010: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2010 // Lancet. - 2012. -380(9859). - P. 2224-2260.

5 World Health Organization. Global status report on noncommunicable diseases.Geneva, 2010, http://www.who.int/nmh/publications/ncd_report_full_en.pdf [accessed November 2013].

6 World Health Organization. Creating an enabling environment for populationbased salt reduction strategies: report of a joint technical meeting held by WHO and the Food Standards Agency, United Kingdom. Geneva, 2010, http://www.who.int/dietphysicalactivity/reducingsalt/en/ [accessed November 2013].

7 World Health Organization. Strategies to monitor and evaluate population sodiumconsumption and sources of sodium in the diet. Geneva, 2011, http://www.who.int/dietphysicalactivity/reducingsalt/en/ [accessed November 2013].

8 United Nations. 2011 High level meeting on prevention and control of noncommunicable diseases. New York, 2011, http://www.un.org/en/ga/ncdmeeting2011/[accessed November 2013].

9 World Health Organization. Assessment of iodine deficiency disorders and monitoringtheir elimination: a guide for programme managers. 3rd edition, Geneva, 2007, http://whqlibdoc.who.int/publications/2007/9789241595827_eng.pdf [accessed November2013].

10 World Health Organization. Formal meeting of Member States to conclude the workon the comprehensive global monitoring framework, including indicators, and a set ofvoluntary global targets for the prevention and control of noncommunicable diseases.Geneva, 5-7 November 2012, http://www.who.int/nmh/global_monitoring_framework/en/ [accessed November 2013].

11 Salt reduction and iodine fortification strategies in public health: report of a joint technical meeting convened by the World Health Organization and The George Institute for Global Health incollaboration with the International Council for the Control of Iodine Deficiency Disorders Global Network, Sydney, Australia, March 2013.

12 World Health Organization. Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases:report of the joint WHO/FAO expert consultation. Geneva, 2003, http://www.who.int/dietphysicalactivity/publications/trs916/en/ [accessed November 2013].

13 Horton S. The economics of food fortification // The Journal of Nutrition. - 2006. - 136(4). - P. 1068-1071.

А.К. БЕИСБЕКОВА, А.С. ИБРАЕВА

АСПЕКТЫ ПРАВИЛЬНОГО ПОТРЕБЛЕНИЯ СОЛИ И СОЛЕНОЙ ПИЩИ

Резюме: в данной обзорной статье рассмотрены вопросы пользы и вреда потребления соли и соленой пищи. За ежедневное уменьшение потребления соли и соленой пищи несет ответственность не только каждый человек, но и государство в котором он проживает. Согласованность между политикой снижения потребления натрия с солью для предотвращения сердечно-сосудистых заболеваний и политикой всеобщего йодирования соли для устранения йододефицитных заболеваний была признана в консультациях экспертов ВОЗ в 2007 году. Ключевые слова: соль, соленая пища, йод, натрий, сердечно-сосудистые заболевания

A.K. BEISBEKOVA, A.S. IBRAEVA

ASPECTS OF THE REQUIRED INTAKE OF SALT AND SALTY FOODS

Resume: In this review article discussed questions of benefits and harms of intake salt and salty foods. For daily reduction of intake salt and salty foods is responsible not only every person, but also the country in which he resides. Coherence between the policy of reducing sodium intake of salt to prevent cardiovascular disease and policy of universal salt iodization to eliminate iodine deficiency disorders has been recognized by WHO expert consultation in 2007. Keywords: salt, salty food, iodine, sodium, cardiovascular diseases

УДК 61.13058.613

А.К. БЕИСБЕКОВА1,2,3 , А.Б. ОМАРОВА2, Г.К. ДАТХАБАЕВА1

гКазахская академия питания 2Казахский Национальный университет имени аль-Фараби 3Казахский Национальный медицинский университет имени С.Д. Асфендиярова

ОСОБЕННОСТИ ПИТАНИЯ ПОЖИЛЫХ ЛЮДЕЙ ВО ВСЕМ МИРЕ И В КАЗАХСТАНЕ

Сбалансированное питание обеспечивает нормальное переваривание и предупреждает перенапряжение всех систем организма, обеспечивающих усвоение пищевых веществ. Несбалансированное питание приводит к преждевременному старению, физиологическим изменениям в организме и хроническим заболеваниям в пожилом возрасте..В данной обзорной статье рассмотрены особенности сбалансированного питания, основным принципом, которого является регулярность и употребление макро- и микронутриентов в нужном количестве. Статья также является краткой рекомендацией по правильному питанию для пожилых людей. Ключевые слова: рациональное питание, пожилые люди, старение, заболевания

Актуальность. Питание — процесс поступления, переваривания, всасывания и усвоения организмом веществ, необходимые для компенсации энергетических затрат,выполняющие регуляции функций организма[1].Правильное,

сбалансированное питание также является одним из главных факторов, обеспечивающих здоровье населения и повышающее устойчивость организма к неблагоприятным факторам[2].

На общие принципы рационального питания должны опираться все возрастные группы населения. В пожилом возрасте привычный режим питания, который сложился, еще в молодом возрасте, требует определенной коррекции, так как даже у практически здорового человека происходят, заложенные природой физиологические изменения. Такие как, снижение интенсивности основного обмена. Поэтому диетологи во всем мире рекомендуют-постепенно снизить привычную энергетическую ценность (калорийность) суточного рациона питания. Если среднюю рекомендуемую в молодом возрасте (20-30 лет) энергоемкость пищи принять за 100%, то в возрасте 51-60 лет она должна быть снижена как минимум на 15%, в 61-70 лет на 20%, в возрасте старше 70% - на 30%. К примеру, для неработающих мужчин в возрасте от 60 до 74 лет суточная

потребность должна составлять примерно 2000 ккал (8370 кДж), для женщин этого возраста - 1800 ккал (7530 кДж)[3].

У людей пожилого возраста,основную часть проблем со здоровьем занимают хронические заболевания. Ведущими хроническими патологиями у пожилых людей являются: заболевания сердечно-сосудистой системыцереброваскулярные нарушения, острые нарушения мозгового кровообращения; болезни опорно-двигательного аппарата; злокачественные новообразования[4].Благодаря здоровому образу жизни, в частности питанию, многие из них могут быть предотвращены. Так как, даже в преклонном возрасте физическая активность и рациональное питание приносят ощутимую пользу для здоровья. Основополагающим принципом режима питания является регулярность.

Это позволяет организму нормальное переваривание и предупреждает перенапряжение всех систем, обеспечивающих усвоение пищевых веществ[5]. Наиболее рационален 4-разовый режим питания: 1-й завтрак — 25% суточной энергоценности рациона, 2-й завтрак — 15—20%, обед — 30—35%, ужин — 20— 25%[6]. Рекомендации относительно потребления энергии, белков, жиров, углеводов для пожилых и старых людей представлены в таблице 1 [7].

Таблица 1 - Показатели суточного пищевого рациона для лиц пожилого и старческого возраста

Пол Возрастные группы, лет Энергия Белки, г Жиры, г Углеводы , г

кДж ккал Всего Животного происхождения

Мужчины 60-74 9,62 2300 69 38 77 333

Женщины 60-74 8,79 2100 63 35 70 305

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.