Научная статья на тему 'Secondary vegetable growing'

Secondary vegetable growing Текст научной статьи по специальности «Сельское хозяйство, лесное хозяйство, рыбное хозяйство»

CC BY
25
7
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

Похожие темы научных работ по сельскому хозяйству, лесному хозяйству, рыбному хозяйству , автор научной работы — Shumenko Vladimir, Shumenko Vika, Fedorenko Max

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

Текст научной работы на тему «Secondary vegetable growing»

зоне, что может говорить о предрасположенности этой породы в городских условиях к специфическим разрастаниям и образованиям капов, сувелей и опухолей.

Толстые скелетные ветви образуются при однобоком освещение в лесу. Они встречаются в основном по краям опушек и дорог, в городской зоне насаждения намного чаще страдают от одностороннего освещения в виду особенностей городского ландшафта, следовательно, у всех исследуемых пород встречаемость патология формы ствола - толстые скелетные ветви намного больше в городской зоне.

Чаще всего толстые скелетные ветви встречаются у клена остролистного и ясеня обыкновенного в условиях лесной пригородной зоны. Встречаемость достигает 10,7% и 10,9%, что говорит о том, что одно дерево из десяти имеет данную патологию. В городской зоне процент встречаемости толстых скелетных ветвей у клена и ясеня возрастает и достигает 21,0% и 16,9% соответственно.

У дуба черешчатого встречаемость толстых скелетных ветвей в городской зоне больше в 2 раза, а у вяза гладкого в 3 раза. Данные виды в условиях городской среды более подвержены образованию толстых скелетных ветвей, что следует учитывать при формировании посадок в городе.

Больше всего патологии формы ствола в виде изгиба встречается у клена остролистного - 9,3% и вяза гладкого - 8,2%; в условиях лесной зоны у клена остролистного - 16,4% и 16,6 % у ясеня обыкновенного.

В не зависимости от зоны произрастания, саблевидный изгиб встречается чаще, чем серповидный у клена остролистного - 12,7% / 8,4%, у ясеня обыкновенного - 9,6 / 1,7. Следовательно, клен остролистный и ясень обыкновенный подвержены более агрессивным условиях городской среды, непосредственно влияющих только на процент встречаемости увеличивая его, но не играют роли в форме изгиба. Так как в любых условиях саблевидный изгиб встречается чаще, следовательно, патология начинала развиваться в молодом возрасте.

У дуба черешчатого в лесной пригородной зоне встречаемость саблевидного изгиба намного выше серповидного 5,9 / 0,6. В городских посадках наблюдается про-

тивоположная тенденция: встречается больше серповидный 5,4 / 7,3. Следовательно, в условиях леса изгиб у дуба начинает формироваться в молодом возрасте, а в условиях города изгиб формируется за счет повреждений в приспевающем возрасте и приобретает форму серпа.

От наклона больше всего страдает клен остролистный 9,5% и 24,3% , у ясеня обыкновенного и вяза гладкого процент встречаемости данной патологии схожи 5,3% / 12,7% и 5,6% / 13,6 %,. Дуб черешчатый с наклоном ствола встречается намного реже - 0,6% / 3,2%.

Бочковидность, вызванная грибными инфекциями, чаще всего наблюдается у дуба черешчатого в пригородной зоне - 5,9% , а у клена остролистного - 3,2%, ясеня обыкновенного - 2,2% и вяза гладкого - 2,1 в городской среде.

Выводы

1. Патология формы ствола чаще встречается в городской среде, чем в пригородной зоне.

2. Большинство патологий формы ствола в городе имеют фатальность. Виды с бочковидностью, наклоном и толстыми скелетными ветвями требуют реконструкции.

3. Клен остролистный чаще чем другие исследуемые твердолиственные виды встречается с патологиями форм ствола - 32,6% в пригородной лесной зоне и 64,2% в городе. Для лесной зоны клен остролистный является второстепенной породой, для городской же - одной из главных озеленительных видов, поэтому его следует заменять более устойчивыми породами.

Список литературы:

1. Горышина, Т. К. Растения в городе [Текст] / Т. К. Горышина // Л. : Изд-во Ленинградского университета, 1991. - 152 с.

2. Гродзинский A.M. Аллелопатия растений и почвоутомление [Текст]/ А.М.Гродзинский // Избр. тр.1. Киев, 1991.- 432 с.

3. Лавриненко Д.Д. Взаимодействие древесных пород в различных типах леса [Текст] / Д.Д. Лавриненко -М.: Лесн. пром-сть, 1965. - 247 с.

SECONDARY VEGETABLE GROWING

Shumenko Vladimir

PhD, associate professor, Moscow Institute of Steel and Alloys. Moscow

Shumenko Vika

The student of the second class of the Pro gymnasium # 1819. Moscow

Fedorenko Max

The first-year student Moscow State University of Design and Technology. Moscow

Introduction

Secondary vegetable growing. This term, and it is a new trend in horticulture - introduced the authors of this work. Secondary material resources - are materials and articles which, after initial use can be reused in the production as a feedstock or product, are a source of additional and technical resources. The main sources of secondary materials are wastes of production and consumption [1, p. 3].

It can be used in a confined space, such as Arctic station, a submarine or spaceship flying to another planet.

Recycled vegetable creates loops in horticulture.

Radishes

The head and neck of radish - this is not the edible part of roots, i.e. waste.

In Figure 1, the appearance of the roots and neck on the growing of leaves of radish [2, p. 5].

Figure 1, the emergence of roots.

In Figure 2, the same plants planted in soil.

In Figure 3, the formation of pods.

Figure 2, plants.

Figure 3, seeds.

Result. Received cycle: a root vegetable - waste (heard and neck) - plant - seeds - plant - a root vegetable.

The part of celery petioles Used for the experiment stemmed celery? Bought in the store and grown in different countries: Germany and Israel [3, p. 9].

There are the head of the petioles. Petioles were torn from the head. They were used for food. The part of the

petioles of celery is a head with a few leaves, not lager then 10 cm. The residue was taken in water celery. Roots occurred in water. Roots formed in two places, Figure 4. Place depends on the type of celery.

There is developed the method for seedlings of celery.

In Figure 5, the seedlings of celery.

Figure 4, there are roots. Result. Petioles of celery leaf can be obtained.

Figure 5, the seedlings of celery.

Green onion It is necessary to cut the bulbs. Figure 6.

Figure 6, the bulbs.

There are two ways. The first - is a fast way. Put them in water. After a few days you will receive additional products Bulbs stored until spring. It was planted in the ground.

[4, p. 19], Figure 7. You can get 15% of green onions. It is a got green onion. Figure 9.

The second - is a long way. The bulbs can be grown to maturity. Figure 8.

Figure 7, additional products. Figure 8, bulbs. 07. 25. 2011. Figure 9, the green onion. 04. 10. 2012.

Result. Received cycle: green onions - sliced green onions -rearing - storage - planting - green onions. (Note. We can to grow bulbs)

Onions

For the experiments have been used the usual onions, white onions and red onions. In Figure 10, you can see the residue of red onions [5, p. 18].

After 15 days, we got green onions, Figure 11 [5, p. 20].

Figure 10, the part of red onion.

You can to calculate how much weight increased food. Result. This is a fast way.

There is a second way. The long way. Tow months later, we got the onion. This onion after storage was planted in the ground. It gave the plant, as shown in Figure 9, and will get onions.

Result. This is a long way.

Figure 11, the green onion.

We received cycle: onion - residue onion - green onion -bulbs - storage - plant - onion.

Turnip roots

We received greens of carrots [5, p. 11], the red beet [5, p. 10]. The radish and turnip are the roots of the same type. These plants were given seeds [5, p. 16, 17]. Young green

carrots, beets, turnips, obtained in winter, decorate any home or restaurant dish.

Conclusion

The Secondary vegetable is the now direction in agronomy. It uses the harvest. It creates a vicious cycle and additional products.

References:

1. Шуменко В.Н., Шуменко В.В., Федоренко М.А. Вторичное овощеводство. Единая технология утилизации отходов корнеплодов. М.: НИТУ МИСиС. Депонировано в ВИНИТИ РАН, 2014. №104 - В2014 - 23 с.

2. Шуменко В.Н., Шуменко В.В., Федоренко М.А. Вторичное овощеводство. Единая технология двойного использования корнеплодов редиса. М.: НПО Сплав, г. Владимир. Депонировано в ВИНИТИ РАН, 2011. №374 - В2011 - 20 с.

3. Шуменко В.Н., Шуменко В.В., Федоренко М.А. Вторичное овощеводство или увеличение массы собранного урожая. Единая технология выращивания листового сельдерея из части корня и нескольких листьев срезанного черешкового сельдерея. М.: НПО Сплав, г. Владимир. Депонировано в ВИНИТИ РАН, 2011. №373 - В2011 - 28 с.

4. Шуменко В.Н., Шуменко В.В., Федоренко М.А. Вторичное овощеводство или увеличение массы собранного урожая. Единая технология выгонки зелёного лука на перо. М.: НПО Сплав, г. Владимир. Депонировано в ВИНИТИ РАН, 2011. №372 - В2011 - 24 с.

5. Шуменко В.Н., Шуменко В.В., Федоренко М.А. Вторичное овощеводство. Единая технология утилизации отходов репчатого лука. М.: НИТУ МИСиС. Депонировано в ВИНИТИ РАН, 2014. № 103- В2014 - 27 с.

USING OF WHEAT ANCIENT SPECIES TO BOOST CHILDREN'S IMMUNE SYSTEM

S.K. Temirbekova

Dr.Sc., professor, head of the gene pool preservation department, All-Russian Selection and Technological Institute of Horticulture and Nursery Academy of Sciences, Moscow, Russia

E.F. Ionov

PhD, Farm of Breeding, Chistopol, Russia

N.E. Ionova

PhD, associate professor of the Kazan (Volga) Federal University, Kazan, Russia

Y.V. Afanaseva

researcher of All-Russian Selection and Technological Institute of Horticulture and Nursery Academy of Sciences, Moscow,

Russia

According to the World Health Organization XXI century will be allergies. This disease has reached a global scale to the whole world. Why insidious disease attached to people just now? Scientists estimate that the average citizen with food annually consumes 2.5 kg of various chemicals that give foods a fresh new look, pleasant aroma, contribute to its long preservation. If we add to this that people use chemicals, detergents, antibiotics - the picture will be even more ominous. But it turns out that we can cope with allergies! Ancient cereal crops with a rich genetic potential, having in its composition valuable, unique protein components and microelements will help to cope with allergies. On the basis of this ancient cereal

crops by foreign and domestic breeders were derived a new varieties of different emmer (wheat) species. They include such varieties as spelt Alkoran or dinkel, emmer Gremme (Russia).

Spelt (Triticum spelta L.) is an ancient, almost extinct species of wheat, which N.I. Vavilov first seen in 1926 in Spain [1, 2]. He was rare surprised by valuable properties of this filmy wheat, whose origin is still a mystery [3]. In the West it is called dinkel and referred to hexaploid wheat species (2n = 42), fig. 1 [4]. It is cultivated in organic farming in Germany, Switzerland, and in small quantities in France, Spain and Italy.

Emmer-Weizen Verwandschaft

diploide Arten

tetraploide Arten

hexaploide Arten

Fig. m. Be. Heyden, 2012 (Keyserlingk - Institut)

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.