Научная статья на тему 'Определение токсичности люпиновой муки и девясила и функциональных котлет с их содержимым'

Определение токсичности люпиновой муки и девясила и функциональных котлет с их содержимым Текст научной статьи по специальности «Агробиотехнологии»

CC BY
168
17
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
Ключевые слова
М'ЯСНИЙ ФАРШ / ЛЮПИНОВЕ БОРОШНО / ДИВОСИЛ / ФУНКЦіОНАЛЬНі КОТЛЕТИ / ТОКСИЧНіСТЬ ПРОДУКТУ / МЯСНОЙ ФАРШ / ЛЮПИНОВАЯ МУКУ / ДЕВЯСИЛ / ФУНКЦИОНАЛЬНЫЕ КОТЛЕТЫ / ТОКСИЧНОСТЬ ПРОДУКТА / MINCED MEAT / LUPIN FLOUR / ELECAMPANE / FUNCTIONAL CUTLETS / THE TOXICITY OF THE PRODUCT

Аннотация научной статьи по агробиотехнологии, автор научной работы — Паска М.З., Маслийчук О.Б.

На сегодня чрезвычайно остро стоит проблема экологически чистого, рационального, сбалансированного питания.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

Determination of toxicity of lupin flour and elecampane fnd functional cutlet with their content

The well-balanced healthy ecologic-clean nutrition is a hot issue nowadays. Since the concept of modern nutrition is not just a fashionable trend or the trend of time, it is advisable to market for new products with desired functional health and preventive-health qualities. Nutrition is an important factor which considerably defines the nation’s state of health. White mice were studied the impact of lupin flour toxcity, Elecampane root and functional cutlets containing in the 5%, 10%, 15% of lupin flour with the replacement of meat and 0.5% of Elecampane as aromatic additives. For experiments on extracts used 5 white mice weighing 19-21 g, which were kept on a starvation diet for five hours for which the probe was injected once through the mouth into the stomach of 0.5 ml of the extract. After 3 days of observation mice were put away with chloroform and spent mortem. For experiments on chops, they were injected into the daily diet, replacing them quantitatively feed a part of the diet. Feeding spent 10 days in a row. Mice were kept before the experiment five hours without food (water was not restricted). For experiment took 20 mice (10 control) which were daily clinical observed. The indicators of toxicity include loss of body weight, disorders of the gastrointestinal tract and central nervous system (excitation or inhibition, loss of coordination of movements, seizures, paralysis). Studied that lupin flour and Elecampane not cause catarrhal or hemorrhagic inflammation of the gastrointestinal tract of mice and death, so are non-toxic. In mice fed cutlets with 10% content lupin flour and 0.5% Elecampane found that when mortem macroscopic changes in the organs and tissues were found, P > 0.05, which is within normal limits and hematological blood tests confirmed the mice that This product can be included in the diet of people. Therefore lupin flour and Elecampane can enter into functional products to address the protein deficit and a full, preventive nutrition.

Текст научной работы на тему «Определение токсичности люпиновой муки и девясила и функциональных котлет с их содержимым»

HayKOBHH BicHHK .HbBiBCbKoro Ha^OHaibHoro ymBepcurery BeTepHHapHOi MegnuUHH Ta 6i0TexH0iroriH iMeHi C.3. f^H^Koro Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies named after S.Z. Gzhytskyj

doi: 10.15421/nvlvet7507

ISSN 2519-268X print ISSN 2518-1327 online

http://nvlvet.com.ua/

УДК 637.5(075.8)

Визначення токсичносл люпинового борошна i дивосилу та

1 • •• • функщональних котлет з ix вмiстом

М.З. Паска, ОБ. Мастйчук maria_pas@ukr.net, olia_maruniak@ukr.net

Львiвський нацюнальнийунiверситет ветеринарной медицини та бютехнологт iменi С.З. Гжицького,

вул. Пекарська, 50, м. Львiв, 79010, Украна

На сьогодт, надзвичайно гостро постае проблема екологгчно чистого, рацюнального, збалансованого харчування. Оскыьки, концепцгя сучасного харчування е не просто модною тенденщею, г велтням часу, то доцгльно виведення на ринок нових фунщюнальних продуктгв гз заданими оздоровчо-профтактичними властивостями. Харчування всгх груп населення Украши е важливим фактором, що в значнш мгрг визначае здоров'я нацп. На быих мишах було проведено вивчення токсичностг люпинового борошна, кореня дивосилу та фунщюнальних котлет що мктять у складг 5%, 10%, 15% люпинового борошна гз замгною м'ясноI частини та 0,5% дивосилу, як пряно-ароматичноI добавки. Дослгджено, що люпинове борошно та дивосил не викликають катарального або гемораггчного запалення шлунково-кишкового тракту, та загибель мишей, отож е нетоксичш. При згодовувант мишам котлет з 10% вмгстом люпинового борошна та 0,5% дивосилу встановлено, що при патологоанатомгчному розтиш макроскотчних змт в органах г тканинах не виявлено, Р > 0,05, що е в межах норми та гематологгчнг дослгдження кровг мишей тдтверджують, що даний продукт можна включати врацюн харчування людей.

Ключовi слова: м 'ясний фарш, люпинове борошно, дивосил, фунщюнальнг котлети, токсичтсть продукту.

Львовский национальный университет ветеринарной медицины и биотехнологий имени С.З. Гжицкого,

ул. Пекарская, 50, г. Львов, 79010, Украина

На сегодня чрезвычайно остро стоит проблема экологически чистого, рационального, сбалансированного питания. Так, концепция современного питания является не просто модной тенденцией, и велением времени, то целесообразно выведение на рынок новых функциональных продуктов с заданными лечебно-профилактическими свойствами. Питания всех груп населения Украины является важным фактором, в значительной степени определяет здоровье нации. На белых мышах было проведено изучение токсичности люпиновой муки, корня девясила и функциональных котлет содержащих в составе 5%, 10%, 15% люпиновой муки с заменой мясного части и 0,5% девясила, как пряно-ароматической добавки. Доказано, что люпиновая муку и девясил не вызывают катарального или геморрагического воспаления желудочно-кишечного тракта, и гибель мышей, поэтому есть нетоксичны. При скармливании мышам котлет с 10% содержанием люпиновой муки и 0,5% девясила установлено, что при патологоанатомическом вскрытии макроскопических изменений в органах и тканях не обнаружено, Р > 0,05, что находится в пределах нормы и гематологические исследования крови мышей подтверждают, что данный продукт можно включать в рацион питания людей.

Ключевые слова: мясной фарш, люпиновая муку, девясил, функциональные котлеты, токсичность продукта.

Citation:

Paska, M.Z., Masliichuk, O.B. (2017). Determination of toxicity of lupin flour and elecampane fnd functional cutlet with their content. Scientific Messenger LNUVMBT named after S.Z. Gzhytskyj, 19(75), 35-39.

Определение токсичности люпиновой муки и девясила и функциональных котлет с их содержимым

М.З. Паска, О.Б. Маслийчук maria_pas@ukr.net, olia_maruniak@ukr.net

Determination of toxicity of lupin flour and elecampane fnd functional cutlet

with their content

M.Z. Paska, O.B. Masliichuk maria_pas@ukr.net, olia_maruniak@ukr.net

Lviv national university of veterinary medicine and biotechnologies named after S. Gzhytskyj, Pekarska Str., 50, Lviv, 79010, Ukraine

The well-balanced healthy ecologic-clean nutrition is a hot issue nowadays. Since the concept of modern nutrition is not just a fashionable trend or the trend of time, it is advisable to market for new products with desired functional health and preventive-health qualities. Nutrition is an important factor which considerably defines the nation's state of health. White mice were studied the impact of lupin flour toxcity, Elecampane root and functional cutlets containing in the 5%, 10%, 15% of lupin flour with the replacement of meat and 0.5% of Elecampane as aromatic additives. For experiments on extracts used 5 white mice weighing 19-21 g, which were kept on a starvation diet for five hours for which the probe was injected once through the mouth into the stomach of 0.5 ml of the extract. After 3 days of observation mice were put away with chloroform and spent mortem. For experiments on chops, they were injected into the daily diet, replacing them quantitatively feed a part of the diet. Feeding spent 10 days in a row. Mice were kept before the experiment five hours without food (water was not restricted). For experiment took 20 mice (10 control) which were daily clinical observed. The indicators of toxicity include loss of body weight, disorders of the gastrointestinal tract and central nervous system (excitation or inhibition, loss of coordination of movements, seizures, paralysis). Studied that lupin flour and Elecampane not cause catarrhal or hemorrhagic inflammation of the gastrointestinal tract of mice and death, so are non-toxic. In mice fed cutlets with 10% content lupin flour and 0.5% Elecampane found that when mortem macroscopic changes in the organs and tissues were found, P > 0.05, which is within normal limits and hematological blood tests confirmed the mice that This product can be included in the diet of people. Therefore lupin flour and Elecampane can enter into functional products to address the protein deficit and a full, preventive nutrition.

Key words: minced meat, lupin flour, Elecampane, functional cutlets, the toxicity of the product.

BeTyn

®yHKuioHa^bHi nocinem M'acHi HaniB$a6pHKaTH rapMOHiifflo noegHywTb b co6i BHCOKi CMaKOBi aKocTi,

XapHOBy uiHHiCTb 3 no3HTHBHHMH ^yHKuioHa^bHHMH BflacTHBocraMH i 3a6e3nenywTb no3HTHBHHH BnnHB Ha 3gopoB'a nwgHHH. npu uboMy bohh nproHanem mupomü aygHTopii cno^HBaniB i Mo^yTb B^HBamca perynapHo y cKnagi HopManbHoro pauioHy xapnyBaHHa 6e3 aKHx-He6ygb oco6nHBHx peKoMeHgaum.

Ha BcecBiTHboMy KoHrpeci y CfflA 3 npo6neM bhko-pucTaHHa pocnHHHux 6inKiB gna xapnoBHx Ta kopmobhx uineu nwnHH 6yB oxapaKTeprooBaHHH aK Ba^nuBHH pe3epB 6inKoBHx penoBHH bhcokoi aKocri (Arsenieva et al., 2003). B KopiHHi gHBocuny BHaBneHo iHyniH (go 44%), iHyneHiH, nceBgoiHyniH, ouTOBy i 6eH3ofey khc-noTH (Kutsyk, 2013). BigoMo, ^o iHyniH Mae 3gaTHicTb BHBogHTH 3 opraHi3My pagioHyKnigu i Ba^Ki MeTanu, cTHMynwe 3pocTaHHa KicTKoBoi' TKaHHHH, 3acBoeHHa Kanbuiw b opraHi3Mi nwgHHH (Paska and Masliichuk, 2016). ToMy po3po6Ka M'acHHx nocineHHx HaniB$a6pu-KaTiB 3 BMicToM nwnHHy Ta gHBocuny e aKTyanbHow Ha cborogeHHa.

MaTepi&tt i MeTogu goe^ig^eHt

^ocnigu 3 BHBneHHa ToKcHHHocri chpobhhh Ta BHpo-6iB 6yno npoBegeHo Ha 6inux MHmax 3 BHKopucraHHaM BignoBigHHx MeTogHK, ^o 6a3ywTbca Ha eKcTpaKuii tokchhhhx penoBHH 3 chpobhhh Ta BHpo6iB, 3a yMoB BHyTpimHbomnyHKoBoro BBegeHHa, Ta 3rogyBaHHaM KoTneT 3 10% nwnHHoBHM 6opomHoM Ta 0,5% gHBocuny npoTaroM 10 gHiB.

Ha 6inux MHmax 6yno npoBegeHo BHBneHHa TOKcHHHocri nwnHHoBoro 6opomHa, KopeHa gHBocuny Ta

^yHKuioHanbHHx KoTneT ^o MicTaTb y cKnagi 5%, 10%, 15% nwnHHoBoro 6opomHa i3 3aMiHow M'acHoi' nacrnHH Ta 0,5% gHBocuny, aK npaHo-apoMarnHHoi' go6aBKH 3rigHo «MeTogHKH BH3HaneHHa TOKcHHHocri mpoTiB, ^MHxiB i kopmobhx gpi^g^B» (3araepg®eHa 28.12.1979 poKy). MeTog 6a3yeTbca Ha eKcrpaKuii' tokchhhhx penoBHH 3 KopMiB Ta Kpyn; tokchhh, 3a yMoB BHyTpimHbo-mnyHKoBoro BBegeHHa, BHKnHKawTb reMoparinHe 3ananeHHa mnyHKoBo-KHmKoBoro TpaKTy, a6o 3aru6enb MHmei (Kosenko et al., 1999; Kotsiumbas et al., 2006).

3rigHo gaHoi MeTogHKH HaBa^Ky chpobhhh Barow 100 r 3acunanu b Kon6y 3 npHTepTHM kopkom, 3anHBanu aueTOHoM (300 Mn) i eKcrparyBanH npu cTpymyBaHHi Ha myTenb-anapaTi 3 rogHHH. EKcTpaKT ^inbrpyBanu nepe3 nanepoBi ^inbipu b namKy gna BHnapwBaHHa i gogaBanu go Hboro 2,5 Mn coHamHHKoBoi onii. BunapoByBanu aueToH Ha BogaHiü 6aHi npu TeMnepaTypi 50 °C nig BHTa^Horo ma^ow go 3HHKHeHHa 3anaxy aueTOHy.

^na gocnigy BHKopucTanu no 5 6inux Mumei Macow 19-21 r, aKHx TpHManH Ha ronogrnü gieTi 5 rogHH i aKHM 3a gonoMorow 3oHga BBogunu ogHopa3oBo nepe3 poT b mnyHoK 0,5 Mn eKcTpaKTy.

KomponbHrn rpyni 6inux Mumei (5 roniB) BBogunu oniw, aKa BHKopucTOByBanacb gna po3BegeHHa eKcTpaKTy. ^epe3 3 go6u cnocrepe^eHHa, 6inux Mumei npucu-nanu (xnopo^opMoM) i npoBogunu naTonoroaHaTOMin-HHi po3THH.

ToKcHHHicTb ouiHwBanu 3a TaKHMH KpHTepiaMH:

- HwnHHoBe 6opomHo, gHBocun Ta ^yHKuioHanbHi KoTneTH He TOKcHHHi - MHmi ®HBi, Ha po3THHi y 3a6HTHx TBapHH naTonoroaHaToMinHHx 3MiH He BHaBneHo;

- HwnHHoBe 6opomHo, gHBocun Ta ^yHKuioHanbHi KoTneTH cna6oToKcHHHi - MHmi ®HBi, Ha po3THHi y b6h-

thx TBapHH BHaBgaroTb reMopariHHe 3anageHHa mgyHKo-BO-KHmKOBoro TpaKTy, HacTime BorHH^eBe;

- .HronuHoBe 6opomHo, guBocug Ta ^yHKuioHagbHi KoT^eTH ToKCHHHi - rHHyTb Bci, a6o xoh ogHa 6iga MHma i Ha po3THHi 3arHHyBmux i b6hthx TBapHH cnocrepira-roTb reMoparinHe 3anageHHa mgyHKoBo-KHmKoBoro TpaKTy, me b 6igbmocTi BHnagKiB cynpoBog®yeTbca gereHepauiero neniHKH, HHpoK a6o KpoBoBHgHBaMH b napeHxiMaTo3Hi opraHH.

BH3HaneHHa ToKcuHHocri ^yHKuioHagbHHx KoTgeT, ^o MicraTb 10% gronHHoBoro 6opomHa i3 3aMiHoro M'acHoi nacTHHH Ta 0,5% KopeHa guBocugy, aK npaHo-apoMaTHHHy go6aBKy 3rigHo «MeToguKH BH3HaneHHa tokchhhoct Ha ga6oparopHHx TBapHHax» npoBogugu MeTogoM 3rogoByBaHHa roToBHx KoTgeT 6igHM MHmaM Macoro 20-23 r (Kosenko et al., 1999). KoTgeTH BBogugu b go6oBHH pauioH, KigbKicHo 3aMiHroroHH hhmh KopM y cKgagi pauioHy. 3rogoByBaHHa npoBogugu 10 gHiB noc-nigb. MHmi nepeg gocgigoM BHrpuMyBagu 5 rogHH 6e3 KopMy (Bogy He o6Me®yBagu). ,3ga gocgigy B3agu 20 TBapHH (10 KompogbHHx) 3a aKHMH BegH ^ogeHHi KgiHinHi cnocrepe®eHHa.

noKa3HHKaMH ToKcuHHocTi e: BTpara ®hboi MacH, po-3gagH mgyHKoBo-KHmKoBoro TpaKTy i uempagbHoi Hep-boboi cHcTeMH (npurmneHHa hh 36yg®eHHa, nopymeHHa KoopgHHauii pyxiB, cygoMH napagiH). nicga 3ro-

goByBaHHa 3a 10 gHiB 3aru6egb niggocgigHHx TBapHH He HacTynae, to ix 3a6uBaroTb i npoBogaTb naTogoroaHaTo-MiHHi gocgig®eHHa, a TaKo® mh npoBegu reMaTogoriHHi gocgig®eHHa KpoBi 6igux MumeH. npu oTpyeHHi bhhb-garoTb HaaBHicTb KaTapagbHoro 3anageHHa mgyHKoBo-KHmKoBoro TpaKTy, KpoBoBHgHBH, a TaKo® gereHeparH-BHi 3MiHH napeHxiMaTO3HHx opraHax.

Pe3y^bTaTH Ta ix oßroBopeHHH

npu BHBHeHHi ToKcHHHocTi gronHHoBoro 6opomHa, gHBocugy Ta ^yHKuioHagbHi KoTgeTH 3aru6egi 6igux MHmeH npoTaroM Tpbox gi6 He cnocTepiragu.

npu narogoroaHaroMiHHoMy po3THHi y npucnaHHx xgopo^opMoM TBapHH, aKHM BBogugu gronHHoBe 6opo-mHo, BcraHoBgeHo: mepcTHHH noKpuB 6gucKyHHH, rga-geHbKHH, nomKog®eHHa BigcyTHi, npupogm otboph 3aKpHTi, 6e3 BHgigeHb; npu BHyTpimHboMy orgagi nigm-KipHa ®upoBa KgiTKoBHHa go6pe po3BHHyTa. Po3Mi^eH-Ha BHyTpimHix opraHiB rpygHoi i HepeBHoi nopo®HHH aHaTOMiHHo npaBHgbHi; neniHKa TeMHo-BHmHeBoro ko-gbopy, Kpai rocTpi, npy®Hoi KoHcucTeHuii 3 noogHHo-khmh BorHH^aMH cBiTgoro Kogbopy; cege3iHKa npaBH-gbHoi $opMH, TeMHo-HepBoro Kogbopy, Kpai' rocTpi, xapaKTepHoi crpyKTypH Ha po3pi3i, He 36igbmeHa; hhpkh 6o6oBHgHoi $opMH, HaaBHa ®upoBa Kancyga, TeMHo-BHmHeBoro Kogbopy, npy®Hoi KoHcucTeHuii, He 36igb-meHi, rpaHHua Mi® KipKoBoro Ta Mo3KoBoro 3oHaMH 36e-pe®eHa; gereHi nyxKoi KoHcucTeHuii, 6gigo-po®eBoro Kogbopy, 6e3 BugHMux MaKpocKoniHHHx 3MiH; cepue KoHycoBHgHoi $opMH, MioKapg TeMHo-HepBoHHH, npy®-hhh; nigmgyHKoBa 6gigo-po®eBoro Kogbopy, HacroHKo-boi 6ygoBH, 6e3 BugHMux MaKpocKoniHHHx 3MiH; mgyHoK 3anoBHeHHH kopmobhmh MacaMH, cgH3oBa o6ogoHKa cBiTgo-po®eBoro Kogbopy, rgageHbKa, 6gucKyna, ge^o cyxyBaTa; tohkhh Ta tobcthh KHmeHHHK HepiBHoMipHo

3anoBHeHHH kopmobhmh MacaMH, cgH3oBa o6ogoHKa rgageHbKa, 6gucKyna, Bogora.

y npucnaHHx xgopo^opMoM TBapHH, aKHM BBogugu gHBocug npu naTogoroaHaToMiHHoMy po3THHi BcTaHoB-geHo: mepcTHHH noKpHB 6gucKyHHH, rgageHbKHH, nom-Kog®eHHa BigcyTHi, npupogHi otboph 3aKpHTi, 6e3 BHgi-geHb. Po3Mi^eHHa BHyTpimHix opraHiB rpygHoi i HepeB-hoi nopo®HHH aHaToMiHHo npaBHgbHe; neniHKa TeMHo-BHmHeBoro Kogbopy, Kpai rocTpi; cege3iHKa npaBHgbHoi $opMH, TeMHo-HepBoro Kogbopy, Kpai rocTpi, xapaKTepHoi cTpyKTypu Ha po3pi3i, He 36igbmeHa; hhpkh 6o6obh-gHoi $opMH, HaaBHa ®upoBa Kancyga, TeMHo-BHmHeBoro Kogbopy, npy®Hoi KoHcucTeHuii, He 36igbmeHi, rpaHHua Mi® KipKoBoro Ta Mo3KoBoro 3oHaMH 36epe®eHi; gereHi nyxKoi KoHcucTeHuii, 6gigo-po®eBoro Kogbopy; cepue KoHycoBHgHoi $opMH, MioKapg TeMHo-HepBoHHH, npy®-hhh; nigmgyHKoBa 6gigo-po®eBoro Kogbopy, HacToHKo-boi 6ygoBH, 6e3 BHguMHx MaKpocKoniHHHx 3MiH; mgyHoK noMipHo 3anoBHeHHH kopmobhmh MacaMH; tohkhh kh-meHHHK 3anoBHeHHH kopmobhmh MacaMH, neTgi KHmoK ogHopigHi, 6e3 3gyrra, cygHHH 6pu®i cga6o Bi3yagi3y-roTbca; tobcthh KHmeHHHK 3anoBHeHHH KagoBHMH MacaMH xapaKTepHoi $opMH Ta KoHcucTeHuii; cgH3oBa o6o-goHKa mgyHKa, tobcthx Ta tohkhx KHmoK rgageHbKa, 6gucKyna, Bogora, 6e3 HamapyBaHHa.

y npucnaHHx xgopo^opMoM TBapHH, aKHM BBogugu BHTa®Ky KoTgeT 3 5% gronHHoBHM 6opomHoM Ta 0,5% gHBocugoM npu naTogoroaHaToMiHHoMy po3THHi BHaBH-

gu: 3MiHH mepcraoro noKpHBy, BHguMHx cgH3oBHx o6o-goHoK Ta npupogHHx oTBopiB BigcyTHi. Po3Mi^eHHa BHyTpimHix opraHiB rpygHoi i HepeBHoi nopo®HHHH aHaToMiHHo npaBHgbHe; neniHKa ogHopigHa, TeMHo-HepBoHoro Kogbopy, Kpai rocTpi, xapaKTepHoi cTpyKTypu Ha po3pi3i; cege3iHKa 3 rocTpuMH KpaaMH, TeMHo-BumHeBoro Kogbopy, ogHopigHa, xapaKTepHa cTpyKTypa Ha po3pi3i 36epe®eHa, Kpai po3pi3y cxogaTbca; hhpkh 6o6oBHgHoi $opMH, HaaBHa ®upoBa Kancyga, TeMHo-BHmHeBoro Kogbopy, npy®Hoi KoHcucTeHuii, He 36igb-meHi, rpaHHua Mi® KipKoBoro Ta Mo3KoBoro 3oHaMH 36e-pe®eHi; gereHi nyxKoi KoHcucTeHuii, 6gigo-po®eBoro Kogbopy, 6e3 BugHMux MaKpocKoniHHHx 3MiH; cepue KoHycoBHgHoi $opMH, MioKapg TeMHo-HepBoHHH, npy®-hhh; nigmgyHKoBa 6gigo-po®eBoro Kogbopy, HacToHKo-boi 6ygoBH, 6e3 BugHMux MaKpocKoniHHHx 3MiH; mgyHoK He3HaHHo 3anoBHeHHH kopmobhmh MacaMH, cgH3oBa o6ogoHKa 6e3 BHgHMHx 3MiH, tohkhh Biggig KumeHHHKa noMipHo 3anoBHeHHH, BMicTHMe ogHopigHe; BMicTHMe ToBcToro KHmeHHHKa nacTonogi6Hoi KoHcucTeHuii, 3 xapaKTepHHM 3anaxoM. cgH3oBa o6ogoHKa tohkhx Ta tobcthx KumeHHHKiB 6gigo-po®eBa, rgageHbKa, 6gucKy-Ha, Bogora, 6e3 HamapyBaHb.

y npucnaHHx xgopo^opMoM TBapHH, aKHM BBogugu BHTa®Ky KoTgeT 3 10% gronHHoBHM 6opomHoM Ta 0,5% gHBocugoM Ha naTogoroaHaToMiHHoMy po3THHi BHaBge-ho: po3Mi^eHHa BHyTpimHix opraHiB rpygHoi i HepeBHoi nopo®HHHH aHaToMiHHo npaBHgbHe; cnocTepiragu BeHo-3hhH 3acTiH y napeHxiMaro3HHx opraHax; neniHKa ogHopigHa, TeMHo-HepBoHoro Kogbopy, Kpai rocTpi, xapaKTepHoi cTpyKTypu Ha po3pi3i; cege3iHKa 3 rocTpuMH Kpaa-mh, TeMHo-BHmHeBoro Kogbopy, ogHopigHa, xapaKTepHoi cTpyKTypu Ha po3pi3i, Kpai po3pi3y cxogaTbca; hhpkh 6o6oBHgHoi $opMH, HaaBHa ®upoBa Kancyga, TeMHo-

BHmHeBoro Konbopy, npy®Hoi KOHCHCTeHuii, He 36inb-meHi, rpaHuua Mi® KipKoBoro Ta mo3kobom 3oHaMH 36e-pe®eHi; nereHi nyxKoi KoHCHCTeHuii, 6nigo-po®eBoro Konbopy, 6e3 3MiH; cepue KoHycoBugHoi $opMH, MioKapg TeMHo-nepBoHHH, npy®HHH; nigmnyHKoBa 6nigo-po®eBoro Konbopy, HacroHKoBoi 6ygoBH, 6e3 BuguMux MaxpocKoniHHHx 3MiH; mnyHoK xapaKTepHoi $opMH, neTni KHmoK piBHoMipHo po3Mi^ern, 6e3 B3gyTTa, noMi-pHo 3anoBHeHi BMicTHMHM; cnH3oBa o6onoHKa tohkhx Ta tobcthx KHmoK 6nigo-po®eBoro Konbopy, rnageHbKa, 6nucKyna, Bonora.

y npucnaHux xnopo^opMoM TBapuH, aKHM BBogunu BHTa®Ky KoTneT 3 15% nronuHoBHM 6opomHoM Ta 0,5% guBocunoM Ha naionoroaHaTOMiHHoMy po3THHi BcraHoB-neHo: mepcTHHH noKpuB 6nucKyHHH, rnageHbKHH, nom-Kog®eHHa BigcyTHi, npupogm otboph 3aKpmi, 6e3 Bugi-neHb; npu 3oBHimHboMy ornagi po3Mi^eHHa BHyTpimHix opraHiB rpygHoi i HepeBHoi nopo®HHH aHaroMiHHo npa-BHnbHi; cnocTepiranu 3acTin cyguH 6pu®i; neniHKa npy®Hoi KoHcucTeHuii, ogHopigHa, TeMHo-HepBoHoro Konbopy, Kpai rocTpi, xapaKTepHoi' crpyKTypu Ha po3pi3i; cene3iHKa 3 rocipuMH KpaaMH, TeMHo-BumHeBoro Konbopy, ogHopigHa, xapaKTepHoi crpyKTypu Ha po3pi3i; Hup-kh 6o6oBHgHoi $opMH, HaaBHa ®upoBa Kancyna, TeMHo-BHmHeBoro Konbopy, npy®Ha KoHcucreHuia, He 36inb-

meHi, rpaHHua Mi® KipKoBoro Ta mo3kobow 3oHaMH 36e-pe®eHi; nereHi nyxKoi KoHcucTeHuii, 6nigo-po®eBoro Konbopy; cepue KoHycoBugHoi $opMH, MioKapg TeMHo-nepBoHHH, npy®HHH; nigmnyHKoBa 6nigo-po®eBoro Konbopy, HaciOTKoBo! 6ygoBH, 6e3 BuguMux MaKpocKo-ninHHx 3MiH; mnyHoK go6pe 3anoBHeHun; tohkhh Kume-hhhk 3anoBHeHHH kopmobhmh MacaMu; npaMa KumKa MicTHTb c^opMoBaHi KanoBi Macu xapaKTepHoi $opMH, npouecu 6pogiHHa BigcyTHi; cnrooBa o6onoHKa tohkhx i tobcthx KHmoK 6nigo-po®eBoro Konbopy, rnageHbKa, 6nucKyna, Bonora, 6e3 HamapyBaHb.

npoiaroM gocnig®eHHa y MHmeii, ^o 3Haxogunucb Ha ciaHgapTHoMy pauiom (KoHTponbHa rpyna) Ta y TBa-puHH ^o oipuMyBanu roioBi KoineTH He BigMineHo 3MiH y noBegiHui, TBapuHH 6ynu aKTHBHi, 6e3 o3HaK 3oBHim-Hboi arpecii. 36epe®eHicTb TBapuH 6yna Ha piBHi 100%. npu naionoroaHaioMiHHoMy po3THHi MaKpocKoniHHux 3MiH b opraHax i TKaHHHax He BuaBneHo, P > 0,05, ^o e b Me®ax HopMH (Ta6n. 1).

reMaionoriHHi gocnig®eHHa npoBogunu b na6oparo-pii KniHiKo-6ionoriHHux gocnig®eHb flHAKI BeiepuHap-hhx npenapariB Ta kopmobhx go6aBoK. Pe3ynbTaTH goc-nig®eHb npegciaBneHi y Ta6nuuax 2-4, ge № 1-3 npo6u KoHTponbHoi rpynu, № 4-6 npo6u niggocnigHoi rpynu Mumen. Pe3ynbTaTH b Me®ax HopMH.

Ta&my^1

rpyna neniHKa HereHi Cepue Cene3iHKa HupKH Maca Tina

Kornponb 1 0,92 0,50 0,07 0,09 0,32 22,2

2 0,99 0,38 0,09 0,12 0,34 21,8

3 0,92 0,28 0,11 0,19 0,36 19,5

M±m 0,94 ± 0,02 0,38 ± 0,07 0,09 ± 0,01 0,13 ± 0,03 0,34 ± 0,01 21,17 ± 0,84

flocnigHa 4 1,17 0,24 0,13 0,19 0,38 23,0

5 1,04 0,21 0,10 0,15 0,25 20,0

6 1,38 0,30 0,13 0,20 0,31 21,7

M±m 1,2 ± 0,1 0,25 ± 0,03 0,12 ± 0,01 0,18 ± 0,02 0,31 ± 0,04 21,57 ± 0,87

P > 0,05 P > 0,05 P > 0,05 P > 0,05 P > 0,05 P > 0,05

Tа6мицм 2

Mopflo.ioriMiii noKimiiiKii KpoBi Miniicii_

№ n/n npo6u EprnpouHTH, T/n reMorno6iH, r/n TeMaTOKpHT, % MCH, nr MCHC, r/gn MCV, mkm3 TpoM6ouHTH, r/n

1 8,2 147 41 17,8 35,2 50,7 669

2 7,2 193 34 26,8 57,1 46,9 442

3 7,8 126 37 16,0 33,8 47,4 794

4 7,8 137 38 17,1 36,0 47,7 538

5 9,1 143 40 15,6 35,5 44,1 971

6 7,3 118 35 16,1 33,5 48,2 914

BmiIci .leiiKouiniii Ta .tohko rpaMa KpoBi Mnrncn

Tа6mц% 3

№ n/n npo6u HeftKouHTH, r/n HeHKorpaMa,%

him$ouhth,% Mohouhth,% rpaHynouHTH,%

1 8,4 69,8 10,5 19,7

2 8,2 64,7 9,0 26,3

3 7,8 71,0 11,0 18,0

4 8,9 66,3 11,2 22,5

5 5,9 75,7 6,1 18,2

6 5,8 76,2 13,2 10,6

TaömijR 4

EíoxímÍ'iiií iiok;i'.¡iiiikii cnpoBaTKH upoití Mimen __

№ n/n npo6u 3ar.6igoK, r/j KpeaTHHÍH, MKMogb/g CenoBHHa, MMogb/g AcAt, Og/g AjAt, Og/g .no, Og/g Agb^a-aMiga3a, Og/g TgroKO3a, MMogb/g

1 6,07 46,9 7,6 243,2 52,6 663,5 1652 5.40

2 6,45 48,5 6,3 237,6 48,6 258,6 2113 5,16

3 7,10 42,7 8,5 227,7 55,1 443,9 1821 4,67

4 6,02 37,7 8,8 255,5 61,1 479,5 2075 4,47

5 5,25 47,7 8,5 253,1 52,3 385,1 1781 5,08

6 5.47 41,8 7,9 275,1 49,7 516,6 1943 6,29

Biiciiobkii ei6^iorpa^i'mí mocii. lamm

B pe3ygbTari npoBegeHux gocgig®eHb BcTaHOBgeHO, gronuHOBe 6opomHO, KopiHb guBocugy Ta ^yHKqioHagbHi KOTgeTH, ^o MicxaTb y cKgagi 5, 10, 15% gronuHOBoro 6opomHa i3 3aMiHoro M'acHOi nacTHHH Ha 0,5% guBocugy, aK npaHO-apoMaiuHHoi go6aBKH - He BHKgHKaroTb KarapagbHoro a6o reMopariHHoro 3anageHHa mgyHKOBO-KHmKOBoro TpaKTy, Ta 3aru6egb MHmen, oto® e He tokchhhí. npu 3rogoByBaHHi MumaM KOTgeT 3 10% bmíctom gronuHOBoro 6opomHa Ta 0,5% guBocugy BcTaHOBgeHO, ^o npu naTogoroaHaTOMiHHOMy po3THHi MaKpocKoninHHx 3míh b opraHax i TKaHHHax He BuaBgeHO, P > 0,05, ^o e b Me®ax HopMH Ta reMaTogorinHi gocgig®eHHa KpoBi MHmen nigTBepg®yroTb, ^o gaHHH npogyKT MO®Ha BKgronam b pauioH xapnyBaHHa grogen.

ToMy gronuHOBe 6opomHO Ta guBocug peKOMeHgoBaHO BBoguTH y ^yHKuioHagbHi npogyKTH, gga BupimeHHa npo6geMH 6igKOBoro ge^iumy Ta noBHOuiHHoro, giKyBagbHO-npo^igaKTHHHoro

xapnyBaHHH.

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.

Arsenieva, L.Iu., Bondar, N.P., Holovchenko, O.V. (2003). Vykorystannia nasinnia liupynu dlia vyrobnytstva vysokobilkovykh kharchovykh produktiv. Visnyk DonDUET. 1(17), 79-83 (in Ukrainian).

Kutsyk, T.P. (2013). Novyi funktsionalnyi kyslomolochnyi produkt «Dyvosyl». Doslidna stantsiia likarskykh roslyn ISHPS NAAN, Ukraina. Kh.: Vyd-vo «ESEN», 149-151 (in Ukrainian). Paska, M., Masliichuk, O. (2016). Mikrobiolohichna ta spozhyvcha kharakterystyka miasnykh posichenykh napivfabrykativ z dodavanniam liupynovoho boroshna ta dyvosylu. Naukovyi visnyk LNUVMBT im. S.Z. Hzhytskoho. 18(4), 121-123 (in Ukrainian). Kosenko, M.V., Kotsiumbas, I.Ya., Velychko, V.O. (1999). Toksykolohichnyi kontrol kormiv ta kormovykh dobavok: Metodychni rekomendatsii. Lviv: Triada plius (in Ukrainian). Kotsiumbas, I.Ya., Malyk, O.H., Patereha, I.P. (2006). Doklinichni doslidzhennia veterynarnykh likarskykh zasobiv. Lviv: Triada plius (in Ukrainian).

Cmammn nadíümna do peda^ii 13.03.2017

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.