Научная статья на тему 'Обгрунтування максимально допустимих рівнів флуопіколіду в овочевих культурах, вирощених з застосуванням фунгіциду інфініто Sc 61,9, К. С. '

Обгрунтування максимально допустимих рівнів флуопіколіду в овочевих культурах, вирощених з застосуванням фунгіциду інфініто Sc 61,9, К. С. Текст научной статьи по специальности «Ветеринарные науки»

CC BY
129
13
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
Ключевые слова
фунгицид / флуопиколид / токсичность / отдалённые эффекты действия / остаточные количества / гигиенические нормативы

Аннотация научной статьи по ветеринарным наукам, автор научной работы — Пельо І. М., Благая А. В.

Цель исследования. Гигиеническая оценка динамики остаточних количеств пропамокарб гидрохлорида и флуопиколида в овощных культурах, выращенных с применением фунгицида Инфинито SC 61,9, к.с. Обоснование максимально допустимих уровней флуопиколида в огурцах, томатах и томатном соке. Методы исследования. Натурный эксперимент по изучению динамики содержания остаточних количеств пропамокарб гидрохлорида и флуопиколида в огурцах и томатах; химико-аналитические методы определения остаточных количеств пестицидов; математические методы. Результаты. Установлено, что применение фунгицида Инфинито SC 61,9, к.с. (действующие вещества пропамокарб гидрохлорид и флуопиколид) при выращивании овощных культур (огурцов и томатов) не приводит к загрязнению действующими веществами сельскохозяйственного сырья выше гигиенических нормативов и не ухудшает органолептических свойств продуктов урожая. По параметрам острой токсичности при различных путях поступления в организм человека фунгицид Инфинито SC 61,9, к.с. и его действующие вещества пропамокарб гидрохлорид и флуопиколид относятся к пестицидам III класса опасности умеренно опасные (лимитирующий критерий ингаляционная токсичность). Исследуемые вещества не обладают сенсибилизирующим действием. Отдалённые эффекты действия (канцерогенное действие, мутагенная активность, эмбриотоксическое и тератогенное действие, влияние на репродуктивную функцию) не являются лимитирующим критерием при оценке опасности флуопиколида и обосновании допустимой суточной дозы для человека. Допустимая суточная доза флуопиколида для человека 0,07 мг/кг, пропамокарб гидрохлорида 0,02 мг/кг. Флуопиколид по критерию «стабильность в почве» относится к пестицидам III класса опасности (умеренно опасный). Величина ориентировочно допустимой концентрации (ОДК) в почве 0,01 мг/кг. Выводы. Обоснованы максимально допустимые уровни (МДУ) флуопиколида в огурцах и томатах на уровне 0,04 мг/кг (предел количественного определения (ПКО) методом газожидкостной хроматографии (ГЖХ) 0,02 мг/кг); в томатном соке (продукт детского питания) «не допускается» (ПКО методом ГЖХ 0,03 мг/кг). Разработаны гигиенические регламенты безопасного применения фунгицида Инфинито SC 61,9, к.с. Сроки ожидания до сбора урожая огурцов -10 дней, томатов 14 дней.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

Похожие темы научных работ по ветеринарным наукам , автор научной работы — Пельо І. М., Благая А. В.

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

Текст научной работы на тему «Обгрунтування максимально допустимих рівнів флуопіколіду в овочевих культурах, вирощених з застосуванням фунгіциду інфініто Sc 61,9, К. С. »

Проблеми екологц та медицини

ЕКОЛОГ1ЧН1 АСПЕКТИ

© Пельо 1.М., Благая А.В.

УДК 613.615.9:632.952:635.1./.7

ОБГРУНТУВАННЯ МАКСИМАЛЬНО ДОПУСТИМИХ Р1ВН1В

ФЛУОП1КОЛ1ДУ В ОВОЧЕВИХ КУЛЬТУРАХ, ВИРОЩЕНИХ

*

З ЗАСТОСУВАННЯМ ФУНГ1ЦИДУ 1НФ1Н1ТО БС 61,9, К.С.

Пельо 1.М., Благая А.В.

1нститут ппени та екологп Нацiонального медичного университету iменi О.О.Богомольця, м.КиТв.

Цель исследования. Гигиеническая оценка динамики остаточних количеств пропамокарб гидрохлорида и флуопи-колида в овощных культурах, выращенных с применением фунгицида Инфинито SC 61,9, к.с. Обоснование максимально допустимих уровней флуопиколида в огурцах, томатах и томатном соке. Методы исследования. Натурный эксперимент по изучению динамики содержания остаточних количеств пропамокарб гидрохлорида и флуопиколида в огурцах и томатах; химико-аналитические методы определения остаточных количеств пестицидов; математические методы. Результаты. Установлено, что применение фунгицида Инфинито SC 61,9, к.с. (действующие вещества - пропамокарб гидрохлорид и флуопиколид) при выращивании овощных культур (огурцов и томатов) не приводит к загрязнению действующими веществами сельскохозяйственного сырья выше гигиенических нормативов и не ухудшает органолептических свойств продуктов урожая. По параметрам острой токсичности при различных путях поступления в организм человека фунгицид Инфинито SC 61,9, к.с. и его действующие вещества пропамокарб гидрохлорид и флуопиколид относятся к пестицидам III класса опасности - умеренно опасные (лимитирующий критерий - ингаляционная токсичность). Исследуемые вещества не обладают сенсибилизирующим действием. (Отдалённые эффекты действия (канцерогенное действие, мутагенная активность, эм-бриотоксическое и тератогенное действие, влияние на репродуктивную функцию) не являются лимитирующим критерием при оценке опасности флуопиколида и обосновании допустимой суточной дозы для человека. Допустимая суточная доза флуопиколида для человека - 0,07 мг/кг, пропамокарб гидрохлорида - 0,02 мг/кг. Флуопиколид по критерию «стабильность в почве» относится к пестицидам III класса опасности (умеренно опасный). Величина ориентировочно допустимой концентрации (ОДК) в почве - 0,01 мг/кг. Выводы. Обоснованы максимально допустимые уровни (МДУ) флуопиколида в огурцах и томатах на уровне 0,04 мг/кг (предел количественного определения (ПКО) методом газожидкостной хроматографии (ГЖХ) - 0,02 мг/кг); в томатном соке (продукт детского питания) - «<не допускается» (ПКО методом ГЖХ - 0,03 мг/кг). Разработаны гигиенические регламенты безопасного применения фунгицида Инфинито SC 61,9, к.с. Сроки ожидания до сбора урожая огурцов -10 дней, томатов - 14 дней.

Ключевые слова: фунгицид, флуопиколид, токсичность, отдалённые эффекты действия, остаточные количества, гигиенические нормативы.

Сучасне агропромислове виробництво потребуе комплексного захисту стьськогосподарських рослин, який передбачае використання фунпцид1в в систем! х1м1чного захисту рослин [1,3]. За даними [2,3,4] при вирощуванн овочевих культур за р1вних умов, але без застосування фунпцид1в, можлив1 втрати урожаю складають 45-80%.

З огляду на те, що бтьшють овоч1в вживають свь жими, а також беручи до уваги особливост1 застосування засоб1в х1м1чного захисту рослин, фунпциди по-

винн бути безпечними для людей I навколишнього середовища [1-5].

У цьому аспект! нами проведено саштарно-гпеычне дослщження препарату 1нф1н1то SC 61,9, к.с. виробництва ф1рми Байер Кроп Саенс ГмбХ, Н1меч-чина.

Дючими речовинами препарату 1нф1што SC 61,9, к.с. е пропамокарб гщрохлорид (62,5 г/л) I флуопколщ (6,25 г/л).

* Цитування при атестаци кадрiв: Пельо 1.М., Благая А.В. Обгрунтування максимально допустимих рiвнiв флуопколду в овочевих культурах, вирощених з застосуванням фунпциду нфнто БС 61,9, к.с. // Проблеми екологп i медицини. - 2013. - Т. 17, № 5-6. - С. 63 -66.

Пропамокарб пдрохлорид достатньо вивчений у токсиколопчному та ппешчному аспектах. За параметрами гостро'1' токсичност при рiзних шляхах надхо-дження в оргашзм пропамокарб гiдрохлорид у вщпо-вiдностi до [6] вiдноситься до Ill класу небезпечностi.

В УкраТш затверджена допустима добова доза (ДДД) для людини - 0,02 мг/кг маси тта та необхiднi ппеычш нормативи, зокрема максимально допусти-мий рiвень (МДР) в огiрках, томатах i томатному соцi -0,05 мг/кг [5].

В УкраТы препарати на основi флуопiколiду ранiше не застосовувалися. Ппеычна регламентацiя флуопь колщу не проводилась.

У 2005-2006 роках препарат 1нфУто SC 61,9, к.с. проходив випробування на томатах i опрках з нормами витрат 1,2-1,6 л/га, двократно.

Цим i обумовлена мета нашого дослщження.

Мета дослщження

Ппешчна оцшка динамiки залишкових кiлькостей пропамокарб гiдрохлориду та флуопколщу в овоче-вих культурах, вирощених з використанням фунпциду Iнфiнiто SC 61,9, к.с. Об^рунтування МДР флуопколь ду в огiрках, томатах i томатному соцк

Об'екти та методи дослщження

Дослщжуваш речовини: препарат 1нфУто SC 61,9, к.с. та його дiючi речовини пропамокарб гiдрохлорид i флуотколщ.

Назва дiючоï речовини: пропамокарб пдрохлорид.

Хiмiчна назва: пропт-З-(диметиламЫо)-пропкарбамат гiдрохлорид (IUPAC).

Реeстрацiйний номер CAS N: 256006-41-1.

Структурна формула:

CH3

CH3

O

(CH2)3

NH3-HCl

-C3H7

температурою плавлення 45-55 С,

при

250С - 6-10"

Емтрична формула: C9H21CIN2O2 .

Молекулярна маса: 224,73.

Пропамокарб пдрохлорид являе собою пгроскопь чну кpиcталiчну речовину бтого кольору 3i специфнч-ним запахом,

щтьнютю 1,1 г/см3. Тиск пари 6мм.рт.ст. Рoзчиннicть у вoдi (250 С): >700 г/дм3. Роз-чиннють в opганiчних розчинниках (г/дм3) при 250С: метанoлi - >500; метиленхлopидi - >430; iзoпpoпанoлi - >300; етилацетат - 23,0; тoлуoлi та гексан - <0,1. Кoефiцiент розподту n-октанол/вода - 2,5-10"3 [7,8].

Назва дючоТ речовини: флуoпiкoлiд, АЕС638206.

Хiмiчна назва: 2,6-дихлop-N- {[3-хлор-5-(трифторметил) -2-тридинт] метил} бензамiд (IUPAC).

Рееcтpацiйний номер CAS N: 239110-15-7, стутнь чистоти - 99,3%.

Структурна формула:

F3C

Емтрична формула: C14H8CI3F3N2O.

Молекулярна маса: 383,59.

Хiмiчно чистий флуопiколiд являе собою кристаль чний порошок бiлого кольору зi слабким фенольним запахом, температурою плавлення 1500С, щiльнiстю 1,62 г/см3 (200С). Тиск пари: 3,03-10"7 Па (200С), 8,0310-7 Па (250С). Розчиннють у водi (250С) - 2,86 мг/л (рН 1,04). Розчиннiсть в оргашчних розчинниках (200С) г/м3: гексан - 0,2; етанолi - 19,2; толуолi -20,5; етилацетатi - 37,7; ацетон - 120; диметилсуль-фоксидi - 180. Коефiцiент розподту п-октанол/вода -2,9 (P0w - 79,4) [7,8].

Препаративна форма 1нфшп"о ЭО 61,9, к.с. - це рь дина бежового кольору з запахом ефiру, рН7 (230С), температура кипЫня - 1000С, щiльнiсть 1,13 г/см3 при 200С. Тиск пари: 520-800 тРа при 200С.

Дiючi речовини та препарат синтезованi фiрмою Байер Кроп Саенс ГмбХ (Ымеччина).

Токсикологiчна оцiнка препарату i його дючих ре-човин здiйснена за даними [7,8].

Саштарно-ппеычш дослiдження виконан нами зп-дно з "Методическими указаниями по гигиенической оценке новых пестицидов" [9].

Вивчення динамки вмюту залишкових ктькостей флуопколщу та пропамокарб пдрохлориду нами проведено в натурних умовах у Кш'всьш области Фаст1в-ському районi, с. Борова на базi дослiдноí станцп УА-АН при застосуваннi препарату 1нфУто ЭО, к.с. на томатах та опрках. 1нформа^я про умови проведення гпеычних дослiджень i динамiку вмюту флуопколщу та пропамокарб гiдрохлориду в ^рунД рослинах i урожа'' наведена в таблицях 2, 3.

Забiр зразюв для дослiдження здiйснювали вщпо-вiдно до "Унифицированных правил отбора проб сельськохозяйственной продукции, продуктов питания и обьектов окружающей среды для определения микроколичеств пестицидов" [10].

Визначення залишкових ктькостей флуопколщу проводили методом газорщинно''' хроматографп [11,12]. Межа визначення в томатах, опрках - 0,02 мг/кг; Ррунт - 0,04 мг/кг.

Визначення залишкових ктькостей пропамокарб пдрохлориду проводили методами газорщинно''' та високоефективно' рщинно''' хроматографп [13,14]. Межа визначення в фунт - 0,025 мг/кг, опрках i томатах - 0,025 мг/кг.

Результати та |'х обговорення

Об^рунтування МДР флуотколщу в опрках, томатах i томатному соц здшснювали згiдно з принципами комплексного гпеычного нормування [9,15], основни-ми з яких е:

добова ктькють речовини, що може надмти в оргашзм з продуктами харчування, водою та атмосфер-ним повп"рям, не повинна перевищувати ДДД для лю-дини;

при об^рунтуванш МДР лiмiтуючими показниками повиннi бути токсикологiчнi властивост пестициду та змiна смакових якостей продукту [9].

Наведене вище свщчить про те, що токсиколопчне вивчення речовини та визначення ДДД для людини е першим етапом об^рунтування МДР у продуктах хар-чування.

Власне цьому i пщпорядкована послщовнють ви-кладення результатiв дослiдження.

Параметри токсично'' дм сполук наведенi в таблицi 1.

Виходячи з наведених даних, 1нф^то ЭО61,9, к.с. i флуопколщ згiдно з [6] за параметрами гостро' токси-

O

N

C

Проблеми екологп та медицини

чност належить до Ill класу He6e3ne4H0CTi ^ммтуючий критерiй - iнгаляцiйна токсичнiсть).

Флуотколщ не подразнюе шкiру i слизовi оболонки очей, Iнфiнiто SC 61,9, к.с. - слабкий подразник сли-

зових оболонок за оцЫкою по шкалi Draize [16]. Алер-генна активнють речовин не встановлена при досль дженнi методом Magnusson and Kligman [17].

Таблиця 1.

Параметри токсичноïdiïlнфiнiто SC 61,6, к.с. та флуопiколiду.

Критерм Тварини Ыфшто Флуоглколщ

ЛД50 per os >2500 мг/кг >5000 мг/кг

ЩУР! л. Wistar л.Sprague Dawley

ЛД50 на шфу >4000 мг/кг >5000 мг/кг

ЩУР! л. Wistar л.Sprague Dawley

ЛК50, iнгаляцiя >3195 мг/м3 >5160 мг/м3

щур! л. Wistar л.Sprague Dawley

Подразнення:

-шмри крол1 вщсутне вщсутне

-слизових оболонок п. New Zealand слабке вщсутне

Алергенна дт ГвЫейсык свинки не встановлена не встановлена

Прим/'тка: л. - л/'н/'я, п. - порода.

В субхрошчному (90 дшв) експеримент вивчали токсичну д!ю флуотколщу на мишах лiнiï C57BL/6jCO в дозах: 50, 20о, 800 i 320о ppm; щурах лiнiï Sprague Dawley в дозах: 100, 1400 i 20000 ppm; собаках породи Beagle в дозах: 5, 70 i 1000 мг/кг м.т. Дослщжува-ли: масу тта, гематолопчш показники, активнють лу-жно' фосфатази i холiнестерази; вмiст у сироватц кровi альбумiну, холестерину, креатинiну, борубЫу, рiвня калiю та кальцiю; пстолопчш показники.

З урахуванням змiн цих показникiв встановленi максимально недiючi дози (NOEL) в субхрошчному експериментг для мишей - 34,8 мг/кг, щурiв - 7,4 мг/кг, собак - 1000 мг/кг.

У хрошчному (24 мюяцО експериментi NOEL ста-новлять: для мишей - 7,9 мг/кг, щурiв - 8,4 мг/кг.

Вщдалеш ефекти дм флуопiколiду (канцерогенна, мутагенна, ембрiотоксична i тератогенна дiя, вплив на репродуктивну функцю) не являються лiмiтуючим

критерieм при оцiнцi небезпечносл i обгрунтуваннi ДДД для людини.

Базуючись на лiмiтуючiй величинi NOEL - 7,4 мг/кг маси тта (для щурiв у субхрошчному експеримен^) i використовуючи коефiцieнт запасу 100, обгрунтована величина ДДД флуотколщу для людини - 0,07 мг/кг маси тта.

Флуотколщ за критерieм "стабтьнють у грунтГ' вiдноситься до Ill класу небезпечносп - помiрно не-безпечний [6]. Величина ОДК (орieнтовно допустима концентрацiя) - 0,1 мг/кг.

У вщповщносл до поставлено' мети нами проведет дослщження динамки залишкових ктькостей пропамокарб гiдрохлориду та флуотколщу в огiрках i томатах, вирощених з використанням препарату 1нфь тто SC 61,9, к.с.

Результати вивчення динамки залишкових ктькостей пропамокарб гщрохлориду та флуотколщу в томатах, опрках i фунт! наведенi в таблицях 2, 3.

Таблиця 2.

Вмют флуопколду та пропамокарб гдрохлориду в томатах

Доба (пюля останньо' обробки) Вмют, мг/кг **

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.

флуопколщ пропамокарб гщрохлорид

плоди бадилля плоди бадилля

3 0,05 ± 0,01 0,06 ± 0,01 0,12 ± 0,03 0,80 ± 0,20

7 0,03 ± 0,006 0,04 ± 0,01 0,07 ± 0,01 0,60 ± 0,15

14 0,02 ± 0,005 0,02 ± 0,005 0,02 ± 0,005 0,21 ± 0,05

20 н.в.* н.в. н.в. 0,12 ± 0,03

33 (урожай) н.в. - томати н.в. - ск н.в. н.в. - томати н.в. - ак 0,04 ± 0,006

Прим/'тка: * - н.в. - не визначено,

** - у контрольних зразках флуопiколiд i пропамокарб г/'дрохлорид не знайден.

Анал1з даних таблиц! 2 показав, що залишков1 кь лькост1 флуотколщу та пропамокарб гщрохлориду в томатах поступово зменшувалися. На 14-ту добу за-лишков1 ктькост пропамокарб гщрохлориду не пере-вищували МДР(0,05 мг/кг). Залишков1 к1лькост1 флуотколщу на 14-ту добу складали 0,21 мг/кг. На 20-ту добу залишков1 к1лькост1 флуоп1кол1ду I пропамокарб гщрохлориду в томатах не визначеш. На момент збо-ру врожаю в томатах I отриманому з них томатному соц1 - не знайдеш.

Нами встановлено, що органолептичш властивост1 томат1в, ог1рк1в I томатного соку (запах, кол1р, смак,

зовшшнш вигляд) не вщр!знялися вщ контрольних зразгав.

Отриманi результати дозволили нам обфунтувати МДР флуотколщу в опрках i томатах на рвт 0,04 мг/кг (межа визначення методу - 0,02 мг/кг).

У томатному сощ як продукт! дитячого харчуван-ня, рекомендуемо МДР - "не допускаеться" (межа визначення методу - 0,03 мг/кг). ТермЫи очкування до збору урожаю опргав - 10 дню, тома^в - 14 дню.

Наступним етапом дослщження була перевiрка безпечност об^рунтованих нами гiгiенiчних нормати-в1в.

Таблиця 3.

Вмст флуопколду та пропамокарб гдрохлориду в огрках i Грунтi

Прим/'тка: * - н.в. - не визначено,

** - у контрольних зразках флуопкол1д i пропамокарб гдрохлорид не знайден.

Доба (пюля останньо! обробки) Вмют, мг/кг **

флуопколщ пропамокарб гщрохлорид

плоди грунт плоди грунт

1 0,03 ± 0,006 0,053 ± 0,01 0,10 ± 0,03 0,62 ± 0,15

3 0,05 ± 0,01 0,05 ± 0,01 0,08 ± 0,02 0,53 ± 0,13

7 0,04 ± 0,01 0,04 ± 0,01 0,06 ± 0,01 0,20 ± 0,05

10 0,02 ± 0,005 <0,04 0,04 ± 0,006 0,10 ± 0,03

20 (урожай) н.в.* н.в. н.в. 0,06 ± 0,01

Виходячи з принцитв комплексного гпешчного нормування, нами було визначено сумарне надхо-дження флуотколщу в оргашзм людини з продуктами харчування(томати, картопля, опрки, томатний ск), водою та атмосферним пов^рям, яке складало 0,0316 мг (0,75% вщ ДДД).

Це свiдчить про безпечнiсть для населення продукт овочiвництва, вирощених з використанням фунп-циду lнфiнiто SC 61,9, к.с. при умовi додержання регламент застосування, гiгieнiчних нормативiв i термь нiв очiкування до збору урожаю.

Висновки

Фунпцид флуопiколiд i препарат на його основi 1н-фшто SC 61,9,к.с. за параметрами гостроТ токсичностi при рiзних шляхах надходження в оргашзм лаборато-рних тварин вщповщно до ГiгieнiчноТ класифiкацiТ пес-тицидiв [15] належать до Ill класу небезпечностi - по-мiрно небезпечнi.

Шкiру та слизовi оболонки флуотколщ не подраз-нюе, 1нфУто SC 61,9, к.с. - слабкий подразник слизо-вих оболонок. Апергенш властивостi у дослiджуваних сполук не встановлеш.

Флуопiколiд - сполука пол^ропноТ дм. За результатами дослщження комплексу показникiв ^зюлопч-них, гематолопчних, бiохiмiчних, гiстологiчних) вста-новленi максимальш недiючi дози (NOEL): у субхрош-чному експериментi - для мишей 34,8 мг/кг, щурiв 7,4 мг/кг, собак 1000 мг/кг; у хрошчному - для мишей 7,9 мг/кг, щурiв 8,4 мг/кг.

Величина допустимо' добовоТ дози флуотколщу обфунтована на рiвнi 0,07 мг/кг маси тта, виходячи з найменшоТ NOEL - 7,4 мг/кг i коефiцieнту запасу -100.

За результатами дослщження динамки залишко-вих ктькостей флуотколщу в овочах, вирощених з застосуванням препарату 1нфУто SC 61,9, к.с. та бе-ручи до уваги токсиколопчш властивостi флуотколь ду, нами обфунтоваш величини максимально допус-тимих рiвнiв: в огiрках i томатах - 0,04 мг/кг, у томатному соц - вмют флуотколщу не допускаеться. Тер-мiн очкування до збору урожаю огiркiв - 10 дшв, то-матiв - 14 дшв.

Л^ература

1. Лапа О.М., Дрозда В.Ф., Пшець Н.В. Еколопчно-безпечн iнтенсивнi технологií вирощування та захисту овочевих культур. - К.: Колоба, 2006. - 169с.

2. Лапа О.М., Дрозда В.Ф., Гоголев A.I. Сучасн технологií вирощування та захисту овочевих культур. - К.: Св^, 2004. - 111 с.

3. Каталог 3aco6iB захисту рослин та насшня (на 20072008 рр.). - К.: Видавництво ТОВ "Сингента", 2007. -155с.

4. Результати вирощування культур за технолопею Оп-тиТех. - К.: Видавництво ТОВ "Сингента", 2006. - 31с.

5. Допусти!^ дози, концентраций ктькосл та рiвнi вмюту пестицидiв у сiльськогосподарськiй сировинi, харчових продуктах, пов^ робочоТ зони, атмосферному повпр^ водi водоймищ, ^рунл. ДСан^Н 8..8.1.2.3.4-000-2001: Затв. 20.09.01/М0З УкраТни. - К., - 245с.

6. Ппеычна класифка^я пестицидiв за ступенем небез-печностi: ДСанПiН8.8.1.002-98: Затв. МОЗ УкраТни 28.08.98. - К., 1998. - 20с.

7. Pflanzenschutz - Nachrichten Bayer 59/2006, 2-3. - 344p.

8. The Pesticide Manual, Incorporating The Agrochemicals Handbook./Edited by Clive Tomlin. - Tenth edition. - Bath, UK: The Bass Press, - 1994.

9. Методические указания по гигиенической оценке новых пестицидов, Киев, 1988, утв. МЗСССР 13.03.1987, № 4263-87.

10. Унифицированные правила отбора проб сельскохозяйственной продукции, продуктов питания и обьектов окружающей среды для определения микроколичеств пестицидов. Увт. МЗ СССР 21.08.1997, № 2051-79.

11. Методичж вказiвки з визначення флуотколщу в грунт методом газорщинноТ хроматографа, Затв. Мшютерст-вом охорони навколишнього природного середовища УкраТни №16 вщ 22.01.2007р., № 741-2007.

12. Методичж вказiвки з визначення флуопколщу в опр-ках, картопл^ томатах, томатному соку методом газорщинноТ хроматографп, Затв. Мшютерством охорони навколишнього природного середовища УкраТни №16 вщ 22.01.2007р., № 742-2007.

13. Методические указания по определению пропамокарб гидрохлорида (превикура-Н) в воде, почве, картофеле, сахарной свекле методами газожидкостной и тонкослойной хроматографии, № 12-96.// Методические указания по определению микроколичеств пестицидов в продуктах питания, кормах и внешней среде. Киев, 2000, № 27-С.82-88.

14. Методичж вказiвки з визначення пропамокарб гщро-хлориду в картопл^ перц^ кавунах, баклажанах, капусту опрках, томатах та томатному соковi методом висо-коефективноТ рщинноТ хромотографп, № 343-2002// Методичнi вказiвки з визначення мiкрокiлькостей пес-тицидiв в продуктах харчування, кормах та навколиш-ньому середовищi. КиТв, 2004, № 40-С.58-67.

15. Спыну Е.И. Современные проблемы комплексного регламентирования пестицидов// Актуальные проблемы токсикологии. Тезисы докладов научной конференции, посвященной 75-летию со дня рождения Ю.С. Кагана, 7-8 октября 19997., 1999. - С.142.

16. Patrich E. and H. Maibach. Dermatotoxicology in Principles and Methods of Toxicology/ Edited by A.W.Hayes - 3rd edition. - New York, USA: Raven Press, Ltd New York, 1994. - P.767-803.

17. Magnusson B. and Kligman A.M. The Identification of Contact Allergens by Animal Assay. The Guinea Pig Maximization Test.// The Journal of Investigative Dermatology/-1968. - Vol.52, Issue 3. - P. 268-277.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.