Научная статья на тему 'Лечебные свойства косточек винограда и виноградного масла (обзор литературы)'

Лечебные свойства косточек винограда и виноградного масла (обзор литературы) Текст научной статьи по специальности «Фундаментальная медицина»

CC BY
40187
802
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
Ключевые слова
МАСЛО ВИНОГРАДНЫХ КОСТОЧЕК / OIL OF GRAPE SEEDS / VITIS VINIFERA / ПРОАНТОЦИАНИДЫ / ЭПИГАЛЛОКАТЕХИНЫ / ЛЕЧЕБНЫЕ СВОЙСТВА / MEDICINAL PROPERTIES / PROANTOTSIANIDA / EPIGALLOKATEKHINA / УЗУМ ДАНАГИ МОЙИ / ПРОАНТОЦИАНИД-ЛАР / ЭПИГАЛЛОКАТЕХИНЛАР / ДОРИВОР ХУСУСИЯТЛАРИ

Аннотация научной статьи по фундаментальной медицине, автор научной работы — Кароматов Иномжон Джураевич, Абдувохидов Аслам Тошпулотович

В статье приводится обзор литературы по лечебным свойствам виноградных косточек и их масла. Косточки винограда, благодаря содержащимся в них биологически активным веществам, в основном проантоцианидам обладают рядом полезных свойств. Определены антиоксидантные, противовоспалительные, антиангиогенические, иммуномодуляторные, противоастматические, антитромботические свойства экстрактов семян винограда. Экстракты виноградных семян, благодаря проантоцианидам и эпигаллокатехинам обладают противоопухолевыми, антиангиогеническими, анти-метастатическими нейропротективными свойствами. Выявлены гипотензивные, гипогликемические, антидиабетические и другие свойства. Масло виноградных косточек, кроме того, что являются пищевым маслом является перспективным лечебным средством. Благодаря наличию биологически активных веществ масло виноградных косточек оказывает гипохолестеринемическое, кардиопротективное, хемопревентивное воздействие.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

Похожие темы научных работ по фундаментальной медицине , автор научной работы — Кароматов Иномжон Джураевич, Абдувохидов Аслам Тошпулотович

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

УЗУМ ДАНАГИ ВА УЗУМ ДАНАГИ МОЙИ ДОРИВОР ХУСУСИЯТЛАРИ (АДАБИЁТ ШАРХИ)

The review of literature on medicinal properties of grape seeds and and their oils is provided in article. Grape seeds, thanks to biologically active agents which are contained in them, generally proanthocyanidin have a number of useful properties. Antioxidant, anti-inflammatory, antiangiogenic, immunomodulator, antiasthmatic, antitrombotic properties of extracts of seeds of grapes are defined. Extracts of grape seeds, thanks to proantotsianids and epigallokatekhin have antineoplastic, anti-angiogenic, anti-metastatic neuroprotective properties. Hypotensive, hypoglycemic, anti-diabetic and other properties are revealed. Oil of grape seeds except that are edible oil is perspective remedy. Thanks to availability of biologically active agents oil of grape seeds makes gipokholesterinemic, cardioprotective impact.

Текст научной работы на тему «Лечебные свойства косточек винограда и виноградного масла (обзор литературы)»

ФИШОТЕРЯПИЖ

49

УДК: 615.322

ЛЕЧЕБНЫЕ СВОЙСТВА КОСТОЧЕК ВИНОГРАДА И ВИНОГРАДНОГО МАСЛА (ОБЗОР ЛИТЕРАТУРЫ)

КАРОМАТОВ ИНОМЖОН ДЖУРАЕВИЧ

руководитель медицинского центра «Магия здоровья»

Город Бухара, Республика Узбекистан АБДУВОХИДОВ АСЛАМ ТОШПУЛОТОВИЧ преподаватель кафедры хирургии и сестринского патронажа в материнстве Бухарского медицинского колледжа.

Город Бухара Республика Узбекистан АННОТАЦИЯ

В статье приводится обзор литературы по лечебным свойствам виноградных косточек и их масла. Косточки винограда, благодаря содержащимся в них биологически активным веществам, в основном проантоцианидам обладают рядом полезных свойств. Определены антиоксидантные, противовоспалительные, антиангиогенические, иммуномодуляторные, про-тивоастматические, антитромботические свойства экстрактов семян винограда. Экстракты виноградных семян, благодаря проантоцианидам и эпигаллокатехинам обладают противоопухолевыми, антиангиогеническими, анти-метастатическими нейро-протективными свойствами. Выявлены гипотензивные, гипогли-кемические, антидиабетические и другие свойства. Масло виноградных косточек, кроме того, что являются пищевым маслом является перспективным лечебным средством. Благодаря наличию биологически активных веществ масло виноградных

косточек оказывает гипохолестеринемическое, кардиопротек-тивное, хемопревентивное воздействие.

Ключевые слова: масло виноградных косточек, Vitis ут'^егэ, проантоцианиды, эпигаллокатехины, лечебные свойства

УЗУМ ДАНАГИ ВА УЗУМ ДАНАГИ МОЙИ ДОРИВОР ХУСУСИЯТЛАРИ (АДАБИЁТ ШАРХИ)

КАРОМАТОВ ИНОМЖОН ДЖУРАЕВИЧ

«Магия здоровья» тиббий марказ бошлиги. Бухоро ш.,

Узбекистон Республикаси АБДУВОХИДОВ АСЛАМ ТОШПУЛОТОВИЧ Бухоро тиббий колледж уцитувчиси.

Бухоро ш., Узбекистон Республикаси АННОТАЦИЯ

Мацолада узум данаги ва унинг мойи даво хусусиятлари хацидаги маълумотларнинг адабиёт шархи келтирилган. Узум данаги унинг таркибида булган биологик актив моддалар, асосан проантоцианидларга асосан бир цатор даво хусусиятларга эга. Уларнинг антиоксидант, яллигланишга царши, антиангиогеник, иммуномодулятор, астмага царши, антитромботик хусусиятлари аницланган. Данак экстрактлари, проантоцианидлар ва эпигаллокатехларга бой булгани сабабли усмаларга царши, антиангиогеник, анти-метастатик, нейропротектив хусусиятларга хам эга. Бундан ташцари уларнинг гипотензив, гипогликемик, антидиабетик таъсири хам аницланган. Узум данаги мойи, овцатга ишлатилишидан ташцари, перспектив дори воситаси хам хисобланади. Таркибида булган биологик актив моддалар булгани сабабли, бу мой гипохолестеринемик, кардио-протектив, хемопревентив таъсир цилади.

ФИШОТЕФЯПИЖ

Калит сузлар: узум данаги мойи, Vitis vinifera, проантоцианид-лар, эпигаллокатехинлар, доривор хусусиятлари

MEDICINAL PROPERTIES OF GRAPE SEEDS AND GRAPE OIL (REVIEW OF LITERATURE)

KAROMA TOVINOMZHON DZHURA YEVICH

head of the medical center"Health Magic" the city of Bukhara,

Republic of Uzbekistan ABDUVOKHIDOV ASLAM TOSHPULOTOVICH

teacher of department of surgery and sisterly patronage in motherhood of the Bukhara medical college. City of Bukhara.

Republic of Uzbekistan

ABSTRACT

The review of literature on medicinal properties of grape seeds and and their oils is provided in article. Grape seeds, thanks to biologically active agents which are contained in them, generally proanthocyanidin have a number of useful properties. Antioxidant, anti-inflammatory, antiangiogenic, immunomodulator, antiasthmatic, antitrombotic properties of extracts of seeds of grapes are defined. Extracts of grape seeds, thanks to proantotsianids and epigallokatekhin have antineoplastic, antiangiogenic, anti-metastatic neuroprotective properties. Hypotensive, hypoglycemic, anti-diabetic and other properties are revealed. Oil of grape seeds except that are edible oil is perspective remedy. Thanks to availability of biologically active agents oil of grape seeds makes gipokholesterinemic, cardioprotective impact.

Keywords: oil of grape seeds, Vitis vinifera, proantotsianida, epigallokatekhina, medicinal properties

УШб у|^ега Ь. Это одно из самых распространённых и известных растений. В Центральной Азии известны сотни сортов винограда. Растение в культуре с древнейших времён. В Центральной Азии виноград встречается и в диком виде. В лечебной практике с незапамятных времён. Растение широко применяется в современной народной и научной медицине. В последние годы особое внимание уделяется лечебным свойствам виноградных косточек и маслу виноградных косточек.

Химический состав: Виноградные семечки содержат до 20% жирного масла; дубильные вещества - флабофен; лецитин; ванилин и уксусную кислоту, витамин Е - [62, р.82; 1, с.42]. Кроме этого в них определены пикгенолы - вещества с антиоксидантной активностью. Масло виноградных семечек содержит линоленовую (72%), олеиновую (16%), пальмитиновую (7%), стеариновую (4%) и др. кислоты, до 1,5% неомыляемых веществ, богатых фенолами и стероидами, соли К, Мп, Мд, Са, Ре, Си, 7п, Б1, Б, С1 - [104, р.881; 10, с.52; 9; 139, р.218; 189, р.37; 11, с.130; 144, р.2028; 110, р.75; 53, р.3161].

Виноградное масло упоминается в Ветхом Завете, а в 1569 году императором Максимилианом II было разрешено монопольное производство масла в Италии, но в настоящее время, незаслуженно как пищевое масло используется изредка - [2, с.162].

Древняя медицина считала, что виноградные семечки холодные и сухие во II степени. Если их съесть, образуют газы, закрепляют, останавливают выделение мочи и месячных. Они полезны при кровохарканье. Доза на приём косточек до 45 гр. Но они вредят почкам и мочевому пузырю - [4, с.374].

Семечки изюма холодные в I степени и сухие в III. Если их съесть закрепляют и укрепляют влажный кишечник и желудок - [4, с.375].

В народной медицине виноградные семена, в виде отваров пьют как сильное мочегонное средство.

Виноградные семена оказывают кровоостанавливающее воздействие при маточных кровотечениях. Сок, отвар виноградных листьев ощелачивают мочу и потому назначаются при наличии уратных камней в почках, при подагре - [5, с.126].

В научной медицине семена винограда используются очень широко, проведено большое количество научных исследований. Но, к сожалению в отечественной медицине они вообще не обследованы и применяют изредко.

Олигомерические проантоцианиды косточек винограда оказывают выраженное антиоксидантное, противовоспалительное, анти-ангиогеническое воздействие - [93, р.5274; 208, р.3424; 204, р.874; 138, р.837; 17; 81]. Эти свойства выражены наиболее в косточках красного, чем белого винограда - [160, р. 1319; 96, р.3974]. Антиоксидантные свойства семечек винограда превосходят все другие части растения - [108, р.215]. Антиоксидантные свойства косточек винограда связывают с наличием большого количества танинов - [69, р.42]. Благодаря этим свойствам, косточки винограда предупреждают развитие оксидативного напряжение в тканях, под воздействие высокой температуры - [83, р.152].

Проантоцианиды косточек дикого винограда обладают выраженными противовоспалительными свойствами - [190, р.385; 113, р.140; 25]. Водный экстракт виноградных косточек оказывает иммуномодуляторное, противоастматическое воздействие - [131, р.1058; 118, р.1303; 225, р.260]. Определены иммуностимулирующие свойства проантоцианидов - [192, р.11545]. Проантоцианиды предохраняют от развития фиброза легких, под воздействие химиотерапевтического препарата блеомицина - [14, р.1409].

Экспериментальные исследования показали, что экстракт

Электронный научный журнал «Биология и интегративная медицина» №1 - январь (18) 2018

ФМШОГЕФЯПИХ

виноградных семечек оказывает терапевтическое воздействие при ревматоидном артрите, экспериментальных остеоартритах - [153, p.56; 209, p.569; 152; 16, p.85].

Экспериментальные исследования выявили свойство проанто-цианидов косточек предохранять развитие катаракты - [100, p.215; 221, p.618]. Препараты цинка совместно с экстрактом косточек винограда останавливает развитие катаракты при сахарном диабете - [173, p.2830].

Выявлены также антибактериальные свойства экстракта виноградных семян - [180, p.824].

Благодаря противовоспалительным и антиоксидантным свойствам, 2% спиртовый экстракт виноградных семян оказывает выраженное ранозаживляющее воздействие - [88, p.518]. Такие же свойства определены и у 2% крема на основе проантоцианидов при лечении послеоперационных ран - [89, p.56].

Экстракт семян винограда оказывает антитромботическое воздействие - [222, p.751; 30, p.74; 102], тормозит процесс агрегации тромбоцитов - [143, p.287]. Проантоцианы семян винограда перспективны в профилактике и лечения гипертонической болезни -[52, p.2195; 126, p.954; 29].

Рандомизированные, плацебо контролируемые исследования показали, что потребление экстракта косточек винограда в дозе 300 мг, незначительно уменьшает артериальное давление у больных с гипертонической болезнью I - [164, p.2239]. Экспериментальные исследования показали, что наиболее эффективной дозой для понижения артериального давления полифенолов виноградных косточек является 375 мг/кг - [158, p.755]. Проантоцианиды виноградных косточек предупреждают развитие гипертонии, при длительном потреблении сердечных гликозидов - [126, p.953]. Эти вещества предохраняют поражение миокарда под воздействием

Электронный научный журнал «Биология и интегративная медицина» №1 - январь (18) 2018

ишемии - [227, р.737; 81, р.329]. Рандомизированные, плацебо контролируемые клинические исследования показали, что экстракт косточек винограда может служить функциональным средством для профилактики гипертонии - [151, р.236]. Мета анализ рандомизированных клинических исследований показал, что потребление экстракта виноградных семян значительно уменьшает систолическое артериальное давление и сердечный показатель, не влияет на диастолическое артериальное давление и уровень липидов крови -[67, р.1179]. Экспериментальные исследования показали, что экстракт семян винограда оказывает терапевтическое воздействие при реперфузионных аритмиях, в частности вентрикулярной тахикардии и фибрилляции - [224, р.765].

Рандомизированные исследования показали, что прием про-антоцианидов косточек винограда предупреждает развитие отека у здоровых женщин, при длительном сидячем положении - [171, р.461].

Проантоцианидины виноградных семечек нормализует выработку интерстициального глюкагон подобного пептида, интестинальной дипептидил-пептидазы, играющих большую роль в поддержании углеводного гомеостаза - [76, р. 1071], предохраняют от накопления триглицеридов в р-кпетках поджелудочной железы предупреждают от поражения и смерть в клеток при сахарном диабете - [57; 35, р.951]. Определена антиамилазная активность проантоцианидов косточек - [214, р.892]. Прием экстракта косточек винограда предупреждает развитие оксидативного напряжения и инсулин резистентности, вызванного приемом фруктозы у больных с метаболическим синдромом - [46, р.203; 137, р.965; 188, р.1855; 134, р.1180; 63]. Потребление экстракта косточек винограда уменьшает концентрацию постграндуальной глюкозы у здоровых людей - [172, р.194]. Виноградные косточки перспективны для лечения метаболического синдрома - [19]. Рандомизированные, плацебо контроли-

Электронный научный журнал «Биология и интегративная медицина» №1 - январь (18) 2018

руемые клинические исследования показали, что однократный прием проантоцинидина (200мг.) уменьшает концентрацию LDL и повышает концентрацию адинонектина после физической нагрузки - [75].

Галловая кислота и проантоцианиды В1, В2 и В4 оказывают противодиабетическое воздействие - [186, p.172], защищают сосудистый эпителий от поражения и развития атеросклероза при сахарном диабете - [48, p.92; 32, p.1695; 218]. Эти же вещества предохраняют поражение нервной системы при сахарном диабете, предупреждают развитие диабетической энцефалопатии - [128, p.94; 18; 101, p.584; 56]. Проантоцианиды предупреждают развитие оксидативного напряжения в скелетной мускулатуре при сахарном диабете - [55, p.367].

Проантоцианидин В2 косточек винограда предохраняет паренхиму почек от поражения при сахарном диабете 2 - [133, p.104; 223, p.814].

Экстракты кожуры и косточек винограда предохраняют развитие метаболических нарушений при питании жирной пищей - [90, p.3039; 149, p.175; 26, p.1643; 33, p.581; 174, p.1418; 40, p.452]. Олиго и полимерические про-антоцианиды виноградных семечек предупреждают развитие ожирения - [23; 99, p.519; 78; 116, p.1422]. Такими же свойствами обладают мономерические катехины косточек винограда - [141, p.257]. Экстракт виноградных семечек, благодаря проантоцианидам, останавливает процесс оксидативного напряжения в гепатоцитах, вызванного ожирением, предупреждает развитие жирового гепатоза - [183, p.1361; 68; 216]. Экспериментальные исследования показали, что экстракт виноградных семечек улучшает процессы метаболизма в гепатоцитах, оказывает гепатопротек-тивное воздействие - [3, c.48]. Экстракт виноградных семечек предупреждает поражение гепатоцитов при приеме парацетамола -[130, p.41].

Электронный научный журнал «Биология и интегративная медицина» №1 - январь (18) 2018

Экстракт семечек черного винограда предупреждает развитие атеросклероза и поражения сердечно-сосудистой системы у людей с гиперлипидемией - [191, р.365; 41, р.36; 77, р.791; 165, р.257; 34, р.421]. Сочетанное применение метформина с экстрактом проанто-цианидов виноградных семечек повышает эффективность препарата в менеджменте метаболического синдрома - [215]. Кожура винограда и экстракт его косточек предупреждает поражение клетки почек при оксидативном напряжении, вызванном приемом жирной пищи - [38, р.264]. Проантоцианиды предупреждают развитие дисфункций мочевого пузыря при сахарном диабете - [45]. Про-антоцианиды предупреждают поражение мозговой ткани при ожирении - [39, р.2011]. Порошок косточек винограда уменьшает липиды крови, предупреждает развитие жирового гепатоза - [109, р.196; 181, р.992].

Экспериментальные исследования показали, что проантоциа-ниды косточек предохраняют от поражения клеток почек при гипоксии - [207, р.455; 84, р.574] и развитие нефропатии при использовании контрастной урографии - [146, р.452]. Также выявлено, что эти вещества предохраняют почечную паренхиму от поражения при рабдомиолизе - [145, р.463]. Экспериметальные исследования показали, что экстракт косточек винограда предупреждает поражение эндотелиальных клеток индоксилом сульфатом при уремии - [129, р. 106]. Проантоцианиды косточек винограда предупреждают возникновение почечных камней - [80].

Проантоцианиды в больших дозах предупреждают повреждение слизистой желудка приемом нестероидных противовоспалительных средств и алкоголя - [51; 112, р.286]. Прием селена и экстракта виноградных семян предупреждает поражение слизистой желудка, при приеме индометацина - [12, р.535].

Экспериментальные исследования на животных показали, что прием экстракта виноградных семечек оказывает терапевтическое

воздействие при язвенном колите - [205, р.896; 73, р.1082; 42, р.975; 219, р.518]. Экстракт виноградных семечек оказывает терапевтическое воздействие при воспалительных состояниях в кишечнике, предупреждает возникновение колоректального рака - [201, р.2255; 43].

Экспериментальные исследования показали, что проанто-цианиды косточек предупреждает развитие цирроза печени под воздействием тиацетамида и диметилтеразамина - [179, р.373; 120, р.359]. Проантоцианиды предохраняют печень от поражения большими дозами чеснока - [82, р.554] и развития оксидативного напряжения в клетках печени, вызванное употреблением этилового спирта - [61, р.49]. Проантоцианиды виноградных семечек предупреждают токсическое воздействие азатиопирина на гепатоциты -[65, р. 1713].

Проантоцианы предохраняют разрушение сперматозиодов при механическом воздействии на тестикулярный аппарат - [27, р.621; 176, р.411] и при оксидативном напряжении - [87, р.861], от токсического воздействия солей кадмия и др. - [184; 13, р.72; 20]. Проантоцианиды также защищают процесс ооцитоза от токсического воздействия солей кадмия - [91].

Экстракт виноградных семян оказывает противовирусное воздействие против ряда известных вирусов, к частности против вируса гепатита А и норовирусов - [119, р.7577; 185, р.5; 103, р.8].

Экстракты виноградных семян, благодаря проантоцинадам и эпигаллокатехинам обладают противоопухолевыми, антиангиогени-ческими, анти-метастатическими свойствами - [58, р.663; 95, р.535; 106, р.619; 59, р.808; 60]. Проантоцианиды косточек винограда, в особенности галловая кислота предохраняют от возникновения рака поджелудочной железы и метастазирования раковых клеток - [49, р.453; 161; 36, р.528; 37, р.95]. Проантоцианиды косточек винограда

Электронный научный журнал «Биология и интегративная медицина» №1 - январь (18) 2018

оказывают антикарценогеническое, хемопревентивное воздействие при раке молочной железы - [111, р.3450; 182, р.461], раке кишечника

- [199, р.649; 94, р.1414; 54, р.630] и раке слизистой рта - [213]. Экспериментальные исследования показали, что проантоцианиды губительно действуют на клетки рака мочевого пузыря - [162, р.191]. Выявлены их свойства предохранять от чешуйчато-клеточной карциномы слизистой рта - [187; 15, р.189]. Экстракты виноградных семян губительно действуют на клетки мелкоклеточного рака легких

- [178, р.578; 193, р.51]. Олигомерический проантоцианид Р2 губительно действует на клетки глиобластомы - [212, р.759]. Проантоцианиды предупреждают возникновение рака кожи - [195, р.128].

Экспериментальные исследования показали, что прием экстракта косточек винограда оказывает нейропротективное, антиконвульсантное воздействие - [155, р.234; 8, с.113]. Проанто-цианиды виноградных косточек оказывают терапевтическое воздействие при темпоро-мандибулярных заболеваниях - [31]. Проантоцианиды косточек предупреждают понижение когнитивных функций вследствие поражения гиппокампа при старении - [217, р.672; 24, р.961]. Прием экстракта семян винограда предупреждает возникновение и прогрессирование болезни Хундингтона - [202, р.99].

Галловая кислота косточек винограда предупреждает образование и накопление фибриллов амилоида, играющую основную патогенетическую роль при болезни Альцгеймера и Паркинсона -[154, р. 101; 203, р.659; 125, р.664; 115, р.1437; 127, р.6339].

Косточки винограда, благодаря проантоцианидам предохраняют от иммуносупрессии, вызванной УФ облучением кожи и от рака кожи - [177, р.1100; 70, р.391; 71, р.140; 107, р.1072; 156, р.20; 196, р.251]. Проантоцианы семечек повышают радиочувстви-

Электронный научный журнал «Биология и интегративная медицина» №1 - январь (18) 2018

ФИШОТЕФЯПИЖ

тельность опухолевых клеток к ренгеновским лучам ¡п уИго - [150, р.267].

Выявлены свойства спиртового экстракта виноградных косточек ингибировать фермент тирозиназу - [92, р.231]. Добавление экстракта косточек винограда, в состав отбеливающих, солнцезащитных кремов улучшают их эффективность - [50, р.59].

Рандомизированные, плацебо контролируемые исследования показали, что проантоцианы косточек винограда модулируют процесс остеогенеза - [124, р.24].

Экспериментальные исследования показали, что протоанто-цианиды косточек винограда предохраняют клетки почек от токсического воздействия противоопухолевого средства цисплатин - [85; 86, р.1360; 72, р.805], солей мышьяка - [220, р.264]. Эти вещества предохраняют паренхиму почек от токсического воздействия солей кадмия - [44, р.766; 140, р.224].

Экстракт проантоцианидов предохраняет почки от токсического воздействия аминогликозидов - [194, р.231]. Экстракт косточек винограда предохраняют поражение почечной ткани под воздействием гентамицина - [169, р.289; 170, р.831]. Проантоцианиды косточек винограда предупредают поражение почечной ткани препаратом деоксикортикостероном ацетат - [117, р.2184].

Систематический анализ научных статей показал, что проантоцианиды косточек винограда, благодаря антиоксидантным свойствам предохраняют клетки организма от побочных, разрушающих воздействий химио - и радиотерапии - [142, р.739]. Проантоцианиды предохраняют от поражения кардиомиоциты, при приеме противоопухолевого средства доксарубицин - [121, р.582; 210, р.923; 136, р.163; 22, р.342], в то же время, повышая противоопухолевые свойства препарата - [159, р.643]. Экспериментальные исследования показали, что проантоцианиды семечек

ФИТОТЕРАПИЯ

61

предупреждают перерождение в миокардиоцитах под воздействием изопротеренола - [226, p.569; 7, c. 194] и иммуно-супрессивного препарата циклоспорин - [145, р.464]. Экстракт косточек винограда оказывает терапевтическое воздействие при мукозитах, вызванных химиотерапией злокачественных заболеваний - [43]. Проантоциниды косточек винограда предупреждают поражение кардиомиоцитов под воздействием солей мышьяка - [175, р.8].

Проантоцианиды косточек предохраняют от поражения клеток почек и печени под воздействием препарата метотрексата - [157, р.92] и доксарубицин - [135, р.1976].

Проантоцианиды косточек винограда предупредают поражение тестикулярного аппарата солями мышьяка - [122, р.279].

Проантоцианиды косточек предохраняют от поражения клетки нервной ткани под воздействием метила ртути - [211, р.162].

Экстракт семян винограда предохраняет организм от воздействия нейротоксинов яда песчаной ехидны - C. cerastes cerastes - [132, р.301].

При употреблении косточек винограда, только 11% их выводятся с калом, остальная часть всасывается в кишечнике - [47, р.124].

Особыми свойствами обладает масло, добываемое из виноградных косточек. Во первых, благодаря тому, что оно состоит в основном из жирных ненасыщенных кислот, лечебные свойства которых не вызывают сомнений. Во вторых, возможно из-за наличия пикгенолов и других биологически активных веществ, масло оказывает противовоспалительное, ранозаживляющее действие, не уступающее облепиховому маслу - [6, с.42]. Наряду с тем, что это масло используется как продукт питания, оно имеет много полезных свойств. Благодаря наличию олигомерических протоантоцианидина масло обладает выраженными антиоксидантными и противовоспа-

Электронный научный журнал «Биология и интегративная медицина» №1 - январь (18) 2018

лительными свойствами - [123, р.1118; 198; 93, р.5274; 66, р.325; 148, р.4284].

Благодаря этим веществам, масло оказывает гипохолестери-немическое, кардиопротективное, хемопревентивное воздействие -[163; 64; 200, р.102]. Масло улучшает сопротивление инсулина и оказывает противовоспалительной действие на женщин с избыточным весом - [97, р.707]. Масло виноградных косточек оказывает анти-тромботическое воздействие - [28]. Экспериментальные исследования показали, что масло косточек винограда предохраняет от апоптоза в клетки, вызванные высокой концентрацией глюкозы при сахарном диабете - [116].

Виноградное масло обладает выраженными противовоспалительными свойствами, особенно при наружном лечении кожных заболеваний и ран - [167, р.133].

Масло виноградных косточек предупреждает разрушение клеток организма, в том числе печени под воздействием углерода тетрахлорида - [206, р.19; 98, р.321].

Хотя экстракт косточек винограда тормозит цитохром Р450, он не оказывает воздействия на фармакокинетику декстраметорфана и тамоксифена - [74, р.1889]. Экспериментальные исследования на животных показали, что масло защищает от токсического повреждения адриамицином клетки печени - [197, р.256].

Благодаря антиоксидантным свойствам, виноградные косточки перспективны для применения в пищевой промышленности - [168, р.889; 105, р.225; 166, р.292; 147; 21, р.1651].

Список литературы:

1. Глумова Н.В., Ножко Е.С., Легашева Л.А. К вопросу о качестве масла виноградных семян винограда сорта саперави - Научные труды южного филиала национального университета биоресурсов и

ФИТОТЕРАПИЯ

природопользования Украины "Крымский агротехнологический университет". Серия: технические науки 2012, 150, 38-43.

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.

2. Дейнека В.И., Туртыгин А.В., Дейнека Л.А., Сорокопудов В.Н. Исследование триглицерид-ного и жирнокислотного состава масел семян винограда - Научные ведомости Белгородского Госуниверситета 2008, 3 (43), 159-163.

3. Загайко А.Л., Заика С.В., Красильникова О.А., Сенюк И.В. Изучение липотропного действия полифенольных экстрактов из семян винограда на модели острого тетрахлорметанового гепатита -УкраТнський бюфармацевтичний журнал 2012, 1-2, 46-49.

4. Зох,идов Х. Канзи шифо - Душанбе Ирфон 1991.

5. Кароматов И.Д. Простые лекарственные средства Бухара

2012.

6. Кароматов И.Д., Абдулхаков И.У. Виноградник, виноград, изюм - применение в медицине (обзор литературы) - Современная наука- обществу XXI века. Книга 3 Ставрополь «Логос» 2016, глава II, 35-76.

7. Кароматов И.Д., Бадриддинова М.Н. Сочетание фитопрепаратов с современным медикаментами (обзор литературы - Современная наука - обществу XXI века. Книга 2 Ставрополь «Логос» 2015, глава VI, 181-202.

8. Кароматов И.Д., Ходжаева Д.Т., Хайдарова Д.К., Хайдаров Н.К. Лекарственные средства растительного происхождения, используемые при лечении эпилепсии - Наука и общество: от теории к практике - книга 2, Глава V - 111-155.

9. Мирзаева М.А. Исследование масла косточек винограда -Масложир. промыш. 2007, 1, 28.

10. Миронова А.Н., Козлова В.Л., Волкова З.Д., Филиппова Г.И., Алюмова Т.Б., Вологдина С.П., Горшкова Е.И. Химические и биологические свойства виноградного семенной масла - Вопр. питания 1990, 5, 51-53.

11. Черноусова И.В., Сизова Н.В., Огай Ю.А. Сравнение состава и качества масел, полученных экстракцией и прессованием семян винограда - Химия растительного сырья. 2011, 3, 129-132.

12. Abbas A.M., Sakr H.F. Effect of selenium and grape seed extract on indomethacin-induced gastric ulcers in rats - J. Physiol. Biochem. 2013, Sep., 69(3), 527-537.

ФИШОТЕФЯПИЖ

64

13. Abdel-Kawi S.H., Hashem K.S., Abd-Allah S. Mechanism of diethylhexylphthalate (DEHP) induced testicular damage and of grape seed extract-induced protection in the rat - Food Chem. Toxicol. 2016, Apr., 90, 64-75.

14. Agackiran Y., Gul H., Gunay E., Akyurek N., Memis L., Gunay S., Sirin Y.S., Ide T. The efficiency of proanthocyanidin in an experimental pulmonary fibrosis model: comparison with taurine - Inflammation. 2012, Aug., 35(4), 1402-1410.

15. Aghbali A., Hosseini S.V., Delazar A., Gharavi N.K., Shahneh F.Z., Orangi M.,Bandehagh A., Baradaran B. Induction of apoptosis by grape seed extract (Vitis vinifera) in oral squamous cell carcinoma -Bosn. J. Basic Med. Sci. 2013, Aug., 13(3), 186-191.

16. Ahmad S.F., Zoheir K.M., Abdel-Hamied H.E., Ashour A.E., Bakheet S.A., Attia S.M., Abd-Allah A.R. Grape seed proanthocyanidin extract has potent anti-arthritic effects on collagen-induced arth-ritis by modifying the T cell balance - Int. Immunopharmacol. 2013, Sep., 17(1), 79-87.

17. Ahmad S.F., Zoheir K.M., Abdel-Hamied H.E., Attia S.M., Bakheet S.A., Ashour A.E., Abd-Allah A.R. Grape Seed Proanthocyanidin Extract Protects Against Carrageenan-Induced Lung Inflammation in Mice Through Reduction of Pro-inflammatory Markers and Chemokine Expressions - Inflammation 2013, Oct 27.

18. Ahn S.H., Kim H.J., Jeong I., Hong Y.J., Kim M.J., Rhie D.J., Jo Y.H., Hahn S.J., Yoon S.H. Grape seed proanthocyanidin extract inhibits glutamate-induced cell death through inhibition of calcium signals and nitric oxide formation in cultured rat hippocampal neurons - BMC Neurosci. 2011, Aug 3, 12, 78.

19. Akaberi M., Hosseinzadeh H. Grapes (Vitis vinifera) as a Potential Candidate for the Therapy of the Metabolic Syndrome -Phytother. Res. 2016, Jan 22.

20. Alkhedaide A., Alshehri Z.S., Sabry A., Abdel-Ghaffar T., Soliman M.M., Attia H. Protective effect of grape seed extract against cadmium-induced testicular dysfunction - Mol. Med. Rep. 2016, Feb 23.

21. Altunkaya A., Hedegaard R.V., Harholt J., Brimer L., Gokmen V., Skibsted L.H. Oxidative stability and chemical safety of mayonnaise enriched with grape seed extract - Food. Funct. 2013, Nov., 4(11), 16471653.

22. Ammar el-S.M., Said S.A., El-Damarawy S.L., Suddek G.M. Cardioprotective effect of grape-seed proanthocyanidins on doxorubicin-induced cardiac toxicity in rats - Pharm. Biol. 2013, Mar., 51(3), 339-344

23. Arora P., Ansari S., Nazish I. Study of antiobesity effects of ethanolic and water extracts of grapes seeds - J. Complement. Integr. Med. 2011, Jan., 8.

24. Asha Devi S., Sagar Chandrasekar B.K., Manjula K.R., Ishii N. Grape seed proanthocyanidin lo-wers brain oxidative stress in adult and middle-aged rats - Exp. Gerontol. 2011, Nov., 46(11), 958-964.

25. Bak M.J., Truong V.L., Kang H.S., Jun M., Jeong W.S. Antiinflammatory effect of procyanidins from wild grape (Vitis amurensis) seeds in LPS-induced RAW 264.7 cells - Oxid. Med. Cell. Longev. 2013, 2013, 409321.

26. Baselga-Escudero L., Bladé C., Ribas-Latre A., Casanova E., Salvadó M.J., Arola L., Arola-Arnal A. Grape seed proanthocyanidins repress the hepatic lipid regulators miR-33 and miR-122 in rats - Mol. Nutr. Food Res. 2012, Nov., 56(11), 1636-1646.

27. Bayatli F., Akku§ D., Kilic E., Saraymen R., Sonmez M.F. The protective effects of grape seed extract on MDA, AOPP, apoptosis and eNOS expression in testicular torsion: an experimental study - World J. Urol. 2013, Jun., 31(3), 615-622.

28. Bazán-Salinas I.L., Matías-Pérez D., Pérez-Campos E., Pérez-Campos Mayoral L., García-Montalvo I.A. Reduction of Platelet Aggregation From Ingestion of Oleic and Linoleic Acids Found in Vitisvinifera and Arachis hypogaea Oils - Am. J. Ther. 2015, Feb 12.

29. Belcaro G., Ledda A., Hu S., Cesarone M.R., Feragalli B., Dugall M. Grape seed procyanidins in pre- and mild hypertension: a registry study - Evid. Based Complement. Alternat. Med. 2013, 2013, 313142.

30. Bijak M., Saluk J., Ponczek M.B., Nowak P. Antithrombin effect of polyphenol-rich extracts from black chokeberry and grape seeds -Phytother. Res. 2013, Jan., 27(1), 71-76.

31. Cady R.J., Hirst J.J., Durham P.L. Dietary grape seed polyphenols repress neuron and glia activation in trigeminal ganglion and trigeminal nucleus caudalis - Mol. Pain. 2010, Dec 10, 6, 91.

32. Cai Q., Li B.Y., Gao H.Q., Zhang J.H., Wang J.F., Yu F., Yin M., Zhang Z. Grape seed procyanidin b2 inhibits human aortic smooth muscle cell proliferation and migration induced by advanced glycation end products - Biosci. Biotechnol. Biochem. 2011, 75(9), 1692-1697.

ФИШОШЕФЯЯИХ

(R|(R|

33. Caimari A., del Bas J.M., Crescenti A., Arola L. Low doses of grape seed procyanidins reduce adiposity and improve the plasma lipid profile in hamsters - Int. J. Obes. (Lond). 2013, Apr., 37(4), 576-583.

34. Cao A.H., Wang J., Gao H.Q., Zhang P., Qiu J. Beneficial clinical effects of grape seed proanthocyanidin extract on the progression of carotid atherosclerotic plaques - J. Geriatr. Cardiol. 2015, Jul., 12(4), 417423.

35. Castell-Auvi A., Cedo L., Pallares V., Blay M., Pinent M., Ardevol A. Grape seed procyanidins improve fB-cell functionality under lipotoxic conditions due to their lipid-lowering effect - J. Nutr. Biochem. 2013, Jun., 24(6), 948-953.

36. Cedo L., Castell-Auvi A., Pallares V., Blay M., Ardevol A., Arola L., Pinent M. Grape seed procya-nidin extract modulates proliferation and apoptosis of pancreatic beta-cells - Food Chem. 2013, May 1, 138(1), 524530.

37. Cedo L., Castell-Auvi A., Pallares V., Macia A., Blay M., Ardevol A., Motilva M.J., Pinent M. Gallic Acid is an active component for the anticarcinogenic action of grape seed procyanidins in pancreatic cancer cells - Nutr. Cancer. 2014, Jan., 66(1), 88-96.

38. Charradi K., Elkahoui S., Karkouch I., Limam F., Hamdaoui G., Hassine F.B., El May M.V., El May A., Aouani E. Grape seed and skin extract alleviates high-fat diet-induced renal lipotoxicity and prevents copper depletion in rat - Appl. Physiol. Nutr. Metab. 2013, Mar., 38(3), 259267.

39. Charradi K., Elkahoui S., Karkouch I., Limam F., Hassine F.B., Aouani E. Grape seed and skin extract prevents high-fat diet-induced brain lipotoxicity in rat - Neurochem. Res. 2012, Sep., 37(9), 2004-2013.

40. Charradi K., Elkahoui S., Limam F., Aouani E. High-fat diet induced an oxidative stress in white adipose tissue and disturbed plasma transition metals in rat: prevention by grape seed and skin extract - J. Physiol. Sci. 2013, Nov., 63(6), 445-455.

41. Charradi K., Sebai H., Elkahoui S., Ben Hassine F., Limam F., Aouani E. Grape seed extract alleviates high-fat diet-induced obesity and heart dysfunction by preventing cardiac siderosis - Cardiovasc. Toxicol. 2011, Mar., 11(1), 28-37.

42. Cheah K.Y., Bastian S.E., Acott T.M., Abimosleh S.M., Lymn K.A., Howarth G.S. Grape seed extract reduces the severity of selected

ФИТОТЕРАПИЯ

67

disease markers in the proximal colon of dextran sulphate sodium-induced colitis in rats - Dig. Dis. Sci. 2013, Apr., 58(4), 970-977.

43. Cheah K.Y., Howarth G.S., Bastian S.E. Grape seed extract dose-responsively decreases disease severity in a rat model of mucositis; concomitantly enhancing chemotherapeutic effectiveness in colon cancer cells - PLoS One. 2014, Jan 21, 9(1), 85184.

44. Chen Q., Zhang R., Li W.M., Niu Y.J., Guo H.C., Liu X.H., Hou Y.C., Zhao L.J. The protective effect of grape seed procyanidin extract against cadmium-induced renal oxidative damage in mice - Environ. Toxicol. Pharmacol. 2013, Nov., 36(3), 759-768.

45. Chen S., Zhu Y., Liu Z., Gao Z., Li B., Zhang D., Zhang Z., Jiang X., Liu Z., Meng L., Yang Y., Shi B. Grape Seed Proanthocyanidin Extract Ameliorates Diabetic Bladder Dysfunction via the Activation of the Nrf2 Pathway - PLoS. One. 2015, May 14, 10(5), e0126457.

46. Chis I.C., Ungureanu M.I., Marton A., Simedrea R., Muresan A., Postescu I.D., Decea N. Antioxi-dant effects of a grape seed extract in a rat model of diabetes mellitus - Diab. Vasc. Dis. Res. 2009, Jul., 6(3), 200204.

47. Choy Y.Y., Jaggers G.K., Oteiza P.I., Waterhouse A.L. Bioavailability of intact proanthocyanidins in the rat colon after ingestion of grape seed extract - J. Agric. Food Chem. 2013, Jan 9, 61(1), 121-127.

48. Chuang C.C., Bumrungpert A., Kennedy A., Overman A., West T., Dawson B., McIntosh M.K. Grape powder extract attenuates tumor necrosis factor a-mediated inflammation and insulin resistance in primary cultures of human adipocytes - J. Nutr. Biochem. 2011, Jan., 22(1), 89-94.

49. Chung Y.C., Huang C.C., Chen C.H., Chiang H.C., Chen K.B., Chen Y.J., Liu C.L., Chuang L.T., Liu M., Hsu C.P. Grape-seed procyanidins inhibit the in vitro growth and invasion of pancreatic carcinoma cells - Pancreas. 2012, Apr., 41(3), 447-454.

50. Costa A., Lindmark L., Arruda L.H., Assumpgao E.C., Ota F.S., Pereira Mde O., Langen S.S. Clinical, biometric and ultrasound assessment of the effects of daily use of a nutraceutical composed of lycopene, acerola extract, grape seed extract and Biomarine Complex in photoaged human skin - An. Bras. Dermatol. 2012, Jan-Feb., 87(1), 52-61.

51. Cuevas V.M., Calzado Y.R., Guerra Y.P., Yera A.O., Despaigne S.J., Ferreiro R.M., Quintana D.C. Effects of grape seed extract, vitamin C, and vitamin e on ethanol- and aspirin-induced ulcers - Adv. Pharmacol. Sci. 2011, 2011, 740687.

52. Cui X., Liu X., Feng H., Zhao S., Gao H. Grape seed proanthocyanidin extracts enhance endothelial nitric oxide synthase expression through 5'-AMP activated protein kinase/Surtuin 1-Krupple like factor 2 pathway and modulate blood pressure in ouabain induced hypertensive rats - Biol. Pharm. Bull. 2012, 35(12), 2192-2197.

53. Dani C., Oliboni L.S., Pra D., Bonatto D., Santos C.E., Yoneama M.L., Dias J.F., Salvador M., Henriques J.A. Mineral content is related to antioxidant and antimutagenic properties of grape juice - Genet. Mol. Res. 2012, Sep 3, 11(3), 3154-3163.

54. Derry M.M., Raina K., Balaiya V., Jain A.K., Shrotriya S., Huber K.M., Serkova N.J., Agarwal R., Agarwal C. Grape seed extract efficacy against azoxymethane-induced colon tumorigenesis in A/J mice: interlinking miRNA with cytokine signaling and inflammation - Cancer. Prev. Res. (Phila). 2013, Jul., 6(7), 625-633.

55. Ding Y., Dai X., Jiang Y., Zhang Z., Bao L., Li Y., Zhang F., Ma X., Cai X., Jing L., Gu J., Li Y. Grape seed proanthocyanidin extracts alleviate oxidative stress and ER stress in skeletal muscle of low-dose streptozotocin- and high-carbohydrate/high-fat diet-induced diabetic rats -Mol. Nutr. Food Res. 2013, Feb., 57(2), 365-369.

56. Ding Y., Dai X., Jiang Y., Zhang Z., Li Y. Functional and Morphological Effects of Grape Seed Proanthocyanidins on Peripheral Neuropathy in Rats with Type 2 Diabetes Mellitus - Phytother. Res. 2013, Dec 17.

57. Ding Y., Zhang Z., Dai X., Jiang Y., Bao L., Li Y., Li Y. Grape seed proanthocyanidins ameliorate pancreatic beta-cell dysfunction and death in low-dose streptozotocin- and high-carbohydrate/high-fat diet-induced diabetic rats partially by regulating endoplasmic reticulum stress - Nutr. Metab. (Lond). 2013, Jul 21, 10(1), 51.

58. Dinicola S., Cucina A., Pasqualato A., D'Anselmi F., Proietti S., Lisi E., Pasqua G., Antonacci D., Bizzarri M. Antiproliferative and Apoptotic Effects Triggered by Grape Seed Extract (GSE) versus Epigallocatechin and Procyanidins on Colon Cancer Cell Lines - Int. J. Mol. Sci. 2012, 1, 651-664.

59. Dinicola S., Mariggio M.A., Morabito C., Guarnieri S., Cucina A., Pasqualato A., D'Anselmi F., Proietti S., Coluccia P., Bizzarri M. Grape seed extract triggers apoptosis in Caco-2 human colon cancer cells through reactive oxygen species and calcium increase: extracellular

ФИШОТЕРАПИЖ

signal-regulated kinase involvement - Br. J. Nutr. 2013, Sep 14, 110(5), 797-809.

60. Dinicola S., Pasqualato A., Cucina A., Coluccia P., Ferranti F., Canipari R., Catizone A., Proietti S., D'Anselmi F., Ricci G., Palombo A., Bizzarri M. Grape seed extract suppresses MDA-MB231 breast cancer cell migration and invasion - Eur. J. Nutr. 2013, Jun 11.

61. Dogan A., Celik I. Hepatoprotective and antioxidant activities of grapeseeds against ethanol-induced oxidative stress in rats - Br. J. Nutr. 2012, Jan., 107(1), 45-51.

62. Dos Santos Freitas L., Jacques R.A., Richter M.F., Silva A.L., Caramao E.B. Pressurized liquid extraction of vitamin E from Brazilian grape seed oil - J. Chromatogr. A. 2008, Jul 18, 1200(1), 80-83.

63. Downing L.E., Heidker R.M., Caiozzi G.C., Wong B.S., Rodriguez K., Del Rey F., Ricketts M.L. A Grape Seed Procyanidin Extract Ameliorates Fructose-Induced Hypertriglyceridemia in Rats via Enhanced Fecal Bile Acid and Cholesterol Excretion and Inhibition of Hepatic Lipogenesis - PLoS. One. 2015, Oct 12, 10(10), e0140267.

64. Dvorak J. Gourmet grapeseeds -American Fitness 1995, 13, 2,

13.

65. El-Ashmawy I.M., Gad S.B., Salama O.M. Grape seed extract prevents azathioprine toxicity in rats - Phytother. Res. 2010, Nov., 24(11), 1710-1715.

66. El-Ashmawy I.M., Saleh A., Salama O.M. Effects of marjoram volatile oil and grape seed extract on ethanol toxicity in male rats - Basic Clin. Pharmacol. Toxicol. 2007, Nov., 101(5), 320-327.

67. Feringa H.H., Laskey D.A., Dickson J.E., Coleman C.I. The effect of grape seed extract on cardiovascular risk markers: a meta-analysis of randomized controlled trials - J. Am. Diet. Assoc. 2011, Aug., 111(8), 1173-1181.

68. Fernández-Iglesias A., Pajuelo D., Quesada H., Díaz S., Bladé C., Arola L., Salvadó M.J., Mulero M. Grape seed proanthocyanidin extract improves the hepatic glutathione metabolism in obese Zucker rats - Mol. Nutr. Food Res. 2013, Dec 16.

69. Figueroa-Espinoza M.C., Zafimahova A., Alvarado P.G., Dubreucq E., Poncet-Legrand C. Grape seed and apple tannins: emulsifying and antioxidant properties - Food Chem. 2015, Jul 1, 178, 3844.

ФИШотЕФЯтиЖ

70

70. Filip A., Clichici S., Daicoviciu D., Catoi C., Bolfa P., Postescu I.D., Gal A., Baldea I., Gherman C., Muresan A. Chemopreventive effects of Calluna vulgaris and Vitis vinifera extracts on UVB-induced skin damage in SKH-1 hairless mice - J. Physiol. Pharmacol. 2011, Jun., 62(3), 385-392.

71. Filip A., Daicoviciu D., Clichici S., Bolfa P., Catoi C., Baldea I., Bolojan L., Olteanu D., Muresan A., Postescu I.D. The effects of grape seeds polyphenols on SKH-1 mice skin irradiated with mul-tiple doses of UV-B - J. Photochem. Photobiol. B. 2011, Nov 3, 105(2), 133-142.

72. Gao Z., Liu G., Hu Z., Li X., Yang X., Jiang B., Li X. Grape seed proanthocyanidin extract protects from cisplatin-induced nephrotoxicity by inhibiting endoplasmic reticulum stress-induced apoptosis - Mol. Med. Rep. 2014, Mar., 9(3), 801-807.

73. Gessner D.K., Ringseis R., Siebers M., Keller J., Kloster J., Wen G., Eder K. Inhibition of the pro-inflammatory NF-kB pathway by a grape seed and grape marc meal extract in intestinal epithelial cells - J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. (Berl). 2012, Dec., 96(6), 1074-1083.

74. Goey A.K., Meijerman I., Beijnen J.H., Schellens J.H. The effect of grape seed extract on the pharmacokinetics of dextromethorphan in healthy volunteers - Eur. J. Clin. Pharmacol. 2013, Nov., 69(11), 18831890.

75. Gongalves M.C., Passos M.C., de Oliveira C.F., Daleprane J.B., Koury J.C. Effects of proanthocyanidin on oxidative stress biomarkers and adipokines in army cadets: a placebo-controlled, double-blind study - Eur. J. Nutr. 2015, Dec 24.

76. Gonzalez-Abuin N., Martinez-Micaelo N., Blay M., Ardevol A., Pinent M. Grape-seed procyanidins prevent the cafeteria-diet-induced decrease of glucagon-like Peptide-1 production - J. Agric. Food Chem. 2014, Feb 5, 62(5), 1066-1072.

77. Goodrich K.M., Fundaro G., Griffin L.E., Grant A., Hulver M.W., Ponder M.A., Neilson A.P. Chro-nic administration of dietary grape seed extract increases colonic expression of gut tight junction protein occludin and reduces fecal calprotectin: a secondary analysis of healthy Wistar Furth rats - Nutr. Res. 2012, Oct., 32(10), 787-794.

78. Graf D., Seifert S., Jaudszus A., Bub A., Watzl B. Anthocyanin-Rich Juice Lowers Serum Chole-sterol, Leptin, and Resistin and Improves Plasma Fatty Acid Composition in Fischer Rats - PLoS One. 2013, Jun 18, 8(6), 66690.

ФМШОГЕФЯПИХ

79. Grases F., Prieto R.M., Fernández-Cabot R.A., Costa-Bauzá A., Sánchez A.M., Prodanov M. Effect of consuming a grape seed supplement with abundant phenolic compounds on the oxidative status of healthy human volunteers - Nutr. J. 2015, Sep 9, 14, 94.

80. Grases F., Prieto R.M., Fernandez-Cabot R.A., Costa-Bauzá A., Tur F., Torres J.J. Effects of polyphenols from grape seeds on renal lithiasis - Oxid. Med. Cell. Longev. 2015, 2015, 813737.

81. Guler A., Sahin M.A., Yucel O., Yokusoglu M., Gamsizkan M., Ozal E., Demirkilic U., Arslan M. Proanthocyanidin prevents myocardial ischemic injury in adult rats - Med. Sci. Monit. 2011, Nov., 17(11), 326331.

82. Hamlaoui-Gasmi S., Mokni M., Limam N., N'guessan P., Carrier A., Limam F., Amri M., Aouani E., Marzouki L. Grape seed and skin extract mitigates garlic-induced oxidative stress in rat liver - Can. J. Physiol. Pharmacol. 2012, May, 90(5), 547-556.

83. Hassan F.A., Mahrose K.M., Basyony M.M. Effects of grape seed extract as a natural antioxidant on growth performance, carcass characteristics and antioxidant status of rabbits during heat stress - Arch. Anim. Nutr. 2016, Apr., 70(2), 141-154.

84. Hassan H.A., Al-Rawi M.M. Grape seeds proanthocyanidin extract as a hepatic-reno-protective agent against gibberellic acid induced oxidative stress and cellular alterations - Cytotechnology 2013, Aug., 65(4), 567-576.

85. Hassan H.A., Edrees G.M., El-Gamel E.M., El-Sayed E.A. Amelioration of cisplatin-induced nephrotoxicity by grape seed extract and fish oil is mediated by lowering oxidative stress and DNA damage -Cytotechnology 2013, Jun 13.

86. Hassan H.A., Edrees G.M., El-Gamel E.M., El-Sayed E.A. Proanthocyanidin and fish oil potent activity against cisplatin-induced renal cell cycle arrest and apoptosis in rats - Ren. Fail. 2015, 37(8), 1356-1362.

87. Hassan H.A., Isa A.M., El-Kholy W.M., Nour S.E. Testicular disorders induced by plant growth regulators: cellular protection with proanthocyanidins grape seeds extract - Cytotechnology 2013, Oct., 65(5), 851-862.

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.

88. Hemmati A.A., Aghel N., Rashidi I., Gholampur-Aghdami A. Topical grape (Vitis vinifera) seed extract promotes repair of full thickness wound in rabbit - Int. Wound J. 2011, Oct., 8(5), 514-520.

89. Hemmati A.A., Foroozan M., Houshmand G., Moosavi Z.B., Bahadoram M., Maram N.S. The topical effect of grape seed extract 2% cream on surgery wound healing - Glob. J. Health. Sci. 2014, Oct 29, 7(3), 52-58.

90. Hogan S., Canning C., Sun S., Sun X., Kadouh H., Zhou K. Dietary supplementation of grape skin extract improves glycemia and inflammation in diet-induced obese mice fed a Western high fat diet - J. Agric. Food Chem. 2011, Apr 13, 59(7), 3035-3041.

91. Hou F., Xiao M., Li J., Cook D.W., Zeng W., Zhang C., Mi Y. Ameliorative effect of grape seed proanthocyanidin extract on cadmium-induced meiosis inhibition during oogenesis in chicken embryos - Anat. Rec. (Hoboken). 2016, Jan 21.

92. Hsu C.K., Chou S.T., Huang P.J., Mong M.C., Wang C.K., Hsueh Y.P., Jhan J.K. Crude ethanol ex-tracts from grape seeds and peels exhibit anti-tyrosinase activity - J. Cosmet. Sci. 2012, Jul-Aug., 63(4), 225-232.

93. Hu M., McClements D.J., Decker E.A. Antioxidant activity of a proanthocyanidin-rich extract from grape seed in whey protein isolate stabilized algae oil-in-water emulsions - J.Agric. Food Chem. 2004, Aug 11, 52 (16), 5272-5276

94. Huang S., Yang N., Liu Y., Gao J., Huang T., Hu L., Zhao J., Li Y., Li C., Zhang X. Grape seed proanthocyanidins inhibit colon cancer-induced angiogenesis through suppressing the expression of VEGF and Ang1 - Int. J. Mol. Med. 2012, Dec., 30(6), 1410-1416.

95. Huang S., Yang N., Liu Y., Hu L., Zhao J., Gao J., Li Y., Li C., Zhang X., Huang T. Grape seed proanthocyanidins inhibit angiogenesis via the downregulation of both vascular endothelial growth factor and angiopoietin signaling - Nutr. Res. 2012, Jul., 32(7), 530-536.

96. Ignea C., Dorobantu C.M., Mintoff C.P., Branza-Nichita N., Ladomery M.R., Kefalas P., Chedea V.S. Modulation of the antioxidant /pro-oxidant balance, cytotoxicity and antiviral actions of grape-seed extracts - Food Chem. 2013, Dec 15, 141(4), 3967-3976.

97. Irandoost P., Ebrahimi-Mameghani M., Pirouzpanah S. Does grape seed oil improve inflamma-tion and insulin resistance in overweight or obese women? - Int. J. Food Sci. Nutr. 2013, Sep., 64(6), 706-710.

98. Ismail A.F., Moawed F.S., Mohamed M.A. Protective mechanism of grape seed oil on carbon tetrachloride-induced brain damage in y-irradiated rats - J. Photochem. Photobiol. B. 2015, Dec., 153, 317-323.

99. Jeong Y.S., Hong J.H., Cho K.H., Jung H.K. Grape skin extract reduces adipogenesis- and lipoge-nesis-related gene expression in 3T3-L1 adipocytes through the peroxisome proliferator-activated receptor-y signaling pathway - Nutr. Res. 2012, Jul., 32(7). 514-521.

100. Jia Z., Song Z., Zhao Y., Wang X., Liu P. Grape seed proanthocyanidin extract protects human lens epithelial cells from oxidative stress via reducing NF-kB and MAPK protein expression - Mol. Vis. 2011, Jan 20, 17, 210-217.

101. Jin H.Y., Cha Y.S., Baek H.S., Park T.S. Neuroprotective effects of Vitis vinifera extract on prediabetic mice induced by a high-fat diet - Korean J. Intern. Med. 2013, Sep., 28(5), 579-586.

102. Jin J.W., Inoue O., Suzuki-Inoue K., Nishikawa G., Kawakami Y., Hisamoto M., Okuda T., Ozaki Y. Grape Seed Extracts Inhibit Platelet Aggregation by Inhibiting Protein Tyrosine Phosphatase - Clin. Appl. Thromb. Hemost. 2013, Mar 10.

103. Joshi S.S., Su X., D'Souza D.H. Antiviral effects of grape seed extract against feline calicivirus, murine norovirus, and hepatitis A virus in model food systems and under gastric conditions - Food Microbiol. 2015, Dec., 52, 1-10.

104. Kamel B.S., Dawson H., Kakuda Y. Characteristics and composition of melon and grape seed oils and cakes - J. of the Amer. Oil Chemists' Soc. 1985, 62 (5), 881-883.

105. Karre L., Lopez K., Getty K.J. Natural antioxidants in meat and poultry products - Meat. Sci. 2013, Jun., 94(2), 220-227.

106. Katiyar S.K., Athar M. Grape seeds: ripe for cancer chemoprevention - Cancer. Prev. Res. (Phila). 2013, Jul., 6(7), 617-621.

107. Katiyar S.K., Singh T., Prasad R., Sun Q., Vaid M. Epigenetic alterations in ultraviolet radiation-induced skin carcinogenesis: interaction of bioactive dietary components on epigenetic targets - Photochem. Photobiol. 2012, Sep-Oct., 88(5), 1066-1074.

108. Keser S., Celik S., Turkoglu S. Total phenolic contents and free-radical scavenging activities of grape (Vitis vinifera L.) and grape products - Int. J. Food Sci. Nutr. 2013, Mar., 64(2), 210-216.

109. Khoshbaten M., Aliasgarzadeh A., Masnadi K., Farhang S., Tarzamani M.K., Babaei H., Kiani J., Zaare M., Najafipoor F. Grape seed extract to improve liver function in patients with nonalcoholic fatty liver change - Saudi J.Gastroenterol. 2010, Jul-Sep., 16(3), 194-197

ФИШОТЕФЯПИЖ

74

110. Kikalishvili B.Iu., Zurabashvili D.Z., Zurabashvili Z.A., Turabelidze D.G., Shanidze L.A. [Fatty acid of Rkatsiteli grape seed oil, Phellodendron lavallei oil and Amaranthus seeds oil and its compa-rative byological activity] - Georgian Med. News. 2012, Nov., (212), 73-76.

111. Kim H., Hall P., Smith M., Kirk M., Prasain J.K., Barnes S., Grubbs C. Chemoprevention by grape seed extract and genistein in carcinogen-induced mammary cancer in rats is diet dependent - J. Nutr. 2004, Dec., 134(12 Suppl), 3445-3452.

112. Kim T.H., Jeon E.J., Cheung D.Y., Kim C.W., Kim S.S., Park S.H., Han S.W., Kim M.J., Lee Y.S., Cho M.L., Chang J.H., Min J.K., Kim J.I. Gastroprotective Effects of Grape Seed Proanthocyanidin Extracts against Nonsteroid Anti-Inflammatory Drug-Induced Gastric Injury in Rats - Gut. Liver. 2013, May, 7(3), 282-289.

113. Kim Y., Choi Y., Ham H., Jeong H.S., Lee J. Protective effects of oligomeric and polymeric procyanidin fractions from defatted grape seeds on tert-butyl hydroperoxide-induced oxidative damage in HepG2 cells - Food Chem. 2013, Apr 15, 137(1-4), 136-141.

114. Kim Y., Choi Y., Lee J., Park Y. Downregulated lipid metabolism in differentiated murine adipocytes by procyanidins from defatted grape seed meal - Biosci Biotechnol. Biochem. 2013, 77(7), 1420-1423.

115. Ksiezak-Reding H., Ho L., Santa-Maria I., Diaz-Ruiz C., Wang J., Pasinetti G.M. Ultrastructural alterations of Alzheimer's disease paired helical filaments by grape seed-derived polyphenols - Neurobiol. Aging. 2012, Jul., 33(7), 1427-1439.

116. Lai X., Kang X., Zeng L., Li J., Yang Y., Liu D. The protective effects and genetic pathways of thorn grape seeds oil against high glucose-induced apoptosis in pancreatic ß-cells - BMC Complement. Altern. Med. 2014, Jan 9, 14(1), 10.

117. Lan C.Z., Ding L., Su Y.L., Guo K., Wang L., Kan H.W., Ou Y.R., Gao S. Grape seed proantho-cyanidins prevent DOCA-salt hypertension-induced renal injury and its mechanisms in rats - Food Funct. 2015, Jul., 6(7), 2179-2186.

118. Lee T., Kwon H.S., Bang B.R., Lee Y.S., Park M.Y., Moon K.A., Kim T.B., Lee K.Y., Moon H.B., Cho Y.S. Grape seed proanthocyanidin extract attenuates allergic inflammation in murine models of asthma - J. Clin. Immunol. 2012, Dec., 32(6), 1292-1304.

119. Li D., Baert L., Zhang D., Xia M., Zhong W., Van Coillie E., Jiang X., Uyttendaele M. Effect of grape seed extract on human norovirus

GII.4 and murine norovirus 1 in viral suspensions, on stainless steel discs, and in lettuce wash water - Appl. Environ. Microbiol. 2012, Nov., 78(21), 7572-7578.

120. Li J., Li J., Li S., He B., Mi Y., Cao H., Zhang C., Li L. Ameliorative effect of grape seed proan-thocyanidin extract on thioacetamide-induced mouse hepatic fibrosis - Toxicol. Lett. 2012, Sep 18, 213(3), 353-360.

121. Li J., Liu H. Ramachandran S., Waypa G.B., Yin J.J., Li C.Q., Han M., Huang H.H., Sillard W.W., Vanden Hoek T.L., Shao Z.H. Grape seed proanthocyanidins ameliorate Doxorubicin-induced cardio-toxicity - Am. J. Chin. Med. 2010, 38(3), 569-584.

122. Li S.G., Ding Y.S., Niu Q., Xu S.Z., Pang L.J., Ma R.L., Jing M., Feng G.L., Liu J.M., Guo S.X. Grape Seed Proanthocyanidin Extract Alleviates Arsenic-induced Oxidative Reproductive Toxicity in Male Mice -Biomed. Environ. Sci. 2015, Apr., 28(4), 272-280.

123. Li W.G., Zhang X.Y., Wu Y.J., Tian X. Anti-inflammatory effect and mechanism of proantho-cyanidins from grape seeds - Acta Pharmacol. Sin. 2001, Dec., 22(12), 1117-1120.

124. Lin Y., Kazlova V., Ramakrishnan S., Murray M.A., Fast D., Chandra A., Gellenbeck K.W. Bone health nutraceuticals alter microarray mRNA gene expression: A randomized, parallel, open-label clinical study - Phytomedicine 2016, Jan 15, 23(1), 18-26.

125. Liu P., Kemper L.J., Wang J., Zahs K.R., Ashe K.H., Pasinetti

G.M. Grape seed polyphenolic extract specifically decreases ap*56 in the brains of Tg2576 mice - J. Alzheimers Dis. 2011, 26(4), 657-666.

126. Liu X., Qiu J., Zhao S., You B., Ji X., Wang Y., Cui X., Wang Q., Gao H. Grape seed proanthocya-nidin extract alleviates ouabain-induced vascular remodeling through regulation of endothelial function -Mol. Med. Rep. 2012, Nov., 6(5), 949-954.

127. Liu Y., Pukala T.L., Musgrave I.F., Williams D.M., Dehle F.C., Carver J.A. Gallic acid is the major component of grape seed extract that inhibits amyloid fibril formation - Bioorg. Med. Chem. Lett. 2013, Dec 1, 23(23), 6336-6340.

128. Lu M., Xu L., Li B., Zhang W., Zhang C., Feng H., Cui X., Gao

H. Protective effects of grape seed proanthocyanidin extracts on cerebral cortex of streptozotocin-induced diabetic rats through modulating AGEs/RAGE/NF-kappaB pathway - J. Nutr. Sci. Vitaminol. (Tokyo). 2010, 56(2) 87-97.

ФИТОТЕРАПИЯ

76

129. Lu Z., Lu F., Zheng Y., Zeng Y., Zou C., Liu X. Grape seed proanthocyanidin extract protects human umbilical vein endothelial cells from indoxyl sulfate-induced injury via ameliorating mitochondrial dysfunction - Ren. Fail. 2016, Feb., 38(1), 100-108.

130. Madi Almajwal A., Farouk Elsadek M. Lipid-lowering and hepatoprotective effects of Vitis vinifera dried seeds on paracetamol-induced hepatotoxicity in rats - Nutr. Res. Pract. 2015, 9(1), 37-42.

131. Mahmoud Y.I. Grape seed extract attenuates lung parenchyma pathology in ovalbumin-induced mouse asthma model: an ultrastructural study - Micron. 2012, Oct., 43(10), 1050-1059.

132. Mahmoud Y.I. Grape seed extract neutralizes the effects of Cerastes cerastes cerastes post-synaptic neurotoxin in mouse diaphragm - Micron. 2013. Jan., 44, 298-302.

133. Mansouri E., Panahi M., Ghaffari M.A., Ghorbani A. Effects of grape seed proanthocyanidin extract on oxidative stress induced by diabetes in rat kidney - Iran. Biomed. J. 2011, 3, 100-106.

134. Meeprom A., Sompong W., Suwannaphet W., Yibchok-anun S., Adisakwattana S. Grape seed extract supplementation prevents high-fructose diet-induced insulin resistance in rats by improving insulin and adiponectin signalling pathways - Br. J. Nutr. 2011, Oct., 106(8), 11731181.

135. Mokni M., Hamlaoui S., Kadri S., Limam F., Amri M., Marzouki L., Aouani E. Efficacy of grape seed and skin extract against doxorubicin-induced oxidative stress in rat liver - Pak. J. Pharm. Sci. 2015, Nov., 28(6), 1971-1978.

136. Mokni M., Hamlaoui-Guesmi S., Amri M., Marzouki L., Limam

F., Aouani E. Grape seed and skin extract protects against acute chemotherapy toxicity induced by doxorubicin in rat heart - Cardiovasc. Toxicol. 2012, Jun., 12(2), 158-165.

137. Montagut G., Bladé C., Blay M., Fernández-Larrea J., Pujadas

G., Salvadó M.J., Arola L., Pinent M., Ardévol A. Effects of a grapeseed procyanidin extract (GSPE) on insulin resistance - J. Nutr. Biochem. 2010, Oct., 21(10), 961-967.

138. Muresan A., Suciu S., Daicoviciu D., Filip A.G., Clichici S. Grape seed extract effects in brain after hypobaric hypoxia - J. Med. Food. 2013, Sep., 16(9), 831-838.

139. Navas P.B. [Chemical composition of the virgin oil obtained by mechanical pressing form several grape seed varieties (Vitis vinifera L.)

ФИШОТЕФЯПИЖ

77

with emphasis on minor constituents] - Arch. Latinoam. Nutr. 2009, Jun., 59(2), 214-219.

140. Nazima B., Manoharan V., Miltonprabu S. Grape seed proanthocyanidins ameliorates cadmium-induced renal injury and oxidative stress in experimental rats through the up-regulation of nuclear related factor 2 and antioxidant responsive elements - Biochem. Cell. Biol. 2015, 93(3), 210-226.

141. Ohyama K., Furuta C., Nogusa Y., Nomura K., Miwa T., Suzuki K. Catechin-rich grape seed ex-tract supplementation attenuates diet-induced obesity in C57BL/6J mice - Ann. Nutr. Metab. 2011, 58(3), 250258.

142. Olaku O.O., Ojukwu M.O., Zia F.Z., White J.D. The Role of Grape Seed Extract in the Treatment of Chemo/Radiotherapy Induced Toxicity: A Systematic Review of Preclinical Studies - Nutr. Cancer. 2015, 67(5), 730-740.

143. Olas B., Wachowicz B., Stochmal A., Oleszek W. The polyphenol-rich extract from grape seeds inhibits platelet signaling pathways triggered by both proteolytic and non-proteolytic agonists -Platelets. 2012, 23(4), 282-289.

144. Ozcan M.M., Unver A., Gümü§ T., Akin A. Characteristics of grape seed and oil from nine Turkish cultivars - Nat. Prod. Res. 2012, Nov., 26(21), 2024-2029.

145. Ozkan G., Ulusoy S., Alkanat M., Orem A., Akcan B., Ersoz S., Yulug E., Kaynar K., Al S. Antia-poptotic and antioxidant effects of GSPE in preventing cyclosporine A-induced cardiotoxicity - Ren. Fail. 2012, 34(4), 460-466.

146. Ozkan G., Ulusoy S., Orem A., Ersoz S., Alkanat M., Yucesan F.B., Kaynar K., Al S. Protective effect of the grape seed proanthocyanidin extract in a rat model of contrast-induced nephropathy - Kidney Blood Press. Res. 2012, 35(6), 445-453.

147. Ozvural E.B., Vural H. Which is the best grape seed additive for frankfurters: extract, oil or flour? - J. Sci. Food Agric. 2013, Oct 9.

148. Pajuelo D., Díaz S., Quesada H., Fernández-Iglesias A., Mulero M., Arola-Arnal A., Salvadó M.J., Bladé C., Arola L. Acute administration of grape seed proanthocyanidin extract modulates energetic metabolism in skeletal muscle and BAT mitochondria - J. Agric. Food Chem. 2011, Apr 27, 59(8), 4279-4287.

149. Pajuelo D., Quesada H., Diaz S., Fernandez-Iglesias A., Arola-Arnal A., Blade C., Salvado J., Arola L. Chronic dietary supplementation of proanthocyanidins corrects the mitochondrial dysfunction of brown adipose tissue caused by diet-induced obesity in Wistar rats - Br. J. Nutr. 2012, Jan., 107(2), 170-178.

150. Pan X.J., Wang M., Wang X.X., Liu B., Zhang H. [Study on the effect of grape seed proanthocyanidins on increasing the radiosensitivity for X-ray] - Zhong Yao Cai. 2012, Feb., 35(2), 264-269.

151. Park E., Edirisinghe I., Choy Y.Y., Waterhouse A., Burton-Freeman B. Effects of grape seed extract beverage on blood pressure and metabolic indices in individuals with pre-hypertension: a randomised, double-blinded, two-arm, parallel, placebo-controlled trial - Br .J. Nutr. 2016, Jan., 115(2), 226-238.

152. Park J.S., Park M.K., Oh H.J., Woo Y.J., Lim M.A., Lee J.H., Ju J.H., Jung Y.O., Lee Z.H., Park S.H., Kim H.Y., Cho M.L., Min J.K. Grape-seed proanthocyanidin extract as suppressors of bone destruction in inflammatory autoimmune arthritis - PLoS. One. 2012, 7(12), 51377.

153. Park M.K., Park J.S., Cho M.L., Oh H.J., Heo Y.J., Woo Y.J., Heo Y.M., Park M.J., Park H.S., Park S.H., Kim H.Y., Min J.K. Grape seed proanthocyanidin extract (GSPE) differentially regulates Foxp3(+) regulatory and IL-17(+) pathogenic T cell in autoimmune arthritis -Immunol. Lett. 2011, Mar 30, 135(1-2), 50-58.

154. Pasinetti G.M., Ho L. Role of grape seed polyphenols in Alzheimer's disease neuropathology - Nutr. Diet. Suppl. 2010, Aug 1, 2010(2), 97-103.

155. Per S., Tasdemir A., Yildirim M., Ayyildiz M., Ayyildiz N., Agar E. The involvement of iNOS activity in the anticonvulsant effect of grape seed extract on the penicillin-induced epileptiform activity in rats - Acta Physiol. Hung. 2013, Jun., 100(2), 224-236.

156. Perde-Schrepler M., Chereches G., Brie I., Tatomir C., Postescu I.D., Soran L., Filip A. Grape seed extract as photochemo-preventive agent against UVB-induced skin cancer - J. Photochem. Photobiol. B. 2013, Jan 5, 118, 16-21.

157. Pinheiro F.V., Pimentel V.C., De Bona K.S., Scola G., Salvador M., Funchal C., Moretto M.B. Decrease of adenosine deaminase activity and increase of the lipid peroxidation after acute methotrexate treatment in young rats: protective effects of grape seed extract - Cell. Biochem. Funct. 2010, Jan., 28(1), 89-94.

79

ФИШОТЕФЯПИЖ

158. Pons Z., Margalef M., Bravo F.I., Arola-Arnal A., Muguerza B. Acute administration of single oral dose of grape seed polyphenols restores blood pressure in a rat model of metabolic syndrome: role of nitric oxide and prostacyclin - Eur. J. Nutr. 2016, Mar., 55(2), 749-758.

159. Postescu I.D., Chereches G., Tatomir C., Daicoviciu D., Filip G.A. Modulation of doxorubicin-induced oxidative stress by a grape (Vitis vinifera L.) seed extract in normal and tumor cells - J. Med. Food. 2012, Jul., 15(7), 639-645.

160. Praphasawat R., Klungsupya P., Muangman T., Laovitthayanggoon S., Arunpairojana V., Himakoun L. Antimutagenicity and antioxidative DNA damage properties of oligomeric proanthocyanidins from Thai grapeseeds in TK6 cells - Asian. Pac. J. Cancer. Prev. 2011, 12(5), 1317-1321.

161. Prasad R., Vaid M., Katiyar S.K. Grape proanthocyanidin inhibit pancreatic cancer cell growth in vitro and in vivo through induction of apoptosis and by targeting the PI3K/Akt pathway - PLoS. One. 2012, 7(8), 43064.

162. Raina K., Tyagi A., Kumar D., Agarwal R., Agarwal C. Role of oxidative stress in cytotoxicity of grape seed extract in human bladder cancer cells - Food. Chem. Toxicol. 2013, 61,187-195.

163. Raloff J. Grape seeds sow cholesterol benefits -Science News -1991, 139, 17, 268.

164. Ras R.T., Zock P.L., Zebregs Y.E., Johnston N.R., Webb D.J., Draijer R. Effect of polyphenol-rich grape seed extract on ambulatory blood pressure in subjects with pre- and stage I hypertension - Br. J. Nutr. 2013, Dec., 110(12), 2234-2241.

165. Razavi S.M., Gholamin S., Eskandari A., Mohsenian N., Ghorbanihaghjo A., Delazar A., Rashtchi-zadeh N., Keshtkar-Jahromi M., Argani H. Red grape seed extract improves lipid profiles and decreases oxidized low-density lipoprotein in patients with mild hyperlipidemia - J. Med. Food. 2013, Mar., 16(3), 255-258.

166. Reddy G.V., Sen A.R., Nair P.N., Reddy K.S., Reddy K.K., Kondaiah N. Effects of grape seed ex-tract on the oxidative and microbial stability of restructured mutton slices - Meat. Sci. 2013, Oct., 95(2), 288294.

167. Reddy K.K., Grossman L., Rogers G.S. Common complementary and alternative therapies with potential use in dermatologic

surgery: Risks and benefits - J. Am. Acad. Dermatol. 2013, Apr., 68(4), e127-135.

168. Ross C.F., Hoye C. Jr., Fernandez-Plotka V.C. Influence of heating on the polyphenolic content and antioxidant activity of grape seed flour - J. Food Sci. 2011, Aug., 76(6), 884-890.

169. Safa J., Argani H., Bastani B., Nezami N., Rahimi Ardebili B., Ghorbanihaghjo A., Kalagheichi H., Amirfirouzi A., Mesgari M., Soleimany Rad J. Protective effect of grape seed extract on gentamicin-induced acute kidney injury - Iran. J. Kidney Dis. 2010, Oct., 4(4), 285-291.

170. Salem N.A., Salem E.A. Renoprotective effect of grape seed extract against oxidative stress induced by gentamicin and hypercholesterolemia in rats - Ren. Fail. 2011, 33(8), 824-832.

171. Sano A., Tokutake S., Seo A. Proanthocyanidin-rich grape seed extract reduces leg swelling in healthy women during prolonged sitting - J. Sci. Food Agric. 2013, Feb., 93(3), 457-462.

172. Sapwarobol S., Adisakwattana S., Changpeng S., Ratanawachirin W., Tanruttanawong K., Boonyarit W. Postprandial blood glucose response to grape seed extract in healthy participants: A pilot study - Pharmacogn. Mag. 2012, Jul., 8(31), 192-196

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.

173. Satyam S.M., Bairy L.K., Pirasanthan R., Vaishnav R.L. Grape seed extract and Zinc containing nutritional food supplement delays onset and progression of Streptozocin-induced diabetic cataract in Wistar rats - J. Food Sci. Technol. 2015, May, 52(5), 2824-2832.

174. Serra A., Blade C., Arola L., Macia A., Motilva M.J. Flavanol metabolites distribute in visceral adipose depots after a long-term intake of grape seed proanthocyanidin extract in rats - Br. J. Nutr. 2013, Oct., 110(8), 1411-1420.

175. Sfaxi I., Charradi K., Limam F., El May M.V., Aouani E. Grape seed and skin extract protects against arsenic trioxide induced oxidative stress in rat heart - Can. J. Physiol. Pharmacol. 2015, Jul 29, 19.

176. Shang R., Zheng X.M., Xia Z.P., Zhang L., Zheng X.J. [Protective effect of grape seed proanthocyanidin on spermatogenesis following testicular torsion/detorsion in mice] - Zhonghua Nan Ke Xue. 2013, May, 19(5), 409-413.

177. Sharma S.D., Katiyar S.K. Dietary grape seed proantho-cyanidins inhibit UVB-induced cyclooxy-genase-2 expression and other

inflammatory mediators in UVB-exposed skin and skin tumors of SKH-1 hairless mice - Pharm. Res. 2010, Jun., 27(6), 1092-1102.

178. Sharma S.D., Meeran S.M., Katiyar S.K. Proanthocyanidins inhibit in vitro and in vivo growth of human non-small cell lung cancer cells by inhibiting the prostaglandin E(2) and prostaglandin E(2) receptors - Mol. Cancer. Ther. 2010, Mar., 9(3), 569-580

179. Shin M.O., Moon J.O. Effect of dietary supplementation of grape skin and seeds on liver fibrosis induced by dimethylnitrosamine in rats - Nutr. Res. Pract. 2010, Oct., 4(5), 369-374.

180. Shrestha B., Theerathavaj M.L., Thaweboon S., Thaweboon B. In vitro antimicrobial effects of grape seed extract on peri-implantitis microflora in craniofacial implants - Asian Pac. J. Trop. Biomed. 2012, Oct., 2(10), 822-825.

181. Song C., Zhong X., Ge H., Liu M. [Research of grape seed powder on serum lipids and hepatic protection effects in high-fat diet rats] -Wei Sheng Yan Jiu 2013 Nov., 42(6), 991-994.

182. Song X., Siriwardhana N., Rathore K., Lin D., Wang H.C. Grape seed proanthocyanidin suppression of breast cell carcinogenesis induced by chronic exposure to combined 4-(methylnitrosamino)-1-(3-pyridyl)-1-butanone and benzo[a]pyrene - Mol. Carcinog. 2010, May, 49(5), 450-463.

183. Song X., Xu H., Feng Y., Li X., Lin M., Cao L. Protective effect of grape seed proanthocyanidins against liver ischemic reperfusion injury: particularly in diet-induced obese mice - Int. J. Biol. Sci. 2012, 8(10), 13451362.

184. Sonmez M.F., Tascioglu S. Protective effects of grape seed extract on cadmium-induced testicular damage, apoptosis, and endothelial nitric oxide synthases expression in rats - Toxicol. Ind. Health. 2015, Jan 22.

185. Su X., D'Souza D.H. Grape seed extract for foodborne virus reduction on produce - Food Microbiol. 2013, May, 34(1), 1-6.

186. Sun C., McIntyre K., Saleem A., Haddad P.S., Arnason J.T. The relationship between antiglycation activity and procyanidin and phenolic content in commercial grape seed products - Can. J. Physiol. Pharmacol. 2012, Feb., 90(2), 167-174.

187. Sun Q., Prasad R., Rosenthal E., Katiyar S.K. Grape seed proanthocyanidins inhibit the invasive potential of head and neck cutaneous squamous cell carcinoma cells by targeting EGFR expression

and epithelial-to-mesenchymal transition - BMC Complement. Altern. Med. 2011, Dec 21, 11, 134.

188. Suwannaphet W., Meeprom A., Yibchok-Anun S., Adisakwattana S. Preventive effect of grape seed extract against high-fructose diet-induced insulin resistance and oxidative stress in rats - Food Chem.. Toxicol. 2010, Jul., 48(7), 1853-1857.

189. Tangolar S.G., Ozogul Y., Tangolar S., Torun A. Evaluation of fatty acid profiles and mineral content of grape seed oil of some grape genotypes - Int. J. Food Sci. Nutr. 2009, 60(1), 32-39.

190. Terra X., Pallarés V., Ardévol A., Bladé C., Fernández-Larrea J., Pujadas G., Salvadó J., Arola L., Blay M. Modulatory effect of grape-seed procyanidins on local and systemic inflammation in diet-induced obesity rats - J. Nutr. Biochem. 2011, Apr., 22(4), 380-387.

191. Thiruchenduran M., Vijayan N.A., Sawaminathan J.K., Devaraj S.N. Protective effect of grape seed proanthocyanidins against cholesterol cholic acid diet-induced hypercholesterolemia in rats - Cardiovasc. Pathol. 2011, Nov-Dec., 20(6), 361-368.

192. Tong H., Song X., Sun X., Sun G., Du F. Immunomodulatory and antitumor activities of grape seed proanthocyanidins - J. Agric. Food Chem. 2011, Nov 9, 59(21), 11543-11547.

193. Tyagi A., Raina K., Gangar S., Kaur M., Agarwal R., Agarwal C. Differential effect of grape seed extract against human non-small-cell lung cancer cells: the role of reactive oxygen species and apoptosis induction - Nutr. Cancer. 2013, 65 Suppl 1, 44-53

194. Ulusoy S., Ozkan G., Ersoz S., Orem A., Alkanat M., Yucesan F.B., Kaynar K., Al S. The effect of grape seed proanthocyanidin extract in preventing amikacin-induced nephropathy - Ren. Fail. 2012, 34(2), 227234.

195. Vaid M., Prasad R., Singh T., Jones V., Katiyar S.K. Grape seed proanthocyanidins reactivate silenced tumor suppressor genes in human skin cancer cells by targeting epigenetic regulators - Toxicol. Appl. Pharmacol. 2012, Aug 15, 263(1), 122-130.

196. Vaid M., Singh T., Prasad R., Elmets C.A., Xu H., Katiyar S.K. Bioactive grape proanthocyanidins enhance immune reactivity in UV-irradiated skin through functional activation of dendritic cells in mice -Cancer. Prev. Res. (Phila) 2013, Mar., 6(3), 242-252.

197. Valls-Belles V., Torres M.C., Muñiz P., Beltran S., Martinez-Alvarez J.R., Codoñer-Franch P. Defated milled grape seed protects

adriamycin-treated hepatocytes against oxidative damage - Eur. J. Nutr. 2006, Aug., 45(5), 251-258.

198. Vaughan T.L. Antioxidant properties of muscadine grape products. Dissert. 2004.

199. Velmurugan B., Singh R.P., Agarwal R., Agarwal C. Dietary-feeding of grape seed extract prevents azoxymethane-induced colonic aberrant crypt foci formation in fischer 344 rats - Mol. Carcinog. 2010, Jul., 49(7), 641-652.

200. Vinson J.A., Mandarano M.A., Shuta D.L., Bagchi M., Bagchi D. Beneficial effects of a novel IH 636 grape seed proanthocyanidin extract and a niacin-bound chromium in a hamster atherosclerosis model - Mol. Cell. Biochem. 2002, Nov., 240(1-2), 99-103

201. Wang H., Xue Y., Zhang H., Huang Y., Yang G., Du M., Zhu M.J. Dietary grape seed extract ameliorates symptoms of inflammatory bowel disease in IL10-deficient mice - Mol. Nutr. Food Res. 2013, Dec., 57(12), 2253-2257.

202. Wang J., Pfleger C.M., Friedman L., Vittorino R., Zhao W., Qian X., Conley L., Ho L., Pasinetti G.M. Potential application of grape derived polyphenols in huntington's disease - Transl. Neurosci. 2010, Jun 1, 1(2), 95-100.

203. Wang J., Santa-Maria I., Ho L., Ksiezak-Reding H., Ono K., Teplow D.B., Pasinetti G.M. Grape derived polyphenols attenuate tau neuropathology in a mouse model of Alzheimer's disease - J. Alzheimers Dis. 2010, 22(2), 653-661.

204. Wang X.H., Huang L.L., Yu T.T., Zhu J.H., Shen B., Zhang Y., Wang H.Z., Gao S. Effects of oligo-meric grape seed proanthocyanidins on heart, aorta, kidney in DOCA-salt mice: role of oxidative stress -Phytother. Res. 2013, Jun., 27(6), 869-876

205. Wang Y.H., Yang X.L., Wang L., Cui M.X., Cai Y.Q., Li X.L., Wu Y.J. Effects of proanthocyanidins from grape seed on treatment of recurrent ulcerative colitis in rats - Can. J. Physiol. Pharmacol. 2010, Sep., 88(9), 888-898.

206. Wang Z., Zhang Z., Du N., Wang K., Li L. Hepatoprotective Effects of Grape Seed Procyanidin B2 in Rats With Carbon Tetrachloride-induced Hepatic Fibrosis - Altern. Ther. Health Med. 2015, 21 Suppl 2, 1221.

207. Wei R., Ding R., Wang Y., Tang L. Grape seed proanthocyanidin extract reduces renal ischemia /reperfusion injuries in rats - Am. J. Med. Sci. 2012, Jun., 343(6), 452-457.

208. Weidner S., Rybarczyk A., Karamac M., Krol A., Mostek A., Gr^bosz J., Amarowicz R. Differences in the phenolic composition and antioxidant properties between Vitis coignetiae and Vitis vinifera seeds extracts - Molecules 2013, Mar 14, 18(3), 3410-3426.

209. Woo Y.J., Joo Y.B., Jung Y.O., Ju J.H., Cho M.L., Oh H.J., Jhun J.Y., Park M.K., Park J.S., Kang C.M., Sung M.S., Park S.H., Kim H.Y., Min J.K. Grape seed proanthocyanidin extract ameliorates monosodium iodoacetate-induced osteoarthritis - Exp. Mol. Med. 2011, Oct 31, 43(10), 561-570.

210. Yalgin E., Orug E., Cavu§oglu K., Yapar K. Protective role of grape seed extract against doxorubicin-induced cardiotoxicity and genotoxicity in albino mice - J. Med. Food. 2010, 13(4), 917-925.

211. Yang H., Xu Z., Liu W., Wei Y., Deng Y., Xu B. Effect of grape seed proanthocyanidin extracts on methylmercury-induced neurotoxicity in rats - Biol. Trace Elem. Res. 2012, 147(1-3), 156-164.

212. Yang J., Wang Q., Zhao R., Sun B., Wang L., Hou Y., Li X., Wu C. Identification of oligomer proanthocyanidins (F2) isolated from grape seeds as a formyl peptide receptor 1 partial agonist - Int. Immunopharmacol. 2013, Apr., 15(4), 756-763.

213. Yen C.Y., Hou M.F., Yang Z.W., Tang J.Y., Li K.T., Huang H.W., Huang Y.H., Lee S.Y., Fu T.F., Hsieh C.Y., Chen B.H., Chang H.W. Concentration effects of grape seed extracts in anti-oral cancer cells involving differential apoptosis, oxidative stress, and DNA damage - BMC Complement. Altern. Med. 2015, Mar 29, 15, 94.

214. Yilmazer-Musa M., Griffith A.M., Michels A.J., Schneider E., Frei B. Grape seed and tea extracts and catechin 3-gallates are potent inhibitors of a-amylase and a-glucosidase activity - J. Agric. Food Chem. 2012, Sep 12, 60(36), 8924-8929.

215. Yogalakshmi B., Bhuvaneswari S., Sreeja S., Anuradha C.V. Grape seed proanthocyanidins and metformin act by different mechanisms to promote insulin signaling in rats fed high calorie diet - J. Cell. Commun. Signal. 2013, Sep 12.

216. Yogalakshmi B., Sreeja S., Geetha R., Radika M.K., Anuradha C.V. Grape seed proanthocyanidin rescues rats from steatosis: a

comparative and combination study with metformin - J. Lipids. 2013, 2013, 153897.

217. Yoo D.Y., Kim W., Yoo K.Y., Lee C.H., Choi J.H., Yoon Y.S., Kim D.W., Won M.H., Hwang I.K. Grape seed extract enhances neurogenesis in the hippocampal dentate gyrus in C57BL/6 mice -Phytother. Res. 2011, May, 25(5), 668-674.

218. Yu F., Li B.Y., Li X.L., Cai Q., Zhang Z., Cheng M., Yin M., Wang J.F., Zhang J.H., Lu W.D., Zhou R.H., Gao H.Q. Proteomic analysis of aorta and protective effects of grape seed procyanidin B2 in db/db mice reveal a critical role of milk fat globule epidermal growth factor-8 in diabetic arterial damage - PLoS, One. 2012, 7(12), 52541.

219. Zhang H., Deng A., Zhang Z., Yu Z., Liu Y., Peng S., Wu L., Qin H., Wang W. The protective effect of epicatechin on experimental ulcerative colitis in mice is mediated by increasing antioxidation and by the inhibition of NF-kB pathway - Pharmacol. Rep. 2016, 68(3), 514-520.

220. Zhang J., Pan X., Li N., Li X., Wang Y., Liu X., Yin X., Yu Z. Grape seed extract attenuates arsenic-induced nephrotoxicity in rats -Exp. Ther. Med. 2014, Jan., 7(1), 260-266.

221. Zhang X., Hu Y. Inhibitory effects of grape seed pro-anthocyanidin extract on selenite-induced cataract formation and possible mechanism - J. Huazhong. Univ. Sci. Technolog. Med. Sci. 2012, Aug., 32(4), 613-619.

222. Zhang Y., Shi H., Wang W., Ke Z., Xu P., Zhong Z., Li X., Wang S. Antithrombotic effect of grape seed proanthocyanidins extract in a rat model of deep vein thrombosis - J. Vasc. Surg. 2011, Mar., 53(3), 743753.

223. Zhang Z., Li B.Y., Li X.L., Cheng M., Yu F., Lu W.D., Cai Q., Wang J.F., Zhou R.H., Gao H.Q., Shen L. Proteomic analysis of kidney and protective effects of grape seed procyanidin B2 in db/db mice indicate MFG-E8 as a key molecule in the development of diabetic nephropathy -Biochim. Biophys. Acta. 2013, Jun., 1832(6), 805-816.

224. Zhao G., Gao H., Qiu J., Lu W., Wei X. The molecular mechanism of protective effects of grape seed proanthocyanidin extract on reperfusion arrhythmias in rats in vivo - Biol. Pharm. Bull. 2010, 33(5), 759-767.

225. Zhou D.Y., Fang S.R., Zou C.F., Zhang Q., Gu W. Proantho-cyanidin from grape seed extract inhibits airway inflammation and

remodeling in a murine model of chronic asthma - Nat. Prod. Commun. 2015, Feb., 10(2), 257-262.

226. Zuo Y.M., Gao S., Cao J.F., Liu X.Y., Yu H.J., Zhang Y. [Effects of oligomeric grape seed proan-thocyanidins on isoproterenol-induced cardiac remodeling in rats] - Yao Xue Xue Bao. 2010, May, 45(5), 565-570.

227. Zuo Y.M., Wang X.H., Gao S., Zhang Y. Oligome-rized grape seed proanthocyanidins ameliorates isoproterenol-induced cardiac remodeling in rats: role of oxidative stress - Phytother. Res. 2011, May, 25(5), 732-739.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.