Научная статья на тему 'Лабораторная характеристика жидкого энзимного моющего средства «Ензимий» для санобработки в молочной промышленности'

Лабораторная характеристика жидкого энзимного моющего средства «Ензимий» для санобработки в молочной промышленности Текст научной статьи по специальности «Биотехнологии в медицине»

CC BY
154
33
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
Ключевые слова
СІР-СИСТЕМИ / ЕНЗИМНИЙ МИЙНИЙ ЗАСіБ / МІКРОБНІ БІОПЛІВКИ / ПіНОУТВОРЮВАЛЬНА ЗДАТНіСТЬ / СТіЙКіСТЬ ПіНИ / ПОВЕРХНЕВИЙ НАТЯГ / МИТТЯ / КОНЦЕНТРАЦіЯ / ТЕМПЕРАТУРА / ПАР / СИР-СИСТЕМЫ / ЭНЗИМНОЕ МОЮЩЕЕ СРЕДСТВО / МИКРОБНЫЕ БИОПЛЕНКИ / ПЕНООБРАЗОВАТЕЛЬНАЯ СПОСОБНОСТЬ / УСТОЙЧИВОСТЬ ПЕНЫ / ПОВЕРХНОСТНОЕ НАТЯЖЕНИЕ / МОЙКА / КОНЦЕНТРАЦИЯ / ПАВ / CIP SYSTEMS / ENZYME DETERGENT / MICROBIAL BIOFILMS / FOAM GENERATING ABILITY / FOAM STABILITY / SURFACE TENSION / WASHING / CONCENTRATION / TEMPERATURE / PAR

Аннотация научной статьи по биотехнологиям в медицине, автор научной работы — Шинкарук О.Ю.

Нами было разработано жидкое энзимное моющее средство «Ензимий» для санитарной обработки CIP-установок на молочних предприятиях, в состав котрого входят: гідроксид калия, комплексоны, протеолитический энзим, стабилизаторы, вода дистиллированная. Предварительные лабораторные исследования установили, что самая высокая активность «Ензимию» в отношении молочных белков наблюдалась при температуре 60 °С и составляла 65,8%. С повышением температуры выше 60°С активность снижается, в связи с тем, что денатурируются энзимы, ведь высокая температура приводит к изменениям в первичной структуре и конформации энзима. Также обнаружено, что при рН растворов 8,35 ед. протеолитическая активность возросла в 1,7 раза (Р ≤ 0,01), по сравнению с рН 7,2 ед. и достигла своей максимальной активности 65,8 64%. Дальнейшее увеличение рН растворов от 8,35 ед. до 8,6 ед. способствовало постепенному ингибированию энзимов, вследствие чего протеолитическая активность снижалась до 0. Протеолитическая активность исследовательского варианта энзимного моющего средства при жесткости воды 0,357 мг-экв/л также достигала максимума и составляла 60,5%, а при увеличении жесткости воды от 0,714 до 1,071 мг-экв/л ПА снижалась на 25,4% (Р≤0,05), т. е. с увеличением жесткости воды ПА соответственно снижается. В статье представлены результаты исследований пенообразовательной способности, устойчивости пены и поверхностного натяжения растворов. Для проведения исследований использовали жидкое энзимное моющее средство «Ензимий» в концентрациях 0,03; 0,05; 0,07; 0,1; 0,3; 0,5; 0,7; 1 % при температуре 20 ° С і 60 ° С. По результатам даннях исследований установлено, что «Ензимий» практически не проявляет пенообразовательной способности в концентрации от 0,03 до 1%. Устойчивость пены не превышает норматив не более 50% объема раствора через 5 мин., что позволяет использовать разработанную рецептуру для безразборного циркуляционного мытья технологического оборудования молокоперерабатывающих предприятий.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

Laboratory characteristics of liquid enzyme detergent «Enzymyi» for sanitation in dairy industry

We have developed a liquid enzyme detergent «Enzymyi» for sanitization of CIP-installations on milk plants that includes potassium hydroxide, complexones, proteolytic enzyme, stabilizers, and distilled water. The previous laboratory studies showed that the peak activity of «Enzymyi» on milk proteins was observed at as high as 65.8% at 60°C. Its activity decrease with the rise of temperature above 60 °C due to denaturation of enzymes since the heat causes changes in the primary structure and conformation of enzyme. It is also established that at pH solutions of 8.35 units proteolytic activity increased 1.7 times (P ≤ 0.01) compared to 7.2 pH units and reached its maximum activity 65.8 64%. Further increase of pH solutions from 8.35 units to 8.6 units contributed to gradual inhibition of enzymes resulting in reduction of proteolytic activity to 0. Proteolytic activity of the studied sample of enzyme detergent at water hardness of 0.357 mg-eq/l also reached the maximum of 60.5% and at increasing water hardness from 0.714 to 1.071 mgeq/l PA decreased by 25.4% (P ≤ 0,05), i.e. with increasing water hardness PA reduced respectively. The article presents the study results as regards foam generating ability, foam stability and surface tension of solutions. The liquid detergent enzyme «Enzymyi» in concentrations of 0.03; 0.05; 0.07; 0.1; 0.3; 0.5; 0.7; 1% at the temperatures 20 °C and 60 °C was used for study. The article presents the study results as regards foam generating ability, foam stability and surface tension of solutions. The liquid detergent enzyme «Enzymyi» in concentrations of 0.03; 0.05; 0.07; 0.1; 0.3; 0.5; 0.7; 1% at the temperatures 20 °C and 60 °C was used for study. The results showed that «Enzymyi» practically doesn’t develop foam generating ability at the concentration from 0.03 to 1%. Foam stability does not exceed the standard, thus no more than 50% of the solution in 5 minutes that allows using the available composition for circulation washing of dairy equipment without its dismounting.

Текст научной работы на тему «Лабораторная характеристика жидкого энзимного моющего средства «Ензимий» для санобработки в молочной промышленности»

Науковий вюник Льв1вського нацюнального утверсигету ветеринарно! медицини та бютехнологш 1мен1 С.З. Гжицького Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies named after S.Z. Gzhytskyj

doi: 10.15421/nvlvet7144

ISSN 2413-5550 print ISSN 2518-1327 online

http://nvlvet.com.ua/

УДК637; 577.15

Лабораторна характеристика редкого ензимного мийного засобу «Ензимий» для санобробки у молочнш промисловост

О.Ю. Шинкарук oksanka_schynkaruk@mail. ru

Тернотльський нацгональний техмчний унгверситет iMeHi 1вана Пулюя, вул. Руська, 56, Тернотль, Тернопшьська область, 46001, Украгна

Нами було розроблено pidmü ензимний мийний заЫб «Ензимий» для саттарног обробки С1Р-установок на молочних тдприемствах, у склад якого входять: калiю гiдpоксид, комплексони, протеолтичний ензим, стабiлiзатоpи, вода дистильована. Попередт лабораторт до^дження встановили, що найвища активтсть «Ензимию» щодо молочних быюв спостеркалася за температури 60 °С i становила 65,8%. З тдвищенням температури вище 60°С активтсть знижуеться, у зв'язку з тим, що ензими денатуруються, адже висока температура призводить до змт у первиншй стpуктуpi i конформацп ензиму. Також виявлено, що за рНрозчитв 8,35 од. протеолтична активтсть зросла у 1,7 раза (Р < 0,01), поpiвняно з рН 7,2 од. i досягла своег максимальног активностi 65,8 - 64%. Подальше збшьшення рН розчитв вiд 8,35 од. до 8,6 од. сприяло поступовому iнгiбуванню eнзимiв, вна^док чого протеолтична активтсть знижувалася до 0. Протеолтична активтсть до^дного ваpiанту ензимного мийного засобу за твepдостi води 0,357 мг-екв/л також досягала максимуму i становила 60,5%, а при збыьшенШ твepдостi води вiд 0,714 до 1,071 мг-екв/л ПА знижувалася на 25,4% (Р < 0,05), тобто зi збыьшенням твepдостi води ПА вiдповiдно знижуеться.

В статтi представлено результати до^джень тноутворювальног здатностi, стiйкостi тни та поверхневого натягу розчитв. Для проведення до^джень використовували piдкий ензимний мийний заЫб «Ензимий» у концентращях 0,03; 0,05; 0,07; 0,1; 0,3; 0,5; 0,7; 1 % за температури 20 °С i 60 °С. За результатами даних до^джень встановлено, що «Ензимий» практично не проявляе тноутворювальног здатностi у концентрацгг вiд 0,03 до 1%. Сттюсть тни не перевищуе норматив - не быьше 50 % об'ему розчину через 5 хв., що дозволяе використовувати розроблену рецептуру для бeзpозбipного цирку-ляцшного миття тeхнологiчного обладнання молокопереробних тдприемств.

K.mnoei слова: С1Р-системи, ензимний мийний зааб, мжробш бiоплiвки, тноутворювальна здаттсть, сттюсть тни, поверхневий натяг, миття, концентращя, температура, ПАР.

Лабораторная характеристика жидкого энзимного моющего средства «Ензимий» для санобработки в молочной промышленности

О.Ю. Шинкарук oksanka_schynkaruk@mail. ru

Тернопольский национальный технический университет имени Ивана Пулюя, ул. Русская, 56, Тернополь, Тернопольская область, 46001, Украина

Нами было разработано жидкое энзимное моющее средство «Ензимий» для санитарной обработки CIP-установок на молочних предприятиях, в состав котрого входят: ядроксид калия, комплектны, протеолитический энзим, стабилизаторы, вода дистиллированная. Предварительные лабораторные исследования установили, что самая высокая активность «Ензимию» в отношении молочных белков наблюдалась при температуре 60 °С и составляла 65,8%. С повышением температуры выше 60°С активность снижается, в связи с тем, что денатурируются энзимы, ведь высокая температура приводит к изменениям в первичной структуре и конформации энзима. Также обнаружено, что при рН растворов 8,35 ед. протеолитическая активность возросла в 1,7 раза (Р < 0,01), по сравнению с рН 7,2 ед. и достигла своей максимальной

Citation:

Shynkaruk, O.Y. (2016). Laboratory characteristics of liquid enzyme detergent «Enzymyi» for sanitation in dairy industry. Scientific Messenger LNUVMBT named after S.Z. Gzhytskyj, 18, 3(71), 195-200.

активности 65,8 - 64%. Дальнейшее увеличение рНрастворов от 8,35 ед. до 8,6 ед. способствовало постепенному ингиби-рованию энзимов, вследствие чего протеолитическая активность снижалась до 0. Протеолитическая активность исследовательского варианта энзимного моющего средства при жесткости воды 0,357мг-экв/л также достигала максимума и составляла 60,5%, а при увеличении жесткости воды от 0,714 до 1,071 мг-экв/л ПА снижалась на 25,4% (Р<0,05), т. е. с увеличением жесткости воды ПА соответственно снижается.

В статье представлены результаты исследований пенообразовательной способности, устойчивости пены и поверхностного натяжения растворов. Для проведения исследований использовали жидкое энзимное моющее средство «Ензимий» в концентрациях 0,03; 0,05; 0,07; 0,1; 0,3; 0,5; 0,7; 1 % при температуре 20 °С i 60 °С.

По результатам даннях исследований установлено, что «Ензимий» практически не проявляет пенообразовательной способности в концентрации от 0,03 до 1%. Устойчивость пены не превышает норматив - не более 50% объема раствора через 5 мин., что позволяет использовать разработанную рецептуру для безразборного циркуляционного мытья технологического оборудования молокоперерабатывающих предприятий.

Ключевые слова: СИР-системы, энзимное моющее средство, микробные биопленки, пенообразовательная способность, устойчивость пены, поверхностное натяжение, мойка, концентрация, температура, ПАВ.

Laboratory characteristics of liquid enzyme detergent «Enzymyi» for sanitation in dairy industry

O.Y. Shynkaruk oksanka_schynkaruk@mail. ru

Ivan Puluj Ternopil National Technical University, Ruska Str., 56, Ternopil, 46001, Ukraine

We have developed a liquid enzyme detergent «Enzymyi» for sanitization of ClP-installations on milk plants that includes potassium hydroxide, complexones, proteolytic enzyme, stabilizers, and distilled water.

The previous laboratory studies showed that the peak activity of «Enzymyi» on milk proteins was observed at as high as 65.8% at 60°C. Its activity decrease with the rise of temperature above 60 °C due to denaturation of enzymes since the heat causes changes in the primary structure and conformation of enzyme. It is also established that at pH solutions of 8.35 units proteolytic activity increased 1.7 times (P < 0.01) compared to 7.2 pH units and reached its maximum activity 65.8 - 64%. Further increase of pH solutions from 8.35 units to 8.6 units contributed to gradual inhibition of enzymes resulting in reduction ofproteolytic activity to 0. Proteolytic activity of the studied sample of enzyme detergent at water hardness of 0.357 mg-eq/l also reached the maximum of 60.5% and at increasing water hardness from 0.714 to 1.071 mg- eq/l PA decreased by 25.4% (P < 0,05), i.e. with increasing water hardness PA reduced respectively. The article presents the study results as regards foam generating ability, foam stability and surface tension of solutions. The liquid detergent enzyme «Enzymyi» in concentrations of 0.03; 0.05; 0.07; 0.1; 0.3; 0.5; 0.7; 1% at the temperatures 20 °C and 60 °C was used for study. The article presents the study results as regards foam generating ability, foam stability and surface tension of solutions. The liquid detergent enzyme «Enzymyi» in concentrations of 0.03; 0.05; 0.07; 0.1; 0.3; 0.5; 0.7; 1% at the temperatures 20 °C and 60 °C was used for study.

The results showed that «Enzymyi» practically doesn't develop foam generating ability at the concentration from 0.03 to 1%. Foam stability does not exceed the standard, thus no more than 50% of the solution in 5 minutes that allows using the available composition for circulation washing of dairy equipment without its dismounting.

Key words: CIP systems, enzyme detergent, microbial biofilms, foam generating ability, foam stability, surface tension, washing, concentration, temperature, PAR.

Вступ Перевагами С1Р-системи e:

- висока безпечшсть (до мшмуму зведене ручне

Необхщною умовою тдвищення якосл та обслуговування, ввдсутнш людський фактор);

безпечносп молочно! продукци e реалiзацiя на - яшсть миття (миттевий контроль парамет^в

тдприемствах молочно! промисловосп комплексу миття);

саштарно-ппешчних заходiв, а саме, використання - зниження фшансових затрат (економiя робочо!

ефективних мийних та дезшф^ючих засобiв сили, тдвищення продуктивносп пращ, контроль

одночасно i3 сучасними передовими технолопями витрат води, енерги та мийних засобiв) (Kyrjutkyn and

очищення обладнання. Molochnykov, 1976).

Внаслвдок високо! ушфжаци, модершзаци та Важливою умовою мийних засобiв, яш

безперервносп технолопчних процеав при використовуються у С1Р-системах, е !х нешннють або

переробщ молока, головним напрямком у низька шннють, так як велика шлъшсть тни може

забезпечент ефективного та економiчного виршення призвести до поломки обладнання. Пши - це

проблеми миття технолопчного обладнання стало грубодисперсш нестшш системи, що являють собою

застосування принципу безрозбiрно! циркуляцшно! сукупнють бульбашок газу (повиря), роздшених

мийки (Clean In Place - CIP-мийки). тонкими прошарками рщини. При цьому,

Сучасш С1Р-системи вирiшують увесь комплекс низькотнний зааб або мютить добавку, яка зупиняе

задач повнютю автоматично - ввд названия води i тноутворення, - тногасник, або виготовляеться на

контролю концентраци робочих розчишв до архiвацi! осюш комоненпв, яш не здатш до утворення тни.

даних про процес миття у кожний промiжок часу. Для закритих циркуляцшних систем миття

nmoyTBopwBanbHa 3gaTHicTb po3HHHiB 3aco6y He noBHHHa nepeBH^yBaTH 30%, a cTiHKicTb niHH Hepe3 5 xb. He noBHHHa 6yTH 6inbmow 50%.

3MonyBanbHa 3gaTHicTb po3HHHiB 3aco6y 3ane®HTb Big Horo noBepxHeBoro Harary. ^hm MeHmuH noBepxHeBHH Harar, thm Kpa^a 3MonyBanbHa 3gaTHicTb po3HHHy. noBepxHeBHH HaTar - cuna, aKa gie Ha noBepxHi piguHH i HaMaraeTbca ckopothth ii BinbHy noBepxHM go HaHMeHmoi' npu cTanoMy o6'eMi, a caMe go $opMH Kyni. noBepxHeBHH HaTar pigHHH 3ane®HTb Big TeMnepaTypu Ta po3HHHeHHx y Hin penoBHH i 3a TeMnepaTypu 20 °C He noBHHeH nepeBH^yBam 60 mh/m (Alagezjan, 1981; Mishhyrjak, 2012).

TaKHM hhhom, arcryanbHHM nuraHHaM npu cTBopeHHi KoMno3H^i' MHHHoro 3aco6y e BpaxyBaHHa TaKux noro xapaKTepucTHK, aK nmoyTBopwBanbHa 3gaTHicTb, cTiHKicTb niHH Ta noBepxHeBHH HaTar po3HHHiB.

Hum yKpaiHcbKi i 3aKopgoHHi bhpo6hhkh gna caHo6po6KH TexHonoriHHoro o6nagHaHHa

MonoKonepepepog6HHx nignpueMcTB BunycKaMTb, b ocHoBHoMy, ny®Hi i Kucnorai MHHHi 3aco6u. EinKH Ta ®Hpu rigponi3yMTbca nyraMH, a KoMnneKcu MiHepa^bHHx penoBHH po3HHHawTbca Ta BHganawTbca 3 noBepxHi o6nagHaHHa i3 gonoMorow KucnoT (Sergeev, 1989; Degterev and Rekin, 2000).

Pe3ynbTaTH ocTaHHix HayKoBHx gocnig®eHb BKa3yMTb, ^o MiKpoopraHi3MH BH®HBaMTb Ha TexHonoriHHoMy ycraTKyBaHHi 3aBgaKH Hag3BHHaHHo Ba®nHBiH BnacTHBocTi - 3gaTHocTi ^opMyBaru 6ionniBKH. EionniBKa — ^ ®HBa cyKynHicTb ogHoro a6o geKinbKox BugiB hh pogiB 6aKTepiH, aKa nocTiHHo oHoBnMeTbca, npuKpinneHa go 6ioreHHoi hh a6ioreHHoi noBepxHi Ta oroneHa nonicaxapugHHM MarpuKcoM. 3 ^ew MeToM y KpaiHax 3axigHoi GBponu Ha6ynu aKTyanbHocTi 3aco6u i3 npoTeoniTHHHHMH eH3HMaMH, aKi BuganawTb 6inKoBo-MonoHHi 3a6pygHeHHa Ha TexHonoriHHoMy ycTaTKyBaHHi (Flint et al., 2009; Kuhtyn et al., 2013).

Ha cborogHi mupoKo BHKopucTOBywTbca y MonoHHiH npoMucnoBocTi BiTHH3HaHHH «EioMoH» Ta iMnopTHHH «P3-ynbTpacin 67».

«EioMoH» - ^epMeHTHHH mhhhhh 3aci6 y BHrnagi nopomKy, aKHH BHKopHcToByMTb gna MHTTa goinbHoro o6nagHaHHa, nocygy, aвтoцнcтepн Ha moaohhhx $epMax

Ta TexHonoriHHoro o6nagHaHHa, iHBeHTapw, Tapu Ha MonoKonepepo6Hux nignpueMcTBax. HeMo®nuBicTb Horo BHKopucTaHHa y QP-cucTeMax 3yMoBneHa HaaBHicTM noBepxHeBo-aKTHBHoi peHoBHHH, aKa npoaBnae BenHKy niHHicTb 3aco6y.

«P3-ynbTpacin 67» - HempanbHHH ^epMeHTHHH pigKHH mhhhhh 3aci6 gna o6po6KH MeM6paHHHx ^inbrpa^HHux ycTaHoBoK, a TaKo® ycTaHoBoK 3BopoTHboro ocMocy b MonoHHiH npoMucnoBocTi, oco6nHBo gna MHMHoro ^inbrpa^HHoro o6nagHaHHa, ^o BHKopucToByeTbca gna 36opy cupoBaTKH, o6po6KH MonoKa Ta BHroTOBneHHa cupy.

HaMH 6yno po3po6neHo pigKHH eH3HMHHH mhhhhh 3aci6 «Eh3hmhh» gna caHiTapHoi o6po6KH CIP-ycTaHoBoK Ha MonoHHHx nignpueMcTBax, y cKnag aKoro BxogaTb: Kaniw rigpoKcug, KoMnneKcoHH, npoTeoniTHHHHH eH3HM, cTa6ini3aTopu, Boga gucTHnboBaHa.

Memom poöomu 6yno BH3HaHHTH nmoyTBopwBanbHy 3gaTHicTb, cTiHKicTb niHH Ta noBepxHeBHH HaTar po3HHHiB gocnigHoro pigKoro eH3HMHoro MHHHoro 3aco6y «Eh3hmhh» gna BUKopucTaHHa Horo y QP-ycTaHoBKax.

MaTepian i MeTogu gocnig^eHb

EKcnepuMeHTanbHi gocnig®eHHa npoBogunu y na6oparopiax TepHoninbcbKoro нaцioнanbнoro TexHiHHoro yHiBepcuTeTy iMeHi iBaHa nynwa.

KoHTponwBaHHa niHoyTBopwBanbHoi 3gaTHocTi Ta cTiHKocTi niHH npoBogunu 3rigHo ,3,Cry ISO 696:2005 «Bu3HaHeHHa niHoyTBopwBanbHoi 3gaTHocTi

Mogu^iKoBaHHM MeTogoM Pocc-MaHnca».

noBepxHeBHH HaTar po3HHHiB BH3HaHanH3rigHo ^CTy ISO 304:2007 3a gonoMorow CTanamoMeTpa.

Pe3ynbTaTH Ta 'ix oßroBopeHHH

^na npoBegeHHa gocnig®eHb BHKopucTOByBanu pigKHH eH3HMHHH mhhhhh 3aci6 «Eh3hmhh» y KoH^rnpa^ax 0,03; 0,05; 0,07; 0,1; 0,3; 0,5; 0,7; 1% 3a TeMneparypu 20 °C i 60 °C i mhhhhh 3aci6 «EioMoH» y KoH^mpa^ax 0,15; 0,3 i 0,5% 3a TeMnepaTypu 45 °C, 3rigHo 3 iнcтpyкцieм go BHKopucTaHHa.

¿? 0,25

| 0,2

| 0,15

I 0,1

i 0,05

I 0

0,2 0,2

0,1 0,1

0,005 0,005 0,01 0,01

0,03 0,05 0,07 0,1 0,3 0,5 KoHqeinpaixia MHHHoro 3aco5y, %

0,7

"EH3HMHH" sa TeMnqDaxypii 60° C

PHC.1. niHoyTBoproBanbHa 3gaTHicTb pigKoro eH3HMHoro MHHHoro 3aco6y «EH3HMHH» 3a TeMnepaTypu 60 °C

,3,ocnig®eHHa CTBopeHoro pigKoro erouMHoro muh-Horo 3aco6y «Eh3hmhh» noKa3anu (puc. 1), ^o b imep-Bani ^H^mpa^H Big 0,03 go 1% po3HHHH npaKTHHHo He npoaBnaMTb nmoyTBopMBanbHoi 3gaTHocTi, ^o no-acHMCTbca BigcyTHicTM KoMnoHeHTiB, aKi 3gaTHi yTBo-pMBaTH niHy i gae nigcTaBy BBa^ara Horo nepcneKTuB-hhm gna CIP-ycTaHoBoK.

^k BHgHo, i3 puc. 2 3a ^H^mpaan «EioMoM» 0,15% niHoyTBopMBanbHa 3gaTHicTb cKnagae 41,2%. npu 36inbmeHHi ^H^mpa^i go 0,3% nrnoyTBopMBa-nbHa 3gaTHicTb 36inbmyeTbca y 1,5 pa3a (P < 0,05), a npu

KoH^rnpa^i 0,5% - y 1,8 pa3a (P < 0,05), nopiBHaHo i3 ^H^mpa^eM 0,15%, i cTaHoBHTb 77,29%.

OT^e, oTpuMaHi gaHi BKa3yMTb, ^o nrnoyTBopMBa-nbHa 3gaTHicTb po3HumB «EioMoM», 3rigHo 3 mcrpyKqi-eM BHKopucTaHHa, nepeBu^ye HopMoBaHe 3HaneHHa, aKe, 3rigHo nrreparypHux g^epen, noBHHHo 6yTH MeHme 30%. Цe noacHMeTbca HaaBHicTM y MHHHoMy 3aco6i aHioHHoi noBepxHeBo-aKTHBHoi penoBHHH - cynb^aHo-ny, aKa cnpuHHHae BenuKy niHHicTb, ^o e He gonycm-mhm npu BHKopucTaHHi Horo y 6e3po36ipHux 3aKpuTux cucreMax Murra, TaK aK niHa nepemKog^ae mhttm i 3gaTHa BHBogHTH 3 gii ycTaHoBKy.

41,2 63,89 - 1129

0,15 0,3 0,5

KoHuempaitw Mraraoro 3aco5y, %

lj "EioMoö" sa TeimepaiypH 45° C

Phc. 2. niHoyTBoproBa^bHa 3gaTHicTb mhhhoto 3aco6y «EioMofi» 3a TeMnepaTypH 45 °C

0,2

—,—e—,—e—, mm , mm 0,1 0,1

0,03 0,05 0,07 0,1 0,3 0,5 0,7 1

KoHueHipauia MHimoro saco6y:% "EmHMHii" 3aTeMnepaiypH 60° C

Phc. 3. CTiHKicTb iiiiiii pigKoro eH3HMHoro MHHHoro 3aco6y «Eh3hmhh» 3a TeMnepaTypH 60 °C

HaMu 6yno BcTaHoBneHo, ^o ogHieM i xapaKTepuc-tuk npu Bu6opi MuHHoro 3aco6y gna BuKopucraHHa y CIP-cucTeMax e cTiHKicTb nmu.

Ha puc.3 BugHo, ^o 3a ^H^mpa^i eH3uMHoro 3a-co6y «ErnuMuH» 0,03 - 0,07% cTiHKicTb nmu gopiBHMe HynM. HacTynHe 36inbmeHHa ^H^mpa^i Big 0,1 go 0,7% npu3BoguTb go 36inbmeHHa criHKocTi nmu Ha 0,09%, a npu 36inbmeHHi go 0,2% - Ha 0,19%, nopiBHaHo i3 KoH^ffipagieM po3nuHy 0,1%, i cTaHoBuTb 0,2%.

Pe3ynbTaTu npoBegeHux gocnig^eHb noKa3anu, ^o 3aciocyBaHHa 3aco6y «ErnuMuH» npu Bcix Bu6paHux кoнцeнтpaцiax He nepeBu^ye HopMaiuBHy cTiHKicTb nrnu, aKa nepe3 5 xb. noBuHHa 6yiu He 6inbme 50% o6'eMy po3nuHy, ^o y cbom nepry go3Bonae BuKopucro-ByBaiu po3po6neHy peцeптypy gna 6e3po36ipHoro цнp-Kyna^HHoro Murra TexHonorinHoro o6nagHaHHa Mono-Konepepo6Hux nignpueMcTB.

К /,УУ V • /ч », - - »

62,5 64,51

• V '.4

jf\ ^Ji у f

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.

0.15 0.2 0,3

Концешрацш минного засобу, %

Рис. 4. Стшшсть iiiiiii мийного засобу «Бюмой» за температури 45 °С

З рис.4 видно, що максимальна стiйкiсть тни засобу «Бюмой» була за концентраци 0,3% i складала 87,99%, що у 1,36 раза бтше порiвняно з концентра-цieю розчину 0,2% i у 1,41 раза бшьше порiвняно з

Рис. 5.

Наступним етапом нашого дослвдження було ви-вчення поверхневого натягу розчишв.

Аналiз результатiв дослiджень рис. 5 показав, що зааб «Ензимий» за температури 20 °С i 60 °С прояв-ляе майже однаковий поверхневий натяг i коливаеться у межах 66,68 - 69,58 мН/м. Так, за концентраци 0,1% поверхневий натяг за температури 20 °С складае 66,68 мН/м, а за температури 60 °С - 69,58 мН/м, що ввдповвдно у 1,12 раза та у 1,17 раза бшьше шж зааб «Бюмой» за температури 45 °С. При збiльшеннi концентраци до 0,3% - 0,5%, поверхневий натяг «Ензи-мию» не зменшуеться i становить 66,68 мН/м. При цьому поверхневий натяг «Бiомою» за концентраци 0,3% зменшуеться у1,14 раза, за концентраци 0,5% - у 1,66 раза (Р < 0,05), а за концентраци 0,7% - у 2,68 раза (Р<0,01), порiвняно з 0,1% концентращею. 1% зааб мае найкращий поверхневий натяг i становить 13,4 мН/м, що свщчить про те, що поверхневий натяг розчину знижуеться за рахунок вмюту ПАР - сульфа-нолу. Вважаеться, чим менший поверхневий натяг, тим краща змочувальна здатнiсть розчину i мийнi властивостi.

Ензимнi мийнi засоби використовують у С1Р-установках з метою видалення бiлкових ввдкладень та мшробних бiоплiвок, пiсля миття технолопчного обладнання лужними i кислотними засобами.

концентращею 0,15%. Проведеними дослщженнями встановлено, що така стшшсть тни е незадовшьною, осшльки, перевищуе норми для мийного засобу -50%.

i 60 °С

Основною метою при створент рiдкого ензимного мийного засобу «Ензимий» було ферментативне руй-нування молочно-бiлкових забруднень i мiкробних бiоплiвок, тому у даному випадку значения поверхневого натягу не е суттевим.

Висновки

Розроблений мийний засiб «Ензимий» практично не проявляе пiноутворювальноi здатностi у концентраци ввд 0,03 до 1%, а стшшсть тни через 5 хв. не перевищуе 50 % об'ему розчину.

Поверхневий натяг 0,1% розчину «Ензимию» за температури 20 °С i 60 °С складае 66,68 i 69,58 мН/м ввдповшно. При концентрацii 0,3 - 1% поверхневий натяг за температури 20 °С i 60 °С не змiнюеться i складае 66,68 мН/м.

Перспективи подальших до^джень. У подаль-шому плануеться вивчити вплив ензимного засобу на мжробш бiоплiвки, якi формуються на технолопчно-му обладнаннi молокопереробних тдприемств.

Бiблiографiчнi посилання

Kyrjutkyn, G.V., Molochnykov, V.V. (1976). Мо]ка у

dezynfekcyja tehnologycheskogo oborudovanyja

s 80

60

1 40

20

0.L

1б6,68 66 68 66 ,68 бб[б8 66,68

169.58 69 58- 66.68

59,27 ~ 66 51 68 62 66 68

35 56

21 L3.4

0,3 0,5 0,7

Концентрация мийного засобу, %

"Ензимий" за температур и 20° С

Поверхневий натяг миймих засоб1в за температури 2° °С, 45 °С

predpryjatyj molochnoj promushlennosty. M.: «Pyshhevaja promushlennost'» (in Russian).

Mishhyrjak, V.G. (2012). Suchasni gigijenichni vymogy do myttja ta dezinfekcii' na harchovyh pidpryjemstvah. Donec'k (in Ukrainian).

Alagezjan, R.G. (1981). Mojushhie i dezinficirujushhie sredstva v molochnoj promyshlennosti. M.: Legkaja i pishhevaja prom (in Russian).

Degterev, G.P., Rekin, A.M. (2000). Kachestvo moloka v zavisimosti ot sanitarnogo sostojanija doil'nogo oborudovanija. Pererabotka moloka. 5, 14-17 (in Russian).

Sergeev, V.N. (1989). Sanitarija i gigiena na predprijatijah molochnoj promyshlennosti. Leningrad: Agropromizdat (in Russian).

Kuhtyn, M.D., Perkij, Ju.B., Krushel'nec'ka, N.V. (2013). Formuvannja mikrobnyh bioplivok na poverhnjah riznyh materialiv mikroorganizmamy, jaki vydileni z tehnologichnogo ustatkuvannja [Tekst]. Veterynarna biotehnologija. Nizhyn: PP Lysenko M.M. 22, 292-297 (in Ukrainian).

Flint, S.H., Bremer, P.J., Brooks, J.D. (2009). Biofilms in dairy manufacturing plant-description, current concerns and methods of control. Biofouling. 11, 81-97.

Cmammn nadiumm do peda^ii 30.09.2016

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.