Научная статья на тему 'KUZGI BUG‘DOY NAVLARINI SAQLASH DAVRIDA URUG‘LIK NAMLIGINI UNUVCHANLIGIGA TA’SIRINI O‘RGANISH'

KUZGI BUG‘DOY NAVLARINI SAQLASH DAVRIDA URUG‘LIK NAMLIGINI UNUVCHANLIGIGA TA’SIRINI O‘RGANISH Текст научной статьи по специальности «Сельскохозяйственные науки»

CC BY
110
11
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
Ключевые слова
Bug‘doyning Krasnodar-99 / Semrug‘ / Alikseich navlari / don / hosildorlik / nav tozaligi / namlik / saqlash / urug‘lik. / Krasnodar-99 / Semrug / Alikseich varieties of wheat / grain / productivity / variety purity / moisture / storage / seed.

Аннотация научной статьи по Сельскохозяйственные науки, автор научной работы — Davronov, Qaxramonjon Alijonovich, Xoliqov, Muxridin Baxromjon O‘G‘Li

Dala ekinlarining hosildorligi va mahsulotning sifati ekish uchun ishlatiladigan urug‘ning urug‘lik sifatlariga bog‘liqdir. Urug‘ tirik organizm hisoblanib, uning murtagidan kelgusida o’simlik rivojlanadi. Shuning uchun urug‘lik bo‘lajak o‘simlikning biologiyasi, xo‘jalik va nav xususiyatlarini o‘zida mujassamlashtirgan bo‘ladi.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

SEEDING DURING STORAGE OF WINTER WHEAT VARIETIES STUDYING THE INFLUENCE OF MOISTURE ON THE PERFECTNESS

The yield of field crops and the quality of the product depend on the quality of the seeds used for planting. A seed is considered a living organism, from which a plant will develop in the future. Therefore, the seed embodies the biology, economic and variety characteristics of the future plant.

Текст научной работы на тему «KUZGI BUG‘DOY NAVLARINI SAQLASH DAVRIDA URUG‘LIK NAMLIGINI UNUVCHANLIGIGA TA’SIRINI O‘RGANISH»

Oriental Renaissance: Innovative, educational, natural and social sciences Scientific Journal Impact Factor Advanced Sciences Index Factor

VOLUME 2 | ISSUE 10 ISSN 2181-1784 SJIF 2022: 5.947 ASI Factor = 1.7

UO'T;633.631

KUZGI BUG'DOY NAVLARINI SAQLASH DAVRIDA URUG'LIK NAMLIGINI UNUVCHANLIGIGA TA'SIRINI O'RGANISH

Davronov Qaxramonjon Alijonovich

q.x.f.d., dotsenti, Farg'ona Politexnika Instituti Email: q.davronov@ferpi.uz Xoliqov Muxridin Baxromjon o'g'li

Farg'ona davlat universiteti E-mail: muhriddinxoliqov995@gmail.com

Dala ekinlarining hosildorligi va mahsulotning sifati ekish uchun ishlatiladigan urug'ning urug'lik sifatlariga bog'liqdir. Urug' tirik organizm hisoblanib, uning murtagidan kelgusida o'simlik rivojlanadi. Shuning uchun urug'lik bo'lajak o'simlikning biologiyasi, xo'jalik va nav xususiyatlarini o'zida mujassamlashtirgan bo 'ladi.

Kalit so'zlar: Bug'doyning Krasnodar-99, Semrug', Alikseich navlari, don, hosildorlik, nav tozaligi, namlik, saqlash, urug'lik.

ПОСЕВ ПРИ ХРАНЕНИИ СОРТОВ ОЗИМОЙ ПШЕНИЦЫ ИЗУЧЕНИЕ ВЛИЯНИЯ ВЛАГИ НА СОВЕРШЕНСТВО

АННОТАЦИЯ

От качества семян, используемых для посева, зависит урожайность полевых культур и качество продукции. Семя считается живым организмом, из которого в будущем разовьется растение. Следовательно, семя воплощает в себе биологию, хозяйственные и сортовые признаки будущего растения.

Ключевые слова: сорта пшеницы Краснодар-99, Семруг, Алисеич, зерно, урожайность, сорточистота, влажность, хранение, семенной материал.

SEEDING DURING STORAGE OF WINTER WHEAT VARIETIES STUDYING THE INFLUENCE OF MOISTURE ON THE PERFECTNESS

The yield of field crops and the quality of the product depend on the quality of the seeds used for planting. A seed is considered a living organism, from which a

ANNOTATSIYA

ABSTRACT

Oriental Renaissance: Innovative, educational, natural and social sciences Scientific Journal Impact Factor Advanced Sciences Index Factor

VOLUME 2 | ISSUE 10 ISSN 2181-1784 SJIF 2022: 5.947 ASI Factor = 1.7

plant will develop in the future. Therefore, the seed embodies the biology, economic and variety characteristics of the future plant.

Keywords: Krasnodar-99, Semrug, Alikseich varieties of wheat, grain, productivity, variety purity, moisture, storage, seed.

KIRISH

O'zbekiston Respublikasi Prezidentining 2017 yil 7-fevraldagi PF-4947-son "O'zbekiston Respublikasini yanada rivojlantirish bo'yicha Harakatlar strategiyasi to'g'risida" gi farmonida "Qishloq xo'jaligi ishlab chiqarishini mutassil rivojlantirish, mamlakat oziq-ovqat xavfsizligini yanada mustahkamlash, ekologik toza mahsulot ishlab chiqarishni kengaytirish, ekin maydonlarini yanada maqbullashtirish, resurslarni tejaydigan zamonaviy agrotexnologiyalarni joriy etish" muhim strategik vazifalar sifatida belgilab berilgan. Qishloq xo'jaligining muhim soxalaridan biri bo'lgan g'allachilik sohasida ham kuzgi bug'doy navlari urug'lik materiallarini tayyorlash ularni saqlash va dastlabki ishlash jarayonlarini o'rganish asosida yuqori sifatli urug'lik olish tizimini ishlab chiqish bo'yicha ilmiy-tadqiqot va amaliy ishlanmalarni amalga oshirish bilan don hosildorligini va sifatini oshiruvchi omillarni aniqlash muhim ahamiyat kasb etadi [1; 2017-y; 6-b].

Boshoqli don ekinlari inson hayotida muhim o'rin tutadi. Undan olinadigan oziq-ovqat mahsulotlari (non, yorma, makaron va boshqalar) inson hayoti uchun zarur bo'lgan muhim iste'mol mahsulotlarini tashkil qiladi. Dunyoda oziq-ovqat iste'moli bo'yicha tekshirishlar shuni ko'rsatadiki, 50% oqsil moddalari, 70% uglevodlar va 15% yog' moddalari don va urug'lardan olinadi.

"O'zdonmahsulot" aksiyadorlik kompaniyasi tarkibida yetishtirilgan donni sifatli qayta ishlov berib saqlaydigan urug'lik sexlari va omborlar mavjud bo'lib, bu respublikamiz kelgusi yil uchun urug'likka bo'lgan ta'labini to'liq qoplaydigan miqdordagi g'allani sifatli, sof saqlash imkonini beradi. Urug'lik sexlarida qayta ishlov berilgan va saqlanayotgan bug'doy urug'lari kelgusi yil uchun ekiladigan asosiy manba bo'lganligi sababli uni mavjud standartlar asosisda qayta ishlash va saqlash lozim.

Urug'lik donlarni dorilash urug'ni zang va ildiz chirish kasaliklariga chidamliligini oshiradi. Murtakni unish quvvatini yaxshilaydi. Saqlash jarayonlari to'g'ri tashkil etilsa mahsulot sifati buzilmaydi. Donni saqlashda sifatning salbiy o'zgarishi asosan namlik, issiqlik, havo, mikroorganizm va hashoratlarning ta'siri, kemiruvchi va qushlar tomonidan, shuningdek, texnik zararlanishi oqibatida don naturasi, shaffofligi, unuvchanligi, oqsil miqdori, kleykovina miqdori va donning hidi, rangida o'zgarishlar yuz beradi.

Oriental Renaissance: Innovative, educational, natural and social sciences Scientific Journal Impact Factor Advanced Sciences Index Factor

VOLUME 2 | ISSUE 10 ISSN 2181-1784 SJIF 2022: 5.947 ASI Factor = 1.7

MUHOKAMA VA NATIJALAR

Dala ekinlarining hosildorligi va mahsulotning sifati ekish uchun ishlatiladigan urug'ning urug'lik sifatlariga bog'liqdir. Urug' tirik organizm hisoblanib, uning murtagidan kelgusida o'simlik rivojlanadi. Shuning uchun urug'lik bo'lajak o'simlikning biologiyasi, xo'jalik va nav xususiyatlarini o'zida mujassamlashtirgan bo'ladi. Shu sababdan dehqonchilik tarixida urug'likning sifat belgilariga katta e'tibor berib kelingan. Yurtimizda boshqa sohalarda bo'lgani kabi qishloq xo'jaligi mahsulotlarini saqlash va qayta ishlashda ham davlat standart talablari qo'laniladi, hususan urug'lik bug'doyni qayta ishlash va saqlash jarayonlarida. Bug'doy doni davlat standarti talablari asosida qayta ishlash va saqlash, tashish ishlarini O'zbekiston Davlat Standarti O'zDst 2823:2014 talablari asosida olib boriladi [2; № 05-542].

X.N Atabayeva, J.B. Xudoyqulovlarning takidlashicha urug'lar uch xil sifat belgilariga ega [3; 55-bet]:

1. Urug'likning sifat belgilari, ya'ni ekishga yaroqli bo'lishi (unib chiqish darajasi, energiyasi, o'sish kuchi va tozaligi).

2. Nav tozaligi: urug'ning ma'lum bir nav tozaligiga ega bo'lishi, uning reproduksiyasi.

3. Urug'likning hosildorlik xususiyatlari - urug'ning ma'lum bir sharoitda yuqori hosil berish xususiyatlari. Urug'lik va nav tozaligi sifat belgilaridan tashqari, 1000 dona urug'ning massasi (og'irligi), katta-kichikligi, yirikligi, zichligi, urug'ning bir xil yiriklikda bo'lishi ham katta ahamiyatga ega.

Kuzgi bug'doy urug'lik materiallarini saqlash davrida saqlash qoidalariga rioya qilinmaganda urug'lik materialda salbiy o'zgarishlar kuzatiladi. Bu o'zgarishlar o'z navbatida urug'likning kimyoviy va fizik o'zgarishlarga olib keladi.

V.L. Kretovich ning takidlashicha, tirik donning ferment tizimi namlik va haroratga bog'liq holda o'zining faolligini oshiradi yoki tushiradi. Bu donnning bioximik xususiyatlarida aks etadi, ularning yo'naltirilganligi va o'zgarish darajasi saqlashning uslub va tartibiga bog'liq. Don 14% nam bo'lganda faollashadi. Ularning o'sish faolligi namlik 20% ga yetguncha davom etadi so'ng sezilarli sekinlashadi, endospermada esa o'sib boradi [5; 26-32 b].

Tatqiqotlarda o'rganilgan kuzgi bug'doyning Krasnodar-99, Semrug' va Alikseich navlarida 2018-2019-2020 yillar mobaynida saqlash davrida namlikning unuvchanlikga ta'siri ustida olib borilgan laboratoriya tahlillari quydagicha bo'ldi:

о

Г5

о

О-

CD

ы о ю ю

LiJ

к»

S

S f

О

S"

E3

h

N

сл

tr ?

I—'> •

P

Sa

w h- •

еь

P

CTQ

P

1

I—'" •

CTQ P

H> •

P P

P

<

О

tr

I—'' •

CTQ

I—' •

CTQ

sa

3

Sa ja

ч

P

3 о

S

еъ g

еь sa CTQ h- •

О p-

sa

X С

о

w Sa

P

cr P

CTQ Sa

^ ГТ

еь О

P h-1 •

P

CTQ

P

w i-t-h- • еь sa

СГ О

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.

>-!

crT

p

N

S-h- •

w

P-

<

sa

о

>-!

О

>-!

Sa i-t-

H-1 •

О

Sa

S

О

GO

bd ¿i

^ w

>-! 05

sa

g о

h3 СЛ

ça i-» •

Cl Q-

Sa sa

V cr

ЧО CD

JO oo

CD

3

>-! p

CTQ

CTQ

сл

tr

Ш

p

>-! p

CTQ

¡*r

> H-1 •

¡*r

w a h- • О

tr p

Sa

£ P" ça i-» •

R YL

ET

сл ТО sa sa

e ^

ça p

сл

tr

ça CTQ

>-! sa

О P

H-' •

еь

sa

P P

H-' •

P

CTQ

£ tí

N Д

CTQ ¡tí

- о

CT СЛ

P >

СГС^ ^

о p

?

p

CTQ P

2

СГС^

H• •

¡*r

еь

о p

сл h- •

¡*r

>-Г

w 8-

¡*r h- • о tr

S4

g

cr о

p

N CTQ

О

&

g

еь ä

OJ to

Alekseich Semrug' Krasnodar- 99 navi Seleksion

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.

14,2 14,3 14,2 Haqiqatda Z » 3 2018 y il H » ET

h-J- i—' j- i—' Standart talabi ora o4 о^ 7Т SO N

VO VO OJ VO Haqiqatda Unuvch anligi, % ere" » S

VO СЛ VO СЛ СЛ Standart talabi

14,7 14,4 14,5 Haqiqatda ° as 3 2019 yil

ere

Standart talabi

VO VO to VO OJ Haqiqatda Unuvch anligi, %

СЛ VO СЛ VO СЛ Standart talabi

15,4 15,2 15,1 Haqiqatda ° as 3 к» о к» о

ere

Standart talabi

VO 00 VO VO о Haqiqatda E. С °E! С

VO СЛ VO СЛ VO СЛ Standart talabi < OS n о4 cr »

C/3

a 2.

л s

а

о

Sä 3

О

л С/3 О

2. с

л 2 в з

о 6S л —

и —

s

Q.

Л

и

Sä о

Ч Ч

О О

О о

-5 -5

л Q.

g 9

È S*

о в

S £L

s #

S л

» з С

-5 tZ>

SS tZ>

— Sä Sä 3

D. Я

2 ни

S s

2. в о

к

Ä

л*

В Л

О

л

50

ч 4

Ü5 bJ

« R

S" ы о ы •ч ••

II У

" VO • ^

<

о г

г

S

сч

ы оо — Г нн ^ С/3 ^ С/3

оо й J- И

Oriental Renaissance: Innovative, educational, natural and social sciences Scientific Journal Impact Factor Advanced Sciences Index Factor

VOLUME 2 | ISSUE 10 ISSN 2181-1784 SJIF 2022: 5.947 ASI Factor = 1.7

1. 2018 yilda olib borilgan tajribalarda namlikning standart talab (14%) ga yaqinligi Krasnadar-99, Semrug', Alikseich navlarini namligi tegishli ravishda 14,2-14,3-14,2 % ni, unuvchanligi 94-93-95% ni tashkil qildi. Bug'doyning Alikseich navining unuvchanligi qolgan navlarga qaraganda yuqoriligi o'z tasdig'ini topdi

2. 2019 yilda bug'doyning Krasnadar-99, Semrug', Alikseich navlarining namligi tegishli ravishda 14,5-14,6-14,7 % ni, unuvchanlik 93-92-94 % ni tashkil etgan holda olib borilgan tajribalarda qolgan navlarga qaraganda Alikseich navining unuvchanligi 94 % ni tashkil etib, qolgan navlarda namlikning yuqoriligi unuvchanlikga salbiy ta'sir ko'rsatdi.

3. Tajriba tizimining yakuniy 2020 yilda bug'doyning Krasnadar-99, Semrug', Alikseich navlarining namligi tegishli ravishda 15,1-15,2-15,4 % ni, unuvchanlik 90-89-91 % ni tashkil etgan holda namlikni standartdan yuqori bo'lganda unuvchanlikga salbiy ta'sir etishi o'z tasdig'ini topdi. Unuvchanlikning pasayishi Semrug' navida yorqinroq nomoyon bo'ldi (89%).

REFERENCES

1. Эшпулатов, Ш. Я. ВЛИЯНИЕ ОРОСИТЕЛЬНЫХ ВОД НА ПЛОДОРОДИЕ СВЕТЛЫХ СЕРОЗЕМОВ. Актуальные вопросы современной науки, 25.

2. Эшпулатов, Ш. Я., Турдалиев, А. Т., & Мирзаев, Ф. (2017). Почвенно-археологический метод для определения возраста древних орошаемых палеопочв. Актуальные вопросы современной науки, (2), 63-67.

3. Эшпулатов, Ш., Тешабоев, Н., & Мамадалиев, М. (2021). INTRODUCTION, PROPERTIES AND CULTIVATION OF THE MEDICINAL PLANT STEVIA IN THE CONDITIONS OF THE FERGHANA VALLEY. EurasianUnionScientists, 2(2 (83)), 37-41.

4. Эшпулатов, Ш. Я., Тешабоев, Н. И., & Мамадалиев, М. З. У. (2021). ИНТРОДУКЦИЯ, СВОЙСТВА И ВЫРАЩИВАНИЕ ЛЕКАРСТВЕННОГО РАСТЕНИЕ СТЕВИЯ В УСЛОВИЯХ ФЕРГАНСКОГО ДОЛИНЫ. Евразийский Союз Ученых, (2-2 (83)), 37-41.

5. Эшпулатов, Ш. Я., & Джураева, Д. Э. (2021). Интродукция и выращивание лекарственных растений в условиях Узбекистана. Тенденции развития науки и образования, (71-1), 170-173.

6. Isag'aliyev, M., Obidov, M., & Matholiqov, R. (2019). Morphogenetic and biogeochemical features of the medicinal capparis spinosa. Scientific journal of the Fergana State University, 2(4), 46-49.

(95%).

Oriental Renaissance: Innovative, educational, natural and social sciences Scientific Journal Impact Factor Advanced Sciences Index Factor

VOLUME 2 | ISSUE 10 ISSN 2181-1784 SJIF 2022: 5.947 ASI Factor = 1.7

7. A. Turdaliev, M. Usmonova, & R. Matholiqov (2022). ОЛИЙ ТАЪЛИМ ТИЗИМИДА У^ИТУВЧИНИНГ МЕТОДИК КОМПЕТЕНТЛИГИНИ МОХДЯТИ. Science and innovation, 1 (B6), 450-455. doi: 10.5281/zenodo.7164839.

8. Маматожиев, Ш. И., Тожимаматов, Д. Д. У., Камолов, З. В. У., & Холщов, М. Б. У. (2020). ФАКТОРЫ, ВЛИЯЮЩИЕ НА ПРОЦЕССЫ ХРАНЕНИЯ ЗЕРНА И НА ПОКАЗАТЕЛИ КАЧЕСТВА. Universum: технические науки, (124 (81)), 75-78.

9. Xayitmurotovich, K. I., Qizi, M. G. M., & Odiljon O'g'li, M. O. (2021). Root System Development And Its Activity. The American Journal of Engineering and Technology, 3(03), 65-69.

10. Mamatqulov, O., Qobilov, S., & Abdullaaxatov, A. (2022). FARG 'ONA VILOYATI SHAROITIDA TOK KASALLIKLARIGA QARSHI KURASHISH. Science and innovation, 1(D6), 307-311.

11. Sodiqova, Z. T. (2022, May). DANAKLI MEVA KASALLIKLARIGA QARSHI KURASHISH YO'LLARL In INTERNATIONAL CONFERENCES ON LEARNING AND TEACHING (Vol. 1, No. 8, pp. 240-244).

12. Ugli, M. O. O. (2021). RECYCLING OF THE CURVE PLANNING IN GAT TECHNOLOGY (Auto CAD) PROGRAM. Galaxy International Interdisciplinary Research Journal, 9(11), 480-483.

13. Mamatkulov, O. O., & Numanov, J. O. (2021). Recycling of the Curve Planning in Gat Technology (Auto Cad) Program. Middle European Scientific Bulletin, 18, 418-423.

14. Маматожиев, Ш. И., Тожимаматов, Д. Д. У., Камолов, З. В. У., & Холщов, М. Б. У. (2020). ПРЕИМУЩЕСТВА НОВОЙ СИСТЕМЫ ПРИ ПРИЕМКЕ ЗЕРНА. Universum: технические науки, (12-2 (81)), 96-99.

15. Anvarjonovich, D. Q., & Ogli, X. M. B. (2021). The effect of grain moisture on grain germination during grain storage. ACADEMICIA: An International Multidisciplinary Research Journal, 11(5), 418-421.

16. Газиев, М. А., Мирзахмедова, Х., Арипжанова, М., & Омурзакова, Г. (2008). ЭКОЛОГИЧЕСКИЕ СРЕДСТВА ЗАЩИТЫ ХЛОПЧАТНИКА ОТ ЗАБОЛЕВАНИЯ ВИЛТОМ. Известия, (1), 84.

17. Эшпулатова, Г. Т. (2015). Гумус в древних палеопочвах сероземного пояса. Проблемы современной науки и образования, (8 (38)), 49-51.

18. Turdaliev, A. T., et al. "b. Physicochemical, geochemical features and their influence on the soil-ecological state of hydromorphic soils." Scientific Review. Biological sciences 4 (2019): 44-49

Oriental Renaissance: Innovative, educational, natural and social sciences Scientific Journal Impact Factor Advanced Sciences Index Factor

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.

VOLUME 2 | ISSUE 10 ISSN 2181-1784 SJIF 2022: 5.947 ASI Factor = 1.7

19. Turdaliyev A., Asqarov K., Xodjibolayeva N. Geoenergetic features of lanthanoids and radioactive elements in irrigated soils // Scientific journal of the Fergana State University. - 2019. - Т. 2. - №. 4. - С. 53-57

20. Turdaliev, A. T., et al. "Influence of irrigation with salty water on the composition of absorbed bases of hydromorphic structure of soil." IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. Vol. 1068. No. 1. IOP Publishing, 2022

21. Turdaliev, A. T., et al. "b. Physicochemical, geochemical features and their influence on the soil-ecological state of hydromorphic soils." Scientific Review. Biological sciences 4 (2019): 44-49.

22. Турдалиев, А., & Юлдашев, Г. (2015). Геохимия педолитных почв. Монография. Т." Фан, 41-48.

23. Маматожиев, Ш. И., & Усаркулова, М. М. (2020). Определение процедуры, состава и методики процесса увлажнения пшеницы. Актуальная наука, (1), 18-

24. Маматожиев, Ш. И. (2020). Влияние минимализации до посевной обработки на агрофизические свойства почвы. ЖУРНАЛ АГРО ПРОЦЕССИНГ, 2(3).

25. Маматожиев, Ш. И. (1990). Приемы минимализации допосевной обработки почвы и их влияние на плодородие и урожайность хлопчатника в условиях луговых сазовых почв Ферганской долины (Doctoral dissertation, ВНИИ хлопководства).

26. Маматожиев, Ш. И., Мирзаева, М. А., & Шокирова, Г. Н. (2021). Влияние технологии допосевной обработки на содержание влаги в почве. Universum:

технические науки, (6-3 (87)), 46-49.

27. Маматожиев, Ш. И., & Усаркулова, М. М. К. (2020). Влияние изменения физико-химических свойств зерна в зависимости от влажности на равномерное распределение нагрузки по поверхности дробильного вала. Проблемы современной науки и образования, (4-2 (149)), 5-8.

28. Газиев, М. А., & Турдалиев, А. Т. (2019). Роль органических и минеральных удобрений в развитии физиологических групп микроорганизмов в системе севооборота. Современные фундаментальные и прикладные исследования, (2), 9-12.

29. Sobirov, A., Gaziev, M., & Gulomova, G. (2021, August). THE USE OF THE MEDICINAL PLANT OF THE LEONURUS L. AND ITS AGROTECHNOLOGY OF GROWING: https://doi. org/10.47100/conferences. vlil. 1407. In RESEARCH SUPPORT CENTER CONFERENCES (No. 18.06).

21.

Oriental Renaissance: Innovative, educational, natural and social sciences Scientific Journal Impact Factor Advanced Sciences Index Factor

О

VOLUME 2 | ISSUE 10 ISSN 2181-1784 SJIF 2022: 5.947 ASI Factor = 1.7

30. Sobirov, A., Gaziev, M., & Gulomova, G. (2021, July). THE USE OF THE MEDICINAL PLANT OF THE LEONURUS L. AND ITS AGROTECHNOLOGY OF GROWING. In Конференции.

31. Газиев, М. А., Турдалиев, А. Т., & Тухтасинов, М. Р. (2018). Пути восстановлении биоценоза типичных сильно-зараженных вилтом сероземов. Современные научные исследования и разработки, (6), 168-171.

32. Закирова, С., & Газиев, М. (2010). ВЛИЯНИЕ ПРИМЕНЕНИЯ ОРГАНИЧЕСКИХ И МИНЕРАЛЬНЫХ УДОБРЕНИЙ НА АГРОХИМИЧЕСКИЕ СВОЙСТВА СПЛАНИРОВАННЫХ БУГРИСТО-БАРХАНИСТЫХ ПЕСКОВ. Известия ВУЗов (Кыргызстан), (6), 175-176.

33. Idrisov, X. A., & Atabayeva, X. N. (2022). Loviya va mosh ekinlarining umumiy ahamiyati va biologik xususiyatlarini tahliliy o 'rganish. In international conferences on learning and teaching (Vol. 1, No. 8, pp. 644-651).

34. Xalima, A., Xusanjon, I., & Abdulvosid, S. (2022). O 'tloqi-botqoq tuproqlar sharoitida mosh (Phaseolis aireis piper) ning o 'sishi, rivojlanishi va don hosildorligi. Research and education, 1(2), 373-381.

35. Xusanjon, I., & Abduxolik, K. (2022). Moshning yangi navlarini yaratishda seleksiya ko'chatzorida o 'tkazilgan tadqiqotlar. Research and education, 1(4), 50-56.

36. Abdujabborovich, I. X., Ozodbek, A., Nodirbek, X., & Abrorbek, a. (2022). Sug 'oriladigan maydonlarda mosh (Phaseolus aureus Piper) navlarining simbiotik faoliyatiga ekish muddati va me 'yorining ta'sirini o 'rganish. Science and innovation, 1(1), 615-624.

37. Abdujabborovich, I. X., o'gli, u. X. I., qizi, a. D. A., qizi, y. M. N., & ogli, m. A. A. (2022). Tipik bo'z tuproqlar sharoitida mosh (Phaseolus aireus Piper) navlarini tadqiq etish. Science and innovation, 1(d2), 160-165.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.