14 Visser R., Holzapfel W.H., Bezuidenhout J.J., Kotzé J.M. Antagonism of lactic acid bacteria against phytopathogenic bacteria // Applied and Environmental Microbiology. - 1986. - Vol.52. - P.552-555.
15 Pusey P.L., Stockwell V.O., Mazzola M. Epiphytic bacteria and yeasts on apple blossoms and their potential as antagonists of Erwinia amylovora // Phytopathology. - 2009. - Vol. 99.- P. 571-581.
16 Roselló G., Bonaterra A., Francés J., Montesinos L., Badosa E., Montesinos E. Biological control of fire blight of apple and pear with antagonistic Lactobacillusplantarum // Eur. J. Plant Pathol. -2013. - Vol. 137.- P. 621-633. -Iss. 3.
17 Madigan M.T., Martinko J., Parker J. Brock Biology of Microorganisms. - 10-th Ed. - USA: Prentice Hall, 2002. - 1104 p.
МРНТИ 62.09.39
Ж.Н. ШЕМШЕЕВА, О Н. ШЕМШУРА, А.К.САДАНОВ, Ж.Б.СУЛЕЙМЕНОВА, Г А. МОМБЕКОВА, Ж.К. РАХМЕТОВА, А.И. СЕЙТБАТТАЛОВА
ТОО «Научно-производственный центр микробиологии и вирусологии», г. Алматы
ИЗУЧЕНИЕ СТИМУЛИРУЮЩИХСВОЙСТВ БИОПРЕПАРАТА НА ОСНОВЕ PGPR-БАКТЕРИЙ НА РОСТ И РАЗВИТИЕ РАСТЕНИЙ МАША (VIGNA RADIATA)
Аннотация
В статье приведены результаты испытания биопрепарата, созданного на основе PGPR-бактериwChryseobacterium rhizoplanae и Pseudomona putida, на рост и развитие растений маша (Vigna radiata) в полевых условиях. Установлено, что в результате предпосевной обработки семян маша препаратом на основе консорциума (C. rhizoplanae 1M + P. putida M-1) биометрические показатели роста растений превышали таковые в вариантах без обработки на протяжении всего периода вегетации. Показано, что к концу вегетации, в фазу образования и созревания бобов, линейный рост стебля и корня в опытных вариантах превышал контрольную группу растений на 26% и 14%, соответственно, количество клубеньков и бобов превышало контроль на 18% и 38%, соответственно, а масса семян, по сравнению с контролем, увеличилась на 16%.
Ключевые слова: PGPR-бактерии, Chryseobacterium rhizoplanae, Pseudomona putida, Vigna radiata, стимуляция роста
Применение минеральных удобрений для стимуляции роста растений негативно влияет на окружающую среду, нарушая систему: почва-растение-потребитель, и значительно ухудшает качество продуктов питания. Кроме того, высокая стоимость минеральных удобрений, усиливающийся энергетический кризис и загрязнение окружающей среды продуктами химизации вызвали новую волну научного интереса к микроорганизмам, способным улучшить минеральное питание растений. В этой связи, большой интерес представляет внесение агрономически ценных штаммов микроорганизмов в ризосферу растений, а именно клубеньковых и PGPR-бактерий, образующих с корневой системой прочные ассоциации [1-6].
Для бобовых культур важнейшей группой микроорганизмов, вступающей в симбиотические взаимоотношения с высшим растением, являются клубеньковые и PGPR - бактерии, которые обладают способностью фиксировать молекулярный азот атмосферы, синтезировать вещества гормональной природы (ауксины, гиббереллины, цитокинины), витамины, вещества антибиотической и антифунгальной природы, а также способностью к разложению вредных химических соединений. Использование в практике сельского хозяйства биологических препаратов, созданных на основе азотфиксирующих микроорганизмов и ризобактерий, стимулирующих рост растений (plantgrowth-promotingrhizobactrria - PGPR-бактерий), является одним из технологических приемов, способствующих повышению урожайности культурных растений. Обработка семян микробными препаратами перед посевом снижает развитие болезней и их
распространение, улучшает минеральное питание растений, что в свою очередь способствует увеличению урожайности сельскохозяйственных культур, улучшению качества получаемой продукции[7-10].
Благотворное влияние РОРЯ-бактерий на рост растений и урожайность многих сельскохозяйственных культур подтверждено многочисленными исследованиями. Так, показано, что РОРЯ-бактерии, выделенные из ризосферы Madiasativa (люцерны), используемые для обработки семян, способствовали развитию рассады Medicago truncatula (люцерна усеченная) [11]. М. 2аГаге1а1. было установлено, что бактериальные штаммы РОРЯ- бактерий, выделенные из клубеньков чечевицы (Lensculinaris), оказывают стимулирующее действие на рост, накопление и поглощение азота (К) и фосфора (Р) в растениях чечевицы на обедненной почве. Применение РОРЯ увеличивало длину побегов на 65%, а длину корней - на 74% по сравнению с контролем [12]. В других исследованиях был установлен стимулирующий эффект РОРЯ- бактерий на всхожесть семян и рост перца чили, пшеницы, рапса [13-15].
Поиск новых аборигенных азотфиксирующих и ростостимулирующих штаммов РОРЯ- бактерий, выделенных из ризосферы бобовых культур маша (Vigna radiata), является актуальным [16,17].
В настоящее время весьма перспективным является направление по созданию комплексных биопрепаратов, состоящих из нескольких различных штаммов микроорганизмов, которые имеют более эффективное действие. Препараты комплексного действия на основе композиций микроорганизмов при условии их биологической совместимости отличаются большей стабильностью и эффективностью в разных агроклиматических условиях [18,19]. Поэтому применение эффективного консорциума на основе азотофиксирующих и ростостимулирующих (РОРЯ) бактерий должно способствовать стимуляции роста и повышению урожайности бобовых и зернобобовых культур в условиях Казахстана.
В связи с этим, целью работы явилосьизучение влияния препарата на основе консорциума РОРЯ-бактерий(С. rhizoplanae 1М + Р. putida М-1)на рост и развитие растений маша в полевых условиях.
Объекты и методы исследования
Объектами исследования являлись препарат на основе консорциума РОРЯ-бактерий(С. rhizoplanae 1М + Р. putida М-1),а также семена растений маша (Vigna radiata) сорта «Победа».Культивирование штаммов проводили на шейкере при 28°С 120 об/мин.
Штамм C.rhizoplanae\Ш культивировали на питательной среде Эшби в течение 3 суток, штамм Р. putidaM-1культивировали на среде РПБ в течение 2 суток,
Состав среды РПБ (г/л): рыбный гидролизат - 12,0; пептон ферментативный - 12,0; КаС1 - 6,0.
Состав средыЭшби (г/л):маннит - 20,0; (К2НРО4) - 0,2; (М§Б04 ■ 7Н2О) - 0,2; (КаС1) - 0,2; (^04) -0,1; (СаСОз) - 5,0.
Препарат готовили путем смешивания культуральной жидкости обоих штаммов в пропорции 1:1.
Исследования проводили в полевом мелкоделяночном опыте в поселке Байсерке Илийского района Алматинской области.Посадку семян совершали в бороздки по схеме: расстояние между грядок - 35 см; размещение семян через 20 см.
В опыте семена маша замачивали в течение 2 часов в препарате на основе консорциума РОРЯ-бактерий (С. rhizoplanae 1М + Р. putida М-Г) при дозе 12,5%. В контроле семена замачивали в воде в течение 2 часов.
В течение всего периода вегетациимаша проводились учеты биометрических показателей растений по фазам развития: вегетация, цветение, образование и созревание бобов.
Оценку ростостнмулнрующего действия штаммов производили путем измерения длины корней и стеблей проростков семян, а также учитывали количество клубеньков на корнях иурожайность растений маша, обработанных бактериальной суспензией.
Результаты исследований статистически обработаны с использованием программы Microsoft Office Excel 10.
Результаты и обсуждение
Результаты исследований выявили, что в фазу вегетации показатели развития растений маша в опыте с применением препарата значительно превышали таковые в контрольной группе растений. Так, длина стебля и корня растений в опыте превышала контрольнуюна 33% и 27%, соответственно, количество клубеньков - на 47% (рисунок 1).
1,2- семена, обработанные консорциумом(С. гЫгор1апае 1М+Р. putidaM-1)
3,4 - контроль Рисунок 1 - Растения маша в фазу вегетации
В фазу цветения маша линейный рост стебля и корня в опытных вариантах превышалконтроль на 47% и 20%, соответственно. Количество клубеньков в результате применения препарата увеличилось на 25% по сравнению с контролем (рисунок 2, таблица 1).
1,2- семена, обработанные консорциумом(С. rhizoplanae 1M + P. putida M-1)
3,4 - контроль
Рисунок 2 - Растения маша в фазу цветения
1,2- семена, обработанные консорциумом(С. rhizoplanae 1M + P. putida M-1)
3,4 - контроль
Рисунок 3 - Растения маша в фазу образования и созревания бобов
В фазу образования и созревания бобов линейный рост стебля и корня в опытных вариантах превышал контрольную группу растений на 26% и 14%, соответственно.Количество клубеньков и бобов превышало контроль на 18% и 38%, соответственно. Масса семян в варианте с применением препарата превышала контроль на 16%.
Уменьшение числа клубеньков как в контроле, так и опытном варианте к концу вегетации, вероятно, связано с процессом их естественного старения, следующим за цветением.
Полевой опыт показал, чтоприменение микробного препаратана основе консорциума(С. rhizoplanae 1M + P. putida M-1)npn посеве семян улучшило биометрические характеристики растениймаша(Р7£па radiata)в разные фазы развития. Инокуляция семянмаша перед посевом микробным препаратом оказала положительное стимулирующее действие на формирование продукционного процесса растений в целом.
Таким образом, в результате предпосевной обработки семян маша препаратом на основе консорциума (C. rhizoplanae 1M + P. putida M-1) биометрические показатели роста растений превышали таковые в вариантах без обработки на протяжении всего периода вегетации. Показано, что к концу вегетации, в фазу образования и созревания бобов, линейный рост стебля и корня в опытных вариантах превышал контрольную группу растений на 26% и 14%, соответственно, количество клубеньков и бобов превышало контроль на 18% и 38%, соответственно, а масса семян, по сравнению с контролем, увеличилась на 16%.
Работа выполнена в рамках проекта ЛР05132359при финансировании МОН РК.
Литература:
1 Tchakounté G.V.T., Berger B.,Patz S., FankemH., Ruppel S. Community structure and plant growth-promoting potential of cultivable bacteria isolated from Cameroon soil // Microbiological Research. - 2018. -Vol. 214. - P. 47-59.
2 SongX., LiuM., Wu D, Griffiths B.S., Jiao J., Li H., Hu F. Interaction matters: Synergy between vermicompost and PGPR agents improves soil quality, crop quality and crop yield in the field // Applied Soil Ecology. - 2015. -Vol. 89. - P. 25-34.
3 Arif M.S., Riaz M., ShahzadS.M., Buttler A. Associative interplay of plant growth promoting rhizobacteria (Pseudomonas aeruginosa QS40) with nitrogen fertilizers improves sunflower (Helianthus annuus L.) productivity and fertility of aridisol //Applied Soil Ecology. - 2016. -Vol. 108. - P. 238-247.
4 TabassumB., KhanA.Muhammad Tariq Bottlenecks in commercialisation and future prospects of PGPR // Applied Soil Ecology. -2017.-Vol. 121. -P. 102-117.
5 ChauhanH., BagyarajD.J., SelvakumarG., SundaramS.P. Novel plant growth promoting rhizobacteria - Prospects and potential // Applied Soil Ecology. - 2015. -Vol. 95. - P. 38-53.
6 ShrivastavaP., Kumar R. Soil salinity: A serious environmental issue and plant growth promoting bacteria as one of the tools for its alleviation // Saudi Journal of Biological Sciences. - 2015. -Vol.22, №2. - P. 123-131.
7 Grobelak A., NaporaA.,Kacprzak M. Using plant growth-promoting rhizobacteria (PGPR) to improve plant growth // Ecological Engineering. - 2015. -Vol. 84. - P. 22-28.
8 AhemadM., Kibret M. Mechanisms and applications of plant growth promoting rhizobacteria: Current perspective // Journal of King Saud University - Science . - 2014. - Vol. 26, № 1. - P. 1-20.
9 KumariP., MeenaM.,Upadhyay R.S. Characterization of plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) isolated from the rhizosphere of Vigna radiata (mung bean) // Biocatalysis and Agricultural Biotechnology. - 2018. -Vol. 16. - P. 155-162.
10 GrobelakA., NaporaA., KacprzakM. Using plant growth-promoting rhizobacteria (PGPR) to improve plant growth // Ecological Engineering. - 2015. - Vol. 84. - P. 22-28.
11 Kisiel A. Kçpczynska E. MedicagotruncatulaGaertnasamodelforunderstandingthemechanismofgrowthpromotionbybacteriafromr hizosphereandnodulesofalfalfa //Planta. - 2016. - Vol. 243, № 5.- P. 1169-1189.
12 ZafarM., K.abbasi M., KhanM.A., KhaliqA.,SultanT., Aslam M. Effect of Plant Growth-Promoting Rhizobacteria on Growth, Nodulation and Nutrient Accumulation of Lentil Under Controlled Conditions // Pedosphere. - 2012. - Vol. 22, № 6. - P. 848-859.
13 GowthamaH.G., MuralibM., BrijeshSinghaS., Lakshmeeshaa T.R. Plant growth promoting rhizobacteria - Bacillus amyloliquefaciens improves plant growth and induces resistance in Chilli against anthracnose disease // Biological Control. - 2018. - Vol. 126. - P. 209-217.
14 Kumar P., ThakurS., DhingraG.K., Singh A. Inoculation of siderophore producing
rhizobacteria and their consortium for growth enhancement of wheat plant // Biocatalysis and Agricultural Biotechnology. - 2018. - Vol. 15. - P. 264-269.
15 SaleemM., Asghar H. N., Zahir Z. A., Shahid M. Impact of lead tolerant plant growth promoting rhizobacteria on growth, physiology, antioxidant activities, yield and lead content in sunflower in lead contaminated soil // Chemosphere. - 2018. - Vol. 195. - P. 606-614.
16 Саданов A.K., Ултанбекова Г.Д., Сулейменова Ж.Б., Рахметова Ж.К., Момбекова Г.А., Мантиева С.А. Ризосферные бактерии и их роль в повышении урожайности зернобобовых культур//Микробиология жэне вирусология. - 2018. -№1(20). - С.4-9.
17 Gangwar Ravi Kumar, Bhushan Gaurav, Singh Jaspal, Upadhyay Sudhir K., Singh A.P. Combined effects of plant growth promoting rhizobacteria and fungi on mung bean (Vigna radiata L)IIJPharm Sci Res. - 2013. - №4(11)P. 4422-26
18 Муродова C.C., Давранов К.Д. Комплексные микробные препараты. Применение в сельскохозяйственной практике// Biotechnologiaacta. -2014.- V.7. -N.6. -92-101.
Ж.Н. ШЕМШЕЕВА, О Н. ШЕМШУРА, А.К. САДАНОВ, Ж.Б.СУЛЕЙМЕНОВА, Г.А. МОМБЕКОВА, Ж.К. РАХМЕТОВА, А.И. СЕЙТБАТТАЛОВА «Микробиология жэне вирусология гылыми - OHflipicriK орталыгы» ЖШС, Алматы к;.
МАШ 0С1МД1Г1НЩ 0С1П ДАМУЫНА PGPR-БАКТЕРИЯЛАР НЕГ131НДЕ ДАЙЫНДАЛГАН БИОЛОГИЯЛЬЩ ПРЕПАРАТТЬЩ ЭСЕР1Н ЗЕРТТЕУ (VIGNA
RADIATA)
Туйш
Макалада PGPR-бактериялары Chryseobacterium rhizoplanae жэне Phyllobactrium putida Hezi3rnde жасалынган биопрепаратты дала жагдайындамаш еамд1гтщ (Vigna radiata) ecyi жэне дамуына колданган кезде алынган зерттеу нэтижелер1 керсетшдг Консорциум непз1ндеп (C. rhizoplanae 1M + P. putida M-1) биопрепаратпен маш еамдшнщ тукымын алдын-ала ецдеуде алынган нэтижелер бойынша, ешмдш есушшщ биометрикалык керсетюштер1 барлык вегетация уакыты бойы бакылау варианттарына Караганда жогары болатындыгы аныкталынды. Вегетация уакытыньщ соцында буршактьщ тузшу1 мен nicin жетшу фазасында, тамыр жэне сабагыньщ сызьщты ecyi тэж1рибе тоитары бакылау тобындагы ешмдштерге Караганда 26% жэне 14% сэйкес жогары болатындыгы, туйнектер1мен жэне буршактарыньщ саны бакылау топтарына Караганда 18% жэне 38% сэйкес артатындыгы, тукым салмагы бакылау тобымеен салыстырганда 16%- ке жогары болатындыгы керсетшдг
Кштт1 ce3flep:PGPR- бактериялары, Chryseobacteriumrhizoplanae,Phyllobactriumputida, Vigna radiata, есущ ынталандыру
IRSTI 62.09.39
ZH.N. SHEMSHEYEVA, O.N. SHEMSHURA, ZH.B. SULEIMENOVA, G.A. MOMBEKOVA, ZH.K. RAHMETOVA, A.I. SEITBATTALOVA LLP «Scientific Production Center of Microbiology and Virology», Almaty
STUDY OF THE STIMULATING PROPERTIES OF A BIOLOGICAL PRODUCT BASED ON PGPR-BACTERIA ON THE GROWTH AND DEVELOPMENT
OF MUNG PLANTS (VIGNA RADIATA)
Summary
The article presents the results of testing a biological product based on PGPR-bacteria Chryseobacterium rhizoplanae and Pseudomona putida for the growth and development of Mung plants (Vigna radiata) in the field. It was found that as a result of pre-sowing treatment of Mung seeds with a consortium-based preparation (C. rhizoplanae 1M + P. putida M-1), the biometric indicators of plant growth exceeded those in the variants without treatment during the entire vegetation period. It is shown that by the end of the growing season, during the phase of bean formation and maturation, the linear growth of the stem and root in the experimental variants exceeded the control group of plants by 26% and 14%, respectively, the number of nodules and beans exceeded the control by 18% and 38%, respectively, and the seed mass, compared to the control, increased by 16%.
Key words: PGPR bacteria, Chryseobacterium rhizoplanae, Pseudomona putida, Vigna radiata, growth stimulation.
The use of mineral fertilizers to stimulate plant growth negatively affects the environment, disrupting the system: soil-plant-consumer, and significantly worsens the quality of food. In addition, the high cost of mineral fertilizers, the growing energy crisis and environmental pollution caused by chemical products caused a new wave of scientific interest in microorganisms that can improve the mineral nutrition of plants. In this regard, it is of great interest to introduce agronomically valuable strains of microorganisms into the rhizosphere of plants, namely nodule and PGPR bacteria that form strong associations with the root system [16].
For legumes, the most important group of microorganisms that enter into symbiotic relationships with the higher plant are nodule and PGPR - bacteria, which have the ability to fix the molecular nitrogen of the atmosphere, synthesize substances of a hormonal nature (auxins, gibberellins, cytokinins), vitamins, substances of an antibiotic and antifungal nature, as well as the ability to decompose harmful chemical compounds. The use in agricultural practice of biological preparations created on the basis of nitrogen-fixing microorganisms and rhizobacteria that stimulate plant growth (plant growth-promoting rhizobacteria - PGPR-bacteria) is one of the technological methods that help to increase the yield of cultivated plants. Seed treatment with microbial preparations before sowing reduces the development of diseases and their spread, improves the mineral nutrition of plants, which in turn contributes to increasing crop yields and improving the quality of products [7-10].
The beneficial effects of PGPR on plant growth and crop yields have been confirmed by numerous studies. Thus, it was shown that PGPR bacteria isolated from the rhizosphere of Madia sativa (alfalfa), used for seed treatment, contributed to the development of seedlings of Medicago truncatula (truncated alfalfa) [11]. M. Zafar et al. it was found that bacterial strains of PGPR bacteria isolated from lentil nodules (Lens culinaris) have a stimulating effect on the growth, accumulation and absorption of nitrogen (N) and phosphorus (P) in lentil plants in depleted soil. The use of PGPR increased the length of shoots by 65%, and the length of roots by 74% compared to the control [12]. Other studies have established a stimulating effect OF pgpr bacteria on seed germination and growth of chili peppers, wheat, and rapeseed [13-15]
The search for new native nitrogen-fixing and growth-stimulating strains of PGPR bacteria isolated from the rhizosphere of Masha legumes (Vigna radiata) is relevant [16,17].
Currently, the direction of creating complex biologies consisting of several different strains of microorganisms that have a more effective effect is very promising. Complex preparations based on microbial compositions, provided they are biologically compatible, are more stable and effective in different agroclimatic conditions [18,19]. Therefore, the use of an effective consortium based on nitrogen-fixing and growth-stimulating (PGPR) bacteria should help stimulate the growth and increase the yield of legumes and legumes in Kazakhstan.
In this regard, the aim of the work was to study the effect of a drug based on a consortium of PGPR bacteria (Chryseobacterium rhizoplanae + 1M Pseudomonas putida M -1) on the growth and development of Mung plants in the field.
Materials and methods
The object of the study was a preparation based on a consortium of PGPR bacteria (Chryseobacterium rhizoplanae +1M Pseudomonas putida M -1) and seeds of Mung plants (Vigna radiata) of the Pobeda variety. The strains were cultured on a shaker at 28oC 120 rpm.
The C. rhizoplanae 1M strain was cultured on the Ashby medium for 3 days, and the P.putida M-1 strain was cultured on the RPB medium for 2 days.
Composition of the RPB medium (g / l): fish hydrolysate - 12.0; peptone enzymatic-12.0; NaCl-6.0.
Ashby medium composition (g / l): mannitol - 20.0; (K2HPO4) - 0.2; (MgSO4 * 7H2O) - 0.2; (NaCl) - 0.2; (K2SO4) - 0.1; (CaCO3) - 5.0.
The preparation was prepared by mixing the culture fluid of both strains in a 1:1 ratio.
The research was carried out in a small-scale field experiment in the village of Baiserke in the ili district of Almaty region. Seeds were planted in the grooves according to the scheme: the distance between the beds is 35 cm; seeds are placed in 20 cm.
In the experiment, Mung seeds were soaked for 2 hours in a preparation based on a consortium of PGPR bacteria (Chryseobacterium rhizoplanae +1M Pseudomonas putida M -1) at a dose of 12.5%. In the control, the seeds were soaked in water for 2 hours.
During the entire growing season of Mung, biometric indicators of plants were taken into account according to the phases of development: vegetation, flowering, bean formation and maturation.
The growth-stimulating effect of the strains was evaluated by measuring the length of the roots and stems of seed seedlings, and also taking into account the number of nodules on the roots and the yield of Mung plants treated with bacterial suspension.
The research results were statistically processed using Microsoft Office Excel 10.
Results and discussion
The results showed that during the vegetation phase, the indicators of development of mung plants in the experiment with the use of the drug significantly exceeded those in the control group of plants. Thus, the length of the stem and root of plants in the experiment exceeded the cotrol length by 33% and 27%, respectively, and the number of nodules - by 47% (figure 1).
1,2-seeds treated by the consortium (C. rhizoplanae 1M + P. putida M-1)
3,4-control
Figure 1-mung plants in the growing season
In the mung bean flowering phase, the linear growth of the stem and root in the experimental variants exceeded the control by 47% and 20%, respectively. The number of nodules as a result of the use of the drug increased by 25% compared to the control (figure 2, table 1).
1,2-seeds treated by the consortium (C. rhizoplanae 1M + P. putida M-1)
3,4-control
Figure 2- mung plants in the flowering phase
1,2-seeds treated by the consortium (C. rhizoplanae 1M + P. putida M-1)
3,4-control
Figure 3-mung plants in the phase of bean formation and maturation
In the phase of bean formation and maturation, the linear growth of the stem and root in the experimental variants exceeded the control group of plants by 26% and 14%, respectively. The number of nodules and beans exceeded the control by 18% and 38%, respectively. The seed weight in the variant with the use of the drug exceeded the control by 16%.
The decrease in the number of nodules both in the control and in the experimental version at the end of the growing season is probably due to the process of their natural aging, launched after flowering.
The work was carried out within the framework of the project No AP05132359 with the financing of the Ministry of Education and Science of the Republic of Kazakhstan.
References:
1 TchakounteG.V.T., Berger B.,Patz S., FankemH., Ruppel S. Community structure and plant growth-promoting potential of cultivable bacteria isolated from Cameroon soil // Microbiological Research. - 2018. -Vol. 214. - P. 47-59.
2 SongX., LiuM., Wu D, Griffiths B.S., Jiao J., Li H., Hu F. Interaction matters: Synergy between vermicompost and PGPR agents improves soil quality, crop quality and crop yield in the field // Applied Soil Ecology. - 2015. -Vol. 89. - P. 25-34.
3 ArifM.S., Riaz M., ShahzadS.M., Buttler A. Associative interplay of plant growth promoting rhizobacteria (Pseudomonas aeruginosa QS40) with nitrogen fertilizers improves sunflower (Helianthus annuus L.) productivity and fertility of aridisol //Applied Soil Ecology. - 2016. -Vol. 108. - P. 238-247.
4 TabassumB., KhanA.Muhammad Tariq Bottlenecks in commercialisation and future prospects of PGPR // Applied Soil Ecology. -2017.-Vol. 121. -P. 102-117.
5 ChauhanH., BagyarajD.J., SelvakumarG., SundaramS.P. Novel plant growth promoting rhizobacteria - Prospects and potential // Applied Soil Ecology. - 2015. -Vol. 95. - P. 38-53.
6 ShrivastavaP., Kumar R. Soil salinity: A serious environmental issue and plant growth promoting bacteria as one of the tools for its alleviation // Saudi Journal of Biological Sciences. - 2015. -Vol.22, №2. - P. 123-131.
7 Grobelak A., NaporaA.,Kacprzak M. Using plant growth-promoting rhizobacteria (PGPR) to improve plant growth // Ecological Engineering. - 2015. -Vol. 84. - P. 22-28.
8 AhemadM., Kibret M. Mechanisms and applications of plant growth promoting rhizobacteria: Current perspective // Journal of King Saud University - Science . - 2014. - Vol. 26, № 1. - P. 1-20.
9 KumariP., MeenaM.,Upadhyay R.S. Characterization of plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) isolated from the rhizosphere of Vigna radiata (mung bean) // Biocatalysis and Agricultural Biotechnology. - 2018. -Vol. 16. - P. 155-162.
10 GrobelakA., NaporaA., KacprzakM. Using plant growth-promoting rhizobacteria (PGPR) to improve plant growth // Ecological Engineering. - 2015. - Vol. 84. - P. 22-28.
11 Kisiel A. K^pczynska E. MedicagotruncatulaGaertnasamodelforunderstandingthemechanismofgrowthpromotionbybacteriafromr hizosphereandnodulesofalfalfa //Planta. - 2016. - Vol. 243, № 5.- P. 1169-1189.
12 ZafarM., K.abbasi M., KhanM.A., KhaliqA.,SultanT., Aslam M. Effect of Plant Growth-Promoting Rhizobacteria on Growth, Nodulation and Nutrient Accumulation of Lentil Under Controlled Conditions // Pedosphere. - 2012. - Vol. 22, № 6. - P. 848-859.
13 GowthamaH.G., MuralibM., BrijeshSinghaS., Lakshmeeshaa T.R. Plant growth promoting rhizobacteria - Bacillus amyloliquefaciens improves plant growth and induces resistance in Chilli against anthracnose disease // Biological Control. - 2018. - Vol. 126. - P. 209-217.
14 Kumar P., ThakurS., DhingraG.K., Singh A. Inoculation of siderophore producing rhizobacteria and their consortium for growth enhancement of wheat plant // Biocatalysis and Agricultural Biotechnology. - 2018. - Vol. 15. - P. 264-269.
15 SaleemM., Asghar H. N., Zahir Z. A., Shahid M. Impact of lead tolerant plant growth promoting rhizobacteria on growth, physiology, antioxidant activities, yield and lead content in sunflower in lead contaminated soil // Chemosphere. - 2018. - Vol. 195. - P. 606-614.
16 Sadanov A.K., Ultanbekova G.D., Sulejmenova Zh.B., Rahmetova Zh.K., Mombekova G.A., Mantieva S.A. Rizosfernye bakterii i ih rol' v povyshenii urozhajnosti zernobobovyh kulW/Mikrobiologijazhane virusologija. - 2018. -№1(20). - S.4-9.
17Gangwar Ravi Kumar, Bhushan Gaurav, Singh Jaspal, Upadhyay Sudhir K., Singh A.P. Combined effects of plant growth promoting rhizobacteria and fungi on mung bean (Vigna radiata L.)// J Pharm Sci Res. - 2013. - №4(11 )P. 4422-26
18Murodova S.S., Davranov K.D. Kompleksnye mikrobnye preparaty. Primenenie v sel'skohozjajstvennoj praktike// Biotechnologia acta. -2014.-V.7. -N.6. -92-101.