Научная статья на тему 'БАЛИҚ МОЙИ АЖРАТИБ ОЛИШ УСЛУБИ, УНИНГ КИМЁВИЙ ТАРКИБИНИ АНИҚЛАШ ВА БАЛИҚ МАҲСУЛОТЛАРИНИ ТИФ ТН БЎЙИЧА СИНФЛАШ'

БАЛИҚ МОЙИ АЖРАТИБ ОЛИШ УСЛУБИ, УНИНГ КИМЁВИЙ ТАРКИБИНИ АНИҚЛАШ ВА БАЛИҚ МАҲСУЛОТЛАРИНИ ТИФ ТН БЎЙИЧА СИНФЛАШ Текст научной статьи по специальности «Химические технологии»

CC BY
123
9
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
Ключевые слова
лосос / осётр / хонбалиқ / интенсив усул / сульфат кислотаси / омега-3 / омега-6 / ёғ кислоталар / salmon / sea bream / fish / intensive method / sulfuric acid / omega-3 / omega-6 / fatty acids

Аннотация научной статьи по химическим технологиям, автор научной работы — Mamatkulov, Mamatqul, Utanova, Nazira

Ушбу мақола балиқларнинг кимёвий таркиби хамда балиқ маҳсулотларини ТИФ ТНда синфлаш учун сунъий шароитда етиштирилган кўл балиқлар мойларига иккита янги детализация кодлари ишлаб чиқиш ҳақида.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

METHOD OF EXTRACTION OF FISH OIL, DETERMINATION OF ITS CHEMICAL COMPOSITION AND CLASSIFICATION OF FISH PRODUCTS ACCORDING TO THE COMMODITY NOMENCLATURE OF FOREIGN ECONOMIC ACTIVITY

This article is about the development of two new detailed codes for the chemical composition of fish and the oils of artificially cultured lake fish for the classification of fish products in the CN FER.

Текст научной работы на тему «БАЛИҚ МОЙИ АЖРАТИБ ОЛИШ УСЛУБИ, УНИНГ КИМЁВИЙ ТАРКИБИНИ АНИҚЛАШ ВА БАЛИҚ МАҲСУЛОТЛАРИНИ ТИФ ТН БЎЙИЧА СИНФЛАШ»



INTERNATIONAL JOURNAL OF THEORETICAL AND PRACTICAL

RESEARCH

International journal of theoretical and practical research

Scientific Journal

Year: 2022 Issue: 10 Volume: 2 Published: 31.10.2022

http://alferganus.uz

ISSN 2181-2357

T. 2 №10. 2022

ISJIF 2022:5.962 QR-Article

Citation:

Mamatkulov, M.Kh., Utanova, N.M. (2022). Method of extraction of fish oil, determination of its chemical composition and classification of fish products according to the commodity nomenclature of foreign economic activity. SJ International journal of theoretical and practical research, 2 (10), 120-127.

Mamatkulov, M.Kh., Utanova, N.M. (2022). Балик; мойи ажратиб олиш услуби, унинг кимёвий таркибини аниклаш ва балик; ма^сулотларини тиф тн буйича синфлаш. Nazariy va amaliy tadqiqotlar xalqaro jurnali, 2 (10), 120-127.

Doi: https://dx.doi.org/10.5281/zenodo.7243958

Mamatkulov, Mamatqul

Senior teacher of the Department of Food Technology, Ferghana Polytechnic Institute

Utanova, Nazira

Master student Ferghana Polytechnic Institute

UDC 614.31:637(075.8)

METHOD OF EXTRACTION OF FISH OIL, DETERMINATION OF ITS CHEMICAL COMPOSITION AND CLASSIFICATION OF FISH PRODUCTS ACCORDING TO THE COMMODITY NOMENCLATURE OF FOREIGN

ECONOMIC ACTIVITY

Abstract. This article is about the development of two new detailed codes for the chemical composition of fish and the oils of artificially cultured lake fish for the classification of fish products in the CN FER.

Keywords: salmon, sea bream, fish, intensive method, sulfuric acid, omega-3, omega-6, fatty acids

МЕТОД ЭКСТРАКЦИИ РЫБЬЕГО ЖИРА, ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЕГО ХИМИЧЕСКОГО СОСТАВА И КЛАССИФИКАЦИЯ РЫБНОЙ

ПРОДУКЦИИ ПО ТН ВЭД

Маматкулов Маматкул Хамрокулович

старший преподаватель кафедры пищевых технологий, Ферганский политехнический институт

Утанова Назира Махмуджоновна

Магистрант

120

Ферганский политехнический институт

Аннотация. В данной статье речь идет о разработке двух новых подробных кодов для химического состава рыбы и для классификации рыбной продукции в ТИФ ТН для рыбьего жира из искусственно выращиваемых озер. Ключевые слова: лосось, дорада, рыба, интенсивный метод, серная кислота, омега-3, омега-6, жирные кислоты

БАЛЩ МОЙИ АЖРАТИБ ОЛИШ УСЛУБИ, УНИНГ КИМЁВИЙ ТАРКИБИНИ АНЩЛАШ ВА БАЛЩ МА^СУЛОТЛАРИНИ ТИФ ТН

БУЙИЧА СИНФЛАШ

Мамат^улов Мамат^ул Хамро^улович

Озиц-овцат технологияси кафедраси катта уцитувчиси,

Фаргона политехника институте

Утанова Назира Махмуджоновна

Магистрант Фаргона политехника институти

Аннотатция. Ушбу мацола балицларнинг кимёвий таркиби хамда балиц маусулотларини ТИФ ТНда синфлаш учун сунъий шароитда етиштирилган кул балицлар мойларига иккита янги детализация кодлари ишлаб чициш уацида. Калит сузлар: лосос, осётр, хонбалиц, интенсив усул, сульфат кислотаси, омега-3, омега-6, ёг кислоталар

Кириш

Узбекистан Республикаси Президенти Шавкат Мирзиёев 2019 йилнинг 13 ноябр куни, чорвачилик, паррандачилик, баликчилик ва ипакчилик тармоFини янада ривожлантириш масалаларига баFишлаб утказган видеоселектор йотилишида "К,ишлок хужалиги тармокларини янада ривожлантириш чора-тадбирлари"ни белгилаб берди [1]. Бугунги кунда 38 минг гектар сунъий сув хавзаларининг атиги 460 гектарида интенсив баликчилик ташкил этилган. Бунинг асосий сабаби интенсив усулда етиштирилган баликнинг таннархи оддий усулда етиштирилгандан 2 баробар кимматдир. Шунинг учун тадбиркорлар оддий усул билан кифояланмокда. Хрлбуки бу усулда балик етиштириш бир гектарига 2-3 тоннадан ошмаса, интенсив шаклда 100 тоннагача махсулот олиш мумкин. Давлатимиз рахбари лосос, осётр, хонбалик каби тансик баликларни интенсив усулда етиштириш буйича топшириклар берди [2]. Улар айникса т0F0лди худудларда замонавий технологияларни куллаган холда парваришланса, хатто экспорт хам килиш мумкинлигини кайд этиб утилди. К,арорда назарда тутилган тадбирларнинг амалга оширилиши баликчилик тармоFининг барча сохасини камраб олувчи ва унинг жадал ривожланишини таъминловчи ягона бошкарув тизими ташкил этилишига,янги иш уринлари яратилишига, балик

121

INTERNATIONAL JOURNAL OF THEORETICAL AND PRACT

RESEARCH

етиштириш хажмларини кескин купайтиришга, республика ахолисининг балик махсулотларига булган эхтиёжини таъминлашга ва соханинг экспорт салохиятини оширишга кумаклашади. Бугунги кунда балик гуштини ва балик махсулотларини етиштириш баликчилик билан шуFулланувчи хужаликлар зиммасидадир. ХХ асрнинг 60 йилларигача KоракалпоFистон республикаси худудида Орол денгизи сув хавзаларидан овланиб кайта ишлашга ихтисослаштирилган куплаб баликни кайта ишловчи корхоналар фаолият юритган [3]. Зарафшон, Амударё, Сирдарё, Бухоро, Хоразм, Тошкент вилоятларининг кул-сув хавзаларининг балик захиралари хисобига ишловчи Тошкент вилоятининг ОккурFOн балик комбинати Республикамиз ахолисини балик махсулотларига булган эхтиёжини кондиришга катта хисса кушган. Шу сабабли якин истикболда юртимизда баликчилик саноатини жахон андозалари даражасида ривожлантириш,хамда балик махсулотларини хорижга экспорт килиш салохиятини ошириш устувор вазифа сифатида белгиланган.

Бизлар юкорида таъкидлаб утилган усулларда балик ёFини ажратиб олиш усули анъанавий усуллар хисобланиб, тиббиётда кулланилишига тайёрлаш учун, саралаш, ювиш, майдалаш, 50-600С хароратда уткир ёпик холатдаги сув буFи ёрдамида киздирилиб, ажралган ёFни аралаштириш йули оркали-иссиклик таъсири остида олиб бориш жараёнини амалга ошириб, 1,1-2,0 атм босим остидаги буF ёрдамида 20-30 дакика ишлов берилди. Х,осил булган суспензия (мой-сув аралашмасини) каттик (оксилли) ва суюк (фугат) фракцияларга ажратиб каттик колдик кунжара массасини чорва озукаси учун, суюк фугатни мой ва таркибида кисман ёFи булган оксилли бульонни алохида ветеринарияда фойдаланиш учун, ажратиб олинган соф холатдаги балик ёFини микробиологик лаборатория тахлилларидан сунг, талаб килинган техник меъёрий хужжатлар талаби доирасида булса герметик ёпик идишларга кадоклашга берилди [4,5]. Албатта талаб этилган техник шартлар доирасида махсулот ишлаб чикариш, соф экологик тоза, нохуш ачимтир хидсиз,ок сарFиш рангли, юкори даражада туйинмаган мой кислоталарини таркибида сакловчи, А, D, Е витаминли, омега-3, омега-6 мой кислоталари, микроэлементларга эга булган, амалда булган Давлат Стандартлари, меъёрий хужжатлар, Давлат божхона талаблари, Санитария-Эпидимология талаблари дойирасидаги, 10,0 моль/кг перекислар сони ва 4,0мг, КОН 100 граммдан ошмаган эркин кислоталар булиши керак. Балик мойини ажратиб олиш курилма ишлаб чикилган (1-расм).

Амалий ишларга таяниб олинган балик мойлари илмий ва замонавий тажрибалар асосида лаборатория шароитида тозаланди. Олинган балик мойларини физик- кимёвий усуллар ёрдамида тозалаб уларга хос бадбуй хидни ва таъмни бартараф килиш имкониятига эришилди.

ISSN 2181-2357

1-расм. Валик мойи олиш учун курилмаси технологик схемаси (ишлаб чикариш куввати 50 кг/соат).

1-Сув уаммоми, буглатиш цурилмаси; 2-тиндиргич, ёг ажратгич; 3-филтрлович цурилма; 4-мщсулот ва цуйиш идиши; 5-конденсатор; 6-%айдайдиган насос; 7-дезодоратор.

Балик мойи таркибидаги клупадон кислотаси умумий хажмининг 20% кисмини ташкил этади. Мойни ушбу компонентдан сульфат (H2SO4) кислотаси ёрдамида тозалаганимизда фойдали мойнинг чикиши анча кам булди (42 % ни ташкил килди) Лаборатория шароитида сув хаммомида балик мойини герметик ёпик шароитда Бергнус усулида фойдаланиб киздирдик [6,7]. Мазкур усулда олинган балик мойи бир неча соат давомида ёпик идишда 1500С хароратгача киздирилди, окибатда балик мойи полимеризацияси содир булишига эришилди. Тажриба утказиш жараёнида балик мойининг чикимининг соф холатдагиси кам булганлиги учун куйидаги тажриба кулланилди. Лаборатория шароитида сувли хаммомдан фойдаланиб олинган балик мойи таркибида акролеин хосил булганлиги сабабли баъзи ташки нохуш хидлар хам юзага келди. Бу хидни йукотиш учун уни бир оз кислота кушилган сувда кайнатиб олдик ва натижада юкори зичликка (0,9494-0,9384 г/см3, усимлик мойларига нисбатан деярли икки баробар юкори боFловчилик хусусиятига (31,7-38,4) эга булган мой олинди. Балик

123

INTERNATIONAL JOURNAL OF THEORETICAL AND PRACT

RESEARCH

ёFини олишда рафинация усулидан фойдаландик ва нейтраллаштириш, сепарация ва вакуум шароитида куритиш каби жараёнларни кулладик. Олинган балик мойини рафинациялаш учун 1,2-1,5 гача ишкор эритмаси ва 10-15% натрий хлорид эритмаси кулланилди. Балик мойи таркибидаги эркин мой кислоталарининг булиши, унинг осон оксидланишига, нордонлашишига, сифатини узгаришига олиб келади. Шу сабабли балик мойи таркибидаги эркин мой кислоталари микдорини камайтириш максадида ишкорий рафинациялаш усулини куллаб тозалаш оркали турли физик-кимёвий аралашмалардан тозаланган тиник сарFиш рангли, хидсиз, истеъмолга ярокли экологик тоза махсулот намунасини лабаратория шароитида олишга эришилди. Бунинг учун яна кушимча тарзда ярим фабрикат махсулотга янада тозарок холга келтириш максадида фильтрация, рафинация, дезодорация жараёнлари хам утказилади [9,10]. Фильтрация жараёни 00С хароратда, рафинация жараёни 50-60 0С хароратли натрий бикарбонат ва ош тузи эритмасининг 20% концентрациясининг 1:1 тафовутдаги 5 дан 10% дан мой массасига кура амалга оширилади. Мойнинг рангини тиниклаштириш окловчи тупрокни 1:0,1-1:0,5 ёF массасига инисбатан бериш, дезодорация жараёнини 1:0,2-1:0,5 солиштирма OFирликда олиб бориш тавсия килинади. Бундан ташкари балик мойи хлорорганик пестицидлардан ва кушимча нохуш, клупанодон кислотасининг хидларидан холи булиши учун молекуляр дистилляция килиниши мумкин. Балик ёFи жуда тез ачиш хусусиятига эга махсулот булиб, унинг тез айниши юкори айрим мой кислоталарининг туйинмаганлик даражасига боFликлиги билан, хамда олиниш шароитига боFлик. Сепарация килинган балик ёFи 00С гача совутилади. Активлаштирилган кумир ва окловчи тупрокдан фойдаланиб олинган балик ёFи тиник сарFимтир рангли булиб, суюк холатдагисининг сакланиш муддати 6 ойгача, капсула холатидагисининг сакланиш муддати -2 йилгача ишлаб чикарилган кундан белгиланади ва 180С хароратда сакланилади. Шундай килиб юкори сифатли олинган озукавий ёки тиббиётда ишлатиладиган балик мойи БАД (биологик фаол озик-овкат кушилмалар) таркибига кушилган, даволаш-профилактика воситаларида куллашга мулжалланган, СЭС талабларнининг хавфсиз ва сифати кафолатларига тулик жавоб берувчи махсулот таркибида куйидаги моддалар талаб доирасида булиши керак:

- Совунланмайдиган моддалар микдори 2% дан ошмаслиги

- Пероксид сони, мол/ кг 10,0 дан ошмаслиги

- Кислоталар сони 100 г КОН мг да 4,0 дан юкори булмаслиги

- Захарли моддалар(токсик элементлар микдори) мг/кг:

- K,УрFOшин- 1,0

- Кадмий- 0,2

- Симоб- 0,3

- Тукималар- 1,0

- Пестицидлар микдори гексахлорциклогексан (а,Р,у-изомерлар) 0,1 мг/кг дан ошмаслиги

- ДДТ ва унинг метоболитлари 0,2 мг/кг дан ошмаслиги

- Ярим хлорланган бифеноллар микдори 3,0 мг/кг дан ошмаслиги

- Радионуклеидларнинг микдори:

INTERNATIONAL JOURNAL OF THEORETICAL AND PRACT

RESEARCH

- Цезий-137: 60 Бк/кг дан ошмаслиги

- Стронций-90: 80 Бк/кг дан ошмаслиги

- А витаминининг микдори мг/кг да 0,06 дан паст булмаслиги

- Б витамин микдори 1, 0 мг/ кг дан ошмаслиги

- Ярим туйинмаган мой кислоталарининг микдори г% хисобида 15 дан кам

булмаслиги лозим.

Балик ма^сулотларини ТИФ ТН буйича синфлаш.

Маълумки, балик мойи А, Б, Е витаминлари ва омега-3 синфидаги туйинмаган ёF кислоталарига бой. Балик мойи таркибидаги А витамини соч тери тирнок гузаллигини таъминлайди, болалар суяк усиши ва тиш эмалига фаол таъсир курсатади. А витамини родопсин таркибига кириб хазм килиш ва пешоб ажратиш тизимининг яхши ишлашини таъминлайди. Б витамини болаларда суяк тукимаси шаклланиши учун зарур. У организмда кальций-фосфор алмашинувини мувофиклаштиради. Е витамини умуммустахкамлаш ва антиоксидант таъсир курсатиб организмнинг репродуктив функциясини тартибга солади. Балик мойи OFзи берк идишларда короли ва салкин жойда сакланиши керак, акс холда ёруFлик таъсирида мой таркибидаги Б витамини захарли токсистеролга айланиши мумкин.

Балик мойининг истемолга яроклилик, яъни сифат курсаткичлари давлат андозалари талабларига кура сертификатлаш марказлари, санитария-эпидемиология марказлари ва божхона ташкилотлари томониан назорат килинади. Бирок, бизнингча, мухим курсаткичлардан бири-балик мойи таркибидаги мавжуд кислоталар тулик урганилмайди. Шундан хулоса килиб, балик мойи ва ундан тайёрланадиган махсулотларни амалдаги Ташки иктисодий фаолият товарлар номенклатураси (ТИФ ТН)да синфлашда асосий мезон сифатида улар таркибидан урин олган туйинмаган кислоталарни олишни маъкул деб топдик,чунки организмга таъсир курсатиш даражаси айнн уша кандай ёF кислоталар тутишига боFликдир.

Балик ёки денгиз сутэмизувчилардан олинган рафинирланмаган ёки кимёвий таркиби узгармасдан холатда рафинирланган ёFлар, мойлар ва уларни фракциялари - 1504 товар позициясига тегишлидир [11,12,13]. Жигарни ёFидан ташкари балик ёFи ва мойлари ва уларнинг фракциялари - 1504 20 товар субпозициясига эга.

Курсатилган омилларни хисобга олган холда сунъий шароитда етиштирилган кул балик мойи 1504 товар позициясининг 1504 20 субпозициясига куйидагича код ракамлари таклиф этилди: 1504 20 900 - бошкалар

1504 20 900 1 - сунъий шароитда етиштирилган кул баликлар мойи 1504 20 900 9 - бошкалар.

Таклиф этилган детализация кодига куйидаги изохлар берилади:

1.Таркибида монотуйинмаган ёF кислоталари микдори 40-60%, политуйинмаган ёF кислоталари микдори 5-10%

2.Таркибидаги витаминлар микдори:

а) А витамини микдори 7000-8070 МЕ;

б) Е витамини микдори 700-850 МЕ.

INTERNATIONAL JOURNAL OF THEORETICAL AND PRACT

RESEARCH

Мунозара ва натижалар

балик ёFини ажратиб олиш усули анъанавий усуллар хисобланиб, тиббиётда кулланилишига тайёрлаш учун, саралаш, ювиш, майдалаш, 50-600С хароратда уткир ёпик холатдаги сув буFи ёрдамида киздирилиб, ажралган ёFни аралаштириш йули оркали-иссиклик таъсири остида олиб бориш жараёнини амалга ошириб, 1,12,0 атм босим остидаги буF ёрдамида 20-30 дакика ишлов берилди. Х,осил булган суспензия (мой-сув аралашмасини) каттик (оксилли) ва суюк (фугат) фракцияларга ажратиб каттик колдик кунжара массасини чорва озукаси учун, суюк фугатни мой ва таркибида кисман ёFи булган оксилли бульонни алохида ветеринарияда фойдаланиш учун, ажратиб олинган соф холатдаги балик ёFини микробиологик лаборатория тахлилларидан сунг, талаб килинган техник меъёрий хужжатлар талаби доирасида булса герметик ёпик идишларга кадоклашга берилди [4,5]. Албатта талаб этилган техник шартлар доирасида махсулот ишлаб чикариш, соф экологик тоза, нохуш ачимтир хидсиз,ок сарFиш рангли, юкори даражада туйинмаган мой кислоталарини таркибида сакловчи, А, D, Е витаминли, омега-3, омега-6 мой кислоталари, микроэлементларга эга булган, амалда булган Давлат Стандартлари, меъёрий хужжатлар, Давлат божхона талаблари, Санитария-Эпидимология талаблари дойирасидаги, 10,0 моль/кг перекислар сони ва 4,0мг, КОН 100 граммдан ошмаган эркин кислоталар булиши керак. Балик мойини ажратиб олиш курилма ишлаб чикилган (1-расм).

Амалий ишларга таяниб олинган балик мойлари илмий ва замонавий тажрибалар асосида лаборатория шароитида тозаланди. Олинган балик мойларини физик- кимёвий усуллар ёрдамида тозалаб уларга хос бадбуй хидни ва таъмни бартараф килиш имкониятига эришилди.

Балик мойининг истемолга яроклилик, яъни сифат курсаткичлари давлат андозалари талабларига кура сертификатлаш марказлари, санитария-эпидемиология марказлари ва божхона ташкилотлари томониан назорат килинади. Бирок, бизнингча, мухим курсаткичлардан бири-балик мойи таркибидаги мавжуд кислоталар тулик урганилмайди. Шундан хулоса килиб, балик мойи ва ундан тайёрланадиган мах,сулотларни амалдаги Ташки иктисодий фаолият товарлар номенклатураси (ТИФ ТН)да синфлашда асосий мезон сифатида улар таркибидан урин олган туйинмаган кислоталарни олишни маъкул деб топдик,чунки организмга таъсир курсатиш даражаси айни уша кандай ëF кислоталар тутишига боFликдир.

Фойдаланилган адабиётлар рущати:

1. "Товарная номенклатура внешнеэкономической деятельности Республики Узбекистан" -Тошкент - 2017 г. С. 105.

2. Usmanov B., Umurzakova S. Investigation of the chemical composition and properties of low-grade phosphorites of tashkur //Innovative Technologica: Methodical

Research Journal. - 2021. - Т. 2. - №. 12. - С. 100-105.

3. Абдурахимов С. А., Усманов Б. С., Мамажанова И. Р. Зараженность семян хлопчатника афлатоксином В1 //Universum: технические науки. - 2020. - №. 6-2 (75). - С. 70-72.

Хулоса

ISSN 2181-2357

Т. 2 №10. 2022

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.

INTERNATIONAL JOURNAL OF THEORETICAL AND PRACTICAL

RESEARCH _

SJIF 2022:5.962

4. Курпаяниди, К. И. (2022). Активизация региональной инновационной деятельности. Nazariy va amaliy tadqiqotlar xalqaro jurnali, 2(6-8), 32-42.

5. Мaмажонов А.У., Маматкулов М.Х. Узбекистон Республикаси минтакаларида ховуз баликчилигини юритиш асослари. монография; услубий нашр; ФарFона: "ФарFона" нашриёти, 2019 йил.

6. Мухамедиев М.А. Ихтиофауна и перспективы рыбохозяйственного освоения предгорных водоемов Ферганской долины в связи с ирригационным строительством (на примере бассейна реки Исфайрамсай): Автореф. канд. дисс. -Л.: ЛГУ, 1982.

7. Усманов Б. С., Кодиров З. З. Влияние солнечных лучей на состав продуктов при хранении высококачественных растительных масел //Universum: технические науки. - 2021. - №. 2-2 (83). - С. 92-95.

8. Усманов Б. С., Кодиров З. З., Ибрагимов Л. А. Способы использования высокочастотных лучей при длительном хранении сырья для производства растительных масел //Universum: технические науки. - 2021. - №. 5-3 (86). - С. 9396.

9. Усманов Б. С., Медатов Р. Х., Мамажонова И. Р. Интенсификация теплообмена при течении HNO3 В трубах с кольцевыми турбулизаторами //Universum: технические науки. - 2019. - №. 10-2 (67). - С. 35-37.

10. Усманов Б. С., Эргашев А. А. У. Исследование процесса разложения низкосортных фосфоритов при непольной норме серной кислоты //Interdisciplinary Conference of Young Scholars in Social Sciences. - 2021. - С. 297-300.

11. Усманов Б. С., Юнусов О. К., Отакулова Х. Ш. Изучение влияние способа гидратации на цветность подсолнечного масла //Universum: технические науки. -2020. - №. 11-2 (80). - С. 91-93.

127

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.