Научная статья на тему 'Агробиологическая оценка гибридов капусты брокколи в условиях Западной Лесостепи Украины'

Агробиологическая оценка гибридов капусты брокколи в условиях Западной Лесостепи Украины Текст научной статьи по специальности «Сельское хозяйство, лесное хозяйство, рыбное хозяйство»

CC BY
112
20
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
Ключевые слова
ГИБРИДЫ КАПУСТЫ БРОККОЛИ / БИОМЕТ­РИЧЕСКИЕ ПОКАЗАТЕЛИ РАСТЕНИЙ / УРОЖАЙНОСТЬ / БИОХИМИЧЕСКИЙ СОСТАВ ГОЛОВОК / ТОВАРНОСТЬ ПРОДУКЦИИ

Аннотация научной статьи по сельскому хозяйству, лесному хозяйству, рыбному хозяйству, автор научной работы — Хареба В.В., Дыдив О.Й., Дыдив И.В., Лещук Н.В.

Цель. Провести комплексную агробиологическую оценку гибридов капусты брокколи Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. сymosa Duch. по основным хозяйственно-ценным показателям в условиях Западной Лесостепи Украины. Методы. Объектом исследования были гибриды капусты брокколи иностранной селекции: ‘Lucky F1’ (контроль), ‘Batavia F1’, ‘Belstar F1’, ‘Monaco F1’ и ‘Rumba F1’. Фенологические наблюдения, биометрические измерения и учеты проводили в соответствии с Методикой исследовательской дела в овощеводстве и бахчеводства (2001). Результаты. В среднем за годы исследований наивысшую товарную урожайность головок формировали гибриды ‘Monaco F1’ (41,2 т/га) и ‘Rumba F1’ (38,0 т/га). Нес­колько ниже она была в ‘Belstar F1’ и ‘Batavia F1’ 32,3 и 29,6 т/га соответственно. В общем же все исследуемые гибриды обеспечили существенный прирост урожайнос­ти (6,3-17,9 т/га) по сравнению с контрольным вариантом (‘Lucky F1’ 23,3 т/га). Наибольший диаметр центральной головки зафиксирован у гибридов ‘Rumba F1’ и ‘Monaco F1’ 19,7 и 20,5 см, наименьший у ‘Lucky F1’ 14,3 см. Масса центральной головки у всех гибридов была значительно выше показателя контроля (295 г): ‘Batavia F1’ 451 г, ‘Belstar F1’ 477, ‘Rumba F1’ 514, ‘Monaco F1’ 542 г. Масса боковых головок в зависимости от гибрида колебалась от 328 г (‘Lucky F1’) до 807 г (‘Monaco F1’). Самые высокие биохимические показатели товарной продукции обеспечили гибриды ‘Rumba F1’ и ‘Monaco F1’: содержание общего сухого вещества составило 11,3 и 11,6%, растворимых сухих веществ 6,4 и 6,7%, сахаров 3,5 и 3,8% и витамина С 89,3 и 98,7 мг/100 г соответственно. Выводы. В условиях Западной Лесостепи Украины рекомендуется выращивать новые гибриды капусты брокколи иностранной селекции ‘Rumba F1’ и ‘Monaco F1’, которые обеспечивают формирование высоких показателей как урожайности, так и качества товарной продукции. По результатам агробиологической оценки предложено типичную модель сорта капусты брокколи, которая может служить проектом для разработки соответствующих бланков показателей пригодности сортов Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. сymosa Duch. для распространения на территории Украины.

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.
iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.
i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.

Agrobiological assessment of broccoli hybrids under the conditions of the Western Forest-Steppe of Ukraine

Purpose. To conduct a comprehensive agrobiological assessment of broccoli hybrids Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. сymosa Duch. in terms of the key agronomic traits under the conditions of the Western Forest-Steppe of Ukraine. Methods. The object of the study was the following foreign broccoli hybrids: ‘Lucky F1’ (reference), ‘Batavia F1’, ‘Belstar F1’, ‘Monaco F1’, and ‘Rumba F1’. Phenological observations, biometric measurements, and records were conducted in accordance with the Methodology of Experiments in Vegetable and Melons (2001). Results. On ave­rage over the years of research, the highest yield was obtained from hybrids ‘Monaco F1’ (41.2 t/ha) and ‘Rumba F1’ (38.0 t/ha). A slightly lower yield was in ‘Belstar F1’ (32.3 t/ha) and ‘Batavia F1’ (29.6 t/ha). In general, all hybrids under investigation provided a significant yield increase (6.3-17.9 t/ha) compared to reference ‘Lucky F1’ (23.3 t/ha). The largest diameter of the main head was recorded in the hybrids ‘Rumba F1’ (19.7 cm), ‘Monaco F1’ (20.5 cm) and the smallest in ‘Lucky F1’ (14.3 cm). The weight of the main head of all hybrids was significantly higher than that of reference (295 g): ‘Batavia F1’ 451 g, ‘Belstar F1’ 477 g, ‘Rumba F1’ 514 g, and ‘Monaco F1’ 542 g. The weight of the side heads of the broccoli ranged from 328 g (‘Lucky F1’) to 807 g (‘Monaco F1’). The highest biochemical indicators of commodity product were provided by hybrids ‘Rumba F1’ and ‘Monaco F1’: the total dry matter content was 11.3 and 11.6%, soluble solids 6.4 and 6.7%, sugars 3.5 and 3.8%, and vitamin C 89.3 and 98.7 mg/100 g, respectively. Conclusions. Under the conditions of the Western Forest-Steppe of Ukraine, it is recommended to grow new foreign broccoli hybrids ‘Rumba F1’ and ‘Monaco F1’, which ensure high yield and quali­ty of commodity product. According to the results of the agrobiological assessment, a typical model of broccoli variety is proposed, which may serve as a project for the development of the evaluation form for ability indicators of Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. сymosa Duch. for distribution in Ukraine.

Текст научной работы на тему «Агробиологическая оценка гибридов капусты брокколи в условиях Западной Лесостепи Украины»

Pocлuннuцmвo

УДК 635.356:631.543:631.559 https://doi.org/10.21498/2518-1017.14.2.2018.134776

A^oá^on^a oцíнкa гíбpидíв кaпycти бpoкoлí в yмoвax Зaxíднoгo Ëi'cocreny У^^и

В. В. Xapeбa1, О. Й. Дид1'в2*, I. В. Диди'в2, H. В. Ëeùy^

1Haцioнaльнa aкaдeмiя aгpapнux нaук Укpa^нu, вул. Muxaйлa Oмeлянoвuчa-Пaвлeнкa, 9, м. Кшв, 01010, Укpaïнa 2Львiвcькuй нaцioнaльнuй aгpapнuй унiвepcumem, вул. Boлoдuмupa Beлuкoгo, 1, м. Дублянu, Жoвкiвcькuй p-н, Львiвcькa oбл., 80381, Укpa^нa, 'e-mail: olga.dydiv@gmail.com

3Укpaïнcькuй iнcmumуm eêcnepmuçu copmiв pocлuн, вул. Гeнepaлa Poдuмцeвa, 15, м. Кшв, 03041, Укpaïнa

MeTa. Пpoвecти кoмплeкcнe aгpoбioлoгiчнe oцiнювaння п^ид!^ кaпycти бpoкoлi Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) ALef. var. cymosa Duch. зa ocнoвними гocпoдapcькo-цiнними пoкaзникaми в yмoвax Зaxiднoгo Лicocтeпy Укpaïни. Meтoди. Oб'eктoм дocлiджeння 6ули гiбpиди кaпycти бpoкoлi iнoзeмнoï ceлeкцiï: 'Lucky (кoнтpoль), 'Batavia F^, 'BeLstar Fj', 'Monaco тa 'Rumba Fj'. Фeнoлoгiчнi cпocтepeжeння, бioмeтpичнi вимipювaння тa oблiки пpo-вoдили вiдпoвiднo дo Meтoдики дocлiднoï cпpaви в oвoчiвництвi тa бaштaнництвi (2001). Peзyльтaти. У cepeдньoмy зa pow дocлiджeнь нaйвищy тoвapнy вpoжaйнicть гoлoвoк фopмyвaли гiбpиди 'Monaco (41,2 т/га) i 'Rumba F^ (38,0 т/гa). Дeщo нижчoю вoнa бу^ в 'BeLstar тa 'Batavia - 32,3 тa 29,6 т/гa вiдпoвiднo. Зaгaлoм yci дocлiджyвaнi гiбpиди зaбeзпeчили icтoтний пpиpicт ypoжaйнocтi (6,3-17,9 т/гa) пopiвнянo з кoнтpoльним вapiaнтoм ('Lucky - 23,3 т/га). Haйбiльший дiaмeтp цeнтpaльнoï гoлoвки зaфiкcoвaнo в гiбpидiв 'Rumba тa 'Monaco - 19,7 i 20,5 cм, нaймeнший - y 'Lucky Fj' - 14,3 cм. Maca цeнтpaльнoï гoлoвки в ycix гiбpидiв бyлa знaчнo вищoю зa пoкaзник кoнтpoлю (295 г): 'Batavia - 451 г, 'BeLstar - 477, 'Rumba - 514, 'Monaco - 542 г. Maca бoкoвиx гoлoвoк кaпycти бpoкoлi зaлeжнo в1'д гiбpидa кoливaлacя вщ 328 г ('Lucky Fj') дo 807 г ('Monaco Fj'). Haйвищi бioxiмiчнi пoкaзники тoвapнoï пpoдyкцiï зaбeзпeчили гiбpиди бpoкoлi 'Rumba Fj'тa 'Monaco Fj': вмicт зaгaльнoï cyxoï peчoвини cтaнoвив 11,3 i 11,6%, poзчин-ниx cyxиx peчoвин - 6,4 i 6,7%, цу^в - 3,5 i 3,8% i в^м^у С - 89,3 тa 98,7 мг/100 г вiдпoвiднo. Bиcнoвки. В yмoвax Зaxiднoгo Лicocтeпy Укpaïни peкoмeндyeтьcя виpoщyвaти нoвi гiбpиди кaпycти бpoкoлi iнoзeмнoï ceлeкцiï 'Rumba тa 'Monaco Fj', як1 зaбeзпeчyють фopмyвaння виcoкиx пoкaзникiв як ypoжaйнocтi, тaк i якocтi тoвapнoï пpoдyкцiï. Зa peзyльтaтaми aгpoбioлoгiчнoгo oцiнювaння зaпpoпoнoвaнo типoвy мoдeль copтy кaпycти бpoкoлi, якa мoжe ^y^a™ пpoeктoм для poзpoблeння вiдпoвiдниx блaнкiв пoкaзникiв пpидaтнocтi copтiв Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) ALef. var. cymosa Duch. для пoшиpeння нa тepитopiï Укpaïни.

Ключов! слова: гiбpuдu êanycmu бpoкoлi; бioмempuчнi noкaзнuкu pocлuн; уpoжaйнicmь; бioxiмiчнuй cклaд гoлoвoк; moвapнicmь npoдукцi^.

Вступ

Капуста брокол1 Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. cymosa Duch. походить з узбережжя Середземного моря. Ii широко культивують у США, Канада Япо-ни та крашах Захвдно! бвропи. Зокрема в Польш^ шд цieю культурою зайнято понад 7 тис. га, тодi як в Укра!т - лише приблиз-но 1,5 тис. га (3% серед овочевих рослин групи капустяних). Проте популяршсть ii серед вггчизняних виробникiв та перероб-нишв овочево! продукцй зростае з кожним роком. Адже броколi не лише здатна фор-мувати високу врожайшсть та якiсть товарно! продукцй' в рiзних tрунтово-клiматич-них умовах вирошування, але й вирiзняeть-ся серед шших видiв капусти шдвишеним

Olha Dydiv

https://orcid.org/0000-0003-4155-5945 Ihor Dydiv

https://orcid.org/0000-0001-8605-1092 Nadiia Leschuk

https://orcid.org/0000-0001-6025-3702

уммтом пoживниx peчoвин тa ocoбливим cмaкoм [1, 2].

Cyчacнi copти тa гiбpиди кaпycти бpoкoлi для пpoмиcлoвoгo виpoщyвaння пoвиннi ввд-пoвiдaти гавним вимoгaм. Hacaмпepeд цe ви-coêa вpoжaйнicть, щiльнi гoлoвки (cyцвiття) з виcoкoю якicтю й лeжкicтю, pocлини з го-тyжнoю кopeнeвoю cиcтeмoю тa дoмiнyвaн-ням цeнтpaльнoгo cтeблa, пpидaтнicть для cвiжoгo pинкy тa пepepoблeння, плacтич-нicть i оттёсть дo cтpecoвиx чинникiв, a тaкoж пepepocтaння [3].

Cьoгoднi у cвiтi вiдoмo opieнтoвнo 200 cop-пв i гiбpидiв кaпycти бpoкoлi. Пpoтe, у Äep-жaвнoмy peecтpi copтiв pocлин, пpидaтниx для пoшиpeння в yKparni нapaзi вiдcyтнi кyльтивapи вич^нят»!' ceлeкцiï, a тoмy у виpoбництвi викopиcтoвyють виняткoвo rno-зeмний copтимeнт [4]. Cлiд пaм'ятaти, щo copra i гiбpиди, якi aдaптoвaнi дo кoнкpeт-ниx Iipyнтoвo-клiмaтичниx yмoв тa cтiйкi пpoти збyдникiв xвopoб e ocнoвoю виcoкoгo, a гoлoвнe eкoлoгiчнo бeзпeчнoгo вpoжaю.

Mema docëidœeHb - пpoвecти кoмплeкcнe aгpoбioлoгiчнe oцiнювaння гiбpидiв кaпycти

брокол1 Brassica oleracea L. convar. botry-tis (L.) Alef. var. cymosa Duch. шоземно'1 се-лекци за основними господарсько-щнними показниками в умовах Захвдного Лкостепу Украши.

Материали та методика досл1*джень

Дослвдження проводили прортягом 20152017 рр. на дослвдному пол1 кафедри сад1в-ництва та овоч1вництва Льв1вського национального аграрного ушверситету, що знахо-диться в умовах зони пом1рного зволоження Захвдного Лгсостепу Украши.

Грунти дослвдних дшянок - темно-с1р1 ошдзолеш легкосуглинков^ що характери-зуються такими агрох1м1чними показниками: вмгст гумусу (за Тюршим) в орному шар1 - 2,36%, рухомих форм фосфору i ка-л1ю (за Крсановим) - 92-99 мг/кг, лужноид-ролiзованого азоту (за Тюрiним i Кононо-вою) - 87 мг/кг Грунту, рН сольово! витяж-ки - 6,5.

Об'ектом дослвдження були гiбриди капус-ти броколi iнозeмноï селекци: 'Lucky F1' -контроль, 'Batavia F1', 'Belstar F1' (оригша-тор - ф. Bejo), 'Monaco F1' (ф. Syngenta), 'Rumba F1' (ф. Clause).

Капусту броколi вирощували розсадним способом. Наciння виздвали у пeршiй дeкадi квiтня в холодний розсадник, розсаду ви-саджували у трeтiй дeкадi травня за схемою 70x35 см (40 тис. шт./га). Попередник -картопля. Восени пiд зяблеву оранку вносили 40 т/га оргашчних добрив, весною шд культивацiю - мшеральш добрива N00P00Ke0 (нiтроамофоcка). У перюд вегетацп проводили мiжряднe рихлення Грунту, шджив-лення i шдгортання рослин, застосовували iнтeгровану систему захисту. Фенолопчш спостереження, бiомeтричнi вимiрювання та облши проводили вiдповiдно до Методики доcлiдноï справи в овочiвництвi та ба-штанництвi [5].

Капусту збирали з кожно! дiлянки вибiр-ково з настанням техшчюл стиглост (II декада липня - II декада серпня). Бюметричш показники рослин, урожайшсть та бiохiмiч-

ний склад товарно! продукци визначали за ушфшованими методиками, як використо-вують шд час державно! науково-тех^чно! експертизи сорив рослин. Гармошзований шдхгд дав змогу розробити типову модель сорту капусти брокол1 в частит показнишв придатносп сорту для поширення в Украшу

Результати досл1'джень

Продуктивтсть е основним господарсько-щнним показником вирощування капусти брокол1 [6]. У середньому за роки дослвджень найвищу товарну врожайшсть головок фор-мували ибриди 'Rumba F1' (38,0 т/га) i 'Monaco F1' (41,2 т/га). Дещо нижчою вона була в 'Belstar F1' та 'Batavia F1' - 32,3 та 29,6 т/га в1дпов1дно. Загалом же варто зазна-чити, що всГ дослiджуванi гiбриди забезпе-чили iстотний прирiст товарно! врожайносп головок (6,3-17,9 т/га) порiвняно з контролем 'Lucky F1' (23,3 т/га) (табл. 1).

Найбшьший дiаметр центрально! головки зафшсовано в гiбридiв 'Rumba F1' та 'Monaco F1' - 19,7 i 20,5 см в1дпов1дно, найменший - у контрольного пбрида 'Lucky F1' - 14,3 см.

Aналiзуючи показники товарно! врожайшсть гiбридiв капусти броколi, ввдстежуемо !х тiсну кореляцiю з масою головки. Так, в усiх дослщжуваних гiбридiв маса центрально! головки була значно вищою за контроль-ний варiант - гiбрид 'Lucky F1' (295 г): 'Batavia F1' - 451 г, 'Belstar F/ - 477, 'Rumba F1' - 514, 'Monaco F1' - 542 г. Маса боко-вих головок капусти броколi залежно вгд гiбрида коливалася вiд 328 ('Lucky F1') до 807 г ('Monaco F1'). Досить велику масу боко-вих суцвiть - 757 г одержано в пбрида 'Румба F1'. Значний прирiст показника до контролю забезпечили гiбриди 'Batavia F1' i 'Belstar F1' - 197 i 362 г ввдповщно.

Важливою господарсько-цiнною сортовою ознакою поширення капусти броколi на те-ритори Укра!ни е !! товарнить [7]. В усiх дос-лвджуваних гГ6ридГв цей показник був досить високим: 'Lucky F1 - 89%, 'Batavia F1 -95%, 'Belstar F1' - 97%, 'Rumba F1' - 98%, 'Monaco F1' - 99%.

Таблиця 1

Господарсько-ц'нт показники п*брид1*в капусти брокол! (середне за 2015-2017 рр.)

Пбрид Товарна врожайшсть, т/га Диаметр центрально! головки, см Маса центрально! головки, г Маса бокових головок, г Товарт'сть, %

Lucky Fj (к) BeLstar Fj Rumba Fj Batavia Fj Monaco Fj 23,3 32,3 38,0 29,6 4!,2 К3 j5,0 j.9,7 j.4,7 20,5 295 477 5U 45j 542 328 690 757 525 807 89 97 98 95 99

^0,05 4,08 0,68 6,23 5Д4 -

ISSN 2518-1017 PLANT VлRIETÏES StuDYING ЛЛИ Protection, 2018, Vol. 14, No 2

241

Рослинництво

Отже, можна зробити висновок, що найви-ùi показники структурних елементГв урожаю, зокрема дГаметр центрально' головки, маса центрально'1 та бокових головок, а та-кож 1х товapнiсть були в гiбpидiв 'Rumba F1' i 'Monaco F1'.

До основних господapсько-цiнних характеристик гбрида, кpiм уpожaйностi й товар-ностГ продукци, належать умiст сухо'1 речо-вини, цукpiв i вiтaмiну С. У середньому за роки дослГджень висом бiохiмiчнi показники товарно'1 продукци забезпечили гiбpиди бpоколi 'Rumba F1' та 'Monaco F1': умГст за-гально'1 сухо'1 речовини - 11,3 i 11,6%, роз-чинних сухих речовин - 6,4 i 6,7%, цукрГв - 3,5 i 3,8% i вГтамшу С - 89,3 та 98,7 мг/100 г вГдповГдно.

Установлено, що бюхГмГчний склад капусти 6РОКОЛг змiнювaвся залежно вГд сортового складу та року дослГджень, проте закономГр-НГСТЬ МГЖ вapiaнтaми ДОСЛГДУ збepiгaлaся (табл. 2).

Таблиця 2

Би'охи'ми'чний склад головок капусти брокол1* залежно в!*д п'брида (середне за 2015-2017 рр.)

Пбрид Суха речовина, % Розчинна суха речовина, % Сума цукртв, % Витамин С, мг/Ю0 г N-NO3-, мг/кг

Lucky Fj (к) 9,9 5,3 2,8 76,3 290

BeLstar Fj Ю,8 5,7 3,2 84,6 259

Rumba Fj U,3 6,4 3,5 89,3 25j

Batavia Fj Ю,4 5,5 3,0 8U 303

Монако Fj U,6 6,7 3,8 98,7 24j

HIP0,05 0,62 0,46 0,36 3Д4 j.6,24

Дещо нижчГ 6ГохГмГчнГ показники спосте-piгaли в гГ6ридГв 'Batavia F1' та 'Belstar F1'. Зокрема, умГст сухих речовин у них стано-вив 10,4 та 10,8%, розчинних сухих речовин - 5,5 та 5,7%, суми цукрГв - 3,0 та 3,2%, вГтамшу С - 81,3 та 84,6 мг/100 г вГдповГдно. Найменш якГсну продукщю одержали в гГб-рида голландсько'1 селекци 'Lucky F1', який було взято за контроль.

ВмГст нГтратГв е показником, який ха-рактеризуе екологГчну безпечнГсть продукци капусти броколГ. Установлено, що най-нижчий умГст нГтратГв у головках капусти броколГ виявлено в гГбридГв 'Monaco F1' (241 мг/кг сиро'1 маси речовини), 'Rumba F1' (251 мг/кг) та 'Belstar F1' (259 мг/кг). Дещо вищим цей показник був у контрольному варГантГ ('Lucky F1') - 290 мг/кг. Найви-щим вмГстом нГтратного азоту - 303 мг/кг характеризувався гГбрид 'Batavia F1'. СлГд зазначити, що вмГст нГтратГв у головках

капусти броколГ в усГх дослГджуваних гГбридГв не перевищував максимально допус-тимий рГвень (МДР) - 400 мг/кг сиро'1 маси.

Загалом же найкращими серед дослГджу-ваного сортименту за якГстю продукци ви-знано гГбриди 'Rumba F1' i 'Monaco F1'. ПГд час опрацювання результатГв лабораторних дослГджень Гз визначення бюхГмГчного складу товарно'1 продукцГ! гГбридГв капусти броколГ встановлено корелящю мГж умГстом сухих речовин, загальних цукрГв, вГтамГ ну С та нГтратГв (табл. 3).

Таблиця 3

Кореляфйт зв'язки М1'ж основними показниками бюхи'ми'чного складу п*брид1*в капусти брокол1* (коеф1Ц1*енти кореляц'т)

Показник Суха речовина, % Сума цукрив, % Витамин С, мг% Нитрати, мг/кг

Суха речовина, % Сума цукри'в, % Витамин С, мг Ни'трати, мг/кг 0,968 0,576 0,843 0,408 0,946 0,И4 -

КГнцевим етапом вирощування товарно'1 продукцГ! капусти броколГ е органолептична та дегустацГйна оцГнка гГбридГв Гз встанов-ленням 1хнГх смакових властивостей для за-доволення потреб споживача [8].

Враховуючи морфобГологГчнГ особливос-тГ, господарсько-цГннГ характеристики продуктових органГв, якГ формуються пГд впливом чинникГв довкГлля, сортового асортименту та елементГв технологи вирощування у вГдповГдному екоградГентГ, роз-роблено типову модель сорту капусти броколГ. НадалГ ïï можна брати за основу пГд час проведення державно' науково-технГч-но' експертизи сортГв рослин Гз метою державно' реестраци для поширення на тери-торГ1 Укра'ни.

ЧиннГ бланки показникГв придатностГ сортГв капусти броколГ для поширення в Укра-mi сьогоднГ потребують удосконалення, адже мГстять лише два загальних показники, якГ не охоплюють повноти господарсько-цГнних характеристик.

Типова модель сорту капусти броколГ Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. cymosa Duch. Грунтуеться на базових господарсько-цшних та морфобюлогГчних показниках, якГ обов'язково враховують пГд час поширення сорту (табл. 4).

Тому запропонована модель може слугува-ти проектом для розроблення вГдповГдного бланку показникГв придатностГ сортГв капусти броколГ для поширення на територГ' Укра' ни.

Таолиця 4

Типова модель сорту капусти броколи Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. cymosa Duch.

Показники придатносп Одиниця вими^у

Загальна врожайт'сть т/га

Товарна врожайт'сть т/га

ПериЪд вИд повних сходи'в до початку

достигання диб

Тривалкть периЪду плодоношення диб

Тривалкть збери'гання диб

Органолептична оц'нка бал

Уми'ст билка %

Уми'ст витамину С мг/Ю0 г

Уми'ст загального цукру %

Уми'ст сухой речовини %

Сти'йки'сть проти збуднимв хвороб

- бактериоз слизовий бал (!-9)

- бактериоз судинний

Висновки

Умови Захвдного Лгсостепу Украши е сприятливими для вирощування капусти броколь Найвищу врожайшсть серед досл1-джуваного сортименту формували ибриди шоземно! селекци 'Rumba F1' та 'Monaco F1' - 38,0 i 41,2 т/га ввдповвдно з виходом товар-них головок на рiвнi 98-99%. Щ гiбриди та-кож характеризувалися й високими яшсни-ми показниками продукци.

За результатами агробюлоичного оцiню-вання запропоновано типову модель сорту капусти броколi, яка може слугувати проектом для розроблення ввдповвдних бланвдв показникiв придатностi сорив Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. cymosa Duch. для поширення на територи Украши.

Використана литература

1. Хареба В. В., Жук 0. Я., Рахметов Д. Б. та и'н. Атлас морфоло-ги'чних ознак сорти'в роду капусти Brassica L. Ви'нниця : Ф0П Корзун Д. Ю., 2016. С. 44-70.

2. Диди'в 0. Й. Капустяни' овочеви' культури. Льви'в, 2008. 100 с.

3. Диди'в 0. Й., Диди'в I. В., Кусий Н. М. Продуктивни'сть ги'бриди'в капусти броколи' в Захи'дному Ли'состепу Украини. 0воч1вниц-

тво i баштанництво: icmopu4Hi аспекти, сучасний стан, проблеми i перспективи розвитку : матер. II Ми'жнар. наук.-практ. конф. (с. Крути, Черни'ги'вська обл., 21-22 березня 2016 р.). Ни'жин, 2016. Т. 2. С. 96-99.

4. Державний реестр сорлв рослин, придатних для поширення в УкраТни' в 2018 р. (станом на 08.05.2018). URL: http://sops. gov.ua/uploads/page/5af16f8a85705.pdf

5. Методика досли'дноТ справи в овочи'вництви' i баштанництви' / за ред. Г. Л. Бондаренка, К. I. Яковенка. 3-тс вид., пер. i доп. Харк'в : Основа, 2001. 369 с.

6. Сич 3. Д., Сич I. М. Гармони'я овочевоТ краси та користи'. Ки'Тв : Ари'стей, 2005. 192 с.

7. Сучасни' методи селекци'Т овочевих i баштанних культур / за ред. Т. К. ГоровоТ, К. I. Яковенка. Харки'в : Основа, 2001. 644 с.

8. Барабаш О. Ю., Тараненко Л. К., Сич 3. Д. Би'ологп'чни' основи овочи'вництва / за ред. О. Ю. Барабаша. Ки'Тв : Ари'стей, 2005. 348 с.

References

1. Khareba, V. V., Zhuk, 0. Ya., Rakhmetov, D. B., Dydiv, 0. Y., Kovtuniuk, Z. I., Leshchuk, N. V., & Barban, 0. B. (2016). Atlas morfolohichnykh oznak sortiv rodu kapusty Brassica L. [Atlas of morphological characteristics of varieties of cauliflower variety Brassica L.]. Vinnytsia: FOP Korzun D. Yu. [in Ukrainian]

2. Dydiv, 0. Y. (2008). Kapustiani ovochevi kultury [Cabbage vegetable crops]. Lviv: N.p. [in Ukrainian]

3. Dydiv, 0. Y., Dydiv, I. V., & Kusyi, N. M. (2016). Productivity of hybrids of broccoli cabbage in the Western Forest-Steppe zone of Ukraine. In Ovochivnytstvo i bashtannytstvo: istorychni aspekty, suchasnyi stan, problemy i perspektyvy rozvytku: mater. IIMizhnar. nauk.-prakt. konf. [Vegetable and soybean: historical aspects, current state, problems and prospects of development: Proc. 2nd Int. Sci.-Pract. Conf.] (Vol. 2, pp. 96-99). March 2122, 2016, Kruty, Chernihiv region, Ukraine. [in Ukrainian]

4. Derzhavnyi reiestr sortiv roslyn, prydatnykh dlia poshyrennia v Ukraini u 2018 rotsi [State register of plant varieties suitable for dissemination in Ukraine in 2018]. (2018). Retrieved from http://sops.gov.ua/uploads/page/5af16f8a85705.pdf [in Ukrainian]

5. Bondarenko, H. L., & Yakovenko, K. I. (Eds.). (2001). Metodyka doslidnoi spravy v ovochivnytstvi i bashtannytstvi [Methods of conducting experiments in vegetable and melon growing]. (3rd ed., rev.). Kharkiv: 0snova. [in Ukrainian]

6. Sych, Z. D., & Sych, I. M. (2005). Harmoniia ovochevoi krasy ta korysti [Harmoniia ovochevoi krasy ta korysti]. Kyiv: Aristei. [in Ukrainian]

iНе можете найти то, что вам нужно? Попробуйте сервис подбора литературы.

7. Horova, T. K., & Yakovenko, K. I. (2001). Suchasni metody selektsii ovochevykh i bashtannykh kultur [Modern methods of vegetables and melons breeding]. Kharkiv: 0snova. [in Ukrainian]

8. Barabash, 0. Yu., Taranenko, L. K., & Sych, Z. D. (2005). Biolohichni osnovyovochivnytstva [Biological basics of vegetable growing]. 0. Yu. Barabash (Ed.). Kyiv: Aristei. [in Ukrainian]

УДК 635.356:631.543:631.559

Хареба В. В.1, Дыдив 0. Й.2*, Дыдив И. В.2, Лещук Н. В.3 Агробиологическая оценка гибридов капусты брокколи в условиях Западной Лесостепи Украины // Plant Varieties Studying and Protection. 2018. Т. 14, № 2. С. 240-244. https://doi.org/10.21498/2518-1017.14.2.2018.134776

Национальная академия аграрных наук Украины, ул. Михаила Емельяновича-Павленко, 9, г. Киев, 01010, Украина

2Львовский национальный аграрный университет, ул. Владимира Великого, 1, г. Дубляны, Жолковский р-н, Львовская обл., 80381, Украина, "e-mail: olga.dydiv@gmai.com

3Украинский институт экспертизы сортов растений, ул. Генерала Родимцева, 15, г. Киев, 03041, Украина

Цель. Провести комплексную агробиологическую были гибриды капусты брокколи иностранной селекции: оценку гибридов капусты брокколи Brassica oleracea L. 'Lucky (контроль), 'Batavia Fj', 'Belstar Fj', 'Monaco F^ и convar. botrytis (L.) Alef. var. cymosa Duch. по основным 'Rumba F5'. Фенологические наблюдения, биометрические

хозяйственно-ценным показателям в условиях Западной Лесостепи Украины. Методы. Объектом исследования

измерения и учеты проводили в соответствии с Методикой исследовательской дела в овощеводстве и бахчевод-

ISSN 2518-1017 PiaNT VariETiEs Studying aND Protection, 2018, vol. 14, No 2

243

Pocлuннuцmвo

ства (2001). Результаты. В среднем за годы исследований наивысшую товарную урожайность головок формировали гибриды 'Monaco F¡ (41,2 т/га) и 'Rumba F¡ (38,0 т/га). Несколько ниже она была в 'BeLstar F ' и 'Batavia F ' - 32,3 и

i i '

29,6 т/га соответственно. В общем же все исследуемые гибриды обеспечили существенный прирост урожайности (6,3-17,9 т/га) по сравнению с контрольным вариантом ('Lucky F1' - 23,3 т/га). Наибольший диаметр центральной головки зафиксирован у гибридов 'Rumba F1' и 'Monaco F1' - 19,7 и 20,5 см, наименьший у 'Lucky F1' - 14,3 см. Масса центральной головки у всех гибридов была значительно выше показателя контроля (295 г): 'Batavia F1' - 451 г, 'BeLstar F1' - 477, 'Rumba F1' - 514, 'Monaco F1' - 542 г. Масса боковых головок в зависимости от гибрида колебалась от 328 г ('Lucky F1') до 807 г ('Monaco F1'). Самые высокие биохимические показатели товарной продукции обеспечили гибриды 'Rumba F1' и 'Monaco F1': содержание

общего сухого вещества составило 11,3 и 11,6%, растворимых сухих веществ - 6,4 и 6,7%, сахаров - 3,5 и 3,8% и витамина С - 89,3 и 98,7 мг/100 г соответственно. Выводы. В условиях Западной Лесостепи Украины рекомендуется выращивать новые гибриды капусты брокколи иностранной селекции 'Rumba F1' и 'Monaco F1', которые обеспечивают формирование высоких показателей как урожайности, так и качества товарной продукции. По результатам агробиологической оценки предложено типичную модель сорта капусты брокколи, которая может служить проектом для разработки соответствующих бланков показателей пригодности сортов Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) ALef. var. cymosa Duch. для распространения на территории Украины.

Ключевые слова: гибриды капусты брокколи; биометрические показатели растений; урожайность; биохимический состав головок; товарность продукции.

UDC 635.356:631.543:631.559

Khareba, V. V.1, Dydiv, O. Y.2*, Dydiv, I. V.2, & Leschuk, N. V.3 (2018). Agrobiological assessment of broccoli hybrids under the conditions of the Western Forest-Steppe of Ukraine. Plant Varieties Studying and Protection, 14(2), 240-244. https://doi.org/10.21498/2518-1017.14.2.2018.134776

1National Academy of Agrarian Sciences of Ukraine, 9 Mykhailo Omelianovych-Pavlenko St., Kyiv, 01010, Ukraine 2Lviv National Agricultural University, 1 Volodymyr Velykyi St., Dubliany, Zhovkva district, Lviv region, 80381, Ukraine, *e-mail: olga.dydiv@gmai.com

3Ukrainian Institute for Plant Variety Examination, 15 Henerala Rodymtseva St., Kyiv, 03041, Ukraine

Purpose. To conduct a comprehensive agrobiological via F/ 451 g, 'Belstar F/ 477 g, 'Rumba 514 g, and 'Mo-

assessment of broccoli hybrids Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. cymosa Duch. in terms of the key agronomic traits under the conditions of the Western Forest-Steppe of Ukraine. Methods. The object of the study was the following foreign broccoli hybrids: 'Lucky F^ (reference), 'Batavia F/, 'Belstar F/, 'Monaco F/, and 'Rumba F/. Pheno-logical observations, biometric measurements, and records were conducted in accordance with the Methodology of Experiments in Vegetable and Melons (2001). Results. On average over the years of research, the highest yield was obtained from hybrids 'Monaco F^ (41.2 t/ha) and 'Rumba (38.0 t/ha). A slightly loweryield was in 'Belstar F/ (32.3 t/ha1 and 'Batavia (29.6 t/ha). In general, all hybrids under investigation provided a significant yield increase (6.3-17.9 t/ ha) compared to reference 'Lucky (23.3 t/ha). The largest diameter of the main head was recorded in the hybrids 'Rumba Fj' (19.7 cm), 'Monaco F/ (20.5 cm) and the smallest in 'Lucky F/ (14.3 cm). The weight of the main head of all hybrids was significantly higher than that of reference (295 g): 'Bata-

naco Fj' 542 g. The weight of the side heads of the broccoli ranged from 328 g ('Lucky F/) to 807 g ('Monaco F/). The highest biochemical indicators of commodity product were provided by hybrids 'Rumba F^ and 'Monaco F^: the total dry matter content was 11.3 and 11.6%, soluble solids 6.4 and 6.7%, sugars 3.5 and 3.8%, and vitamin C 89.3 and 98.7 mg/100 g, respectively. Conclusions. Under the conditions of the Western Forest-Steppe of Ukraine, it is recommended to grow new foreign broccoli hybrids 'Rumba F1' and 'Monaco F1', which ensure high yield and quality of commodity product. According to the results of the agrobiological assessment, a typical model of broccoli variety is proposed, which may serve as a project for the development of the evaluation form for ability indicators of Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. cymosa Duch. for distribution in Ukraine.

Keywords: hybrids of broccoli cabbage; biometric indices of plants; crop capacity; biochemical composition of heads; product marketability.

Hadiuwëa/ Received 10.04.2018 flozodœeHO do dpyKy/ Accepted 23.05.2018

i Надоели баннеры? Вы всегда можете отключить рекламу.