Oriental Renaissance: Innovative, educational, natural and social sciences Scientific Journal Impact Factor Advanced Sciences Index Factor
VOLUME 2 | ISSUE 10/2 ISSN 2181-1784 SJIF 2022: 5.947 ASI Factor = 1.7
АЧЧЩ ШУВОК (ЭРМОН) УСИМЛИГИНИ ДОРИВОРЛИК ХУСУСИЯТЛАРИ ВА КИМЁВИЙ ТАРКИБИ
Амирова Тойирахон Шералиевна
Фаргона давлат университети кимё кафедраси катта укитувчиси (PhD)
Назаров Отабек Мамадалиевич Фаргона давлат университети кимё кафедраси дотценти (PhD) Нишонова Робияхон Мухаммадзохир кизи Фаргона давлат университети кимё кафедраси магистранти
Юрсунбоева Мафтуна Илхомжон кизи Фаргона давлат университети кимё кафедраси магистранти
Холикова Маликахон Рузибойевна Фаргона давлат университети кимё кафедраси магистранти
Келтирилган эрмон, аччиц шувоц элементлар буйича олинган маълумотларни таулил цилиш шуни курсатадики, калций, магний, натрий, олтингугурт, фосфор, темир энг куп мицдорда мавжуд. Микроэлементлар орасида селен, алюминий, титан, бор, марганец устунлик цилади. Бу элементларнинг барчаси жуда оз мицдорда. Макроэлементлар таркиби K 7410,072 г/кг, Mg 2937,753 г/кг, Ш 2553,226г/кг, Са 1014,343 г/кг, S531,587 г/кг, P 288,627 г/кг, Fe 89,577 г/кг. Микроэлементлар таркиби Si 400,250 г/кг, Al 265,25 г/кг, ^ 22,479 г/кг, B 7,088 г/кг, Mn 5,475 г/кг/. Куриниб турибдики, калций, магний, натрий, калций, олтингугурт, фосфор, темир усимлик таркибида юзлаб марта, калий эса ун минглаб марта куп.
Калит сузлар: эрмон, макро ва микроэлементлар, ёглар, синсаплар, углеводлар, витамин 69.
ЛЕКАРСТВЕННЫЕ СВОЙСТВА И ХИМИЧЕСКИЙ СОСТАВ РАСТЕНИЯ ПОЛЫНЬ ГОРЬКАЯ (ЭРМОН)
(PhD), старший преподаватель кафедры химии Ферганского государственного
(PhD), доцент кафедры химииФерганского государственного университета,
АННОТАЦИЯ
Амирова Тойирахон Шералиевна
университета Назаров Отабек Мамадалиевич
E-mail: [email protected]
659
Oriental Renaissance: Innovative, educational, natural and social sciences Scientific Journal Impact Factor Advanced Sciences Index Factor
VOLUME 2 | ISSUE 10/2 ISSN 2181-1784 SJIF 2022: 5.947 ASI Factor = 1.7
Нишонова Робияхон Мухаммадзохир кизи
магистрант Ферганского государственного университета
Юрсунбоева Мафтуна Илхомжон кизи
магистрант Ферганского государственного университета
Холикова Маликахон Рузибойевна
магистрант Ферганского государственного университета
АННОТАЦИЯ
Анализ данных, полученных по указанным элементам эрмона, горькой полыни, показывает, что в наибольшем количестве присутствуют кальций, магний, натрий, сера, фосфор, железо. Среди микроэлементов преобладают селен, алюминий, титан, бор, марганец. Все эти элементы находятся в очень малых количествах. Состав макроэлементов К 7410,072 г/кг, 2937,753 г/кг, Ыа 2553,226 г/кг, Са 1014,343 г/кг, Б 531,587 г/кг, Р 288,627 г/кг, Ре 89,577 г/кг. Состав микроэлементов: Бг 400,250 г/кг, А1 265,25 г/кг, 77 22,479 г/кг, В 7,088 г/кг, Мп 5,475 г/кг. Видно, что кальция, магния, натрия, кальция, серы, фосфора и железа в растении в сотни раз больше, а калия в десятки тысяч
Ключевые слова: эрмон, макро и микроэлементы, жиры, белки, углеводы, витамин Б9.
Ермон, аччик шувок-мураккабгулдошлар оиласи, шувокдар туркумига
укилдиз. Пояси тик, кумушранг, майда туклар билан копланган, ер остидаги куртакларидан март-майда кукариб чикади, кузги нихрллари кишлайди. Буйи 60-120 см, шохланган, барглари пацимон киркилган, ёши катта усимликларда кетма-кет жойлашган [1-2]. Гуллари сарик, найсимон, тупгули чочок. Июн-сентабрда гуллаб, октабрда мевалайди. Уруги тескари тухумсимон уругча. Чул, адир ва тог ён багирларида, йул ёкаларида усади. Пояси ва баргларида эфир мойи, С ва К витаминлари, каротин, аччик гликозидлар ва бошкалар моддалар бор. Препаратлари овкат хазм килувчи, иштаха очувчи, ут хайдовчи дори сифатида ишлатилади [2].
Шувок илдизи таркибида учувчи ёглар, цинеол, фенхон, борнеол, камфен, туйон, инулин, смолали моддалар, органик кислоталар, баъзи танинлар мавжуд. Ушбу турдаги шувокнинг илдизларидан тайёрланган препаратлар инсон
раз.
КИРИШ
мансуб куп йиллик ут тури. Кавказ, Сибир ва Урта Осиёда таркалган. Илдизи
Oriental Renaissance: Innovative, p VOLUME 2 | ISSUE 10/2
educational, natural and social sciences IV ISSN 2181-1784
Scientific Journal Impact Factor Q SJIF 2022: 5.947
Advanced Sciences Index Factor ASI Factor = 1.7
танасига диуретик, антиспазмодик, антгелминт таъсир курсатади. Ошкозон функцияларини рагбатлантириш ва овкат хазм килиш шарбатлари секрециясини ошириш [3-4].
Шувок утида прохамазулин аччик (абсинтин, анабсинтин, артабсин), тужол, тужон ва бошка терпенларни уз ичига олган абсинтол учувчи ёги, смолали моддалар ва оз микдорда танинлар, олма ва суксин кислоталари мавжуд. Шувок, шунингдек, овкат хазм килишни яхшилайди, энгил лаксатиф таъсирга эга ва ут йулларининг харакатчанлигини оширади. Шувок утида, санаб утилган ва илдиз кисмига хос булган аччик моддалар ва моддалардан ташкари, симен, камфен, захарли тужон ва дегидромартикария эфири хам учрайди. Ушбу турдаги шувок инсон танасига умумий мустахкамловчи таъсир курсатади [5-6]. У огрикни йукотиш ва тугилиш жараёнини тезлаштириш амалиётида кулланилади. Эрмон шувок ути таркибида абсентол ва пинен, артимин ва тауремизин (нафас олишни рагбатлантиради, кон босимини оширади, уткир юрак етишмовчилигида юрак фаолиятини яхшилайди), флавоноид аксилярозидни уз ичига олган учувчи ёглар мавжуд. Крим шувокининг доривор киймати юрак мушакларининг кучайиши, асаб тизимига хаяжонли таъсири билан боглик [7-9].
Эрмон, аччик шувок саратон, йутал, иситма ва усмаларни даволаш учун ишлатилади. Бундан ташкари, у микробларга карши хусусиятларда ишлатиладиган эфир мойини уз ичига олади. абротанум усимликларининг физиологик жараёнлари ва метаболизмида микроелэментлар (темир, магний ва марганец мухим рол уйнайди [10-12].
1-жадвал
Кимёвий таркиби ва озуца моддаларининг мавжудлиги.
100 грамм куритилган эрмон, аччик шувок таркибида:
Асосий моддалар: Г Минераллар: мг Витаминлар: мг
Сув 7,74 Калий 3020 С витамини 50
Синсаплар 22,77 Калций 1139 Витамин РР 8,950
Ёглар 7,24 Магний 347 Витамин В6 2,410
Углеводлар 50,22 Фосфор 313 Витамин В2 1,339
Озик-овкат 7,4 натрий 62 Витамин В9 0,274
Oriental Renaissance: Innovative, educational, natural and social sciences Scientific Journal Impact Factor Advanced Sciences Index Factor
VOLUME 2 | ISSUE 10/2 ISSN 2181-1784 SJIF 2022: 5.947 ASI Factor = 1.7
толаси
Туйинган ёгли кислоталар 1,881 TeMHp 32,3 Витамин В1 0,251
Калория 295 ккал Pyx 3,9 A витамини 0,21
2-жадвалда эрмон, аччик; шувок; усимлигини 22 та элементни микдори аниклаш натижалари келтирилган. Массанинг ортиб бориш тартибида жойлашиш.
2-жадвал
Аччик шувок(эрмон) усимлигини минерал таркиби, г/кг
Аччик шувок(эрмон) усимлигини
№ т/р Элементла элементлар микдори, г/кг
р барги банди
1 (7) Li 0,377 0,047
2 (9) Be 0,005
3 (11) B 7,088 -0,440
4 (23) Na 2553,226 576,729
5 (24) Mg 2937,753 455,768
6 (27) Al 265,25 10,140
7 (28) Si 400,250 121,027
8 (31) P 288,627 34,336
9 (32) S 531,587 174,874
10 (39) K 7410,072 2458,217
11 (42) Ca 1014,343 187,899
12 (48) Ti 22,479 0,231
13 (51) V 0,049 0,005
14 (52) Cr 0,142 0,045
15 (55) Mn 5,475 0,594
16 (57) Fe 89,577 16,162
17 (59) Co 0,014 0,002
Oriental Renaissance: Innovative, p VOLUME 2 | ISSUE 10/2
educational, natural and social sciences IV ISSN 2181-1784
Scientific Journal Impact Factor Q SJIF 2022: 5.947
Advanced Sciences Index Factor ASI Factor = 1.7
18 (60) Ni 0,126 0,065
19 (187) Re 0,001
20 (202) Hg -0,001 -0,002
21 (208) Pb 0,006 -0,002
22 (238) U 0,001
*^авс ичида - даврий жадвалдаги элементнинг тартиб раками.
2-жадвалда келтирилган элементлар буйича олинган маълумотларни та^лил килиш шуни курсатадики, калций, магний, натрий, олтингугурт, фосфор, темир, энг куп микдорда мавжуд. Микроэлементлар орасида селен, алюминий, титан, бор, марганец устунлик килади. Бу элементларнинг барчаси жуда оз микдорда. Макроэлементлар таркиби K 7410,072 г/кг, Mg 2937,753 г/кг, Na 2553,226 г/кг, Са 1014,343 г/кг, S531,587 г/кг, P 288,627 г/кг, Fe 89,577 г/кг. Микроэлементлар таркиби Si 400,250 г/кг, Al 265,25 г/кг, Ti 22,479 г/кг, B 7,088 г/кг, Mn 5,475 г/кг/. Куриниб турибдики, калций, магний, натрий, олтингугурт, фосфор кулранг усимлик таркибида юзлаб марта, калий эса ун минглаб марта куп [13-15].
REFERENCES
1. Ермаков А.И., Арасимович В.В. 1982. В кн.: Методы биохимического исследования растений М. С.430.
2. Девени Т., Гергей Я. 1976. В кн.: Аминокислоты, пептиды и белки.С. 355
3. Назаров, О. М., & Амирова, Т. Ш. (2022). ОПРЕДЕЛЕНИЕ СОДЕРЖАНИЯ МАКРО-И МИКРОЭЛЕМЕНТОВ В РАЗЛИЧНЫХ ВИДАХ КОЖИ МЕТОДОМ МАСС-СПЕКТРОМЕТРИИ С ИНДУКТИВНО-СВЯЗАННОЙ ПЛАЗМОЙ. Главный редактор, 18.
4. Амирова, Т. Ш. (2022, June). Химический состав шелковых и шерстяных тканей. In Conference Zone (pp. 79-80).
5. Ибрагимов, А. А., Амирова, Т. Ш., & Иброхимов, А. (2020). СЕРТИФИКАЦИЯ И КЛАССИФИКАЦИЯ ТКАНЕЙ НА ОСНОВЕ ИХ БИОЛОГИЧЕСКИХ СВОЙСТВ И ХИМИЧЕСКОГО СОСТАВА. Universum: химия и биология, (10-1 (76)), 10-13.
6. Амирова, Т. Ш. (2022, April). ХИМИЧЕСКАЯ ПОДГОТОВКА ТКАНЕЙ ИЗ НАТУРАЛЬНОГО ШЁЛКА. In Conference Zone (pp. 137-138).
Oriental Renaissance: Innovative, educational, natural and social sciences Scientific Journal Impact Factor Advanced Sciences Index Factor
VOLUME 2 | ISSUE 10/2 ISSN 2181-1784 SJIF 2022: 5.947 ASI Factor = 1.7
7. Ибрагимов, А. А., Амирова, Т. Ш., & Иброхимов, А. А. (2021). ХИМИЧЕСКИЙ СОСТАВ МАРГИЛАНСКОГО ШЁЛКА. Deutsche Internationale Zeitschrift für zeitgenössische Wissenschaft, (14), 12-15.
8. Ibragimov, A. A., Amirova, T. S., & Ibrokhimov, A. A. (2020). Certification and classification of tissues based on their biological properties and chemical composition. Universum: Chemistry and biology: Sci. Jorn, (10 (76)), 10.
9. Карабаева, Р. Б., Ибрагимов, А. А., & Назаров, О. М. (2020). КОМПОНЕНТНЫЙ СОСТАВ ЭФИРНОГО МАСЛА PRUNUS PERSICA VAR. NECTARINA, ПРОИЗРАСТАЮЩЕГО В УЗБЕКИСТАНЕ. Химия растительного сырья, (4), 165-170.
10. Карабаева, Р. Б., Ибрагимов, А. А., & Назаров, О. М. (2020). ОПРЕДЕЛЕНИЕ СОДЕРЖАНИЯ ЛИПИДОВ И КИСЛОТ В МАСЛЕ ЯДЕР КОСТОЧЕК ДВУХ ОБРАЗЦОВ PRUNUS PERSICA VAR. NECTARINA. Universum: химия и биология, (12-1 (78)), 51-55.
11. Карабаева, Р. Б., Ибрагимов, А. А., & Назаров, О. М. (2020). Определение содержания химических элементов и аминокислот в Prunus persica var. Nectarina. Universum: химия и биология, (9 (75)), 15-18.
12. Карабаева, Р. Б., Ханабатова, М. Т. К., & Абдуллаева, М. К. (2022). ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЖИРНОКИСЛОТНОГО СОСТАВА МАСЛА ЯДЕР СЕМЯН PRUNUS DULCIS VAR. AMARA. Universum: химия и биология, (6-2 (96)), 3032.
13. Azamjon Askarovich Khaydarov, Masohat Abdulborievna Abdullaeva. Mathematical approach to solving problems in practical classes in chemistry 2020Universum Magazine:
14. Абдсарова, Д. К., Хошимов, И. Э. У., Тожиев, Э. А., & Мирзахужаева, Н. Н. К. (2019). Получение спиртов из растительных отходов промышленным способом содержащих пятичленных гетероциклических спиртов. Universum: технические науки, (11-1 (68)), 96-98.
15. Турдибоев, И. Х. У. (2020). Использование фенолформальдегидно-фурановых связывающих в литейном производстве. Universum: технические науки, (7-3 (76)), 48-52.
16. Turdiboyev, I. (2020). ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ФЕНОЛФОРМАЛЬДЕГИДНО-ФУРАНОВЫХ СВЯЗЫВАЮЩИХ В ЛИТЕЙНОМ ПРОИЗВОДСТВЕ. Главный редактор: Ахметов Сайранбек Махсутович, д-р техн. наук; Заместитель главного редактора: Ахмеднабиев Расул Магомедович, канд. техн. наук; Члены редакционной коллегии, 48.
Oriental Renaissance: Innovative, educational, natural and social sciences Scientific Journal Impact Factor Advanced Sciences Index Factor
VOLUME 2 | ISSUE 10/2 ISSN 2181-1784 SJIF 2022: 5.947 ASI Factor = 1.7
17. Абдуганиев, Ё. Г., Ахмедова, Д. М., Матякубов, Р., & Имомова, М. Ё. (2015). РАЗРАБОТКА ТЕХНОЛОГИИ ПОЛУЧЕНИЯ ФУРФУРИЛОВОГО СПИРТА, СТАБИЛЬНОГО ПРИ ХРАНЕНИИ. In АКТУАЛЬНЫЕ ПРОБЛЕМЫ И ДОСТИЖЕНИЯ В МЕДИЦИНЕ (pp. 62-64).
18. Нишонов, М. Ф., Юнусов, М. М., & Курбонова, Г. Р. (2020). ПРЕПОДАВАНИЕ ТЕМЫ «АЗОТНАЯ ПРОМЫШЛЕННОСТЬ» НЕТРАДИЦИОННЫМ МЕТОДОМ. Проблемы современной науки и образования, (12-2 (157)), 39-42.
19. Nishonov Mirkozimjon, & Yunusov Mirzokhid Mirzakarimovich. (2021). PREPARING FUTURE CHEMISTRY TEACHERS TO INTRODUCE REPRODUCTION. European Journal of Humanities and Educational Advancements (EJHEA), 2(9), 94-96.
20. Mirzokhid, M. Y. (2020). Improving the methodology of teaching chemical technology in the integration of information and communication technologies and pedagogy. ACADEMICIA: An International Multidisciplinary Research Journal,
788-791.