Сельское хозяйство, лесное хозяйство, рыбное хозяйство список научных статей
-
Особенности сельского хозяйства в Арктической зоне
Статья посвящена изучению особенностей сельского хозяйства в Арктической зоне. Арктический регион характеризуется экстремальными климатическими условиями, что создает особые вызовы для сельского хозяйства. В статье рассматриваются факторы, влияющие на развитие сельского хозяйства в Арктике, а также ...
2023 / Барашков А.Е. -
Industry 4.0 Enabling Technologies Applications: Internet of Things and Innovations in Agriculture
The present contribution analyses the application problems of Internet of Things in agriculture. Its importance for weather forecast, tracking of farm produce, pests and disease control and monitoring and other innovations were analysed. Still, different realities had not witnessed such reformation ...
2023 / Malyzhenkov P. -
Влияние контурно-полосного размещения сельскохозяйственных культур на аккумуляцию наносов мелкозема при поверхностном стоке талых и дождевых вод
Цель – исследование особенностей аккумуляции наносов мелкозема на границе двух полос (зяби, вспашка и многолетних трав) при контурно-полосном размещении сельскохозяйственных культур на склонах, приносимых при эрозии почвы поверхностным стоком талых и дождевых вод. Материалы и методы. Исследования...
2023 / Полуэктов Е.В., Балакай Г.Т., Ишханов В.Ю. -
ПОЧВЕННЫЙ МИКРОБОЦЕНОЗ В АГРОСРЕДЕ КАК ДИНАМИЧНАЯ СИСТЕМА: ПЕРВИЧНЫЕ РЕЗУЛЬТАТЫ ОЦЕНКИ ИЗМЕНЕНИЙ
Почвенная биота характеризуется высоким структурным, таксономическим и функциональным разнообразием и определяет ведущие тренды процесса почвообразования, при этом содержание микроорганизмов в почве колеблется в зависимости от ее химического состава, влажности, температуры, pH и других свойств. С...
2023 / Халикова Лилия Валерьевна, Кавеленова Людмила МихайловнаВАК -
CONTROL MEASURES AGAINST PHYTOPHTORIOSIS DISEASE IN TOMATO PLANTS
This article explains how to take reasonable measures to fight against fungal diseases of the tomato plant. He talked about modern solutions of tomato diseases, how and which method to fight them, which plants they meet.
2023 / Aliyev Sh.K. -
THE CONTENT OF VITAL NUTRIENTS IN ACTINIDIA FRUITS
The results of studies of the content of biologically active substances in actinidia fruits are presented. The high value of fruits as a product with preventive and curative properties was revealed. The level of ascorbic acid, carotene, squalene, tocopherol and polyphenols was determined for...
2023 / Kalayda Katerina, Tokar Anastasiya, Voitsekhіvskyi Volodymyr, Riapov Roman, Kirichenko Dmitro, Horbatiuk Svitlana, Melnik Olga, Ilchenko Yana, Tagantsova Marina, Grigorian Larisa, Grigorian Khristina -
THE INFLUENCE OF PEANUT DATE AND SCHEMES ON PLANT THICKNESS
The effect of planting time and norms on the thickness of seedlings at the beginning and end of the period of the peanut plant in the conditions of the meadow gray soils of Andijan region as a repeated crop.
2023 / Pulatov F. -
Новый подход к оценке и прогнозированию величины запаса шпрота в Балтийском море в современных условиях
Цель работы: анализ информационного и программного обеспечения прогнозирования величины запаса шпрота (кильки) Sprattus sprattus balticus 22–32 подрайонов ИКЕС Балтийского моря в условиях приостановки деятельности России в Международном совете по исследованию моря (ИКЕС). Используемые методы:...
2023 / В. М. Амосова, А. С. ЗезераВАКAGRIS -
ЗОНАЛЬНОЕ РАСПРЕДЕЛЕНИЕ ЗАПАСА ПУТАССУ MICROMESISTIUS POUTASSOU В СЕВЕРО-ВОСТОЧНОЙ АТЛАНТИКЕ В 2010–2020 ГГ.
В управлении промыслом путассу сохраняется проблема превышения научно обоснованного вылова из-за отсутствия соглашения о национальных долях между прибрежными государствами. Для получения дополнительных данных, необходимых для достижения договорённости, прибрежными государствами была создана Рабочая ...
2023 / А.А. ПронюкВАК -
ПРОМЫСЕЛ ГОРБУШИ ONCORHYNCHUS GORBUSHA В ЗАЛИВЕ ТЕРПЕНИЯ (ВОСТОЧНЫЙ САХАЛИН)
Рассмотрена значимость зал. Терпения в лососевом хозяйстве Сахалинской области. Отражена динамика уловов горбуши в этом районе за период с 1978 г. по настоящее время. Рассмотрены обстоятельства сложившиеся при организации промысла горбуши в зал. Терпения. Предложены варианты для решения вопросов,...
2023 / А.А. Макоедов, А.А. ЖивоглядовВАК -
CHANGES IN THE CONTENT OF MOBILE HUMIC SUBSTANCES IN THE TYPICAL CHERNOZEM OF THE FOREST-STEPPE OF UKRAINE WITH THE INTRODUCTION OF STRAW AND MINERAL FERTILIZERS
The article presents a study of the influence of different technologies for growing crops against the back-ground of the introduction of straw and mineral fertilizers on the typical chernozem of the Forest-Steppe of Ukraine, on the content and dynamics of mobile humic substances. The results of the ...
2023 / Kucher Larisa, Denisyuk Valentin, Beregniak Evgeniy, Poltoretskyi Sergyi, Puiu Vasyl, Zhitomerets Oksana, Balitska Liudmila, Yarosh Yurii -
INFLUENCE OF SOWING TIME AND VARIETY ON THE TIME OF ARRIVAL OF GREEN FORAGE FROM TRITICALE IN THE SPRING-SUMMER PERIOD
The article examines the influence of agrotechnical methods of cultivation on the timing of receipt of green fodder from triticale. It has been established that winter triticale, depending on the time of sowing and variety, can provide valuable green fodder for 20-25 days. The intensity of the...
2023 / Svystunova Iryna, Levenko Mykola, Chumachenko Ivan, Poltoretskyi Sergyi, Hudz Natalia, Tarasov Oleksandr, Puiu Vasyl, Kostenko Natalya -
BIOLOGICAL VALUE OF JAM FROM FRUIT ACTINIDIA
In this article are presented results of innovative research on the possibility of producing a unique food product, in particular the suitability of actinidia fruits for making jam. It was found that jam made from acti-nidia fruits of Kyyivsʹka hibrydna and Purpurna sadova varieties using different ...
2023 / Kalayda Katerina, Tokar Anastasiya, Voitsekhіvskyi Volodymyr, Baranovskyi Oleh, Riapov Roman, Nesterova Natalia, Muliarchuk Oksana, Daniuk Yuryi, Symonenko Natalia, Grigorian Larisa -
ВИКОРИСТАННЯ БОБОВИХ КУЛЬТУР В ТРАДИЦІЙНИХ СТРАВАХ КРАЇН ЄВРОПИ
Стаття присвячена аналізу та науковому обґрунтуванню використання бобових культур в сучасних вегетаріанських стравах країн Європи. Проведеними дослідженнями показано, що бобові культури можна використовувати в різних європейських кухнях для створення веганських версій традиційних страв. Це дозволяє ...
2024 / Сердюк Марина, Дерлюк Ангеліна -
FOOD INDUSTRY DEVELOPMENT IN THE CONTEXT OF THE FOOD SECURITY OF REGIONS OF UKRAINE
The purpose of the study is to substantiate the food security needs in the regions of Ukraine, as well as the definition of tasks in filling the market with own production products. The obtained results will determine the directions of structural changes in agricultural complexes of the regions and ...
2017 / Mykola Mykolaichuk, Nataliya Mykolaichuk -
A METHODOLOGICAL APPROACH TO THE STRATEGIC ANALYSIS OF FOOD SECURITY
The objective of present work is to substantiate the use of tools for strategic analysis in order to develop a strategy for the country’s food security under current conditions and to devise the author’s original technique to perform strategic analysis of food security using a SWOT-analysis. The...
2017 / Anastasiia Mostova -
DETERMINATION OF POTENTIAL OPPORTUNITIES FOR THE FOOD PROVISION WITH GRAIN PRODUCTION: A UKRAINIAN AND EUROPEAN VIEWPOINT
The purpose of the paper is to determine the potential of the food provision of the Sumy region. The agricultural production in the region is not just a complex of the industries, developing independently from each other, but the rational and systematic combination of all elements and factors of...
2017 / Valentina Mushtay, Olena Shumkova -
THE CURRENT STATE OF THE VITIVINICULTURE SECTOR IN UKRAINE
The purpose of the paper is the identification of the current state and trends of the vitiviniculture sector in Ukraine. Methodology. There was made an analysis of the major indicators’ dynamics of the viticulture development during 1995–2016 years in terms of the assessment of the total vineyards...
2017 / Katalin Tsymbliuk, Yaroslava Larina -
FOOD SECURITY INDICATORS IN UKRAINE: CURRENT STATE AND TRENDS OF DEVELOPMENT
The purpose of the paper is to study the current state of food security of Ukraine in order to identify the problem areas forming the system of food security in the country. Methodology. Assessment of the current state of the food security in Ukraine is carried out according to the Test Method for...
2018 / Mykola Babych, Anna Kovalenko -
DEVELOPMENT OF ORGANIC FARMERS’ COOPERATIVES: THE USA, THE EU, AND UKRAINE
The purpose of the paper is to formulate and to present recommendations on the development of organic cooperatives in Ukraine based on the experience of successful cooperatives from the US and the EU. An overview of their formation and financing, implementation of projects in organic cooperatives...
2018 / Roman Bezus, Ihor Bilotkach